Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 15, 2025 23:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 Młodzi nieświadomie wplątani w gusła? 
Autor Wiadomość
Post Re: Młodzi nieświadomie wplątani w gusła?
Kael napisał(a):
Alus, ja czytalam (nie pamietam gdzie) tez "swiadectwo mlodziezy" z tych rekolekcji i bylo to swiadectwo
negatywne. Wlasnie o przerazeniu, braku kontroli nad soba przy upadku itp. Masz swiadectwo kontra swiadectwo.
Ja uwazam, ze Kosciol w Polsce (choc nie tylko) nie ma planu i dziala chaotycznie i akcyjnie. Raz lata przygotowan (pomysl nie jest zly, ale wykonanie - fatalne), raz przezycia "na goraco" kilkunastolatkow.
A czytajac o ludziach snujacych sie od Mszy sw o uzdrowienie do Mszy sw z egzorcyzmami widze, ze skutki tych akcji sa pozalowania godne.
Tych z poglebiona wiara, zyjacych na codzien po chrzescijansku jakos nie przybywa w takim tempie, jak przybywa "specjalnych" Mszy sw (ostatnio takze "specjalnych" spowiedzi). Ludzie biegaja za sensacja i przezyciami, a formacja? Formacja "lezy i kwiczy".

rekolekcje odbywała się przy udziale Szkoły Nowej Ewangelizacji, znanej już dość powszechnie w polskim Kościele i przez polski praktykujących katolików.
Szokuje jedynie tych praktykujących w wielkie święta, toteż tego rodzaju rekolekcje tak ich bulwersują.
Charyzmaty to żadna nowość, powszechne w pierwszych wiekach chrześcijaństwa, opisywane w Dziejach Apostolskich, od kilku lat powracające, jednych zachwyca innych bulwersuje.
O "specjalnych spowiedziach" Kościół już wydał negatywną ocenę.

Pn mar 30, 2015 15:26
Alus, 30 lat temu przecietny proboszcz latwiej by zaakceptowal Harrisa w kosciele niz charyzmatykow w parafii.

Na ile SNE jest znana przecietnemu katolikowi w Polsce nie powiem, bo nie wiem.

Jezeli doczytalas, to ja zarzucam akcyjnosc bez piglebienia. Jak sie SNE zaprasta, to ma sie w zanadrzu prace formacyjna. Inaczej to jest slomuany ogien, ktory sie spali w emocjach.
Chyba nie uwazasz za prace formacyjna lekcji religii w szkole, kazan niedzielnych na przerozne tematy badz zbierania podpisow przed bierzmowaniem?

Pn mar 30, 2015 15:53

Alus napisał(a):
Charyzmaty to żadna nowość, powszechne w pierwszych wiekach chrześcijaństwa, opisywane w Dziejach Apostolskich, od kilku lat powracające, (...)

Tym dziwniejsze zatem, że przez tak długi czas nikt nie ustalił co się właściwie przy takim spoczynku dzieje.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pn mar 30, 2015 16:05
Alus napisał(a):
opisywane w Dziejach Apostolskich
W Dziejach Apostolskich opisane są kulty ekstatyczne z ludźmi tarzającymi się po podłodze i bełkoczącymi od rzeczy? To ciekawe. Możesz przybliżyć?

Pn mar 30, 2015 17:12
zefciu napisał(a):
Alus napisał(a):
opisywane w Dziejach Apostolskich
W Dziejach Apostolskich opisane są kulty ekstatyczne z ludźmi tarzającymi się po podłodze i bełkoczącymi od rzeczy? To ciekawe. Możesz przybliżyć?

Coś pomyliłeś, bo w trakcie odpoczynku w Duchu Świętym nikt się nie tarza i nie bełkoce.
W Dziejach Apostolski wielokrotnie (6, 5-6; 8,16-17;13,3) jest mówione o nakładaniu rąk.
Spoczynek w Duchu Świętym, jak mówiła mi kuzynka i jeszcze jedna osoba znajoma, i jak piszą osoby, które go doświadczyły, nie polega na utracie świadomości, czy panowania nad swym zachowaniem.
Zatem bełkot czy tarzanie, krzyki w nieznanych językach, nie sa zjawiskiem towarzyszącym spoczynkowi w DŚ.

Pn mar 30, 2015 18:50

Alus napisał(a):
Spoczynek w Duchu Świętym, jak mówiła mi kuzynka i jeszcze jedna osoba znajoma, i jak piszą osoby, które go doświadczyły, nie polega na utracie świadomości, czy panowania nad swym zachowaniem.

Ale na czym polega - tego nie wiadomo?

Pn mar 30, 2015 19:13
Polega do glebokim i realnym doswiadczeniu milosci Boga do nas. Ale nie musi to byc w takiej formie. To doswiadczenie moze sie odbyc bez upadkow itp.

Pn mar 30, 2015 19:42

Raz jeden miałem okazje doświadczyć owego spoczynku w Duchu Św. Doświadczenie było dziwne, ale nie mam na myśli samej jego istoty, co całej otoczki, czyli owego nakładania rąk, oraz modleniem się nademną. Niejeden modlący się widząc co się dzieje pomaga jeszcze popychając ręką,aby penitent już upadł. Z drugiej strony to czego doświadczyłem nie można nazwać ani tarzaniem się pop podłodze, opętaniem, omdleniem, niczym takim. To istotnie stan zachowania świadomości, pewnego nawet odprężenia. Bardziej porównałbym to do odpoczynku, do leżenia na łóżku i relaksu. Nie doświadczyłem tego nigdy w innych podobnych sytuacjach,więc wątpię aby wchodziła w grę jakaś manipulacja psychologiczna, psychologia tłumu, ścisk, muzyka itp.

Pn mar 30, 2015 20:40

Dalszy ciąg "rekolekcji"
W Gryficach ksiądz Tomasz W. miał przybliżyć młodzież do Boga i Kościoła.

Cytuj:
Ksiądz Tomasz W. próbował wyłudzić haracz od właścicielki szkolnego sklepiku! – Żądał ode mnie co łaski, ale nie mniejszej niż 500 zł za to, że będę tego dnia sprzedawać dzieciom słodycze – mówi zbulwersowana Aneta Tomicka (40 l.).
Co miesiąc płaci za niego szkole regularny czynsz. Może prowadzić tu handel zawsze, gdy szkoła jest otwarta. Przed rekolekcjami ksiądz rekolekcjonista złożył jej jednak ofertę nie do odrzucenia
Ksiądz obliczył, że podczas rekolekcji będzie 2000 uczniów, każdy zostawi złotówkę, więc Pani Tomicka sporo zarobi. – Maksymalnie mogłabym zarobić na sprzedaży w rekolekcje 300 zł, a nie każde dziecko dostaje pieniądze na słodycze. Postanowiłam nie sprzedawać w rekolekcje, bo nie będę dokładała do interesu i przykro mi że ksiądz będący przykładem dla innych postępuje tak pazernie – dodaje zbulwersowana sklepikarka.

http://www.fakt.pl/wydarzenia/ksiadz-eg ... 34825.html

Wt mar 31, 2015 6:35

Trudno w coś takiego uwierzyć, tj. że w ogóle komuś może taki pomysł przyjść do głowy. jeśli natomiast wszytsk oto jest prawdą, to kompletnie natomiast nie rozumiem dlaczego finalnie sklepikarka zrezygnowała z handlu w tym dniu, zamiast impertynencje księdza zignorować.

Wt mar 31, 2015 7:35

,,Jak twierdził jeden ze świadków, "niektóre dzieci zasłabły podczas obrzędu, inne płakały". Ksiądz Wieczorek podkreślał, że nie powinno się im pomagać, bo "Bóg wkracza w ich dusze". Jeden z uczniów opowiada: "To było naprawdę straszne, prawie jak w szpitalu psychiatrycznym. Niektórzy leżeli na podłodze, wili się, inni śmiali się histerycznie i płakali". Dzieci były przerażone tym, co widzą, wiele z nich nie chciało pojawić się następnego dnia na zajęciach."

http://wiadomosci.onet.pl/kraj/daily-ma ... ach/89bmw1

Ostatnio edytowano Wt mar 31, 2015 15:28 przez freeghost, łącznie edytowano 2 razy

Wt mar 31, 2015 15:19

Daily Mail

Wt mar 31, 2015 15:20
freeghost napisał(a):
,,Jak twierdził jeden ze świadków, "niektóre dzieci zasłabły podczas obrzędu, inne płakały". Ksiądz Wieczorek podkreślał, że nie powinno się im pomagać, bo "Bóg wkracza w ich dusze". Jeden z uczniów opowiada: "To było naprawdę straszne, prawie jak w szpitalu psychiatrycznym. Niektórzy leżeli na podłodze, wili się, inni śmiali się histerycznie i płakali". Dzieci były przerażone tym, co widzą, wiele z nich nie chciało pojawić się następnego dnia na zajęciach."

http://wiadomosci.onet.pl/kraj/daily-ma ... ach/89bmw1

Fachury :D ...jeden pisze ks Worobiec, inny ks Wieczorek....ciekawe ile nazwisk księży jeszcze rzucą :D
Zabawne, że filmik z owych rekolekcji (choćby pokazywany wczoraj w Interwencji Polsat, nie ukazuje żadnej osoby śmiejącej się ,chisteryzującej, a najwięcej o tym "wiedzą" osoby, które nie były obecne.

Wt mar 31, 2015 15:47

Paranoja, co wyprawia się w Kościele Katolickim. Spoczynek w Duchu Świętym? Odprężenie, relaksacja? Ludzie, co to ma być?! Prawidłowy tytuł - gusła. Nigdy w życiu bym dziecka na takie coś nie posłał. Nie dziwię się, że tylu ludzi odchodzi od wiary widząc takie coś: http://www.niepoddawajsie.pl/egzorcyzmy ... olekcjach/

Wt mar 31, 2015 21:46

Ludzie odchodzą od wiary, albo tak naprawdę nigdy nie byli w niej ugruntowani, na pewno nie przez to czego nawet w życiu nie widzieli. Można oczywiście być podejrzliwym wobec różnych rzeczy, ale Twój komentarz świadczy że nie masz pojęcia o tym co tak tu skrytykowałeś.

Wt mar 31, 2015 22:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona