Młodzi nieświadomie wplątani w gusła?
| Autor |
Wiadomość |
|
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
 Re: Młodzi nieświadomie wplątani w gusła?
Cawilian napisał(a): Taa. Wyobraź sobie teraz kapłana w stanie śpiączki, któremu podłączono elektrody do odpowiednich mięśni (międzyżebrowych, głośni, krtani, języka, policzków i warg), a następnie przesłano sekwencje impulsów [1], skutkiem czego jego organizm bez udziału świadomości, wyartykułował słowa konsekracji. Ważnej, czy nie? __________ - Coś podobnego już zrobiono: http://kopalniawiedzy.pl/EEG-Internet-m ... lenie,8714
O czym wy w ogóle w tym temacie rozmawiacie? Do ważności Sakramentu potrzebna jest w szafarzu intencja uczynienia co czyni Kościół. Sama materia i forma nie wystarczy. Inaczej mielibyśmy tysiące małżeństw zawartych na planie filmowym. Czemu ma służyć Twój przykład?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
| Pt kwi 03, 2015 12:26 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Cawilian napisał(a): Taa. Wyobraź sobie teraz kapłana w stanie śpiączki, któremu podłączono elektrody do odpowiednich mięśni (międzyżebrowych, głośni, krtani, języka, policzków i warg), a następnie przesłano sekwencje impulsów [1], skutkiem czego jego organizm bez udziału świadomości, wyartykułował słowa konsekracji. Ważnej, czy nie? __________ - Coś podobnego już zrobiono: http://kopalniawiedzy.pl/EEG-Internet-m ... lenie,8714
l O czym wy w ogóle w tym temacie rozmawiacie? Do ważności Sakramentu potrzebna jest w szafarzu intencja uczynienia co czyni Kościół. Sama materia i forma nie wystarczy. Inaczej mielibyśmy tysiące małżeństw zawartych na planie filmowym. Czemu ma służyć Twój przykład? To była odpowiedź dla Kael. Wiem, że nie wystarczy sama forma i materia. Kael zaś, jak mi się zdaje, nawiązywała do mojego prywatnego poglądu, że najważniejsza w wypowiadanych słowach jest świadomość tego, co znaczą. O ile zdołałem ją zrozumieć, chodziło o to, że godność kapłana nie ma wpływu na ważność sakramentu, a wobec tego i świadomość sensu wypowiadanych słów może nie być istotna. Dlatego też wymyśliłem sytuację, w której słowa wypowiedziała by właściwa osoba, ale całkiem nieświadoma. Świadomość zaś miałby jej animator (który dostarczałby ze swojego mózgu odpowiednich sekwencji impulsów), będący jednak nieodpowiednią osobą. Jak łatwo się domyślić, nie o to chodziło twórcom testowanej zasady, choćby nawet podobny eksperyment był w ich czasach nie do pomyślenia. Osobiście przychylałbym się do konkluzji, że świadomość i godność mają wspólne cechy, ale o sobie wzajemnie nie przesądzają. {Może by z tego osobny wątek uczynić lub gdzieś podłączyć (ale nie wiem gdzie)?}
|
| Pt kwi 03, 2015 13:16 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
zefciu napisał(a): Przecież dokładnie to napisałeś otwartym tekstem. Cawilian napisał(a): Nawet gdyby nie zstąpił, to chrzest i tak będzie ważny. Wyrwałeś słowa z kontekstu, ponieważ w rzeczywistości napisałem Cytuj: W sakramentach należy odróżnić ich rdzeń i zakres od obudowy i świątobliwych widzimisię. Chrzest to woda (nawet herbata) i kilka słów, które mogą być wypowiedziane nawet przez nieochrzczonego, byleby miał właściwą intencję. Dlatego nie jest ważne, czy w trakcie epiklezy Duch Św. zstępuje, czy nie. Nawet gdyby nie zstąpił, to chrzest i tak będzie ważny. viewtopic.php?p=854653#p854653Napisałem tak zaś dlatego, że jestem łacinnikiem i dla mnie epikleza nie jest częścią sakramentu, w przeciwieństwie do prawosławia, które, jak się zdaje, ty tutaj reprezentujesz. Tyle że cały wątek jest o zdarzeniu w ramach KRK, więc jak się już wtrącasz, to powinieneś robić to bardziej świadomie. W duchu ekumenizmu przejdę ponad twoimi zarzutami.
|
| Pt kwi 03, 2015 13:45 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cawilian napisał(a): Napisałem tak zaś dlatego, że jestem łacinnikiem i dla mnie epikleza nie jest częścią sakramentu, w przeciwieństwie do prawosławia A co to ma do aktu epiklezy? Napisałeś, że Duch Święty może nie zstąpić, a sakrament będzie ważny, czy nie napisałeś? Cytuj: Tyle że cały wątek jest o zdarzeniu w ramach KRK, więc jak się już wtrącasz, to powinieneś robić to bardziej świadomie. A konkretnie czego jestem nieświadomy? Cytuj: W duchu ekumenizmu przejdę ponad twoimi zarzutami. Ciekawa definicja ekumenizmu, nie powiem.
|
| Pt kwi 03, 2015 13:52 |
|
 |
|
WIST
|
Z jawnymi kłamcami nie prowadzę rozmowy. A zaśmiecanie swoimi pomówieniami zacząłeś Ty. Nie mamy o czym więcej rozmawiać, ani tu ani nigdzie na forum. Jesteś bezczelny i bezmyślny. Tyle ode mnie.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
| So kwi 04, 2015 11:20 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
WIST napisał(a): Jesteś bezczelny i bezmyślny. Zaprawdę godna moderatora wypowiedź. No cóż. Ja się jednak nie dam sprowokować, nie odpowiem Ci w tym samym stylu i nie uda Ci się mnie stąd wywalić. Obrażaj i prowokuj zdrów. Wesołych Świąt życzę.
|
| So kwi 04, 2015 20:24 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Dżagob napisał(a): Ludzie nie odchodzą od Boga Oni nadal w Niego wierzą bo są uczciwi, mówią prawdę, nie krzywdzą, nie kradną.......
Jasne, sami się też rozgrzeszają...
Ale jak widzą w kościele katolickim takie twory jak ksiądz-biznesmen, ksiądz-pedofil, ksiądz-bioenergoterapeuta, ksiądz od magii i czarów, ksiądz-manipulator, ksiądz- prowokator to się nie dziwię, że odchodzą z niego.
A kim jest dla Ciebie ksiądz? Bogiem?
Skomentuję to tak : Zło zawsze krzyczy i jest pełne pychy. Dobro jest ciche i pokorne.
Każdy z nas, postrzega świat takim, jakim go nosi w sobie.
|
| N kwi 05, 2015 20:10 |
|
 |
|
WIST
|
Doszliśmy zatem do pewnych wniosków, które chyba wszyscy zaakceptują. Media niewiele nam powiedzą, bo dziennikarze nawet nie wiedzą o czym piszą. Jest to zrozumiałe że to co nieznane powszechnie, wzbudza niepewność i wiele pytań. Praktyki charyzmatyczne dzielą katolików i nie tylko. Jedni w nich uczestniczą i traktują jak dar, a inni uznają że to jakiś hokuspokus. Inną grupą są nie zaangażowani którzy najczęściej nic ze spraw wiary nie rozumieją. Nieraz widziałem grupy młodzieży wprowadzanych w tego typu praktyki i nigdy, a trwało to wiele lat, nie skończyło się to czyjąś szkodą, lub oskarżeniami. Jak dla mnie dyskusja nic nie przyniosła, poza bezmyślnymi oskarżeniami.
WIST
|
| N kwi 05, 2015 20:21 |
|
 |
|
Dżagob
|
Maria-Magdalena napisał(a): Jasne, sami się też rozgrzeszają... Jeśli są uczciwi, mówią prawdę, nie krzywdzą, nie kradną to nie musi już ich rozgrzeszać np. ksiądz - pijak? Maria-Magdalena napisał(a): A kim jest dla Ciebie ksiądz? Bogiem? Wystarczy aby ksiądz Boga miał w sobie. Maria-Magdalena napisał(a): Skomentuję to tak : Dobro jest ciche i pokorne. Masz racje bo głos Boga usłyszysz tylko w ciszy.
|
| Pn kwi 06, 2015 4:32 |
|
 |
|
Dżagob
|
WIST napisał(a): Jedni w nich uczestniczą i traktują jak dar, a inni uznają że to jakiś hokuspokus. Ile ludzi tyle opinii Tak też może być z tzw. "zaśnięciem w Duchu Świętym", upadają bo... np @religijny piesze tak: religijny napisał(a): ...jak na to patrzą ezoterycy: Bo tylko Kościół ma monopol na manipulowanie biopolem katolika - patrz chrzest, czy inne sakramenty. Wprawny bioenergoterapeuta może pozdejmować bloki na czakrach które stawiają kapłani kościoła. Powiem to tak: wszystkim nam potrzeba pokory.
|
| Pn kwi 06, 2015 5:02 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Dżagob napisał(a): Jeśli są uczciwi, mówią prawdę, nie krzywdzą, nie kradną to nie musi już ich rozgrzeszać np. ksiądz - pijak? Słodka naiwności, a ja myślałam że to Bóg odpuszcza winy i rozgrzesza. Dżagob napisał(a): Wystarczy aby ksiądz Boga miał w sobie. Dżagob napisał(a): Masz racje bo głos Boga usłyszysz tylko w ciszy. Trudno się z tym nie zgodzić. Uwierz mi na słowo, że są księża żyjący Bogiem... Uwierz mi na słowo, że nikt z nas ludzi, nie jest bez grzechu... Zatem, dlaczego podnosisz kamień...? Czy nie lepiej dla Ciebie jest upomnieć brata? Pomyśl o tym, proszę. A to w prezencie https://www.youtube.com/watch?v=pHyu1yH1kgsA we mnie samym wilki dwa Oblicze dobra, oblicze zła Walczą ze sobą nieustannie Wygrywa te, którego karmię...
|
| Pn kwi 06, 2015 9:25 |
|
 |
|
WIST
|
Dżagob to prawda, ale ważną przesłanką jest to że takie rzeczy dzieją się w ściśle określonym miejscu, w ściśle określonej tematyce, modlitwach i odwołaniach do Boga.A y nagle ktoś sugeruje że to nie Bóg, ale coś tam innego. Wszystko tak,łącznie z naszym życiem, można sprowadzić do teorii że co innego imituje świat, co innego imituje życie itp.
WIST
|
| Pn kwi 06, 2015 11:01 |
|
 |
|
Dżagob
|
WIST napisał(a): Dżagob to prawda, ale ważną przesłanką jest to że takie rzeczy dzieją się w ściśle określonym miejscu, w ściśle określonej tematyce, modlitwach i odwołaniach do Boga.A y nagle ktoś sugeruje że to nie Bóg, ale coś tam innego. Wist, jak to skomentujesz. Znachorka E.Kruk zapewnia, że "każdy mój zabieg rozpoczynam krótką modlitwą i polecam pacjenta mocy Boga". http://gabinetelwira.pl/biografia/Lekarz medycyny K. Pyzia podaje, "jestem gorliwym katolikiem, ale też lekarzem, bioenergoterapeutą, radiestetą i homeopatą. W swojej praktyce mam wiele udokumentowanych wyleczeń chorych, dla których konwencjonalna medycyna nie miała już żadnych propozycji. Czy to jest "dzieło szatana"? Zawsze uważam, że to dzieło Stwórcy. Od zawsze byłem bardzo religijnym człowiekiem, ale odkąd praktykuję medycynę niekonwencjonalną, moja pobożność jeszcze bardziej wzrosła. http://litgraf.home.pl/pyzia/prasa/wolinski/index.htmlWiększość księży z ambon wykrzykuje szatan, szatan, szatan. Czy tym ludziom nie robią czasem krzywdy? Oni też dzieją w ściśle określonym miejscu, w ściśle określonej tematyce, modlitwach i odwołaniach do Boga.
|
| Pn kwi 06, 2015 12:27 |
|
 |
|
WIST
|
Dla ignorantów daje sygnał że wszytko gra. Do uzdrowienia dodaje bonus o tym że sam Bóg działa przez panią Kruk. Jak zobaczę te dowody to wtedy będzie sens rozmawiać. Widziałem księży i świeckich, również zupełnie nie doświadczonych, którzy modlili się, a skutki były przeróżne i nietypowe, ale nigdy szkodliwe. Skutkiem jest nawrócenie i to jest świadectwo że Bóg działa. Bóg nie uzdrawia bo jest lekarzem ciała, ale przede wszystkim duszy. Jeśli pani bio - energo ma na koncie pacjentów nawróconych to możemy zacząc dyskusje o nich.
WIST
|
| Pn kwi 06, 2015 12:58 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Może powinni jeszcze dodać, jak tu swego czasu obecny na forum bioenergoterapeuta tłumaczył - modlitwą obligują Boga aby współpracował z nimi w uzdrowieniu wskazanego człowieka.
|
| Pn kwi 06, 2015 13:39 |
|
|
|