Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 22:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Czy Bóg może zgrzeszyć? 
Autor Wiadomość

Post Czy Bóg może zgrzeszyć?
Zastanawia mnie od jakiegoś czasu, czy Bóg może zgrzeszyć?
Grzech jest zdefiniowany jako przewina wobec Boga, zatem wydawać by się mogło, że to niemożliwe.
Z drugiej jednak, jest wszechmogący, więc nie ma niczego czego by nie potrafił
Jak to jest?

Cz kwi 16, 2015 22:44

Post Re: Czy Bóg może zgrzeszyć?
Możność nie oznacza konieczności. Bóg nie jest zapewne ograniczony swoim stworzeniem. Może nas zacząć torturować, wyniszczać, albo pstrykną palcem i wszystko zniknie, żaden ślad nie zostanie. Może, ale tego nie zrobi, bo nie jest Bogiem destrukcji, unicestwienia wszystkiego co stworzył. Czy Bóg może klasycznie zgrzeszyć? Podejść do nas i nas uderzyć? Może, ale tego nie zrobi. Jest to wbrew Jego miłości do nas i właściwie nie ma sensu bo grzech jest niewolą, a Bóg jest doskonale wolny.

Cz kwi 16, 2015 23:06

Tylko co z takiej ograniczonej potencji? Jakby nie było to są więzy. O ile w przypadku człowieka, to takie postanowienie może mieć faktycznie wymiar postanowienia: tak w przypadku Boga sytuacja jest przecież inna.
Ma do dyspozycji całą wieczność, by coś zrobić a tego nie robi. Czym to się wobec tego różni od braku takowej umiejętności?

Cz kwi 16, 2015 23:12
Przeciez robi.
Czy kazde dzialanie musi byc grzeszne?

A w ogole znasz definicje grzechu?

Pt kwi 17, 2015 5:37

marcin1415926 napisał(a):
Tylko co z takiej ograniczonej potencji?

Nic. Bóg nie jest potencjalny, tylko aktualny.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pt kwi 17, 2015 5:39
Tia. A czy Bóg może się powiększyć. A czy Bóg może stworzyć kamień który... itd. itp.

Wszechmoc Boga nie oznacza, że automatycznie każde zdanie "Bóg nie może X" jest nieprawdziwe. Wszechmoc Boga oznacza, że posiada on pełnię władzy nad całym stworzeniem.

Pt kwi 17, 2015 7:09

Mam wrażenie, że te pytania wynikają z wyobrażenia sobie "Co by było, gdybym ja był Bogiem,? Czy mógłbym np..." a nawet jeśli ktoś nie rozumuje wprost w taki sposób, to z podobnego toku myślenia, w którym Absolutowi przypisuje się ludzkie rozterki wynikające z rozbieżności mogę-chcę, planuję-robię i tak dalej.

Pt kwi 17, 2015 9:02

Pytanie: czego musiał by się dopuścić Bóg, byśmy powiedzieli że zgrzeszył?

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pt kwi 17, 2015 9:06

Oszukać Ducha Świętego w grze w kości.

Może być, że ludzkie.

Pt kwi 17, 2015 9:27

zefciu napisał(a):
Wszechmoc Boga oznacza, że posiada on pełnię władzy nad całym stworzeniem.

Co to konkretnie oznacza? Bo rozumiem, że Bóg swojej władzy nie wykorzystuje i nie wykorzysta np. przez wpływ na wolną wolę stworzeń.

Pt kwi 17, 2015 10:31

Marcinie, różnica jest oczywista. Nie móc, a móc lecz nie czynić, to dwie różne rzeczy. Ty też w swoim życiu zapewne masz rzeczy których nigdy nie zrobisz, choć mógłbyś. Nie zrobisz bo masz kręgosłup moralny i nie chcesz. Samo istnienie możliwości nie oznacza że trzeba z niej skorzystać i że jest to niewola. Ja w każdym razie nie czuje niewoli na myśl, że nigdy nie obrabuje banku. Problem jest zupełnie sztuczny.

Pt kwi 17, 2015 11:35

marcin1415926 napisał(a):
Zastanawia mnie od jakiegoś czasu, czy Bóg może zgrzeszyć?
Grzech jest zdefiniowany jako przewina wobec Boga, zatem wydawać by się mogło, że to niemożliwe.
Z drugiej jednak, jest wszechmogący, więc nie ma niczego czego by nie potrafił
Jak to jest?

Śmiać się? Czy płakać?

Jeśli rozważasz takie kwestie, to spróbuj jeszcze odpowiedzieć:

Czy bóg może stworzyć taki włąz, którego nie zdoła unieść?

Czy bóg może przejrzeć się w lustrze skoro jest wszechobecny?

Takich pytań mmożna wymyślać wiele. Tylko po co?

Pt kwi 17, 2015 14:40

Przepraszam wszystkich.
Mój błąd. Nie śmiałbym napisać słowa BÓG z małej litery. Nie wiem, jak to się stało. Boże, Ty wiesz, że Cię kocham. Powinienem sprawdzić, przed kliknięciem. Moja wina. Nie gniewajcie się na mnie, nie chciałem urazić niczyich uczuć.

Pt kwi 17, 2015 14:42

nie moze zgrzeszyc bo niby jak chyba ze by zgrzeszył przeciwko samemu sobie

So kwi 18, 2015 6:41

Bóg jest Bytem największym, najdoskonalszym, najlepszym. Dlatego nie może zgrzeszyć. Bóg jest najwyższą Miłością i najwyższym Dobrem. Jest źródłem Miłości i Dobra (por. 1 J 4, 16), a miłość polega na wypełnianiu przykazań, które Bóg sam dał nam (por. 2J6; por.także: Wj 20, 1-17). MIłość jest jedynym powodem, dla którego Bóg się objawił całemu stworzeniu: ,,POnieważ umiłował (Bóg) twych przodków, wybrał po nich ich potomstwo i wyprowadził cię z Egiptu sam ogromną swoją potęgą" (Pwt 4, 37). Katechizm Kościoła Katolickiego mówi, że miłość Boża jest mocniejsza niż nawet miłość rodzicielska oraz nawet miłość małżeńska (KKK 219). Nie oznacza to, że miłość rodzicielska, czy małżeńska są mniej ważne. W całym Piśmie świętym (już od pierwszej księgi-Księgi Rodzaju) Bóg wyraźnie zaznacza, jak ważne są dla NIego rodzina i małżeństwo, które przecież tworzy rodzinę. Do tego stopnia, że małżeństwo w Nowym Testamencie zostało podniesione do rangi sakramentu (KKK 1602, 1614). Miłość Boga jest posunięta do tego stopnia, że ,,Syna swego Jednorodzonego dał (...) aby świat został przez Niego zbawiony" (J 3, 16n). Najwyższym wyrazem miłości Boga do nas jest właśnie to, że Bóg nie oszczędził nawet swego Jednorodzonego Syna. Jego męczeńska śmierć na krzyżu i zmartwychwstanie są centralnym punktem Bożego planu odkupienia całej ludzkości. Ten Jedyny Syn Boga, Jezus Chrystus, prawdziwy Bóg i prawdziwy Człowiek potwierdza Dobroć Ojca swoimi czynami i słowami. Do młodzieńca skierował słowa: ,, Czemu nazywasz Mnie dobrym? Nikt nie jest dobry, tylko sam Bóg"(Mk 10, 18). Jednocześnie czytamy w Liście do Hebrajczyków: ,,NIe takiego bowiem mamy arcykapłana, który by nie mógł współczuć naszym słabościom, lecz doświadczonego we wszystkim na nasze podobieństwo, z wyjątkiem grzechu" (Hbr 4, 15).Miłość Boża jest Miłością wieczną, czyli nie ma końca: ,,Bo góry mogą ustąpić i pagórki się zachwiać, ale miłość moja nie odstąpi od ciebie" (Iz 54, 10).
Tak więc Bóg jest najwyższą Miłością i Dobrem. Jest ich źródłem: ,,Bóg jest Uosobieniem Dobra oraz pierwowzorem i zasadą wszelkiego dobra. Wola Boża określiła wszelki byt jako dobry:<< wszystko, co Uczynił, było bardzo dobre>>(Rdz 1, 31)"(Czesław St. Bartnik, Dogmatyka katolicka, t.1, Traktaty I-VI, Lublin 2012, str. 137). Stąd wynika logicznie, że Bóg nie może zgrzeszyć.
Co do zagadnienia Bożej wszechmocy ( a więc Boga Wszechmogącego). Katechizm Kościoła Katolickiego w numerze 268 mówi o trzech ,,przymiotach" Boskiej wszechmocy. Jest to wszechmoc powszechna,tzn. Bóg wszystko stworzył (w swoim Słowie czyli Synu Bożym, mocą Ducha Świętego-por. Rdz 1, 1n ; J 1, 1-3; Hbr 1, 1-4). Jest to wszechmoc miłująca, bo Bóg jest naszym Ojcem : ,,Ojcze nasz, który jesteś w niebie, niech się święci imię Twoje" (Mt 6,9). Wreszcie wszechmoc Boża jest tajemnicą, ponieważ tylko wiara może ją uznać (por. 1 Kor 1, 18; por. także: 2 Kor, 12, 9).
Katechizm Kościoła Katolickiego (KKK 269)przypomina kilka terminów, którymi Pismo święte określa wszechmoc Boga: ,,potężny Bóg Jakuba"( Rdz 49, 24; Iz 1, 24 i in); ,,Pan Zastępów" i ,,Pan dzielny i potężny w boju" ( Ps 24, 8-10). Wszechmoc Boża ogarnia całe niebo i całą ziemię, (por. Ps 135, 6), bo Bóg jest ich Stwórcą. Wszechmoc Boga przypomina, że jest On Panem całego wszechświata. Sam ustalił porządek całego stworzenia. Bóg jest Władcą historii. Jednak najbardziej Ojcowska wszechmoc Boga ujawnia się w Jego trosce o nasze życie i potrzeby (por. Mt 6, 32), przez przybrane synostwo Boże, jakiego nam udziela (por. 2 Kor 6, 18). Szczególnie zaś Ojcowska wszechmoc wyraża się w miłosierdziu Bożym, zwłaszcza odpuszczając nasze grzechy (por. KKK 270n). Człowiek jednak powinien stanąc w prawdzie i uznać swoją grzeszność (patrz: sakrament pokuty).
Skoro Bóg jest wszechmogący, to dlaczego istnieje zło? To jest temat bardzo rozległy. Poświęciłem już dużo uwagi na odpowiedź do zasadniczego pytania zawartego w niniejszym poście. Gdybym chciał napisać też i na ten temat mógłbym popełnić błędy teologiczne i moja odpowiedź byłaby źle zrozumiana. Proponuję przeczytanie Katechizmu Kościoła Katolickiego (KKK 272, 309-314). Zwrócę tylko uwagę na kilka kwestii. Bóg Ojciec okazał swoją wszechmoc zwłaszcza w dobrowolnym uniżeniu i zmartwychwstaniu Syna Bożego. Może nam posłużyć także za wzór patriarcha Józef ( Rdz 45-50), a wreszcie Matka Boża, Maryja, która uwierzyła, że dla Boga nie ma nic niemożliwego (por. Łk 1, 37n.45-55). Tak na koniec wspomnę jeszcze, że nieraz w życiu mówimy:nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło.
Bóg z Tobą, autorze.

Pt maja 01, 2015 15:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona