Autor |
Wiadomość |
meritus
|
No i cisza...
Czytam sobie w internecie współczesną "Trybunę Ludu" - czyli "Gazetę Wyborczą".
Otóż co widzę:
Cytuj: Popieram Wałęsę: Rydzyk krzywdzi Polskę
Edward Urbanowicz 03-05-2005, ostatnia aktualizacja 03-05-2005 19:51
Powraca sprawa działalności Radia Maryja. O. Rydzyk, twórca owego środowiska, jest postrzegany jako symbol nietolerancji, ksenofobii, fałszowania historii. To nie jest tak, że wszyscy uwzięli się na niego. O. Rydzyk swą działalnością przynosi krzywdę Polsce, wykorzystuje łatwowierność słuchaczy, ponieważ pokutuje u nas zasada, że słowo kapłana nie podlega krytyce. To, co Lech Wałęsa napisał w liście otwartym o działalności Radia jest ze wszech miar słuszne. Wypowiedzi na antenie tej rozgłośni ocierają się o "poziom korytarzy w zakładzie psychiatrycznym". Każda osoba niepasująca o. Rydzykowi do jego wizji świata musi być mieszana z błotem. A wszystko pod płaszczykiem pobożności i troski o dobro kraju.
Myślę, że już czas, aby działalności o. Rydzyka i jego "dziełu" położyć kres, rozliczyć go skrupulatnie za wszystko, co złego uczynił Polsce, w tym za sprawy finansowe. Powinien odpowiadać jak każdy obywatel naszego kraju, według obowiązującego prawa.
Widać wyraźnie, co "opozycyjne" środowiska spod znaku Michnika proponują Polsce: powrót cenzury i dyskryminacja ze względu na wyznanie religijne. Ten organ wzywa do ograniczenia wolności słowa, wyznania i przekonań w Polsce. Mogą sobie miotać obelgi ile chcą. Gazeta ta miotając oszczerstwa i otwarcie wyzywająca choćby Jana Kobylańskiego ("bestia"), Romana Giertycha ("lubi kopać ludzi"). To jest otwarte wzywanie do nienawiści.
|
Śr maja 11, 2005 13:45 |
|
|
|
 |
rudyraf
|
maritius, proszę jakie wypowiedzi RM dopuszcza na antenie. Tego nic nie usprawiedliwia:
"Tak dlugo, jezeli w katolickim panstwie takim jakim jest Polska, od wiekszosci polskich ministrow bedzie czuc maca i cebula, tak Polska nigdy nie bedzie Polska." Ojciec Rydzyk: "Dziekuje."
"My wogole jako Polacy cierpimy nedze, glod wlasnie przez tych Zydow, ktorzy nami teraz rzadza i przez ta cala masonerie. Tyle. Dziekuje bardzo."Obecni w studiu Radia Maryja "Dziekujemu pani, dziekujemy."
"Jesli mozna, mi sie wydaje tak jak tutaj pan profesor Raina mowil, czy wczesniej na przyklad ksiadz Trzeciak [nieznana mi pisowania nazwiska], prawda, on twierdzil, ze wlasciwie jesli chodzi o Protokoly Medrcow Syjonu, wlasciwie nie jest wazne czy jest to falszywe czy nie, bo to jest jakby problem drugorzedny."
"Ja dzwonie z Bydgoszczy. [...] Jestem z pokolenia mlodego, bo piecdziesieciolatka niecala. Ale o tych wszystkich niepokojach o ktorych panstwo dzisiaj mowicie ja slysze i wiem od mojego dziadka, od mojej matki a osoboscie dotknelam tego problemu rowniez dzis. Ostatni rok daje mi nowe doswiadczenia i dlatego zaczynam wlaczac sie do publicznej dyskusji. [...] Dlatego chcialam zapytac, gdzie w kraju znajduja sie Ksiegi Medrcow Syjonu?
"I teraz jesli pozwoli ojciec i profesor ja chcialbym moze zacytowac kilka zdan jak wlasnie okreslane sa slowa: wolnosc, rownosc i braterstwo w takim nowym wydaniu - wlasnie - Boleslawa Rudzkiego Protokolow Medrcow Syjonu. Czy mozna? To jest kilka zdan. (Ksiadz: "No sprobujmy, dobrze") Tak to w paragrafie dwudziestym pisza: Tytul: "Wolnosc, rownosc, braterstwo" "Bylo to jeszcze w czasach starozytnych, gdy po raz pierwszy rzucilismy narodowi wyrazy: wolnosc, rownosc, braterstwo. Wyrazy te od tej chwili tyle razy powtorzone przez papugi bezmyslne, ktore ze wszystkich stron zlecialy sie na ten mete, wraz z nia uniosly dobrobyt swiata. Istotna wolnosc jednostki, tak chronionia dawniej od ucisku tlumu. Rozumni rzekomo, inteligentni goje nie wyczuli abstrakcyjnosci wyrazow wypowiedzianych, nie spostrzegli, ze w naturze nie ma rowniez i nie moze istniec wolnosc, ze natura sama ustalila nierownosci rozumow, charakterow, zdolnosci, jak rownosci i podleglosci prawom swoim. Nie zrozumieli, ze tlum to potega slepa, ze parweniusze wybrani sposrod tlumu do objecia rzadow w dziedzinie polityki sa rowniez slepi jak i tlum, ze czlowiek nawet ograniczony, lecz swiadomy jej tajnikow moze rzadzic, niewtajemniczony zas, nawet geniusz, nie jest w stanie zrozumiec nic z polityki." To tyle. A jeszcze chcialbym aby profesor sie odniosl do takiej sprawy. Narodowe - po prostu - pozycje wykazuja, iz w tej rewolucji modelowej po raz pierwszy Zydzi przedarli sie - po prostu - w ustawodawstwie do rownouprawnienia z prawami - po prostu - arystokracji, no narodu - po prostu . I tym samym mieli juz otwarte wrota do podbicia go poprzez wlasnie demokracje, czyli rownosc. W ten sposob. Tyle chcialem powiedziec. Dziekuje bardzo, zycze wszystkiego dobrego. Niech Radio Maryja naprawde co raz wieksze rzesze ludzi w swiecie - po prostu - naprowadza na to, iz polityka jest sterowana - po prostu. To nie jest cos co spada z ksiezyca. Po prostu steruja tym ludzie. Dziekuje bardzo, z bogiem. (Ksiadz: "Dziekuje") Wszystkiego dobrego." (Ksiadz: "Szczesc Boze.")
itp, itd
|
Śr maja 11, 2005 14:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
meritus napisał(a): Czytam sobie w internecie współczesną "Trybunę Ludu" - czyli "Gazetę Wyborczą". Sprostowanie- Dawniejsza Trybuna Ludu to obecnie Trybuna. Proszę powstrzymać się od ironii. Poparcia odpowiednimi cytatami wymaga również zdanie:meritus napisał(a): Gazeta ta miotając oszczerstwa i otwarcie wyzywająca choćby Jana Kobylańskiego ("bestia"), Romana Giertycha ("lubi kopać ludzi"). To jest otwarte wzywanie do nienawiści.
meritus, oskarżasz kogoś o oszczerstwo, samemu rzucając bezpodstawne zarzuty 
rudyraf.. ta sama prośba- może do tych cytatów dołączysz datę i godzinę emisji ...?
|
Śr maja 11, 2005 14:40 |
|
|
|
 |
rudyraf
|
Daty wypowiedzi w kolejności:
26/27.08.1998, 13/14.01.2000
|
Śr maja 11, 2005 15:20 |
|
 |
meritus
|
Rudyraf
Widzisz jak kulturalnie o.Rydzyk ukrócał te bzdury. Słuchacze RM nie są wbrew obiegowym opiniom idiotami i chyba nie trzeba im za każdym razem mówić, że bzdura jest bzdurą skoro sami słyszą.
Pewne głupoty wygadywane przez słuchaczy się zdarzają. Nie jest to powód do atakowania Radia Maryja.
baranek
Cytuj: Sprostowanie- Dawniejsza Trybuna Ludu to obecnie Trybuna. Proszę powstrzymać się od ironii. Widzę wyraźną analogię miedzy rolą Trybuny Ludu w latach 50-tych, a rolą Gazety Wyborczej obecnie. Od ironii powstrzymywać się nie mam zamiaru. Cytuj: Gazeta ta miotając oszczerstwa i otwarcie wyzywająca choćby Jana Kobylańskiego ("bestia"), Romana Giertycha ("lubi kopać ludzi"). To jest otwarte wzywanie do nienawiści. meritus, oskarżasz kogoś o oszczerstwo, samemu rzucając bezpodstawne zarzuty
To były tylko cytaty z Gazet Wyborczej.
|
Śr maja 11, 2005 15:50 |
|
|
|
 |
rudyraf
|
Posłuchaj tych wypowiedzi na żywo. Nie "ukrócał", tylko dziękował. Nb część wypowiedzi pochodzi z dyskusji, zorganizowanej w RM w której negowano Holocaust (istnienie komór gazowych, Oświęcim-obóz pracy a nie, zagłady). Jeśli sobie życzysz służę cytatami.
|
Śr maja 11, 2005 15:53 |
|
 |
meritus
|
Odnośnie Oświęcimia był to początkowo obóz pracy przeznaczony dla Polaków. Jest niemożliwe, aby w Radiu Maryja goście, czy prowadzący zanegowali zagładę Żydów przez Niemców i innych nazistów.
|
So maja 14, 2005 18:14 |
|
 |
Love
|
meritus napisał(a): Odnośnie Oświęcimia był to początkowo obóz pracy przeznaczony dla Polaków. Jest niemożliwe, aby w Radiu Maryja goście, czy prowadzący zanegowali zagładę Żydów przez Niemców i innych nazistów.
Jeśli chodzi o ścisłość jest różnica między niemcami, a nazistami.
Wracając do poprzednich postów w tym wątku, jeśli ktoś wątpił w powstanie partii Maryja chyba już nie ma takich wątpliwości,. Ciekawi mnie Wasze ustosunkowanie się do tego co niby było wypowiadane na antenie RM, że taka martia powstanie. Czyżby Któreś wypowiedzi w tym wątku nie miały sensu ?
--
Love
|
Wt maja 17, 2005 21:18 |
|
 |
meritus
|
Love
Trudno jest rozmawiać z ludźmi, którzy myślą, że jakieś farmazony są rzeczywistą prawdą.
Partii Maryja nie ma. Jak ktoś ma wątpliwości to niech sprawdzi.
Niektórzy utożsamiają ów postulowany byt z Ruchem Patriotycznym złożonym z kilku ugrupowań politycznych (nie jest on partią). Nie można tego nazywać Partią Maryja, gdyż po pierwsze partią nie jest, po drugie ma inną nazwę, po trzecie jest to propagandowe hasło Michnika, po czwarte dlaczego Maryja ?
Radio Maryja nie patronuje żadnej partii politycznej. Na antenie występują politycy kilkunastu ugrupowań: LPR, PiS, PO, PSL, Samoobrony, PP. Wszystkie więc nazywijmy je Partią Maryja jak w swej zapalczywości propagandowej czyni Wyborcza.
W innym temacie możemy porozmawiać o prawicowych partiach politycznych, lecz o hasłach propagandowych rozmawiać się nie da merytorycznie, ze względu na brak podmiotu nazwy.
|
N maja 22, 2005 11:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wątek dotyczy Radia Maryja, a nie działań sławnych przywódców. Proszę o posty na temat i kulturę wypowiedzi. Teksty obraźliwe dla kogokolwiek i nie związane z tematem będą usuwane.
|
Wt maja 24, 2005 17:13 |
|
 |
rudyraf
|
Meritius: Czy zauważasz pewne analogie pomiędzy tym co głosi RM czy ND a faszyzmem w wydaniu gen Franco w Hiszpanii i ks. Tiso na Słowacji?
|
Pn cze 27, 2005 15:31 |
|
 |
meritus
|
Nie dostrzegam takich analogii.
|
Pn cze 27, 2005 15:36 |
|
 |
rudyraf
|
1. Prymat Narodu nad społeczeństwem. 2. Uprzywilejowana pozycja hierarchii 4. Religia jako dominujący element tożsamości narodowej . 4. Odrzucenie jednostki jako autonomicznego podmiotu. 5. Brak zgody na dyskusje dotyczące obowiązujacej religii. 6. Odrzucenie pojęcia: "obywatel" nz rzecz: "członek wspólnoty". 7. Samookreślenie negatywne oparte na dychotomii "my"- "oni".
To kilka pierwszych podobieństw, które przychodzą mi do głowy w tej chwili.
|
Pn cze 27, 2005 16:10 |
|
 |
meritus
|
I co w tym złego ?
z 4 i 7 się nie zgadzam i do RM bym nie przyszywał, 1-3 i 5 oraz 6 popieram i zgadzam się z tym. Równie dobrze mogą to być elementy charakterystyczne dla chadeków, konserwatywnych liberałów, konserwatystów.
|
Pn cze 27, 2005 18:34 |
|
 |
Stratovirus
|
Cytuj: 1-3 i 5 oraz 6 popieram i zgadzam się z tym.
a ja się nie zgadzam, no w sumie z 4. punktem to jeszcze o ile religia byłaby "akceptowana" przez 100% społeczeństwa, jezeli inne religie byłyby w kraju to nie
|
Wt cze 28, 2005 0:59 |
|
|
|