Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 10, 2025 17:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 258 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna strona
 Naukowe dowody na istnienie BOGA. 
Autor Wiadomość
Post Re: Naukowe dowody na istnienie BOGA.
Hm... ciekaw byłbym Twojej opinii o tym kawałku: Dancing with the Gods. Coś na kształt świadectwa kogoś na kształt nawróconego ateisty. : )

Śr kwi 15, 2015 21:25

Jak bedziesz ciagle powtarzal ze to jest zludzenie to dla ciebie bedzie to zawsze zludzeniem. Tobie to chyba gdyby sam Pan Bog ci sie ukazal to mowilbys ze to zludzenie. Przepraszam. Opowiem ci historie o powodzi. Czlowiek stal na dachu swego domu i sie modlil. Panie Boze ratuj mnie. Przeplynela jedna lodz,ludzie mowia choc z nami a on nie bo Pan Bog mi pomoze. Tak przeplynely trzy lodzie . Czlowiek zostal na tonacym juz dachu i mowi Panie Boze dlaczego mi nie chcesz pomoc . Wtedy przemowil do niego Bog i mowi przeplynely trzy lodzie a ty z tego nie skorzystales. Zrozumiales to? Pozdrawiam

Śr kwi 15, 2015 21:26

ErgoProxy napisał(a):
Hm... ciekaw byłbym Twojej opinii o tym kawałku: Dancing with the Gods. Coś na kształt świadectwa kogoś na kształt nawróconego ateisty. : )

Moja opinia nic tu nie znaczy. Nie jestem ekspertką od takich spraw. Zresztą kto jest ?

Śr kwi 15, 2015 22:27

Jorgensen napisał(a):
Jak bedziesz ciagle powtarzal ze to jest zludzenie to dla ciebie bedzie to zawsze zludzeniem. Tobie to chyba gdyby sam Pan Bog ci sie ukazal to mowilbys ze to zludzenie. Przepraszam. Opowiem ci historie o powodzi. Czlowiek stal na dachu swego domu i sie modlil. Panie Boze ratuj mnie. Przeplynela jedna lodz,ludzie mowia choc z nami a on nie bo Pan Bog mi pomoze. Tak przeplynely trzy lodzie . Czlowiek zostal na tonacym juz dachu i mowi Panie Boze dlaczego mi nie chcesz pomoc . Wtedy przemowil do niego Bog i mowi przeplynely trzy lodzie a ty z tego nie skorzystales. Zrozumiales to? Pozdrawiam
Czy to do mnie (bo akurat ja pisałem o złudzeniu)?
Pytałem tylko skad wiesz, ze to nie są złudzenia. Odpowiedzi nie ma, a przykład jest nie na temat.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Cz kwi 16, 2015 19:32

Tak to do Ciebie Askadtowiesz. Nie chce sie powtarzac. Przeczytaj moje wszystkie posty. Ja nie bede nikomu nic udawadniac. Opowiedzialam co sama przezylam i co jest dla mnie najwazniejsze. Trzeba cieszyc sie kazda chwila i dziekowac Bogu za kazdy dzien. Tak mozna robic jak sie samego siebie powaznie traktuje ,powaznie tak na 100%.Pozdrawiam Cie bardzo serdecznie. :)

Pt kwi 17, 2015 12:02

Nie wiem ile bede na stronie wiara poniewaz jestem zajeta. Wlasnie moja kolezanka bedzie miala skaplikowana operacje serca. Trzeba ja i jej meza podtrzymac na duchu. Cieszmy sie wiec kazdym dniem. Pozdrawiam was wszystkich. :)

Pt kwi 17, 2015 12:05
Cytuj:
Takim wybrykiem był U.J.Krishnamurti.

Naprawdę wierzysz w tą bajkową postać? Niczym nie poparte nonsensy, facet który odmładza siebie, po czym staje się hermafrodytą i zaznaje wyższych stanów ducha i ciała. A to wszystko za sprawą samego siebie. Kolejny guru który chce zarobić na książkach wątpliwej treści, w dodatku być może nawet nie pisanych jego własną ręką.

N kwi 19, 2015 3:39
Jorgensen napisał(a):
Opowiem ci historie o powodzi. Czlowiek stal na dachu swego domu i sie modlil. Panie Boze ratuj mnie. Przeplynela jedna lodz,ludzie mowia choc z nami a on nie bo Pan Bog mi pomoze. Tak przeplynely trzy lodzie . Czlowiek zostal na tonacym juz dachu i mowi Panie Boze dlaczego mi nie chcesz pomoc . Wtedy przemowil do niego Bog i mowi przeplynely trzy lodzie a ty z tego nie skorzystales. Zrozumiales to? Pozdrawiam

To jest historia o Bogu chyba z tomiku "Śpiew ptaka" napisanego przez A. de Mello. Zakonnika, jezuitę.
Czy wiesz ze Kościół nie pochwala, nie zaleca sięgania, zagłebiania się w taką lekturę?
Ciekawe dlaczego?

N kwi 19, 2015 5:08

Kosciol duzo nie pozwala i nie zawsze ma odpowiedz na konkretne pytania. Wszyscy jestesmy dziecmi Bozymi. Tak ze szacunek tez dla tych ktorzy wierza w kosciol i maja sie z tym dobrze. Pozdrawiam was wszystkich bardzo serdecznie. :)

N kwi 19, 2015 8:32

equuleuss napisał(a):
Naprawdę wierzysz w tą bajkową postać? Niczym nie poparte nonsensy, facet który odmładza siebie, po czym staje się hermafrodytą i zaznaje wyższych stanów ducha i ciała. A to wszystko za sprawą samego siebie. Kolejny guru który chce zarobić na książkach wątpliwej treści, w dodatku być może nawet nie pisanych jego własną ręką.

Ale ten guru mi się podoba, bo twierdzi, że nie jest żadnym guru i nie ma nic do przekazania. :)

N kwi 19, 2015 22:09
Cytuj:
Ale ten guru mi się podoba, bo twierdzi, że nie jest żadnym guru i nie ma nic do przekazania. :)

Ale on już coś próbuje przekazać, chociażby za pomocą treści w swoich książkach, czy też samego tytułu - umysł jest mitem. W recenzji tej książki możesz przeczytać takie słowa - Uppaluri Gopala Krishnamurti w Umysł jest mitem mówi jasno, że człowiek powinien być jak maszyna, że nieetyczne jest nie spełnianie swoich potrzeb - czy to nie jest już jakiś przekaz który płynie do Ciebie? Jeśli ktoś nie ma nic do przekazania to dlaczego pisze książki w takim stylu?

Lub chociażby - Przekaz UG jest szokujący: wszyscy siedzimy w
niewłaściwym pociągu, na niewłaściwym torze i
zmierzamy w niewłaściwym kierunku. Kiedy nadejdzie
czas stawienia czoła katastrofie dzisiejszego
kryzysu człowieka, znajdziecie U.G. na czele, gotowego
i zdolnego do zrujnowania naszych pieczołowicie
zbudowanych, tak nam drogich i pocieszają-
cych założeń.

U.G. jest człowiekiem skończonym. Nie ma w nim
poszukiwań, a zatem i przeznaczenia. Obecnie jego
życie składa się z serii niepowiązanych wzajemnie
zdarzeń. W jego życiu nie ma ośrodka, nikt nie prowadzi
jego życia, nie ma żadnego wewnętrznego
cienia, ani ducha w maszynie. To co pozostało to
spokojna, sprawnie funkcjonująca, wysoce inteligentna
i czuła biologiczna maszyna. Daremne byłoby
szukanie w nim śladów jaźni, psychiki lub ego; istnieje
jedynie proste działanie wrażliwego organizmu.
Nie budzi zatem zdziwienia, że taki skończony człowiek
porzuca banalne, wyświechtane, powszechne
poglądy naukowe, religijne i filozoficzne, i w zamian
zmierza bezpośrednio do istoty spraw, przedstawiając
swój przypadek, każdemu kto chce słuchać, w
sposób prosty, nieustraszony, pełen mocy i nie
oczekując akceptacji.

Jest to po prostu bzdura, on jest takim samym człowiekiem jak każdy i jak każdy doświadczy śmierci i tej rzeczywistości jaka istnieje poza tą bramą. Tymczasem kreuje siebie na jakieś niemal bóstwo.

Pn kwi 20, 2015 4:53
Jorgensen napisał(a):
Kosciol duzo nie pozwala i nie zawsze ma odpowiedz na konkretne pytania. Wszyscy jestesmy dziecmi Bozymi. Tak ze szacunek tez dla tych ktorzy wierza w kosciol i maja sie z tym dobrze. Pozdrawiam was wszystkich bardzo serdecznie. :)

Dokładnie - wszyscy jesteśmy dziećmi Bożymi i wszyscy wierzący tworzymy jeden, święty, powszechny Kościół Chrystusowy....skąd zatem takie Twoje odżegnywanie się od Kościoła??

Pn kwi 20, 2015 7:41

equuleuss napisał(a):
Ale on już coś próbuje przekazać, chociażby za pomocą treści w swoich książkach, czy też samego tytułu - umysł jest mitem. W recenzji tej książki możesz przeczytać takie słowa - Uppaluri Gopala Krishnamurti w Umysł jest mitem mówi jasno, że człowiek powinien być jak maszyna, że nieetyczne jest nie spełnianie swoich potrzeb - czy to nie jest już jakiś przekaz który płynie do Ciebie? Jeśli ktoś nie ma nic do przekazania to dlaczego pisze książki w takim stylu?

On nic nie pisze, książki to zapis jego rozmów z różnymi ludźmi. Twierdzi że przekaz to tylko twoja interpretacja a wszyscy jesteśmy włączonymi gadającymi magnetofonami, które nigdy nie mogą się skomunikować. :)

Cytuj:
Jest to po prostu bzdura, on jest takim samym człowiekiem jak każdy i jak każdy doświadczy śmierci i tej rzeczywistości jaka istnieje poza tą bramą.

Twierdzi, że to kultura, religia podsuwa ci pytania o rzeczywistość poza tą bramą. To nie są twoje pytania. :)

Pn kwi 20, 2015 12:27

Hm, Alus ja lubie koscioly i czesto odwiedzam(zwiedzam). Mam szacunek dla kazdej religii. Czy mozesz mi udowodnic ze Kosciol Katolicki to jest najlepszy,najprawdziwszy,ze inne koscioly to sie nie licza. Ja w kosciol wierzylam jak bylam dzieckiem i mam zle doswiadczenia. Teraz to ja nie wierze w kosciol tylko w Jedynego dla calej ludzkosci Boga i w sama siebie. Bog jest tylko jeden i kocha tak samo wszystkich ludzi bezgranicznie i bezwarunkowo. Pozdrawiam cie serdecznie:)

Pn kwi 20, 2015 12:37
Jorgensen napisał(a):
Hm, Alus ja lubie koscioly i czesto odwiedzam(zwiedzam). Mam szacunek dla kazdej religii. Czy mozesz mi udowodnic ze Kosciol Katolicki to jest najlepszy,najprawdziwszy,ze inne koscioly to sie nie licza. Ja w kosciol wierzylam jak bylam dzieckiem i mam zle doswiadczenia. Teraz to ja nie wierze w kosciol tylko w Jedynego dla calej ludzkosci Boga i w sama siebie. Bog jest tylko jeden i kocha tak samo wszystkich ludzi bezgranicznie i bezwarunkowo. Pozdrawiam cie serdecznie:)

Ten Jedyny Bóg powołał swój Kościół wszystkich w Niego wierzących. Podziały przez wieki tworzyli ludzie, niemniej niezależnie od podziałów, wszyscy stanowimy Kościół.

Wt kwi 21, 2015 7:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 258 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna strona