Autor |
Wiadomość |
JedenPost
|
 Re: Znamię bestii
Alus napisał(a): Właśnie nie popadajmy w absurdy - gdybyśmy Biblię odczytywali literalnie to może powiesz skąd Kain wziął sobie żonę, skoro Adam i Ewa mieli tylko dwu synów.
 Jesteś pewna, że czytałaś tę samą Biblię co wszyscy?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
So kwi 25, 2015 15:08 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Alus napisał(a): Właśnie nie popadajmy w absurdy - gdybyśmy Biblię odczytywali literalnie to może powiesz skąd Kain wziął sobie żonę, skoro Adam i Ewa mieli tylko dwu synów.
 Jesteś pewna, że czytałaś tę samą Biblię co wszyscy? Ta samą Literalnie po śmierci Abla, Adam spłodził syna Seta. Ale - w wersach rozmowy Kaina z Bogiem napotykamy informację o innych ludziach - każdy, kto mnie spotka będzie mógł mnie zabić (Rdz 4,14)
|
So kwi 25, 2015 16:50 |
|
 |
JedenPost
|
Czytam, czytam i nijak nie widzę tam zastrzeżenia, że mieli tylko dwóch synów i żadnych dzieci w czasie między urodzeniem Abla a okresem, gdy wraz z bratem składali ofiary.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
So kwi 25, 2015 17:14 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Czytam, czytam i nijak nie widzę tam zastrzeżenia, że mieli tylko dwóch synów i żadnych dzieci w czasie między urodzeniem Abla a okresem, gdy wraz z bratem składali ofiary. Ale i nie ma informacji o innym potomstwie spłodzonym w tym czasie. Traktując Adam i Ewa jako imię własne, Biblia nie donosi o innych dzieciach tej konkretnej pary. Adam - człowiek i Ewa - dająca życie, o innych imionach własnych zapewne poczęli wiele innych ludzi i z ich potoków Kain wybrał sobie żonę. Ale gdy traktuje się zapis literalnie jako jedyna parę prarodziców ludzkości, to logiczne jest pytanie skąd wzięła się żona Kaina. Podobnie literalnie traktując Apokalipsę poszukuje się kolejnych antychrystów, fałszywych proroków i znaków Bestii.
|
So kwi 25, 2015 17:23 |
|
 |
JedenPost
|
Alus napisał(a): Ale i nie ma informacji o innym potomstwie spłodzonym w tym czasie.
No nie ma. Niemniej logiczne jest, by było i nic temu nie przeczy.
|
So kwi 25, 2015 17:50 |
|
|
|
 |
Amandil
|
,,U Boga jeden dzień jak tysiąc lata, a tysiąc lat jak jeden dzień - skąd zatem Twoje twierdzenie "wtedy" i "dziś" - może Twoje wtedy dla Boga jest dziś, albo w nieokreślonym czasie.'' Objawienia z Akity były adresowane do ludzi żyjących za tysiąc lat czy obecnie? Trochę logiki...
|
So kwi 25, 2015 19:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Ano, niestety. Wszyscy prócz Indian Amazońskich i buszmenów pójdziemy do Piekła. Herezja w czystej postaci. Gdzie jest Wist, czyżby były herezje i herezje, według upodobania i sympatii. Alus napisał(a): Znamię bestii, czyli grzech, towarzyszy ludziom od zawsze i tyczy wszystkich ludzi na świecie. Fałszywie prorokujesz, przeciwko Bogu i Pismu Św., którego jak widać nie uznajesz. Do tego głosisz ludziom herezje przeciwko Bogu i Kościołowi. Uznajesz siebie za potępioną i przekonujesz ludzi że mają już znamię bestii - grzech, a więc idą na wieczne potępienie. Do tego głosisz herezje przeciwko Bogu, że sakrament pokuty dotyczy znamienia bestii i je zmywa. Ale jakie to ma znaczenie kiedy popiera się prawo antychrysta in vitro i inne dla władzy panującej w kraju i jej się służy przeciwko Bogu i Kościołowi. Gdzie jest Wist, czyżby były herezje i herezje według upodobania i sympatii.
|
So kwi 25, 2015 22:05 |
|
 |
WIST
|
Wist ma też swoje życie, a wypowiedzi Quasa traktuje w kategorii folkloru.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
N kwi 26, 2015 13:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
quas napisał(a): JedenPost napisał(a): Ano, niestety. Wszyscy prócz Indian Amazońskich i buszmenów pójdziemy do Piekła. Herezja w czystej postaci. Gdzie jest Wist, czyżby były herezje i herezje, według upodobania i sympatii. Alus napisał(a): Znamię bestii, czyli grzech, towarzyszy ludziom od zawsze i tyczy wszystkich ludzi na świecie. Fałszywie prorokujesz, przeciwko Bogu i Pismu Św., którego jak widać nie uznajesz. Do tego głosisz ludziom herezje przeciwko Bogu i Kościołowi. Uznajesz siebie za potępioną i przekonujesz ludzi że mają już znamię bestii - grzech, a więc idą na wieczne potępienie. Do tego głosisz herezje przeciwko Bogu, że sakrament pokuty dotyczy znamienia bestii i je zmywa. Ale jakie to ma znaczenie kiedy popiera się prawo antychrysta in vitro i inne dla władzy panującej w kraju i jej się służy przeciwko Bogu i Kościołowi. Gdzie jest Wist, czyżby były herezje i herezje według upodobania i sympatii. Grzech - bezgrzeszny jest Jedynie Jezus i Jego Matka Maryja - my wszyscy A ja jestem cielesny, zaprzedany w niewolę grzechu.....nie czynię bowiem dobra, którego chcę, ale czynię to zło, którego nie chcę. jeżeli zaś czynię to czego nie chcę, już nie ja to czynię, ale grzech, który we mnie mieszka (Rz 7,14-25) Tak grzesznego Pawła, jak i Apostołów i wszystkich wiernych zbawia zmartwychwstały Chrystus, bo nikt z nas nie zbawia się własną mocą. No może jedyny quas przekonany o swojej bezgrzeszności, która daje mu prawo oskarżać namiestnika Chrystusa o służbę antychrystowi, sądzi, ze sam się zbawi.
|
N kwi 26, 2015 15:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Grzech - bezgrzeszny jest Jedynie Jezus i Jego Matka Maryja - my wszyscy A ja jestem cielesny, zaprzedany w niewolę grzechu.....nie czynię bowiem dobra, którego chcę, ale czynię to zło, którego nie chcę. jeżeli zaś czynię to czego nie chcę, już nie ja to czynię, ale grzech, który we mnie mieszka (Rz 7,14-25) Tak grzesznego Pawła, jak i Apostołów i wszystkich wiernych zbawia zmartwychwstały Chrystus, bo nikt z nas nie zbawia się własną mocą. No może jedyny quas przekonany o swojej bezgrzeszności, która daje mu prawo oskarżać namiestnika Chrystusa o służbę antychrystowi, sądzi, ze sam się zbawi. Przeczytaj jeszcze kilka razy co do Ciebie napisałem i co zacytowałaś, bo piszesz od rzeczy. I skoro tak piszesz o osądzaniu to nie zmyślaj tekstów oderwanych od tego co cytujesz i nie osądzaj na podstawie tego co sobie zmyślasz od rzeczy.
|
N kwi 26, 2015 16:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
quas napisał(a): Alus napisał(a): Grzech - bezgrzeszny jest Jedynie Jezus i Jego Matka Maryja - my wszyscy A ja jestem cielesny, zaprzedany w niewolę grzechu.....nie czynię bowiem dobra, którego chcę, ale czynię to zło, którego nie chcę. jeżeli zaś czynię to czego nie chcę, już nie ja to czynię, ale grzech, który we mnie mieszka (Rz 7,14-25) Tak grzesznego Pawła, jak i Apostołów i wszystkich wiernych zbawia zmartwychwstały Chrystus, bo nikt z nas nie zbawia się własną mocą. No może jedyny quas przekonany o swojej bezgrzeszności, która daje mu prawo oskarżać namiestnika Chrystusa o służbę antychrystowi, sądzi, ze sam się zbawi. Przeczytaj jeszcze kilka razy co do Ciebie napisałem i co zacytowałaś, bo piszesz od rzeczy. I skoro tak piszesz o osądzaniu to nie zmyślaj tekstów oderwanych od tego co cytujesz i nie osądzaj na podstawie tego co sobie zmyślasz od rzeczy. Najwidoczniej szybciej piszesz niż myślisz, a napisałeś: Cytuj: Do tego głosisz ludziom herezje przeciwko Bogu i Kościołowi. Uznajesz siebie za potępioną i przekonujesz ludzi że mają już znamię bestii - grzech, a więc idą na wieczne potępienie. Dowód nie znasz nauki KK, wierzysz w swoja wersję kościoła.
|
N kwi 26, 2015 18:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Cytuj: Do tego głosisz ludziom herezje przeciwko Bogu i Kościołowi. Uznajesz siebie za potępioną i przekonujesz ludzi że mają już znamię bestii - grzech, a więc idą na wieczne potępienie. Dowód nie znasz nauki KK, wierzysz w swoja wersję kościoła. Jeszcze parę razy przeczytaj to może zrozumiesz. Ja nie mówię o sobie tylko o Tobie, bo to Ty mówisz że ludzie już mają znamię bestii i już są potępieni. To Ty mówisz że sakrament pokuty dotyczy znamienia bestii i je zmywa. Głosisz herezje w interesie bestii, antychrysta tak jak i popierasz jego prawa.
|
N kwi 26, 2015 20:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
quas napisał(a): Alus napisał(a): Cytuj: Do tego głosisz ludziom herezje przeciwko Bogu i Kościołowi. Uznajesz siebie za potępioną i przekonujesz ludzi że mają już znamię bestii - grzech, a więc idą na wieczne potępienie. Dowód nie znasz nauki KK, wierzysz w swoja wersję kościoła. Jeszcze parę razy przeczytaj to może zrozumiesz. Ja nie mówię o sobie tylko o Tobie, bo to Ty mówisz że ludzie już mają znamię bestii i już są potępieni. To Ty mówisz że sakrament pokuty dotyczy znamienia bestii i je zmywa. Głosisz herezje w interesie bestii, antychrysta tak jak i popierasz jego prawa. Nie wiem czy zdołasz zrozumieć, powtórzę zatem - WSZYSCY JESTEŚMY GRZESZNI - ale nie znaczy, że z racji skażonej grzechem natury ludzkiej wszyscy są potępieni, wtedy próżna byłaby zbawcza ofiara Chrystusa.... wszyscy bowiem zgrzeszyli i pozbawieni są chwały Bożej, a dostępują usprawiedliwienia darmo, z Jego łaski, przez odkupienie, które jest w Chrystusie Jezusie. Jego to ustanowił Bóg narzędziem przebłagania przez wiarę mocą Jego krwi.....Sądzimy bowiem, że człowiek osiąga usprawiedliwienie przez wiarę, niezależnie od pełnienia nakazów Prawa. Bo czyż Bóg jest Bogiem jedynie Żydów? Czy nie również i pogan? Na pewno również i pogan. Przecież jeden jest tylko Bóg, który usprawiedliwia obrzezanego dzięki wierze, a nieobrzezanego - przez wiarę.Sakrament pokuty zmywa grzech wyznany, ale nie uwalnia od grzechów dokonanych po spowiedzi. Sądzisz, że człowiek poprzez sakrament sam siebie zbawia??....a poprzez ich brak potępia??? Jeśli zachowasz pamięć o grzechach, Panie, Panie, któż się ostoi....u Pana jest bowiem łaska, u Niego obfite odkupienie (Ps 130) Łaską bowiem jesteście zbawieni przez wiarę. A to pochodzi NIE OD WAS. LECZ JEST DAREM BOGA, nie z uczynków, aby się nikt nie chlubił (Ef 2,8-9)
|
N kwi 26, 2015 20:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus Dalej mącisz i nie odnosisz się do tego co piszę i sama napisałaś, tylko wymyślasz od rzeczy, nie odnosząc się do tego co cytujesz. Głosisz herezje twierdząc że ludzie już mają znamię bestii, a więc i są już na potępienie bo wszyscy przyjęli znamię bestii. Głosisz herezje że sakrament pokuty dotyczy znamienia bestii i je zmywa. Poza tym głosisz głupoty oderwane od Pisma Św., twierdząc że już ludzie bez znamienia nie mogą nic sprzedać i kupić….albo dalszą głupotą wynikającą z Twoich słów jest to że jedynymi ludźmi bez znamienia bestii byli Jezus i Maryja, wszyscy inni przyjęli znamię bestii, a więc tylko Jezus i Maryja nie mogli nic kupić ani sprzedać. Sugerujesz że Jezus z Maryją kradli, czy że wszystko spadało im z nieba i nie musieli nic kupować ani sprzedawać, bo i nie mogli bez znamienia 
|
N kwi 26, 2015 21:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
quas napisał(a): Alus Dalej mącisz i nie odnosisz się do tego co piszę i sama napisałaś, tylko wymyślasz od rzeczy, nie odnosząc się do tego co cytujesz. Głosisz herezje twierdząc że ludzie już mają znamię bestii, a więc i są już na potępienie bo wszyscy przyjęli znamię bestii. Głosisz herezje że sakrament pokuty dotyczy znamienia bestii i je zmywa. Poza tym głosisz głupoty oderwane od Pisma Św., twierdząc że już ludzie bez znamienia nie mogą nic sprzedać i kupić….albo dalszą głupotą wynikającą z Twoich słów jest to że jedynymi ludźmi bez znamienia bestii byli Jezus i Maryja, wszyscy inni przyjęli znamię bestii, a więc tylko Jezus i Maryja nie mogli nic kupić ani sprzedać. Sugerujesz że Jezus z Maryją kradli, czy że wszystko spadało im z nieba i nie musieli nic kupować ani sprzedawać, bo i nie mogli bez znamienia  Największą oderwana od rzeczywistości jest interpretacja Apokalipsy jest twierdzenie jakoby jakiś efemeryczny znak bestii decydował o dokonywania zakupów przez wszystkich ludzi ziemi. Ale zawsze tak bywa gdy literalnie traktuje się literacki tekst Apokalipsy - każde słowa Apokalipsy zawiera tajemnicę , św. Hieronim. http://biblia.wiara.pl/doc/422882.Rozmo ... kalipsie/4
|
Pn kwi 27, 2015 7:49 |
|
|
|