Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 16:24

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 180  Następna strona
 Radio Maryja. 
Autor Wiadomość

Do owego ujęcia prawdy, wyrzuciłbym stwierdzenie o bezstronności. Owszem musi być obiektywna, ale nie wolno wykluczać automatycznie, że ktoś głoszący jakieś idee, często przecież szczytne, z definicji nie ma prawdy.

Tylko akurat cytowaniu tu ludzi, moim skromnym zdaniem nie zaliczają się do obiektywnych.

Cytuj:
Gdyby wycenić owego conajmniej 3-4 letniego merca z dużym przebiegiem, to najdroższy by się nie okazał. Z takim przebiegiem Polonez byłby w ruinie. Zaś setki kilometrów można przebyć na hulajnodze rówież.

Aby zamknąć sprawę Maybacha - o.Rydzyk takiego samochodu niegdy nie posiadał.

Niemieckie wozy są dobrze wykonane, fakt. Ale nie trzeba od razu kupować Ski. Są tez przecież VW, Ople nawet Fordy, często kilkakrotnie tańsze(i często bardziej ekonomiczne) niż te którymi wozi się o. d. Tadeusz R. Co do Maybacha- nie wiem, nie widziałem go ani w nim, anie bez niego.

Cytuj:
Jaguar ks. Jankowskiemu według mnie potrzebny nie jest. Drażni mnie przepych części duchownych. Znam jednego księdza na wiejskiej parafii, który wozi się mercem, jemu nie przystoi, o.Rydzykowi według mnie tak. Nie wiem, jaki samochód w chwili obecnej posiada ks. Jankowski.

Z wywiadu którego udzielił jakiś czas temu Tomaszowi Lisowi wynika, że Jaga... Mnie tylko zastanawia skąd go ma, a jeśli w prezencie, to w zamian za co, bo takich prezentów raczej od tak z miłości się nie daje:/

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Pn cze 27, 2005 15:03

Zanam wiele wypowiedzi o.Rydzyka bardzo pozytywne na temat Żydów.
Co do apolityczności na koniec zacytuję bpa Adama Lepę.
O.Rydzyk nie posiada własności prywatnej. Radio Maryja jest własnością zakonu redemptorystów.
Obiektywizm to nie wyśrodkowanie poglądów na Unię Wolności (ewentualnie Samoobronę, bo w środku sali siedzą). W radiu katolickim miejsca dla lewicowej ekstremy być nie powinno z przyczyn ideowych.
Jeżeli kogoś drażni modlitwa to znaczy, że jest nietolerancyjny.

Arcybiskup Gocłowski jest również moim biskupem i potrafi się o radiu wypowadać też pozytywnie. Dwóch tylko biskupów jest, co mają zdanie skrajnie krytyczne i ich głos niestety w tej sprawie jest wyraźnie odosobniony.

1. Może w jakimś wyjątku wypowiedział się pozytywnie, ale zdecydowanie częściej ich potępia i obraża, jakby byli zupełnie innymi ludzmi...

2. Radio Maryja nie jest własnością zakonu redemptorystów, ale jest zajerestrowane na ojca Dyrektora.

3. W radiu katolickim i obiektywnym na obie strony powino być miejsce dla każdego z tąd cytat "Nie sądź, a nie będziesz sądzony".

4. Abp Gocłowski wypowiada się o radiu pozytywnie tylko w kwestii i jakiej np. transmituje ono msze, modltwy i różne religijne uroczystości. Co do reszty jest krytyczny.

Pn cze 27, 2005 21:59
Zobacz profil WWW

Reprezentatywnym źródłem jest wywiad - rzeka z o.Rydzykiem "Tak tak - nie nie" - tam nic przeciw Żydom nie ma, wywiady dla Naszego Dziennika też nic takiego nie zawierają. Mogły się zdarzyć jakieś wypowiedzi, ale z pewnością nie jest tak jak stwierdzasz w pkcie 1.

ad2
Skąd ta pewność ? Wedle mojej wiedzy jest jak napisałem

ad3
Dla wojujących antyklerykałów i bojówkarzy lewacki miejsca być nie może w katolickim radiu, ze względu na ich nastawienie i przez to zamknięcie na dialog.

Pn cze 27, 2005 22:37

Cytuj:
Komisja przeciwko Rasizmowi i Nietolerancji (ECRI) Rady Europy oskarżyła Polaków o silne antysemickie nastroje. Jako głównych głosicieli antysemityzmu w Polsce upubliczniony raport Komisji wymienia instytucje związane z Kościołem katolickim, w tym przede wszystkim Radio Maryja.

Raport całkiem nowy, z 14 czerwca... a info z Naszego Dziennika.

Nie jest to pierwszy raz...

Cytuj:
1999.09 Europejski Ośrodek Badań i Akcji wobec Rasizmu i Antysemityzmu prowadzący badania na zlecenie Rady Europy uznał Radio Maryja za zagrożenie dla demokracji, szerzące antysemityzm, ksenofobię i rasizm.

Meritus, zgadzam się z av. Biskupi pochwalają RM jeśli chodzi o modlitwy, transmisję nabożeństw i katechezy. Natomiast coraz częsciej zauważają, że prezentowane w RM poglądy niekoniecznie są tożsame z nauką KK.

Większość biskupów wypowiada się ostrożnie, ale są również tacy, którzy nie boją się mówić wprost.

Bardzo ważne jest też, że w RM brakuje rozgraniczenia między prywatnymi opiniami dziennikarzy, a oficjalnym stanowiskiem Kościoła.
Problem polega także na tym, że RM pretendujące do określenia " katolickie" powinno popierać stanowisko Episkopatu.. Czy zawsze tak jest ?

Z historii RM ...

Cytuj:
1995, lato- Podczas kampanii prezydenckiej, o. Rydzyk obwinił kandydata UW Jacka Kuronia o zbrodnie stalinizmu, łącznie z Katyniem i wywózkami na Sybir. Zasugerował też, że lata spędzone przez Kuronia w więzieniu były elementem politycznej gry. O innej kandydatce - Hannie Gronkiewicz-Waltz - mówiono w Radiu per "ta pani". Na antenie słuchacze przekonywali, że nie należy na nią głosować, bo jest Żydówką i masonką.

1995.10.23 Komisja Episkopatu ds. środków społecznego przekazu stwierdziła wtedy: "Niektóre media katolickie, np. Radio Maryja, stały się niestety narzędziem rozpowszechniania nieprawdy, a czasem nawet pomówień dotyczących kandydatów".

Cytuj:
1997.11.25 Prymas surowo skrytykował o. Rydzyka i jego Radio. W liście do prowincjała redemptorystów napisał: "Gdy idzie o dobro, zasada: "kto nie jest z nami, jest przeciwko nam", nie jest zasada ewangeliczna. (...) Wtedy zamyka się droga misyjna ku nawracaniu błądzących. (...) Wielebny o. Rydzyk, mimo popularności i poparcia wielkich rzesz, nie może żądać dla siebie przywilejów i stać ponad prawem. Sam słuchałem wypowiedzi o. Rydzyka (...) i byłem upokorzony pychą, z jaką mówił o ministrze spraw wewnętrznych i administracji".

Cytuj:
2002.10.07 Abp Tadeusz Gocłowski w rozmowie z Agnieszką Kublik i Moniką Olejnik w "Gazecie Wyborczej": "Radio Maryja weszło na płaszczyznę ściśle polityczną, obierając kierunek skrajnej prawicy. To radio całkowicie się sprzeniewierzyło temu, czemu miało służyć."

Cytaty ze strony :
http://www.radiomaryja.pl.eu.org/kalendarium.html

Pn cze 27, 2005 23:42

ów "raport" wywołał oburzenie nawet środowisk żydowskich w Polsce jako nieprawdziwy, o ile przypominam sobie, w NDz zostało to odnotowane
a o poziomie tegoż raportu świadczy fakt, że twórcy tego raportu nie wiedzą co to jest rasizm, skoro utożsamiają to z antysemityzmem

Ten "fakt" z Kuroniem jest zmanipulowany - o.Rydzyk powiedział, że Kuroń jest spadkobiercą zbrodniczego systemu, z czym się zgadzam. Ten czerwony harcerz - walterowiec był zagorzałym komunistą. Walter - bolszewicki oficer z 1920 roku najeżdżający naszą Ojczyznę, dowódca IIALWP - sługus zbrodniarza Stalina - Świerczewski - idol Kuronia.
Trzeba być niespełna rozmu, żeby uwierzyć, że osoba z wyższym wykształceniem (o.Rydzyk) mógł w TVP powiedzieć, że kilkuletnie dziecko było NKWDzistą w Katyniu. Wyborcza napisała i przez 10 lat różne osoby powielają (najczęściej bezrefleksyjnie i beziwednie, choć czasem jako wojujący) po dziś dzień.

Zalecam lekturę ostatniej wypowiedzi bpa Lepy nt publicystyki politycznej w mediach katolickich. Popularyzowanie cenzury powinno być wyśmiane - co czynię :lol: :lol: :lol:

Głosy niektórych przedstawicieli Episkpatu nie są reprezentatywne dla Episkopatu. Smucę się ogromnie, że jest garsteczka biskupów, którzy nie chcą wydusić z siebie dobrego słowa o Radiu Maryja, często goszczą zaś na łamach np Gazety Wyborczej jawnie demoralizującej społeczeństwo promując homoseksualizm, relatywizm i postmodernizm.

Wt cze 28, 2005 0:00

Baranku właśnie o takie cytatty mi chodziło, dzięki za znalezienie :) :cmok1:

Polecam także do przeczytania wywiad z abp Gocłowskimtutaj , tutaj

Cytuj:
"Można mieć trochę zastrzeżenia co do formy, ale co do problemu, ja nie ukrywam, że ten problem też dostrzegam, i byłbym za tym, gdyby ten problem Radia Maryja został szczęśliwie rozwiązany" - powiedział abp Gocłowski.

można jeszcze zajrzeć tutaj

Wt cze 28, 2005 0:04
Zobacz profil WWW
Ten "fakt" z Kuroniem jest zmanipulowany (...)
Trzeba być niespełna rozmu, żeby uwierzyć, że osoba z wyższym wykształceniem (o.Rydzyk) mógł w TVP powiedzieć, że kilkuletnie dziecko było NKWDzistą w Katyniu. (...)

Głosy niektórych przedstawicieli Episkpatu nie są reprezentatywne dla Episkopatu.

Meritus, ciekawe to, co piszesz.. zwłaszcza że fakt z Kuroniem zaowocował negatywnym stanowiskiem wobec RM nie pojedynczego biskupa, ale Episkopatu Polski... :?

Wt cze 28, 2005 0:07

GW może pisać, to co ona uważa za słuszne nt. homoseksualistó itp. , ale RM uznaje się za radio katolickie, więc powinno szerzyć stanowisko kściołą, anie swoje włąsne, czy o Rydzyka.

Jak biskupi mają o nim mówić dbrze, skoro w RM dobrze się nie dzieje, sieją kłamstwa.

Wt cze 28, 2005 0:10
Zobacz profil WWW

Biskup Pieronek jest zasiada we władzach Fundacji Batorego - założonej przez Georga Sorosa - malwersanta i przestępcę.
W sprawie okrągłego stołu słusznie można dyskutować. Z doświadczenia wiem, że GW mogła wyrwać wypowiedzi biskupów z kontekstu. Czym dla mnie był okrągły stół - umową między naiwną frakcją z Solidarności i PZPR, zakończoną oszustwem.
Nie było dekomunizacji, nomenklatura się uwłaszczyła, nie rozliczono żadnej zbrodni komunistycznej. Ludzie głosowali w 1989 roku na Solidarność, a okazało się, że zagłosowali na Jaruzelskiego. Mądremu dość.
Osobiste poglądy duchownych nt polityczne nie są zobowiązujące.

Wt cze 28, 2005 0:13

schyłek 2002 roku -trwa nagonka na radio po paszkwilu Morawskiego "Imperium Ojca Rydzyka":

Cytuj:
I "coś" z ostatniej chwili - podczas rozważania przed modlitwą "Anioł Pański" dnia 1 grudnia 2002 r Ojciec Święty zwrócił się do Polaków w następujących słowach: "Pozdrawiam pielgrzymów z Polski oraz tych, którzy łączą się z nami w modlitwie przez telewizję i Radio Maryja. Szczęść Boże!"

Szczekacze zamknęli się z wyjątkiem GW, do której pewien jezuita napisał list o demonicznych treściach w RM i o ostrzeżeniu jakie "było zawarte" we wspomnianych pozdrowieniach.

No to cytatami:
abp Michalik: http://www.radiomaryja.pl/archiwum/homili/dane/05191998.htm
Cytuj:
Kościołowi w Polsce bardzo potrzebne jest Radio Maryja, które mimo, że nie obejmuje 100% powierzchni kraju, dociera jednak do kilku milionów ludzi, którzy poważnie pragną brać wiarę i Kościół, jego problemy, odpowiedzialnych za nową ewangelizację, za sprawy społeczne i polityczne, do których przecież mają pełne prawo.

bp Suski: http://www.radiomaryja.pl/archiwum/homili/dane/12071998.htm
http://www.radiomaryja.pl/archiwum/homili/dane/12071999.htm
bp Zawitkowski http://www.radiomaryja.pl/archiwum/homili/dane/12072001.htm
bp Dydycz http://www.radiomaryja.pl/archiwum/homili/dane/20031207h.htm
bp Lepa
http://www.radiomaryja.pl/archiwum/homili/dane/12072000.htm
Cytuj:
W tym radiu dawane jest świadectwo prawdzie i broniona jest prawda. Dlatego ma tylu zagorzałych przeciwników. Również dlatego spotyka się z aktami dyskryminacji, które stawiają polską demokrację pod znakiem zapytania. Dziś wyrażamy wdzięczność tym, którzy w tej niezwykłej rozgłośni pod kierownictwem Ojca Dyrektora trwają w wierności Bogu, Kościołowi i prawdzie. Dziękujemy im za gorliwą służbę na rzecz ewangelizacji

bp Frankowski http://www.radiomaryja.pl/archiwum/homili/dane/07072001.htm
Cytuj:
Radio Maryja głosi prawdę, głosi wolność dzieci Bożych, głosi obronę życia, wlewa radość życia, pobudza do dynamizmu życiowego. Radio to żyje modli-twą, katechezą, debatą publiczną w rozmowach ze słuchaczami, żyje rozliczny-mi inicjatywami społecznymi, jest mocno zakorzenione w polskim życiu. Ist-nieje ono nie dla siebie, ale dla Jezusa i Maryi, dla Kościoła i dla Polski. Dla Radia Maryja jakże wiele osób poświęca bardzo wiele swego serca, zdrowia i środków materialnych.

książka:
http://www.naszawitryna.pl/ksiazki_75.html

Cytuj:

OŚWIADCZENIE

Zespółu Biskupów ds. duszpasterskiej troski o Radio Maryja

Zespół Biskupów ds. duszpasterskiej troski o Radio Maryja, powołany przez Konferencję Episkopatu Polski, wyraził na kolejnym posiedzeniu uznanie dla ewangelizacyjnej działalności Radia Maryja, zwłaszcza w dziedzinie katechezy, szkoły modlitwy i formacji liturgicznej. Zespół pracuje nad uregulowaniem sytuacji prawno-kościelnej Radia Maryja. Nie leży w kompetencji Zespołu analiza i ocena działalności administracyjno-ekonomicznej Radia Maryja.

Budzi natomiast głębokie zaniepokojenie nasilająca się kampania przeciw osobom i instytucjom kościelnym prowadzona przez określone media. W efekcie, działania te prowadzą do dezintegracji społecznej, niepokojów oraz wzajemnego braku zaufania w polskim społeczeństwie.

Bp Sławoj Leszek Głódź, bp Marian Gołębiewski, bp Stanisław Wielgus, bp Andrzej Suski.

Częstochowa 27 listopada 2002

Wt cze 28, 2005 1:10

Cytuj:
za komuny nadstawiał głowę, współpracując z Prymasem, wg mnie facet miał odwagę....

No tak aby coś takiego stwierdzić w tamtych czasach trzeba się było wykazać niesamowitą odwagą !!! Jeszcze raz przypominam Maciej Giertych zawsze był wierny poglądom ojca. I w 1986 roku, gdy stanął u boku generała Jaruzelskiego w radzie konsultacyjnej, i dwa lata później, gdy mówił: – Interesem Polski jest trzymać się Paktu Warszawskiego i RWPG. Bo orientacja na sojusz z Rosją jest podstawowym elementem myśli narodowej („Głos Wielkopolski” z 1988 roku).
Po tej i wielu jego wypowiedziach z tamtego okresu widać ma chłop Odwagę.!!
Meritus pisze
Cytuj:
Część mediów sączy stopniowo jad, co można uznać za przygotowywanie prześladowań i masowej nienawiści skierowanej przeciw Kościołowi.

Mnie się tak wydaje że Radio Maryja to jeszcze nie cały Kościół Katolicki. Zdecydowana większość katolików Polsce nie jest wielbicielem czy nawet słuchaczem tej stacji . I nie uogólniał bym tej sprawy . Jak się to ma tu w zwyczaju
Polaków jest około 40 milionów a RM słucha ile procent??
Zaledwie kilka stale , trochę więcej sporadycznie .
Piszesz
Cytuj:
Są tacy, którzy pragną zlikwidować moje radio.

Wielu katolikom nie podoba się polityczna działalność tej stacji . Tak wczoraj przełaczyłem na TV Trwam a tam trwa transmisja z obrad komisji prześledczej. Wypowiada się poseł Macierewicz. Wcale nie zachęca do modlitwy tylko wypowiada się na tematy polityczne.
Dziwi mnie ta transmisja z dwóch powodów.
1. Skoro TV Trwam to telewizja podobno religijna . A tu leci transmisja która modlitwą ani obrzędem religijnym nie jest.. A skora ta stacja ma odcień polityczny taki i nie inny . To siła rzeczy narazą się sam na atak konkurencji .
2. W Tym samym czasie TV publiczna TVP3 relacjonuje te same obrady komisji prześledczej !! Pytanie poco dublować tą transmisje.
Dlatego ta rozgłośnia sama niejako pracuje na swój obraz . I nie wiem skad oburzenie. Ze TV Trwam czy radio Maryja jest poddawane krytyce . Gdybyśmy znaleźni obraźliwe teksty wypowiadane pod adresem innych mediów przy pomocy medium Torunia byłoby też sporo.
Niestety Ojciec Rydzyk kreuje siebie i swoją rozglośnie na zbawcę narodu ostoję wolności i prawdy . A ta prawda jak tam jest podawana ma różne barwy ..!!
Pozdrawiam

Wt cze 28, 2005 6:51

Jak ktoś uważa politykę za dzieło szatana i jest ignorantem w tej sprawie, to się nie dziwię, że mu przeszkadza. Jednak nauczanie Kościoła jest jasne - katolik ma obowiązek angażować się w życie społeczno - polityczne.

TvTrwam stacją ściśle katolicką nie jest i nigdy nie była. Odsyłam jeszcze raz do wypowiedzi biskupa Lepy, która bardzo mi się podoba:
Cytuj:
Sprawy, które podnosi się w atakach na Radio Maryja, są drugorzędne, a nawet absurdalne - np. zarzut, że prowadzi ono publicystykę polityczną. W kraju o dojrzałej demokracji tego rodzaju zarzuty wywołałyby powszechną wesołość obywateli.

:lol:
TVN i TVP transmitują owszem. Jednak dzięki temu, że mają konkurencję nie mogą transmitować wybiórczo.

Wt cze 28, 2005 10:06

A mogłą bym wiedzieć, któy z tych Biskupów występujue częściej w RM i telewizji TRWAM, bo wiem , żę występują.

Dla mnie osobiście bardziej wartościowe jest zdanie abp Gocłowskiego bp Pieronka, prymasa Glempa, a to dlatego, że o nich przynajmniej słyszałąm i poznałam, a o biskupach, któych wymieniłeś przyznam się, że czytam pierwszy raz, dzięki twojej wypowiedzi.

Wt cze 28, 2005 12:24
Zobacz profil WWW

abp Michalik jest przewodniczącym Konferencji Episkopatu Polski. Biskup Suski jest ordynariuszem toruńskim, biskup Dydycz ordynariuszem drohiczyńskim.

Do mediów liberalnych dopuszczona jest niewielka grupka duchownych, często bardzo kontrowersyjnych o poglądach często niereprezentatywnych, które są do strawienia dla owych inżynierów społecznych.

W Polsce jest ponad 100 biskupów i ponad 20 tys księży - w mediach występuje grupka kilku. Dopuszczenie do takich mediów nie świadczy o autorytecie. Podobnie jest kilku świeckich dyżurnych jak Przyciszewski, czy Gowin znani z bardzo agresywnych i kłamliwych wypowiedzi nt Radia Maryja.

Wt cze 28, 2005 13:42

Mnie nie chodziło o biskupów, któzy występują w mediach, ale o tych, których osobiście wiele razy spotkałąm i dzięki temu jest dla mnie ważniejsze ich zdanie.

Abp Michalika to akurat znam :) ale pozostałych dwuch na oczy nie widziałąm więc jak mogę sprawdzić, czy ich zdanie jest reprezentatywne.

Wt cze 28, 2005 21:54
Zobacz profil WWW
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 180  Następna strona