Którego z kandydatów na prezydenta powinien poprzeć katolik?
Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: Którego z kandydatów na prezydenta powinien poprzeć kato
pilaster napisał(a): Dlaczego niby to hasło miałoby być "fatalne" (w sensie - zrażające potencjalnych wyborców) Dlatego że jest pretensjonalne i nic nie znaczy - w odróżnieniu choćby od hasła Komorowskiego. Cytuj: Nic podobnego. To potencjalnie bardzo chytra inicjatywa, podobna do spotów z pustą lodówką, które dały PIS zwycięstwo w 2005 roku. Minusem jej jest faktycznie ograniczony zasięg oddziaływania. Zresztą w ogóle jest chyba tylko jeden "bronkosklep". O wiele mniej chytra, bo perspektywa pustej lodówki z powodu euro to dla potencjalnego wyborcy abstrakcja. Bronkosklepu już od dawna nie ma, był tylko jeden, w centrum Warszawy, odwiedziło go maksymalnie kilkaset osób. A kosztować musiał. Kompletny nonsens. Cytuj: Chociaż śledzę kampanię dość uważnie, jakoś nie zauważyłem, żeby Duda akcentował przesadnie ten właśnie motyw. Dłuższy czas był to podstawowy element przekazu Dudy, wzmacniany spotami, ogłoszeniami w tabloidach, medialną "wycieczką na Słowację" itp. W pewnym momencie stał się on tak intensywny, że Komorowski poczuł się zmuszony do niego odnieść (co było z kolei błędem jego sztabu). Pilaster najwyraźniej jednak nie śledzi kampanii zbyt uważnie. Cytuj: Oczywiście rację na Brudziński, a nie Johnny99. Elektorat Kukiza i JKM w sporej części zachodzi na elektorat Komorowskiego. Odwrotnie niż np elektorat Brauna, czy Kowalskiego. I w drugiej turze wyborcy JKM i Kukiza w większej części zagłosują na Komorowskiego, na odwrót niż wyborcy Brauna, czy Kowalskiego Nawet gdyby tak było, Brudziński i tak popełnił błąd. Podstawowym celem PiS jest wszak doprowadzić do drugiej tury. Ordynacja wyborcza jest taka, że o tym, czy będzie druga tura, decyduje wyłącznie to, ile głosów dostanie w pierwszej turze kandydat nr 1. Każdy głos w I turze oddany "nie-na-Komorowskiego" jest więc de facto głosem za drugą turą. Wszystkich więc wyborców, którzy "zachodzą na" elektorat Komorowskiego, ale rozważają oddanie głosu w I turze na innego kandydata, PiS powinien usilnie do tego właśnie zachęcać, a przy tym przymilać się do nich, wskazując na "antysystemowość" Dudy, wynikającą po prostu z tego, że nie on jest prezydentem. Stąd np. słuszne taktycznie przymilanie się do Ogórek (jak wynika z sondaży, prawie połowa wyborców SLD zamierza głosować na Komorowskiego - z punktu widzenia PiS to tragedia, należy więc ich jak najmocniej się da zachęcać do głosowania na Ogórek). Cytuj: Zresztą, nawet jeżeli sztabowcy Dudy byli mistrzami propagandy, przekazu, pijaru, taktyki i strategii politycznej, a sztabowcy Komorowskiego byli największymi na świecie partaczami, to i tak maksimum na jakie może liczyć Duda to ok 40% w drugiej turze (mniej niż miał Kaczyński w 2010 roku). Na więcej nie pozwoli mu fizyczny brak bazy wyborczej, czyli sierot po PRL. Chyba, że Dudzie w drugiej turze uda się przejąć wyborców Ogórek i antysystemowców. Dlatego też sztab Dudy powinien pod niebiosa wynosić Kukiza i JKM, jednocześnie wskazując na Komorowskiego jako kandydata "systemowego".
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn kwi 27, 2015 13:34 |
|
|
|
 |
Marud
|
pilaster napisał(a): Zresztą, nawet jeżeli sztabowcy Dudy byli mistrzami propagandy, przekazu, pijaru, taktyki i strategii politycznej, a sztabowcy Komorowskiego byli największymi na świecie partaczami, to i tak maksimum na jakie może liczyć Duda to ok 40% w drugiej turze (mniej niż miał Kaczyński w 2010 roku). Na więcej nie pozwoli mu fizyczny brak bazy wyborczej, czyli sierot po PRL.
Również zamknięcie się na inne środowiska niż tenże żelazny elektorat. Dopóki PiS swoim przekazem nie będzie trafiał do innych grup, które mogą być potencjalnymi wyborcami, to nigdy nie zdobędzie więcej niż te ~35%. W przeciwnym razie z wyborów na wybory wynik będzie miał tendencje zniżkową.
|
Pn kwi 27, 2015 13:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Marud napisał(a): Kozioł napisał(a): Marud napisał(a): PS: Zdziwiłabyś się, ale PiS wcale nie jest taki prawicowy, za jakiego go uważasz. Tu w Polsce nie decydują programy ale deklaracja (sic!) popierania KRK. Programy partii "prawicowych" są bardziej lewicowe od programów socjalistów. Nie zgodzę się do końca. Z PiS’em akurat nie ma problemu, w kwestiach gospodarczych od lat jest niezmiennie socjalistyczny (lewicowy). A który z "prawicowych" odłamów PiS nie jest socjalistyczny? Nie licząc liberałów cała "prawica" polska jest socjalistyczna, z narodowcami włącznie. Znam młodych ludzi, którzy głosuja na SLD, bo wybierają opcję mniej lewicową, takie sa absurdy w polskiej polityce. Marud napisał(a): Celowo próbowałem zachęcić gitę (nie tylko w tym wątku) do wyjawienia merytorycznych pobudek do głosowania na wybraną przez nią partię i kandydata. W odpowiedzi po raz kolejny uzyskuje puste frazesy albo relacje, kto był w danym programie i w jakiej stacji. Czasami brak odpowiedzi jest najlepszą odpowiedzią.[/quote]Ale na to odpowiedziełes sobie niżej: Marud napisał(a): Problem jest właśnie w tym, że ludzie skupiają się na rzeczach mało istotnych. Nie myślą, tylko kierują się emocjami i ślepo powtarzają za kimś, bardzo często nie rozumiejąc o czym ten ktoś mówi, ale że to ten a nie tamten i go się lubi, to można mu zaufać. Otóż to! Znajdują sobie samca alfę i patrzą w niego bezkrytycznie. Ślepi na jego wady wyolbrzymiają wady jego potencjalnych i rzeczywistych przeciwników (jakby potrzebny był jakiś wróg do zycia). To wręcz jakis atawistyczny instynkt stadny ( tu ciekawe i proste doswiadczenie)
Ostatnio edytowano Pn kwi 27, 2015 14:17 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Pn kwi 27, 2015 14:15 |
|
|
|
 |
pilaster
|
Marud napisał(a): Objazdówki Bronobusem, na które trzeba zganiać dzieci z lokalnych szkół i lokalnych urzędasów, bo w przeciwnym razie prawie nikt nie przychodzi (poza przeciwnikami politycznymi). Sama koncepcja wieców wyborczych do promowania kandydata, który nie jest porywającym mówcą czującym się jak ryba w wodzie na wiecach partyjnych. Wręcz przeciwnie, przy bliższym poznaniu i rozmowie traci. Jeszcze te wpadki dyplomatyczne i przejęzyczenia  No właśnie. Jednak żadne błędy kampanii Komorowskiego nie zmieniają faktu, że nie ma on po prostu z kim przegrać. Cytuj: Euro mogło być ciekawym punktem debaty i politycznego sporu, gdyby nie to, że PiS sprowadził temat euro do poziomu delikatnie mówiąc deblinego, stosując "Bronkomarkety" i strasząc podwyżkami cen. Może do elektoratu poziomu gity hasła w stylu, że jaja zdrożeją o złotówkę a kiełbasa po trzy przemawiają. Ale każdy kto ma odrobinę pojęcia, wie, że to nie ewentualny wzrost cen jest problemem. Problemem są utrata konkurencyjności przez polską gospodarkę i hamulec jaki dostałaby gdybyśmy przeszli na euro. Przyjęcie euro ma swoje wady i zalety. A o tym, które przeważą decydują uwarunkowania lokalne, na pozór nawet bardzo drobne. Pilaster był zwolennikiem przyjęcia euro, kiedy wymagało to od rządzących określonego reżimu finansowego (ograniczenia deficytu, długu i inflacji). Jednak od czasu, kiedy EBC rozpoczął "luzowanie" mój zapał znacznie ostygł Johnny99 Cytuj: Dlatego że jest pretensjonalne i nic nie znaczy To nie jest wada. Wadą by było, gdyby odstraszało wyborców (jak osławiona "siła spokoju" Mazowieckiego w czasie, kiedy odbierane to było jako "siła zastoju") Wadą hasła Dudy jest natomiast to, że odwołuje się do optymizmu, czyli idzie na przekór głównej linii propagandowej PIS Cytuj: Nawet gdyby tak było, Brudziński i tak popełnił błąd. Oczywiście. Niemniej merytorycznie miał rację. Cytuj: Chyba, że Dudzie w drugiej turze uda się przejąć wyborców Ogórek i antysystemowców. W (ewentualnej - nadal Komorowski ma duże szanse wygrać już w I turze) II turze, Duda będzie mógł liczyć co najwyżej na wyborców Brauna, Palikota i Kowalskiego. (Ogórek nie, bo kandydatka zaprezentowała się stricte prawicowo, czym wywołała zresztą furię polskiej lewizny) Cała reszta przypadnie Komorowskiemu. Duda i cały PIS do poszerzania elektoratu jest niezdolny z samej natury rzeczy. Starając się o wyborców środka, mógłby łatwo stracić wyborców obecnych, którzy znaleźliby sobie wtedy nowy lepszy PIS
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Pn kwi 27, 2015 14:16 |
|
 |
JedenPost
|
AKT POKORY
Ach, popatrz na mnie, Boże jak do urny idę w pokorze głos oddam Dudzie by szcześliwiej żyli ludzie katolikom prawo, sprawiedliwość i zysk a reszta niech padnie na pysk Amen
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pn kwi 27, 2015 14:18 |
|
|
|
 |
navi31
|
Cytuj: TAK TAK NIE NIE!, reszta od szatana pochodzi. gito 'tak tak , nie nie ' nie oznacza braku głębszej refleksji Jak mozesz odpowiedz na pytania Maruda o konkrety i mnie to bardzo zaciekawiło
|
Pn kwi 27, 2015 22:11 |
|
 |
Marud
|
Kozioł napisał(a): To wręcz jakis atawistyczny instynkt stadny ( tu ciekawe i proste doswiadczenie) Ludzie to nietypowe zwierzęta stadne  . Kozioł napisał(a): Otóż to! Znajdują sobie samca alfę i patrzą w niego bezkrytycznie. Ślepi na jego wady wyolbrzymiają wady jego potencjalnych i rzeczywistych przeciwników (jakby potrzebny był jakiś wróg do zycia). To jedna z najbardziej bolesnych kwestii w mentalności Polaków, która w zasadzie warunkuje to jacy jesteśmy i jaką mamy klasę polityczną. Partię się tworzy u nas od góry, a nie od dołu. To na którym fortepianie można grać i na którym stołku usiąść zależy od lidera odgórnie. A właśnie w tym całe sedno, że wcale nie potrzebujemy lidera czy wodza. Bardzo ubolewam nad tym jako Polak, że nie ma w naszym kraju modelu społeczeństwa obywatelskiego takiego jak na wzór amerykański. Tam gdy jesteś nowy w okolicy, przychodzą do ciebie sąsiedzi i rozmawiają z tobą na temat poglądów, przedstawiają lokalne społeczności, oraz to czym się one zajmują i wprost pytają gdzie chcesz należeć. Bo gdy ktoś nie uczestniczy aktywnie życiu społecznym na poziomie lokalnym, nie cieszy się poważaniem. PS: Masz literówkę w podpisie.
|
Pn kwi 27, 2015 23:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kozioł napisał(a): Tam gdy jesteś nowy w okolicy, przychodzą do ciebie sąsiedzi i rozmawiają z tobą na temat poglądów, przedstawiają lokalne społeczności, oraz to czym się one zajmują i wprost pytają gdzie chcesz należeć. Bo gdy ktoś nie uczestniczy aktywnie życiu społecznym na poziomie lokalnym, nie cieszy się poważaniem. Ba! Przyjdą z podarkami (choćby z ciastem kukurydzianym), zapytają jakiej jesteś wiary i powiedzą jakie kościoły są w okolicy. Kozioł napisał(a): PS: Masz literówkę w podpisie.  Dzięki. Tyle czasu i nikt nie zauważył.
|
Wt kwi 28, 2015 0:40 |
|
 |
merkaba
|
platforma została załozona przez masona sam sie przyznał czyli komoruski odpada
|
Wt kwi 28, 2015 5:26 |
|
 |
Johnny99
|
Marud napisał(a): Kampania Komorowskiego bardziej profesjonalna? Ha ha... Objazdówki Bronobusem, na które trzeba zganiać dzieci z lokalnych szkół i lokalnych urzędasów, bo w przeciwnym razie prawie nikt nie przychodzi (poza przeciwnikami politycznymi). To jest właśnie profesjonalizm  Cytuj: Sama koncepcja wieców wyborczych do promowania kandydata, który nie jest porywającym mówcą czującym się jak ryba w wodzie na wiecach partyjnych. Wręcz przeciwnie, przy bliższym poznaniu i rozmowie traci. Jeszcze te wpadki dyplomatyczne i przejęzyczenia  Oczywiście, to jest błąd. Największym problemem sztabu Komorowskiego jest sam Komorowski. A podstawowym błędem sztabowców jest to, że uwierzyli oni, iż naprawdę mają świetnego kandydata (i na tym założeniu oparli kampanię, właśnie m.in. inicjując bronkobusy) - a nie gamonia, który potyka się o własne nogi, a więc którego należy pokazywać nie takim, jaki jest naprawdę, tylko takim, jaki nie jest. Cytuj: Euro mogło być ciekawym punktem debaty i politycznego sporu Nie mogło, bo, jak słusznie podkreślała PO, prezydent nie bardzo ma tu coś do gadania. Cytuj: Ale każdy kto ma odrobinę pojęcia, wie, że to nie ewentualny wzrost cen jest problemem Jak dla kogo. Dla niezamożnych będzie problemem, a oni też głosują, zaś kwestie w rodzaju "konkurencyjności gospodarki" nie za bardzo ich obchodzą.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt kwi 28, 2015 6:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
merkaba napisał(a): platforma została załozona przez masona sam sie przyznał czyli komoruski odpada Komorowski nie widniej na żadnej liście polskich masonów, za to guru PiS - Jan Olszewski był pierwszym, który wbrew zakazom władz PRL w 1968r reaktywował lożę masońska "Kopernik" i do 1994r był jej wielkim kanclerzem. A genetyczni patrioci stawiają go na piedestał gorliwego katolika i patrioty. Zresztą Bubel na liście masonów umieścił obu braci Kaczyńskich.
|
Wt kwi 28, 2015 7:52 |
|
 |
Johnny99
|
pilaster napisał(a): To nie jest wada. Wadą by było, gdyby odstraszało wyborców (jak osławiona "siła spokoju" Mazowieckiego w czasie, kiedy odbierane to było jako "siła zastoju") Hasło powinno przede wszystkim jednym zdaniem oddawać "istotę" kandydatury, którą ma wspierać - tak jak właśnie hasło Komorowskiego. Hasło Dudy nic nie znaczy.
|
Wt kwi 28, 2015 8:17 |
|
 |
Marud
|
Johnny99 napisał(a): pilaster napisał(a): To nie jest wada. Wadą by było, gdyby odstraszało wyborców (jak osławiona "siła spokoju" Mazowieckiego w czasie, kiedy odbierane to było jako "siła zastoju") Hasło powinno przede wszystkim jednym zdaniem oddawać "istotę" kandydatury, którą ma wspierać - tak jak właśnie hasło Komorowskiego. Hasło Dudy nic nie znaczy. Mnie i tak najbardziej urzeka kotylion i jego ukryta symbolika, która chyba umknęła specom kampanijnym. Hasła wyborcze mają marginalne znaczenie. Gdyby w przeprowadzanych sondażach przedwyborczych, po wskazaniu kandydata, na którego ankietowany będzie głosował było dodatkowe pytanie "Czy zna Pan/Pani hasło wyborcze swojego kandydata?" myślę, że mało kto by je kojarzył.
|
Wt kwi 28, 2015 9:24 |
|
 |
Johnny99
|
Większego nie mają, dobre hasło może jednak pomóc, a słabe na pewno nie pomoże.
|
Wt kwi 28, 2015 13:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Okazuje się, ze Duda zmienił poglądy w kwestii in vitro - prywatnie przeciw, jako prezydent za http://wiadomosci.wp.pl/kat,130496,titl ... omosc.html
|
Wt kwi 28, 2015 16:09 |
|
|
|