"Różane" pogaduszki, czyli rozmowy o życiu
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: "Różane" pogaduszki, czyli rozmowy o życiu
beti2503 napisał(a): Alicjo, płaca minimalna obowiązuje jedynie w przypadku umowy o pracę - jeśli masz umowę zlecenie lub o dzieło, pracodawca może tam wpisać kwotę jakąkolwiek zechce.. Oczywiście za przyzwoleniem pracownika, który zgadza się za taką kwotę pracować. Ale nie spotkałam jeszcze żadnej osoby, która pracując tylko na umowę zlecenie otrzymywałaby wynagrodzenie niższe od płacy minimalnej. Zupełnie inaczej gdy umowa zlecenie stanowi ucieczkę od płacenia składek ZUS. Umowa o dzieło ma pewien walor - 50% koszty uzyskania przychodu, zatem oszczędności na podatku. Niemniej umowy o dzieło to praktycznie na ogół podobnie jak umowy zlecenia, ukrycie dochodów przed ZUS.
|
So maja 02, 2015 16:18 |
|
|
|
 |
Dariusz-555
|
ludzie , pękam ze śmiechu . Alicja zapodała ( według niej ) wiarygodną strone o zarobkach . pisze tam o zarobkach kontrolera biletów . właśnie ta moja pensja ( 50 zł miesięcznie ) dotyczyła mojej pracy jako kontrolera . jak znajde fotke tej firmy to zapodam Tobie na priv Alicjo . nazwy firmy tu nie zdradzę jednak co nieco o regułach - śmieciowa umowa - 50 zł . jeżeli kontroler będzie przynosił sporo mandatów , które uda się wyegzekwować to dociągnie nawet do "sześciu stów" . dwie i pól godziny pracy wystarczyło mi .
"fajne" są te Twoje "wiarygodne" źródła Alicjo .
|
So maja 02, 2015 16:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dariusz-555 napisał(a): ludzie , pękam ze śmiechu . Alicja zapodała ( według niej ) wiarygodną strone o zarobkach . pisze tam o zarobkach kontrolera biletów . właśnie ta moja pensja ( 50 zł miesięcznie ) dotyczyła mojej pracy jako kontrolera . jak znajde fotke tej firmy to zapodam Tobie na priv Alicjo . nazwy firmy tu nie zdradzę jednak co nieco o regułach - śmieciowa umowa - 50 zł . jeżeli kontroler będzie przynosił sporo mandatów , które uda się wyegzekwować to dociągnie nawet do "sześciu stów" . dwie i pól godziny pracy wystarczyło mi .
"fajne" są te Twoje "wiarygodne" źródła Alicjo . Tradycyjnie nie przeczytałeś zawartości linku, bo gdybyś przeczytał, to wiedziałbyś, że dane - uśrednione zarobki - pochodzą z 26 miast Polski.
|
So maja 02, 2015 16:35 |
|
|
|
 |
Dariusz-555
|
przeczytałem wyraźnie Twój "wiarygodny" link , stoi tam bardzo czytelnie - TORUŃ . zgadza się ?
|
So maja 02, 2015 16:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
[quote="Dariusz-555"]przeczytałem wyraźnie Twój "wiarygodny" link , stoi tam bardzo czytelnie - TORUŃ . zgadza się ?[/quote Stoi tam wyraźnie Nasi respondenci pochodzą z całej Polski. Osoby przekazujące nam dane pracują w Warszawie, Krakowie, Łodzi, Wrocławiu, Poznaniu, Gdańsku, Szczecinie, Bydgoszczy, Lublinie, Katowicach, Białymstoku, Gdyni, Częstochowie, Radomiu, Sosnowcu, Toruniu, Kielcach, Gliwicach, Zabrzu, Bytomiu, Rzeszowie, Olsztynie, Bielsku Białej, Tychach, Opolu. Chyba nie usiłujesz twierdzić, że wszyscy ci ludzie kłamią.
|
So maja 02, 2015 18:21 |
|
|
|
 |
Dariusz-555
|
dzisiaj pierwsza sobota miesiąca czyli maryjna .
Alicjo , nie wiem , kłamią czy nie kłamią . opisuje zdarzenie z autopsji porównując je z Twoimi tak zwanymi " wiarygodnymi " źródłami . czy coś więcej ? ano nie .
|
So maja 02, 2015 19:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Oj Boże, Boże... Najlepiej wykonywać byle jaką robotę i mieć pretensje, że się zarabia gówniane pieniądze....
|
So maja 02, 2015 20:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A gdzie i w jaki sposób dostać można w Polsce tą świetną robotę, i na dodatek świetnie opłacaną?
|
N maja 03, 2015 3:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
equuleuss napisał(a): A gdzie i w jaki sposób dostać można w Polsce tą świetną robotę, i na dodatek świetnie opłacaną? To zależy jaką kwotę uznamy za świetnie opłacaną, jeśli uznamy, ze kształtuje sie ona w granicach 2-3 tysiące zł, to nie będzie wielkiego trudu ze znalezieniem jej. Oczywiście o wiele łatwiej w większych miastach niż na prowincji, ale tak zawsze było. http://www.wynagrodzenia.pl/gus_mapa.phpW PRL też się nędznie zarabiało, 90% pracowników otrzymywało zarobki poniżej średniej krajowej, a już kobiety to 60-75% średniej, dlatego też tak nędzne sa kwoty emerytur. średnia 1666zł czyli netto 1356zł......rewelacja, żyć i nie umierać.....po 35 -40 latach pracy.
|
N maja 03, 2015 8:16 |
|
 |
Dariusz-555
|
Equleus , na Twoje pytanie o świetną robote w Polsce jest jedna odpowiedź - to już przeminęło z wiatrem . jeśli ktoś pisze że bez trudu można znaleźć prace za 2 - 3 tyś , to znaczy że ma bardzo egzotyczne poczucie humoru . Alicjo , zaprzestań zapodawać tu te Twoje ulubione "wiarygodne" źródła . realia są takie że kolejne 1,5 miliona Polaków szykuje się do pakowania walizek .
|
N maja 03, 2015 10:23 |
|
 |
Dariusz-555
|
a na TRWAM piękny patriotyczny program czyli koncert na żywo z warszawskiej dzielnicy Grochów . obudź się Polsko !
smacznego niedzielnego obiadku wszystkim .
|
N maja 03, 2015 13:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dariusz-555 napisał(a): Equleus , na Twoje pytanie o świetną robote w Polsce jest jedna odpowiedź - to już przeminęło z wiatrem . jeśli ktoś pisze że bez trudu można znaleźć prace za 2 - 3 tyś , to znaczy że ma bardzo egzotyczne poczucie humoru . Alicjo , zaprzestań zapodawać tu te Twoje ulubione "wiarygodne" źródła . realia są takie że kolejne 1,5 miliona Polaków szykuje się do pakowania walizek . Tak wiarygodne o chęci wyjazdu jak fundacja Maciuś, która ponoć w celu pomocy ogłosiła, ze w Polsce głoduje milion osiemset dzieci....i zebrała na ratowanie tych głodnych miliony do własnej kieszeni. Do Twojego poczucia humoru w rodzaju - zmarł 5-latek, bo szpital nie udzielił mu prawidłowej pomocy - co Darek kwituje zgodnie w aktualnymi standardami w Polsce jest mi jeszcze bardzo daleko. Bezrobocie nie jest przypadłością jedynie Polski http://biznes.newsweek.pl/bezrobocie-w- ... 241,1.htmlChcesz usilnie dowieść, że to nie twój osobisty wybór lepszego, zamożniejszego zycia na Saksach, ale ta okrutna Polska cię wygoniła. Jakoś nie wygoniła Patryka, Zenka, którzy w ciągu kilku tygodni znaleźli pracę.....i na pewno nie za 50 zł.
|
N maja 03, 2015 14:32 |
|
 |
Dariusz-555
|
nie napisałem że szpital nie udzielił prawidłowej pomocy 5 - latkowi tylko że szpital nie przyjął 5 - latka . ponadto nie jest to ( jak piszesz ) poczucie humoru , no może dla ciebie , dla mnie nie .
zadaj pytanie Patrykowi czy jest zadowolony ze swojej pensji .
czy "newsweek" który tu przytaczasz to też wg ciebie wiarygodne źródło ?
propozycja pracy za 50 zł miesięcznie była dla mnie impulsem w stylu " dość już tych irlandzkich cudów i zielonej wyspy " ! spadam stąd !
|
N maja 03, 2015 14:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dariusz-555 napisał(a): nie napisałem że szpital nie udzielił prawidłowej pomocy 5 - latkowi tylko że szpital nie przyjął 5 - latka . ponadto nie jest to ( jak piszesz ) poczucie humoru , no może dla ciebie , dla mnie nie . Szpital nie przyjął dzieciaka , co stanowi karygodny błąd, ale wedłu ciebie jest to polski standard. Cytuj: zadaj pytanie Patrykowi czy jest zadowolony ze swojej pensji . Istotne, ze przyjmuje z pokorą, nie labidzi, nie oskarża jak mnóstwo emigrantów Polska mi nie dała mieszkania....nie zafundowała zarobków na miarę moich oczekiwań...etc, Cytuj: czy "newsweek" który tu przytaczasz to też wg ciebie wiarygodne źródło ? Tradycyjnie nawet nie przeczytałaś kto sporządził opracowanie - newsweek tylko je cytuje - jakbyś nie wiedział. Cytuj: propozycja pracy za 50 zł miesięcznie była dla mnie impulsem w stylu " dość już tych irlandzkich cudów i zielonej wyspy " ! spadam stąd ! bajaj dalej o 50 zł na umowie...
|
N maja 03, 2015 15:16 |
|
 |
Dariusz-555
|
bajaj dalej o łatwości znalezienia pracy za 2 - 3 tyś .
|
N maja 03, 2015 17:32 |
|
|
|