Autor |
Wiadomość |
Hufce
|
 Re: BÓG NIE JEST MIŁOŚCIĄ
Pod jakim względem jest doskonałe ? Skąd wiesz czy Bóg nie miał możliwości stworzenia świata z wolną wolą a mimo to bez żadnego cierpienia ,nie wiemy tego i być może nigdy się nie dowiemy . Prosze powiedzieć to zdanie że świat jest doskonały człowiekowi który jeździ całe życie na wózku inwalidzkim ,zgwałconej brutalnie dziewczynie w lesie ,czy człowiekowi od urodzenia ślepemu. Ciekawy jestem czy takie osoby mają również podobne zdanie ,że Bóg stworzył idealny świat.
|
Śr maja 20, 2015 15:13 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
tania demagogia i szukanie na siłę usprawiedliwień dla swojej niewiary
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Śr maja 20, 2015 15:32 |
|
 |
Hufce
|
Akurat jestem wierzący ,mało tego nawet jestem przekonany ,że Bóg istnieje ,jednak nie mam szacunku dla niego właśnie za to jaki świat stworzył ,jak fatalnie go skonstruował
|
Śr maja 20, 2015 15:35 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Hufce, kto te dziewczyne zgwalcil? Bog? Uwazasz, ze niewidomy musi byc nieszczesliwy, a kazdy zdrowy, mlody i bogaty szczesliwy jest?
|
Śr maja 20, 2015 18:06 |
|
 |
andej
|
Hufce napisał(a): Akurat jestem wierzący ... A Ania Grodzka jest baletnicą.
|
Śr maja 20, 2015 18:39 |
|
|
|
 |
Hufce
|
Bóg nie ,ale nie zapobiegł takiej tragedii ,chociaż mógł ,stworzył świat pełen cierpienia . Nic nie wiesz o mojej wierze ,o moich religijnych przeżyciach ,więc nie neguj tego . Matkę lub ojca dziecka małego za jego niedopilnowanie każe się nawet więzieniem a Bóg przy całym swoim wachlarzu możliwości pozostaje bezkarny i to jest właśnie chore
|
Śr maja 20, 2015 19:11 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
@Hufce - czy zdarzyło Ci się choć raz w życiu kogoś, choćby niechcący skrzywdzić?
|
Śr maja 20, 2015 19:14 |
|
 |
Hufce
|
Owszem zdarzyło się ,i co w związku z tym ?
|
Śr maja 20, 2015 19:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie masz pretensji do Boga, ze cie nie zlapal za reke?
|
Śr maja 20, 2015 19:52 |
|
 |
Hufce
|
Nie ,nie mam pretensji ,dlatego ,że to co dzieję się w obecnym świecie jest już chore od samego początku istnienia tego świata, chory i fatalny zarazem jest system funkcjonowania tego świata w którym obecnie żyjemy i w którym żyli pierwsi ludzie ,pretensje mam do tego że można było stworzyć inny świat ,a tego nie zrobiono ,dlaczego uważam ,że można było ,a no dlatego ,że Bóg kreator jest i zawsze był wszechmogący ,poza tym tak na marginesie to podobno ma być Nowa Ziemia przywrócony raj znowu bez cierpienia ,jeżeli ma być to dlaczego nie ma jej już teraz ?..... Wydaje mi się i jestem tego prawie pewny ,że Bóg chciał żebyśmy cierpieli ,wszystko sobie już dawno temu skrupulatnie zaplanował .
|
Śr maja 20, 2015 19:56 |
|
 |
andej
|
Kael napisał(a): Nie masz pretensji do Boga, ze cie nie zlapal za reke? Czyżbyś uważała, że Bóg dał ludziom wolną wolę, po to by nimi sterować? Wiem, że tak nie myślisz, ale czasem tak się wydaje. Ludzie nie są marionetkami. A szczęście to nie jest dokładnie to, co wyobraża sobie X czy Y. Dla nich szczęście to kasa, powodzenie, brak bólu ... A wierzący mają inne wartości. I mają świadomość, że szczęscie każdego tkwi w nim samym dzięki łąsce bożej, że kasa często prowadzi na manowce, a ból jest cennym ostrzeżeniem. Czyż nie jest tak, ja z argumentami politycznymi? Niezgodne z Twoją oceną - odrzucasz. Mnie kwalifikujesz jaki "pisora", gdyż krytykuję Twego idola i jego organizację. Tak samo Twoi oponenci w tematach dotyczących wiary, nie czytają Twoich argmentów. Nie chcą ich zrozumieć. Oni starają się wcisnąć swoje tezy. Bez zrozumienia antytez. Przypomnij sobie swoje dyskusje z młodości. Czy nie bywało podobnie? Jam funkcjonował też tak. Wprawdzie od listu biskupów poglądów (wtedy się uksztaltowały) już nie zmieniałem, ale rozumowałem zupełnie inaczej. Tym niemniej życzęć sukcesów w tej dyskusji.
|
Cz maja 21, 2015 9:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja nie. Ale Hufce wydaje sie miec pretensje do Pana Boga, ze ludzie MOGA grzeszyc.
|
Cz maja 21, 2015 10:10 |
|
 |
Acro
|
Nie że MOGĄ grzeszyć, ale że CHCĄ.
Czy to, że żaden człowiek nie odgryza sobie palców oznacza, że nie mamy tu wolnej woli, ludzie są marionetkami a Bóg nami steruje? Skoro jakoś udało się Bogu z odgryzaniem palców to czemu nie potrafi tego zrobić z grzeszeniem?
I kolejne pytanie, które uporczywie ignorujecie: masa zła i niepotrzebnego cierpienia nie zależy od grzechu. Mnóstwo chorób, wypadków ma charakter losowy. Dobra śmierć w naturze to rzadkość, zwierzęta konają w męczarniach z głodu, pragnienia , dusząc się, zagryzane, zjadane od środka, na potworne choroby, od jadu, toksyn itd. Po co to? Bóg tu też jest bezradny?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Cz maja 21, 2015 20:12 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
No cóż... w Edenie nie było chorób, cierpienia, śmierci, katastrof... Było słuchać Pana Boga.
|
Cz maja 21, 2015 20:49 |
|
 |
Acro
|
1. Czyli nawet żyjąc idealnie bez grzechu człowiek nadal będzie narażony na cierpienia. Niemowlęta też często cierpią. Za jaki swój grzech? Bez sensu. 2. Zwierzęta też cierpią. To kara za jaki ich grzech? Jeszcze bardziej bez sensu.
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Cz maja 21, 2015 20:55 |
|
|
|