Czy znacie dobrze Nowy Testament?
Autor |
Wiadomość |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
 Re: Czy znacie dobrze Nowy Testament?
Kozioł napisał(a): Czyli wg ciebie pytania @Mauriac i jego wypowiedzi w tym wątku upoważniają ciebie do takiego ... hmm ... epitetu? W takim poważaniu macie Słowo, ze podśmiewacie się z człowieka usiłującego kierowac się nim? Bo znów po poście obu moderatorów zaczynam odnosić takie wrażenie! Próbujecie przypiąć mu pogardliwą łatkę. Widocznie kazde z nas ustalił coś innego  Już raz Ci napisałem o powodach krytyki człowieka, który nas dopytuje o to, co odebraliśmy (być może błędnie, ale mieliśmy prawo do takiego błędu), jako instrumentalne traktowanie Pisma świętego i co nazwałem "bibliolatrią". Mówienie "bibliolatria" o zjawisku traktowania Pisma świętego jako wyroczni, bez stawiania na pierwszym miejscu samego Boga i Jego objawienia, nie jest lekceważeniem Słowa Bożego, lecz co najwyżej krytykowaniem osoby, która sprawia wrażenie, (być może nieprawdziwe), że kierowanie się cytatami z Pisma świętego jest dla niej ważniejsze, niż rzeczywiste zanurzenie w Bożym Słowie i w Bożym Objawieniu. Kiedy mówię o kimś, że uprawia bibliolatrię nie lekceważę Słowa Bożego, lecz krytykuję postawę lekceważenia Słowa Bożego. Kiedy mówię o kimś "grafoman" nie krytykuję literatury, lecz styl jej uprawiania.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Cz maja 28, 2015 9:40 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Już raz Ci napisałem o powodach krytyki człowieka, który nas dopytuje o to, co odebraliśmy (być może błędnie, ale mieliśmy prawo do takiego błędu), jako instrumentalne traktowanie Pisma świętego i co nazwałem "bibliolatrią". Błąd wzięty z kapelusza. Upss, z uprzedzenia. medieval_man napisał(a): Kiedy mówię o kimś, że uprawia bibliolatrię nie lekceważę Słowa Bożego, lecz krytykuję postawę lekceważenia Słowa Bożego. Kiedy ten człowiek po prostu pyta, czy czytacie codziennie Biblię i czy szukacie w niej nauk, to porównanie tego do bibliolatrii z powodu osobistego uprzedzenia jest lekceważeniem Słowa w wielu aspektach. Przy tym będę stał.
|
Cz maja 28, 2015 12:45 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Ano, stój, jak Ci to pasuje. Mógłbyś mi co najwyżej zarzucić, jeśli już, lekceważenie wpisów tego człowieka (wynikające z doświadczenia nieustannych protestanckich ataków na pozorną nieznajomość Biblii przez katolików), ale nie lekceważenie Słowa. Ale, wolny jesteś, myślisz, co chcesz.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Cz maja 28, 2015 13:44 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pytanie o czytanie Biblii protestanckim atakiem na KK Ekumeniczne Święto Biblii obchodzone corocznie w Poznaniu musiałoby być dla ciebie traumatycznym przeżyciem.
|
Cz maja 28, 2015 17:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Owszem Koziol. Nywa atakiem. Wielu protestantow jest przekonanych wrecz, ze katolikom nie wolno czytac Biblii. Dlatego pewien rodzaj pytan powoduje u nas wysypke. Tak jak u ciebie pewien rodzaj wypowiedzi katolikow. Odczytujesz je wedlug wlasnego klucza a niekoniecznie tak, jak my to rozumiemy. Patrz: aktualna dyskusja.
|
Cz maja 28, 2015 18:44 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Kozioł napisał(a): Nie rozumiem obawy przed czytaniem Biblii, nie rozumiem zniechęcania do czytania, nie rozumiem pomniejszania wagi Słowa Bożego. Czyżbyś nigdy nie spotkał nikogo, kto stracił wiarę po przeczytaniu Biblii, albo co najmniej utwierdził się dzięki temu w niewierze? Bo ja tak. Niejednego. Także na tym forum. Mnie z kolei dziwi to, że protestanci tak gładko przechodzą nad tym do porządku dziennego, jakby takiego zjawiska nie było (polecam w tym kontekście książkę Heleny Elstein Biblia w ręku ateisty).
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt maja 29, 2015 6:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Kozioł napisał(a): Nie rozumiem obawy przed czytaniem Biblii, nie rozumiem zniechęcania do czytania, nie rozumiem pomniejszania wagi Słowa Bożego. Czyżbyś nigdy nie spotkał nikogo, kto stracił wiarę po przeczytaniu Biblii, albo co najmniej utwierdził się dzięki temu w niewierze? Bo ja tak. Niejednego. Także na tym forum. Mnie z kolei dziwi to, że protestanci tak gładko przechodzą nad tym do porządku dziennego, jakby takiego zjawiska nie było (polecam w tym kontekście książkę Heleny Elstein Biblia w ręku ateisty). A ja znam nieporównywalnie więcej takich, którzy wiarę swą znaleźli, odzyskali, wzmocnili. Czy uważasz, że czytanie Biblii powinno byc reglamentowane i ściśle kontrolowane, ze to niebezpieczna księga prowadząca do ateizmu? Prawdopodobnie nie, więc po co te dyrdymały? Przypomnę, że KRK bardzo zachęca do czytania Pisma Świętego. To właśnie idea jak najszerszej dostępności przyświecała Hieronimowi przy tłumaczeniu na język łaciński, na język wówczas zrozumiały i uzywany, na język narodowy Rzymian.
|
Pt maja 29, 2015 7:17 |
|
 |
Johnny99
|
Kozioł napisał(a): A ja znam nieporównywalnie więcej takich, którzy wiarę swą znaleźli, odzyskali, wzmocnili. Czyli wciąż uważasz że problemu nie ma? Cytuj: Czy uważasz, że czytanie Biblii powinno byc reglamentowane i ściśle kontrolowane Tak. Optowałbym za tym, by zgodę na "prywatną" lekturę Pisma Świętego wydawał ordynariusz miejsca, po wykazaniu przez chętnego odpowiedniego przygotowania. Jednocześnie, niejako w zamian, rozszerzyłbym możliwość uczestniczenia przez wiernych we wspólnotowym czytaniu Biblii. Pismo Święte należy czytać w Kościele, a nie prywatnie - to wynika wprost z samej Biblii. Cytuj: ze to niebezpieczna księga prowadząca do ateizmu? Nie, to jest Pismo Święte. Cytuj: Przypomnę, że KRK bardzo zachęca do czytania Pisma Świętego. Moim zdaniem za bardzo. Nie rzuca się pereł przed wieprze.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt maja 29, 2015 7:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Pismo Święte należy czytać w Kościele, a nie prywatnie - to wynika wprost z samej Biblii. Zapewne chodzi tobie o to: " Przede wszystkim wiedzcie, że żadne proroctwo Pisma nie rodzi się z ludzkich przemyśleń. Proroctwo bowiem nie powstawało nigdy z woli człowieka. Zawsze wypowiadali je ludzie posłani przez Boga, natchnieni Duchem Świętym." (2p 1,20-21) tłumaczone tak niechlujnie przez m.in. tysiąclatkę, że prawie kontekst, ciągłość z tekstem. I dlatego jestem takim wrogiem cięcia Biblii nożyczkami i robienia z niej czegoś na kształt koranu. Przecież Piotr wprost pisze, ze proroctwa biblijne nie pochodzą od ludzi ale od Boga A jednak ten fragment wycięty z tekstu jest pretekstem do zniechęcania ludzi do czytania Ewangelii, Dobrej Nowiny Johnny99 napisał(a): Cytuj: Przypomnę, że KRK bardzo zachęca do czytania Pisma Świętego. Moim zdaniem za bardzo. Nie rzuca się pereł przed wieprze. Czyli tu nie zgadzasz się ze swoja hierarchia i nazywasz wiernych pogardliwie wieprzami? Nie wiem, czy to miałeś na mysli ale to napisałeś. Ja nakaz misyjny rozumiem jako rozpowszechnianie Dobrej Nowiny także poprzez tłumaczenia Ewangelii na wszelkie narodowe języki tak, aby była jak najbardziej dostępna. Uważasz, ze to błąd, ze KRK nie powinien w tym uczestniczyć?
|
Pt maja 29, 2015 8:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): Wielu protestantow jest przekonanych wrecz, ze katolikom nie wolno czytac Biblii. Po wypowiedziach @Johnny99 wcale się temu nie dziwię. Podzielasz jego poglądy? Czy w tym swietle pytanie otwierające ten wątek jest tak niezrozumiałe?
|
Pt maja 29, 2015 8:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
W tym swietle pytanie z poczatku watku moze byc tym bardziej zrozumiale jak atak na katolikow. A my, w zgodzie z nauka Kosciola, Pismo sw czytamy. Jezeli Johnny99 nie czyta (a przeciez czyta, sam pisal), to jego indywidualny problem.
|
Pt maja 29, 2015 8:20 |
|
 |
Johnny99
|
Kozioł napisał(a): Czyli tu nie zgadzasz się ze swoja hierarchia i nazywasz wiernych pogardliwie wieprzami? Nie wiem, czy to miałeś na mysli ale to napisałeś. Tak, nie zgadzam się z obecną praktyką w tej kwestii. Posłużyłem się przysłowiem pochodzącym od samego Jezusa, o czym powinieneś wiedzieć. Cytuj: Ja nakaz misyjny rozumiem jako rozpowszechnianie Dobrej Nowiny także poprzez tłumaczenia Ewangelii na wszelkie narodowe języki tak, aby była jak najbardziej dostępna. Uważasz, ze to błąd, ze KRK nie powinien w tym uczestniczyć? Kwestia tłumaczeń nie jest dla mnie aż tak istotna. Mogą sobie być. Ale promowałbym praktykę czytania Biblii w "oryginale".
|
Pt maja 29, 2015 8:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Kozioł napisał(a): Czyli tu nie zgadzasz się ze swoja hierarchia i nazywasz wiernych pogardliwie wieprzami? Nie wiem, czy to miałeś na mysli ale to napisałeś. Tak, nie zgadzam się z obecną praktyką w tej kwestii. Posłużyłem się przysłowiem pochodzącym od samego Jezusa, o czym powinieneś wiedzieć. Każda wypowiedź ma swoje miejsce i czas. Uważasz, że Jezus miał wtedy na myśli czytanie Biblii?? Johnny99 napisał(a): Kwestia tłumaczeń nie jest dla mnie aż tak istotna. Mogą sobie być. Ale promowałbym praktykę czytania Biblii w "oryginale". Byłoby genialnie ale to oznacza poznanie kilku archaicznych języków. Stąd tłumaczenia.
|
Pt maja 29, 2015 11:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): W tym swietle pytanie z poczatku watku moze byc tym bardziej zrozumiale jak atak na katolikow. Trzeba mieć duzo złej woli i uprzedzenia aby tak rozumieć. To tak jak z reklamą zimnego Lecha.
|
Pt maja 29, 2015 11:07 |
|
 |
Johnny99
|
Kozioł napisał(a): Każda wypowiedź ma swoje miejsce i czas. Uważasz, że Jezus miał wtedy na myśli czytanie Biblii??  Oczywiście, że nie, ja po prostu posłużyłem się tym przysłowiem w innym kontekście. Uważasz, że Jezus nim kogoś obraził? Cytuj: Byłoby genialnie ale to oznacza poznanie kilku archaicznych języków. Właśnie.
|
Pt maja 29, 2015 11:54 |
|
|
|