Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 22, 2025 0:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 750 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 50  Następna strona
 Świadkowie Jehowy 
Autor Wiadomość
Post Re: Świadkowie Jehowy
Cytuj:
ŚJ zwykle na początku robią dobre wrazenie. Jednak w trakcie dyskusji szybko wymiękają. Gdy jedna para przestaje przychodzić, to po jakimś czasie pojawia się inna, znacznie lepiej wyszkolona.

Ta teza nie znajduje potwierdzenia. ŚJ przychodzili do mnie przez dwa miesiące (na oko, bo nie pamiętam dokładnie), aby przerwać nasze spotkania pod pretekstem, że "spłycam dyskusje" (po prostu nie poddawałem się ich logice i uparcie chciałem brać pod uwagę wszystko, co na dany temat jest w Biblii). Znikli na dwa lata. Trzy tygodnie temu przyszła nowa para, ale nie spędzili ze mną nawet godziny: Rozmowa trwała 40 minut, a na zakończenie wręcz uciekli (po pytaniu o to, czy znają nauczanie katolickie i przyznaniu się przez panią, która mnie odwiedziła, że ma na jego temat niewielką wiedzę).

Pn cze 08, 2015 9:57

Yarpen napisał
Cytuj:
No tak, jak śJ po prostu uciekają ode mnie z domu po około pół godzinie rozmowy,

Tak, tak;) a kto to widział;) albo może jesteś brzydki dlatego uciekają:)

Cytuj:
Nie mówiąc już o tym, że na http://www.dyskusje.katolik.pl to Ty unikasz rozmów ze mną i do dzisiaj nie odpowiedziałeś na zadane ci pytania (np. na temat tabliczki VAT 4956), a nie ja nie chcę prowadzić dyskusji z Tobą. 

Nie przypominam sobie żeby tobie nie odpowiedział na jakieś pytani. Jeśli się zdarzyło to moje przeoczenie. Nie odpowiadam natomiast na pytania na które już raz odpowiedziałem. Zatem jeśli według ciebie na jakieś pytanie nie odpowiedziałem to znaczy że wcześniej już udzielałem takiej odpowiedzi. Czasami jest tak że adwersarzowi nie odpowiada moja odpowiedź i twierdzi że on tej odpowiedzi nie nie dostał bo nie była taka jaką by sobie chciał. Ale jeśli czujesz się pokrzywdzony to proszę przypomnij mi to pytanie.

z ukrytymi ogrodami. Antoine de Saint-Exupery

Pn cze 08, 2015 19:31

andej napisał

Cytuj:
ŚJ zwykle na początku robią dobre wrazenie. Jednak w trakcie dyskusji szybko wymiękają. 

Twardziel z ciebie ! Ciekawe czy zdobędziesz się na odwagę i ze mną porozmawiasz.

Cytuj:
Matematyczne wyliczanie danych biblijnych przypomina mi jeno czasy, gdy byłem ostrzegany o dacie końca świata.

Nigdy nie wyliczaliśmy daty końca świata. Jeśli cokolwiek wyliczaliśmy to, to do czego zmusza jakieś stricte Biblijne proroctwo. Jeśli chodzi o daty końca świata to problem jest z czytającymi nasze publikacje. Coś tam przeczyta, wyciągnie wniosek i zinterpretuje go że ŚJ piszą o końcu świata. Nigdy nawet nie użyliśmy w naszych publikacjach takiego określenia jak koniec świata. Takie określenie używa Krk nie ŚJ. Zatem to KrK uczy o końcu świata nie my.

Cytuj:
A potem przepraszany, że nastąpiła pomyłka w obliczeniach. I wyznaczano kolejna datę. Z czasem zaprzestano takich chwytów.

Takie tak gadanie. Może przedstaw konkretne na to dowody.

Cytuj:
Zupełnie nie rozumiem toerii ŚJ, w myśl której jest TRZECH BOGÓW. 

? Chyba nigdy nie miałeś tak na prawdę kontaktu ze ŚJ skoro twierdzisz że mamy jakąś teorię o trzech Bogach. Róże dziwne rzeczy o nas słyszałem ale taką pierwszy raz;)

Pn cze 08, 2015 20:01
Jacek.J napisał(a):
Yarpen napisał
Cytuj:
No tak, jak śJ po prostu uciekają ode mnie z domu po około pół godzinie rozmowy,

Moja żona.

Cytuj:
Cytuj:
Nie mówiąc już o tym, że na http://www.dyskusje.katolik.pl to Ty unikasz rozmów ze mną i do dzisiaj nie odpowiedziałeś na zadane ci pytania (np. na temat tabliczki VAT 4956), a nie ja nie chcę prowadzić dyskusji z Tobą. 

Nie przypominam sobie żeby tobie nie odpowiedział na jakieś pytani.

Nie przypominasz sobie? No patrz, a ja doskonale pamiętam, że na przykład nie odpowiedziałeś na pytania dotyczące tabliczki VAT 4956 zadane w tym postcie. Krótką masz pamięć, Jacku J.

Cytuj:
Jeśli się zdarzyło to moje przeoczenie.

Zaś świstak siedzi i zawija je w te sreberka, bo na post, który napisałem tuż pod tym, gdzie zadałem pytania, jakoś zdołałeś "udzielić" odpowiedzi. :D

Cytuj:
Nie odpowiadam natomiast na pytania na które już raz odpowiedziałem.

Dowcip polega na tym, że na zadane pytania nie udzieliłeś odpowiedzi.

Cytuj:
Czasami jest tak że adwersarzowi nie odpowiada moja odpowiedź i twierdzi że on tej odpowiedzi nie nie dostał bo nie była taka jaką by sobie chciał.

Jeżeli odpowiedź dotyczy wszystkiego, tylko nie zadanego pytania, to trudno uznać, że odpowiedziałeś na zadane pytanie. :D

Pn cze 08, 2015 20:54
Jacek.J napisał(a):
Cytuj:

? Chyba nigdy nie miałeś tak na prawdę kontaktu ze ŚJ skoro twierdzisz że mamy jakąś teorię o trzech Bogach. Róże dziwne rzeczy o nas słyszałem ale taką pierwszy raz;)

Jak ty czytasz publikacje Towarzystwa Strażnica, ze nie widziałeś nigdy tego tekstu:

Dlatego ci, którzy uznają Biblię za Słowo Boże, nie czczą Trójcy — trzech osób czy też bogów w jednym bogu.
Wiedza, która prowadzi do życia wiecznego, 1995, s. 29

W Strażnicy z czerwca 1882 roku czytamy: „Wielu pogańskich filozofów, którzy uznali za roztropne przyjęcie rozwijającej się religii [odstępczej formy chrystianizmu popieranej przez cesarzy rzymskich w IV wieku n.e.], zaczęło ułatwiać sobie drogę do niej, starając się doszukać w chrystianizmie odpowiedników pogaństwa i w ten sposób stopić jedno z drugim. Udało im się to aż nadto dobrze. (...) Ponieważ w starożytnej teologii występowało szereg głównych bogów i wielu półbogów obu płci, zatem pogano-chrześcijanie (że ukujemy taki termin) zabrali się do zrewidowania tej listy dla potrzeb nowej teologii. W tym czasie wymyślono więc naukę o trzech Bogach — Bogu Ojcu, Bogu Synu i Bogu Duchu Świętym”.
Głosiciele Królestwa Bożego, 1995, s. 124

Izajasz przepowiedział, że przywódcy religijni będą zaniedbywać swe obowiązki. Na przykład nie wpajają oni wiernym prawd z Pisma Świętego, lecz uczą ich niebiblijnych doktryn wywodzących się z pogaństwa: o wiecznych mękach w ognistym piekle, o duszy nieśmiertelnej i o Trójcy — trzech bogach w jednym.
Przebudźcie się, 8 grudnia 1998, s.10

Trzy publikacje i w każdej z nich teoria, ze Trójca to nauczanie o "trzech bogach". Ale od razu powstaje pytanie:

Dlaczego Ciało Kierownicze wprowadza czytelników w błąd przekazując niezgodna z prawdą informację, ze Trójca to nauka o "trzech bogach"?

Pn cze 08, 2015 21:05

Jacek.J napisał(a):
Cytuj:
Matematyczne wyliczanie danych biblijnych przypomina mi jeno czasy, gdy byłem ostrzegany o dacie końca świata.

Nigdy nie wyliczaliśmy daty końca świata. Jeśli cokolwiek wyliczaliśmy to, to do czego zmusza jakieś stricte Biblijne proroctwo. Jeśli chodzi o daty końca świata to problem jest z czytającymi nasze publikacje. Coś tam przeczyta, wyciągnie wniosek i zinterpretuje go że ŚJ piszą o końcu świata. Nigdy nawet nie użyliśmy w naszych publikacjach takiego określenia jak koniec świata. Takie określenie używa Krk nie ŚJ. Zatem to KrK uczy o końcu świata nie my.

Cytuj:
A potem przepraszany, że nastąpiła pomyłka w obliczeniach. I wyznaczano kolejna datę. Z czasem zaprzestano takich chwytów.

Pewnie chodzi o publikacje przytoczone choćby tutaj:
http://www.piotrandryszczak.pl/fapro.html
http://www.piotrandryszczak.pl/fapro2.html
http://www.piotrandryszczak.pl/czy-swiadkowie-jehowy-przewidywali-przyszlosc.html
http://www.piotrandryszczak.pl/czy-swiadkowie-jehowy-podawali-bledne-daty-konca-swiata.html

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn cze 08, 2015 21:52

Jacek.J napisał(a):
...
Twardziel z ciebie ! Ciekawe czy zdobędziesz się na odwagę i ze mną porozmawiasz.
...

Dziwi mnie taka ocena. Sam bym na to nie wpadł. Mieszkasz w Warszawie? Jeśli tak, to może zdobędę się na odwagę (oczywiscie jedynie odrobinkę odwagi).

Jacek.J napisał(a):
...
Cytuj:

...

Wyniki z tego, że lat sześćdziesiątych nie pamiętasz. Wędrowali wtedy od drzwi, do drzwi ludzie przedstawiający się jako ŚJ i przekonywali, podawali daty. Wtedy Strażnicy nie było. Przynajmniej nie zatknąłem się z tym wydawnictwem. A z pamięci można wszystko wymazać, patrz 1984.

Jacek.J napisał(a):
...
Cytuj:
Zupełnie nie rozumiem teorii ŚJ, w myśl której jest TRZECH BOGÓW. 

Chyba miałem kontakt i to dość dobry i towarzyski, skoro dotarłem do takiej teorii. Ale przyznaję rację, że nie słyszałem tego od żadnego spotkanego na ulicy ŚJ. Ani od domokrążnych patroli ŚJ. Oni znają wysokość poprzeczki, której nie wolno przeskoczyć. Ale po kilku piwach rozmowa staje się inna. Zwłaszcza, gdy jest to rozmów szereg.

Wt cze 09, 2015 13:07

Yarpen napisał
Jacek.J napisał(a):
Yarpen napisał
Cytuj:
Cytuj:

Moja żona. 

;) no tak. Ale to pytanie " a kto to widział" była tak bardziej retorycznie. Chodzi mi o to kto widział że ci ŚJ "uciekali" . Określenie "uciekali" jest tak bardziej subiektywne. Jak byś określił gdzie jest granica między odchodzą, a uciekają?;)

Cytuj:
Nie przypominasz sobie? No patrz, a ja doskonale pamiętam, że na przykład nie odpowiedziałeś na pytania dotyczące tabliczki VAT 4956 zadane w tym postcie. Krótką masz pamięć, Jacku J.

No parz! A ja dokładnie przypominam sobie że w wątku tabliczka Vat odpowiedziałem ci wyczerpująco, ale ta moja odpowiedź trafiała w ciebie jak w beton. W ogóle jej nie przyjmujesz. Zatem ty tej odpowiedzi nie przyjmujesz, a nie jak twierdzisz tej odpowiedzi nie było. To zasadnicza różnica. Czyli po prostu moją odpowiedź uznasz tylko wówczas by będzie ona zgodna z twoimi oczekiwaniami.?

Cytuj:
Dowcip polega na tym, że na zadane pytania nie udzieliłeś odpowiedzi. 

prawda jest taka że na przeanalizowanie informacji związanych z tabliczką Vat zadałeś sobie wiele trudu i wyciągnąłeś wniosek w oparciu o uprzedzenia, dlatego z uporem maniaka dążysz do uznania twojej wizualizacji tej sprawy. Dlatego też jeśli np. ja podważam twoją interpretacje podważam jednocześnie trud który w to włożyłeś. Zatem dlatego nie przyjmiesz żadnego innego wyjaśnienia by tym samym uznałbyś że cały twój trud to daremny wysiłek. I z tej przyczyny nie chcesz dostrzec faktu że odpowiedź na to pytanie otrzymałeś niestety nie taką jaką byś "se chciał";)

Cytuj:
Jeżeli odpowiedź dotyczy wszystkiego, tylko nie zadanego pytania, to trudno uznać, że odpowiedziałeś na zadane pytanie. 

acha!!! Wyszło szydło z worka! Czyli wykładasz się tym zdaniem że odpowiedź była tylko ty nie taka jaką ty byś uznał za zadawalającą mydląc oczka że to odpowiedź nie na pytanie.

So cze 13, 2015 15:19
Jacek.J napisał(a):
Yarpen napisał
Jacek.J napisał(a):
Yarpen napisał
Cytuj:
Cytuj:

Moja żona. 

;) no tak. Ale to pytanie " a kto to widział" była tak bardziej retorycznie. Chodzi mi o to kto widział że ci ŚJ "uciekali" . Określenie "uciekali" jest tak bardziej subiektywne. Jak byś określił gdzie jest granica między odchodzą, a uciekają?;)

Taka, świadku Jehowy, że osoba, która odchodzi, nie podrywa się nagle z kanapy po tym, jak zostaje zadane bardzo ciekawe pytanie i nie wychodzi bez udzielenia odpowiedzi. :D
Cytuj:
Cytuj:
Nie przypominasz sobie? No patrz, a ja doskonale pamiętam, że na przykład nie odpowiedziałeś na pytania dotyczące tabliczki VAT 4956 zadane w tym postcie. Krótką masz pamięć, Jacku J.

No parz! A ja dokładnie przypominam sobie że w wątku tabliczka Vat odpowiedziałem ci wyczerpująco, ale ta moja odpowiedź trafiała w ciebie jak w beton.

Kłamiesz, Jacku. Jak każdy może się przekonać, na pytania zadane we wskazanym wcześniej postcie nigdy nie udzieliłeś odpowiedzi.

So cze 13, 2015 15:26

Yarpen_Zirgin napisał(a):
Jacek.J napisał(a):
Cytuj:

Jak ty czytasz publikacje Towarzystwa Strażnica, ze nie widziałeś nigdy tego tekstu:

Dlatego ci, którzy uznają Biblię za Słowo Boże, nie czczą Trójcy — trzech osób czy też bogów w jednym bogu.

W Strażnicy z czerwca 1882 roku czytamy: „Wielu pogańskich filozofów, którzy uznali za roztropne przyjęcie rozwijającej się religii [odstępczej formy chrystianizmu popieranej przez cesarzy rzymskich w IV wieku n.e.], zaczęło ułatwiać sobie drogę do niej, starając się doszukać w chrystianizmie odpowiedników pogaństwa i w ten sposób stopić jedno z drugim. Udało im się to aż nadto dobrze. (...) Ponieważ w starożytnej teologii występowało szereg głównych bogów i wielu półbogów obu płci, zatem pogano-chrześcijanie (że ukujemy taki termin) zabrali się do zrewidowania tej listy dla potrzeb nowej teologii. W tym czasie wymyślono więc naukę o trzech Bogach — Bogu Ojcu, Bogu Synu i Bogu Duchu Świętym”.

Izajasz przepowiedział, że przywódcy religijni będą zaniedbywać swe obowiązki. Na przykład nie wpajają oni wiernym prawd z Pisma Świętego, lecz uczą ich niebiblijnych doktryn wywodzących się z pogaństwa: o wiecznych mękach w ognistym piekle, o duszy nieśmiertelnej i o Trójcy — trzech bogach w jednym.

Trzy publikacje i w każdej z nich teoria, ze Trójca to nauczanie o "trzech bogach". Ale od razu powstaje pytanie:

Dlaczego Ciało Kierownicze wprowadza czytelników w błąd przekazując niezgodna z prawdą informację, ze Trójca to nauka o "trzech bogach"?

To że użyliśmy w naszej literaturze określenia "trzech Bogów" nie jest dowodem na to że mamy jakąś teorię trzech Bogów. Jeśli już trzymać się tej terminologii to jest teoria KrK nie ŚJ. I jest ona zapisana w symboli wiary np. Atanazego.

Ita Deus Pater, Deus Filius, Deus Spiritus Sanctus.
Tak Ojciec Bogiem, Syn Bogiem, Duch Święty Bogiem.

Po czym następuje wyjaśnienie łamiące wszelkie prawidła logiki że to nie trzej Bogowie tylko jeden

Et tamen non tres dii: sed unus est Deus.
A przecie nie trzej bogowie, lecz jeden jest Bóg.

Zatem wniosek zależy od punktu patrzenia na tą wypowiedź. To znaczy jeśli uznamy bez krytycznie że trzech Bogów jest jednym Bogiem to słuszne jest zdziwienia Andrzeja odnośnie rzekomej teorii ŚJ. Jeśli podejdziemy do tego filozoficznego orzeczenia racjonalnie i krytycznie że "trzej jest jednym" pozostaje oczywisty fakt że to trzej Bogowie

So cze 13, 2015 15:47
Jacek.J napisał(a):
Yarpen_Zirgin napisał(a):
Jacek.J napisał(a):

To że użyliśmy w naszej literaturze określenia "trzech Bogów" nie jest dowodem na to że mamy jakąś teorię trzech Bogów. Jeśli już trzymać się tej terminologii to jest teoria KrK nie ŚJ. I jest ona zapisana w symboli wiary np. Atanazego.

Ita Deus Pater, Deus Filius, Deus Spiritus Sanctus.
Tak Ojciec Bogiem, Syn Bogiem, Duch Święty Bogiem.

Po czym następuje wyjaśnienie łamiące wszelkie prawidła logiki że to nie trzej Bogowie tylko jeden

Et tamen non tres dii: sed unus est Deus.
A przecie nie trzej bogowie, lecz jeden jest Bóg.

Zatem wniosek zależy od punktu patrzenia na tą wypowiedź. To znaczy jeśli uznamy bez krytycznie że trzech Bogów jest jednym Bogiem to słuszne jest zdziwienia Andrzeja odnośnie rzekomej teorii ŚJ. Jeśli podejdziemy do tego filozoficznego orzeczenia racjonalnie i krytycznie że "trzej jest jednym" pozostaje oczywisty fakt że to trzej Bogowie

Oczywistym zostaje fakt, że Ciało Kierownicze kłamie jakoby nauczanie o Trójcy było nauką o "trzech Bogach", ci sam pokazałeś przytoczonym fragmentem tekstów św. Atanazego. Jednak, jak znam Ciebie, będziesz dalej uparcie twierdził, że tu nie ma kłamstwa, a w tekstach Towarzystwa Strażnica, wbrew przytoczonym fragmentom, nie ma takich tez.

So cze 13, 2015 15:53

Andrzej napisał
Cytuj:
Dziwi mnie taka ocena. Sam bym na to nie wpadł. Mieszkasz w Warszawie? Jeśli tak, to może zdobędę się na odwagę (oczywiscie jedynie odrobinkę odwagi). 

Nie, nie mieszkam w Warszawie. Ale w dobie Internetu nie jest to konieczne. Odpowiednim miejscem na takie rozmowy jest choćby to forum. Dodatkowym plusem takiej formy rozmowy jest to że masz nieograniczoną pomoc nieograniczonej liczby współwyznawców

Cytuj:
Wyniki z tego, że lat sześćdziesiątych nie pamiętasz. Wędrowali wtedy od drzwi, do drzwi ludzie przedstawiający się jako ŚJ i przekonywali, podawali daty. Wtedy Strażnicy nie było. Przynajmniej nie zatknąłem się z tym wydawnictwem. A z pamięci można wszystko wymazać, patrz 1984.

Strażnica syjońska to publikacja ukazująca się od 1879 r. na jakiej podstawie twierdzisz że w latach sześćdziesiątych nie było Strażnicy to ja pojęcia nie mam?:) Tym bardziej że sam mam Strażnice od roku 1945 w języku polskim. Poza tym "przekonywanie" odnośnie jakichkolwiek dat jest kwestią wnikliwego studium Biblii nigdy nie praktykuje się tego podczas wydawania świadectwa od drzwi do drzwi.

Cytuj:
Chyba miałem kontakt i to dość dobry i towarzyski, skoro dotarłem do takiej teorii. Ale przyznaję rację, że nie słyszałem tego od żadnego spotkanego na ulicy ŚJ. Ani od domokrążnych patroli ŚJ. Oni znają wysokość poprzeczki, której nie wolno przeskoczyć.

"Chyba" to chyba najwłaściwsze określenie;)

Cytuj:
Ale po kilku piwach rozmowa staje się inna. Zwłaszcza, gdy jest to rozmów szereg.

ŚJ głoszący z piwem w ręku? Czego to ludzie nie wymyślą ;)))

So cze 13, 2015 16:46

Cytuj:
Yarpen

Cytuj:
Oczywistym zostaje fakt, że Ciało Kierownicze kłamie jakoby nauczanie o Trójcy było nauką o "trzech Bogach", ci sam pokazałeś przytoczonym fragmentem tekstów św. Atanazego. Jednak, jak znam Ciebie, będziesz dalej uparcie twierdził, że tu nie ma kłamstwa, a w tekstach Towarzystwa Strażnica, wbrew przytoczonym fragmentom, nie ma takich tez.

Teoria lub teza z definicji ma ściśle określone założenia i wykładnię. Pokaż gdzie w naszej literaturze znajduje się zdefiniowana wykładnia teorii o trzech Boga. Mylisz kolego pojęcia teorii z określeniem potocznym.

So cze 13, 2015 17:03
Jacek.J napisał(a):
Cytuj:
Yarpen

Cytuj:

Teoria lub teza z definicji ma ściśle określone założenia i wykładnię. Pokaż gdzie w naszej literaturze znajduje się zdefiniowana wykładnia teorii o trzech Boga. Mylisz kolego pojęcia teorii z określeniem potocznym.

Ślicznie wypełniasz moje "proroctwo", które podkreśliłem w cytacie z mojego poprzedniego posta. :)

Tymczasem, Jacku, niestety, ale nic nie zmienia się w fakcie, że Ciało Kierownicze zwyczajnie kłamie podając w swoich publikacjach informację jakoby wiara w Trójcę była wiarą w "trzech Bogów". I nie musi być wyłożonej definicji, aby takie teorie były obecne w tekstach Świadków Jehowy.

So cze 13, 2015 17:18

Jacek.J napisał(a):
...
Nie, nie mieszkam w Warszawie. Ale w dobie Internetu nie jest to konieczne. Odpowiednim miejscem na takie rozmowy jest choćby to forum. Dodatkowym plusem takiej formy rozmowy jest to że masz nieograniczoną pomoc nieograniczonej liczby współwyznawców
...

Fakt, nie musisz mieszkać w Warszawie w dobie internetu. Boisz się lub nie lubisz dialogu? Czy boisz się dialogu z Biblią w ręce, nie cytowaną z głowy, ale z namaszczeniem wspólnie odczytywaną. Trudno. Ale ze mną nie podyskutujesz (na tym forum) na poważne tematy, z Biblią w ręku, w asyście wesołków, kpiarzy, ateistów itd. Nie szukam wsparcia innego, niż w Duchu świętym. Bóg sam wystarczy.
Szukam Boga na poważnie. Wcale nie zależy mi na tym by kogoś przekonać do moich racji. Nie interesuje mnie poklask. Ale chciałbym sam znaleźć się bliżej Boga i przyczyniać się do tego aby innym też się to udawało.

Jacek.J napisał(a):
...
Cytuj:

Strażnica syjońska to publikacja ukazująca się od 1879 r. na jakiej podstawie twierdzisz że w latach sześćdziesiątych nie było Strażnicy to ja pojęcia nie mam?:) Tym bardziej że sam mam Strażnice od roku 1945 w języku polskim. Poza tym "przekonywanie" odnośnie jakichkolwiek dat jest kwestią wnikliwego studium Biblii nigdy nie praktykuje się tego podczas wydawania świadectwa od drzwi do drzwi.
...

Mam prośbę. Przeczytaj jeszcze raz. Odpowiedz mniej spontanicznie. Natenczas bowiem polemizujesz z tym, czego nie twierdziłem.

Jacek.J napisał(a):
...
"Chyba" to chyba najwłaściwsze określenie;)
...

Przepraszam, jeślim przykrość sprawił. Zamień to na jakikolwiek synonim: krążących po domach, odwiedzających po kolei domy, czy cokolwiek innego o wydźwięku szlachetnym i nobilitującym.

Jacek.J napisał(a):
...
Cytuj:
Ale po kilku piwach rozmowa staje się inna. Zwłaszcza, gdy jest to rozmów szereg.

ŚJ głoszący z piwem w ręku? Czego to ludzie nie wymyślą ;)))

Nadinterpretacja. Nie twierdziłem, że krążący po domach głosiciele przychodzili z piwem lub częstowali się moim.
Interesują mnie sprawy religii, więc gdy zauważam kogokolwiek, kto też się tym interesuje, to rozmawiam. Mam kontakty służbowe ze ŚJ. Bywają na imprezach integracyjnych. Wtedy rozmowa w innych okolicznościach i na innej stopie. A temat sam prowokuję, bo szukam.

So cze 13, 2015 20:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 750 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 50  Następna strona