Czy Bóg może stworzyć problem, którego nie może rozwiązać?
Autor |
Wiadomość |
NieUmiemKlamac1
|
 Re: Czy Bóg może stworzyć problem, którego nie może rozwiąza
Askadtowiesz napisał(a): A po co uciekać się do takich komplikacji, skoro z tekstu biblijnego wynika wprost, ze Boga nie uważano za w pełni doskonałego, tak jak uważa sie dzis? Czy to jak postrzegamy dane zjawisko ma na nie wpływ?
_________________ http://mateuszhandzlik.blog.pl/
|
Wt lip 14, 2015 20:15 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Askadtowiesz napisał(a): Nawet gdyby Bóg nie postrzegał historii w naszym czasie, to jednak sam musi mieć jakąś sekwencje zdarzeń; w przeciwnym przypadku byłby nieżywy. W pewnym sensie masz rację. Jego życie jest innego rodzaju niż nasze. Jest Duchem.
|
Wt lip 14, 2015 20:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Askadtowiesz napisał(a): Po co i dlaczego Bóg miałby wprowadzać ludzi w tak zasadniczy błąd co do swych możliwosci? Przecież pojęcie Boga doskonałego nie było nie do zrozumienia przez starożytnych. Po co i dlaczego Kosmos miałby wprowadzać ludzi w tak zasadniczy błąd co do swojego kształtu? Zastanów się przez chwilę. Usiłujesz obciążyć obiekt obserwacji odpowiedzialnością za błąd obserwatora.
|
Wt lip 14, 2015 20:21 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
NieUmiemKlamac1 napisał(a): Czy to jak postrzegamy dane zjawisko ma na nie wpływ? Beło. O tu: viewtopic.php?f=47&t=36279
|
Wt lip 14, 2015 22:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Askadtowiesz napisał(a): A po co uciekać się do takich komplikacji, skoro z tekstu biblijnego wynika wprost, ze Boga nie uważano za w pełni doskonałego, tak jak uważa sie dzis? No widzisz. Askadtowiesz po prostu wie. Nie wiadomo "skad" i nie uzasadni swoich tez, ale wie. Dodatkowo od czasu do czasu produkuje taki bełkot jak: Cytuj: sam musi mieć jakąś sekwencje zdarzeń Szkoda czasu.
|
Śr lip 15, 2015 7:27 |
|
|
|
 |
Askadtowiesz
|
NieUmiemKlamac1 napisał(a): Askadtowiesz napisał(a): A po co uciekać się do takich komplikacji, skoro z tekstu biblijnego wynika wprost, ze Boga nie uważano za w pełni doskonałego, tak jak uważa sie dzis? Czy to jak postrzegamy dane zjawisko ma na nie wpływ? Nie ma, niemniej trzeba skądś wiedzieć, które postrzeganie oddaje rzeczywistosć.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
Śr lip 15, 2015 19:55 |
|
 |
Askadtowiesz
|
Cawilian napisał(a): Askadtowiesz napisał(a): Po co i dlaczego Bóg miałby wprowadzać ludzi w tak zasadniczy błąd co do swych możliwosci? Przecież pojęcie Boga doskonałego nie było nie do zrozumienia przez starożytnych. Po co i dlaczego Kosmos miałby wprowadzać ludzi w tak zasadniczy błąd co do swojego kształtu? Zastanów się przez chwilę. Usiłujesz obciążyć obiekt obserwacji odpowiedzialnością za błąd obserwatora. Jest zasadnicza róznica między Kosmosem a Bogiem. Ten pierwszy nie jest istotą swiadomą, nie mozna go więc posądzac o jakiekolwiek działąnie celowe. Jak chodzi o Boga, to religie zakładają takie czy inne jego korelacje z ludźmi, nie ograniczające się bynajmniej do obserwacji. Mozna mówic o sprzeżeniach zwrotnych, czyz nie?
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
Śr lip 15, 2015 20:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wszystko, co powinniśmy wiedzieć o Bogu, zostało objawione w Jezusie Chrystysie. Por. J 14, 8-14
|
Cz lip 16, 2015 11:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Trzeba uznać za pewnik ,iż Bóg problemów nie stwarza gdyż jest miłością . A jak się popełni błąd w zadaniu matematycznym to ten błąd daje błędny efekt. I to jest takie myślenie tym paradoksem. Przyjęto błędne założenie i błąd się ciągnie. I weź udowodnij mu ,że owca nie jest wielbłądem jak sobie przyjął ,iż owca jest wielbłądem. A niedługo to by uważał ,że wiadro jest łopatą i domagał się dowodów na nienoszenie wody przez wiadro.
|
Wt lip 28, 2015 17:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jakby Bóg nie stwarzał problemów, toby się nie musiał rakiem wycofywać ze Swojego Prawa, tak że my już jesteśmy usprawiedliwieni przez Ofiarę Zbawiciela - tylko wszyscy jak leci bylibyśmy albo potępionymi, albo żydami. Najwyraźniej wszechwiedza pociąga za sobą atrofię wyobraźni, co szczególnie zaskakujące znowu nie jest.
|
Wt lip 28, 2015 18:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jakby babka miała wąsy to by się nazywała dziadek. Jakby Bóg stwarzał problemy to by nie nazywał się Dobry i Miłość. Problemy to ludzie sami sobie stwarzają oraz szatan. Bóg jako Dobry Ojciec wychodzi naprzeciw by te problemy rozwiązywać.
|
Cz lip 30, 2015 15:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Oj, coś czuję, że będzie zabawa. Bóg się nie nazywa ani Dobry, ani Miłość. Bóg się nazywa JA JESTEM. Teraz czekam na wytłumaczenie w kategoriach dobra i miłości, bo ja wiem, zniszczenia Sodomy i Gomory. To się dopiero nazywa: rozwiązać problem!
|
Cz lip 30, 2015 16:16 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
ErgoProxy napisał(a): Oj, coś czuję, że będzie zabawa. Bóg się nie nazywa ani Dobry, ani Miłość. Bóg się nazywa JA JESTEM. Teraz czekam na wytłumaczenie w kategoriach dobra i miłości, bo ja wiem, zniszczenia Sodomy i Gomory. To się dopiero nazywa: rozwiązać problem! Serio: Bóg gdzieś powiedział, że nazywa się JA JESTEM? Zniszczenie Sodomy i Gomory? Faktyczne wydarzenie zniszczenia kilku miast Równiny w wyniku kataklizmu geologicznego zostało wykorzystane przez natchnionych autorów biblijnych do uzasadnienia tezy teologicznej o tym, że jedyny prawdziwy Bóg nie toleruje grzechów sprzeciwiających się naturze człowieka powołanego do życia z Bogiem. Tak więc Bóg niszczy zło. Oczywiście, dzisiejsi czytelnicy ST woleliby, żeby Bóg okazał się poczciwym dziadkiem, który tylko pogrozi paluszkiem sodomitom i grzesznikom naruszającym wszelkie prawa etyczne starożytnego Wschodu. Jednak opis z Rdz 19 wskazuje na Boga miłującego prawdę i sprawiedliwość do tego stopnia, że bierze nas ludzi na poważnie i nie przechodzi do porządku dziennego nad naszym grzesznym zachowaniem. Grzech nie jest dla Boga tylko nic nie znaczącą rysą na powierzchni dobrego świata, lecz zagrożeniem i złem tak poważnym, tak naruszającym dobro aktu stworzenia, że Bóg nie waha się przed jego całkowitym unicestwieniem. Dobro i Miłość Boga ukazują się w tym, że Bóg zawsze wskazuje na drogę wyjścia ze zła (Lot), ale jednocześnie to wyjście ma być pośpieszne i bez oglądania się wstecz. Taka alegoria naszego życia i naszego przeznaczenia.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Cz lip 30, 2015 16:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ErgoProxy napisał(a): Oj, coś czuję, że będzie zabawa. Bóg się nie nazywa ani Dobry, ani Miłość. Bóg się nazywa JA JESTEM. Teraz czekam na wytłumaczenie w kategoriach dobra i miłości, bo ja wiem, zniszczenia Sodomy i Gomory. To się dopiero nazywa: rozwiązać problem! Owszem Bóg nazywa się Ja Jestem. Jednak także: 1.a)Czy na to złym okiem patrzysz, że ja jestem dobry?Mt 20, 15 b) Dobry Pasterz 2.a)Tak bowiem Bóg umiłował świat, że Syna swego Jednorodzonego dał, aby każdy, kto w Niego wierzy, nie zginął, ale miał życie wieczne. J 3,16 b)To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali, tak jak Ja was umiłowałem J 15,9 c) Kto nie miłuje , nie zna Boga, bo Bóg jest miłością. 1J 4,8 Dodatkowo liczne uzdrowienia i cuda Jezusa Chrystusa w tym i cud rozmnożenia chleba poświadczają ,że Bóg Jest Dobry i Jest Miłością.
|
Cz lip 30, 2015 17:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): ErgoProxy napisał(a): Bóg gdzieś powiedział, że nazywa się JA JESTEM?
Prawdopodobnie miał na myśli: ,,Odpowiedział Bóg Mojżeszowi: «JESTEM, KTÓRY JESTEM»."Wj 3,14 oraz J 18,5,,Ja jestem".
|
Cz lip 30, 2015 17:20 |
|
|
|