Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 22:19

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1944 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116 ... 130  Następna strona
 "Różane" pogaduszki, czyli rozmowy o życiu 
Autor Wiadomość

Post Re: "Różane" pogaduszki, czyli rozmowy o życiu
i jeszcze coś , zamiast histerii , jaka ciebie opanowała , zaparz sobie Meliske , usiądź wygodnie przed TRWAM , zaraz refleksje nad Psalmem 23 . tylko 8 minut . powodzenia .

Wt lip 21, 2015 10:21

Darku, jeżeli już wchodzisz na tematy komputerowe to...
"99% tego co robimy na komputerze to metoda digitalna" - pomijam fakt, że zwrot "metoda digitalna" jest błędny gdyż poprawny to metoda cyfrowa np. "Cyfrowa obróbka zdjęć". Mogłeś się pomylić ok, ale powiedz mi jedno... skoro 99% tego co robimy na komputerze to metoda cyfrowa, to powiedz mi ten 1%, co robisz na komputerze metodą analogową????

Wt lip 21, 2015 10:24

stare analogowe fotki , można za pomocą skanera zamienić na digitalne by je utrwalić w komputerowym folderze . to samo dotyczy filmów VHS , starych vinylowych płyt itd.

za chwile Psalm 23 . . . .

Wt lip 21, 2015 10:36

Przepraszam Cię bardzo ale to własnie po to jest skaner aby zmienić coś analogowego w cyfrowe ponieważ analogowo to sobie możesz co najwyżej w nosie pogrzebać a nie robić coś na komputerze. 100% czynności na komputerze jest cyfrowych, żadne 99%.

I nie mów z uporem maniaka "zmienić na digitalne" tylko na "cyfrowe". Gdyby przeczytał to prof. Miodek, złapałby się za głowę ;) Szanuj nasz język ojczysty.

Wt lip 21, 2015 10:49

prof. Miodek złapałby się za głowe gdyby przeczytał styl pisania naszej ulubionej " to ja " .

a co w refleksjach nad Psalmem 23 ? ano , o tym czy szukać winnego gdy ciężko chorujemy lub inne oświadczenia życiowe . Bóg mówi " nie szukać " . szczegóły ? kto oglądał ten wie .
wieczorem kolejny odcinek , w nocy powtórka .

Wt lip 21, 2015 10:56

medieval_man napisał(a):
_Lilka napisał(a):
Tak się właśnie zastanawiam, jaki jest teraz sens tych Różanych pogaduszek,

No cóż... jak dla mnie sami nie potraficie oddzielić spraw grupy różańcowej, dzielenia się intencjami i dzielenia tajemnicami (co było sensem powstania tematu głównego) od pogaduszek i w temacie głównym i tak nieustannie są też pogaduszki :-D a zdarza się, że macie pretensje o to, że ktoś z zewnątrz zaburza wam wasze rozmowy.

Dla jasności: w tym dziale macie zapewnienie, że jakiekolwiek wtręty spoza przeżywania wiary (katolickiej) będą przez moderację stopowane.
Natomiast w dziale "Maryja i święci", w którym co do zasady mogą toczyć się dyskusje jest temat "Grupa różańcowa", w którym powinny być ograniczone właśnie pogaduszki nie mające nic wspólnego z przeżywaniem tajemnic różańcowych - (a zwłaszcza dyskusje co do ich sensu).

Pilnujcie sami porządku w tematach. ;-)

Nawet jeśli najbardziej "rozpisane" osoby z Róży będą tego przestrzegać, ktoś, kto zagląda rzadziej może napisać w temacie głównym - co wtedy? Mamy cytować tą wypowiedź w Różanych i tam odp., nawet, jeśli ta osoba tam nie zagląda i będzie pisać, a tam niech te posty wiszą? Mamy innych przy każdej wypowiedzi pouczać, by tam nie pisali, albo pisać dwa razy, odp w Różanych i dodatkowo info do danej osoby, gdzie może sobie tą odpowiedź przeczytać? Zbyt uporządkowane to też nie będzie, grupa jest duża, czasem wystarczy, by jedna osoba się wyłamała i dyskusja idzie momentalnie.

Poza tym ksiądz, który do nas dołączył, z jakiegoś powodu wypowiada się tylko w temacie "Grupa Różańcowa...", wiem, że Terezjusz pisał do księdza z informacją o Różanych pogaduszkach, ale zmusić go do pisania tutaj nie zmusimy przecież. Jeśli więc na Różanych będzie jakaś kwestia, którą będziemy chcieli skonsultować czy podzielić się z kapłanem Róży, to z kolei, tak jak było to teraz, cytujemy post z Różanych w Grupie i znowu jest dyskusja w dwóch tematach.

Chodziło mi bardziej o to, że może warto byłoby połączyć Różane pogaduszki z Grupą różańcową... w jeden temat, ale abyśmy pozostali w tym dziale. Wtedy problem w ogóle zniknie, bo jak napisałeś, tu mamy pewne kwestie zapewnione przez Moderację i charakter działu, a porządku rozmów nikt nie będzie musiał pilnować, co w którym temacie. Mniej zachodu dla Moderacji, wszystko w jednym miejscu, w dziale do którego chcieliśmy być przeniesieni.
Czy byłoby to ewentualnie możliwe do przeprowadzenia?

Wt lip 21, 2015 10:59

A Ty zamiast się przyznać do błędu to atakujesz inną osobę...
...cymbał brzmiący... wiesz z czego to jest?

Wt lip 21, 2015 11:13

ktoś tu pisze o szanowaniu języka ojczystego .
to dlaczego wszyscy dokoła trolują " weekend " zamiast " koniec tygodnia " ?

Wt lip 21, 2015 23:23
Niedziela jest pierwszym dniem tygodnia.

Śr lip 22, 2015 7:43

dziś 22 lipca . kiedyś to było święto . rzucili parówkowej . kto miał więcej szczęścia załapał się na kawałek podwawelskiej . . . . .

Śr lip 22, 2015 7:59

Darek, zlituj się i nie unieszczęśliwiaj nas na siłę swoimi wspominkami o czasach PRL-u. Jak nie wiesz, co odpisać na zadane Ci pytanie (np.post Patryka) lub aktualny ostatni post w temacie, to po prostu nie pisz nic. Milczenie jest złotem - Ty tak lubisz stare, dobre przysłowia. Mało Ci jedno ostrzeżenie od Moderacji?

Dziś akurat przypada liturgiczne wspomnienie św. Marii Magdaleny.

Gdy to powiedziała, odwróciła się i ujrzała stojącego Jezusa, ale nie wiedziała, że to Jezus. Rzekł do niej Jezus: «Niewiasto, czemu płaczesz? Kogo szukasz?» Ona zaś sądząc, że to jest ogrodnik, powiedziała do Niego: «Panie, jeśli ty Go przeniosłeś, powiedz mi, gdzie Go położyłeś, a ja Go wezmę». Jezus rzekł do niej: «Mario!» A ona obróciwszy się powiedziała do Niego po hebrajsku: «Rabbuni» (J 20, 14-16)

Bardzo porusza mnie ten fragment Ewangelii. To "Mario!", i jej czuła odpowiedź.
Jezus do każdego z nas mówi po imieniu - czy odpowiadamy z takim samym poruszeniem serca, jak ona? Czy idziemy za Nim tak wiernie, jak ona, gdy ją uratował? Czy niesiemy innym wieść o Zmartwychwstałym bez tchu, jak ona? Prosta kobieta, tak grzeszna, że w opinii ludzi zasługiwała na śmierć... odważniejsza niż nie jeden mężczyzna, gdy stała pod Krzyżem, choć innych zabrakło.

Nie zgodzisz się Darku, że to o wiele ciekawszy temat, niż parówkowa z PRL?

Śr lip 22, 2015 8:32
Moderator

_Lilka napisał(a):

Czy byłoby to ewentualnie możliwe do przeprowadzenia?

Trwają ustalenia w moderacji... :-D

Śr lip 22, 2015 9:20
Zobacz profil WWW

oczywiście że wiara rzymsko - katolicka jest ciekawsza niż parówka z PRL . ludzie jednak porównują dawne czasy z tym co się teraz dzieje . a co sie dzieje - każdy widzi . 6 sierpnia Święto Przemienienia Pańskiego i przysięga Andrzeja Dudy - wielka nadzieja Najjaśniejszej Rzeczpospolitej po 26 latach marazmu i bałaganu .

odnośnie św Marii Magdaleny . raz byłem w miasteczku o nazwie Kurzętnik . ok 65 km od Torunia w kierunku Olsztyna . piękny kościół pod wezwaniem tej Świętej . na zewnątrz kościoła Droga Krzyżowa , którą idzie się na wzgórze .

Śr lip 22, 2015 9:22

medieval_man dzięki za info :)

Darek... to fajnie, że miałeś udaną wycieczkę do kościoła pod jej wezwaniem, liczyłam na nieco inną refleksję, ale po wczorajszej Twojej tzw. refleksji o Ps 23 w sumie sama nie wiem, dlaczego... Mimo wszystko jednak cieszy mnie Twoja deklaracja, że wiara bardziej cię interesuje niż parówkowa z PRL-u, oby w końcu znalazło to odbicie w Twoich postach. :)

Śr lip 22, 2015 10:34
Wlazłam na wiara.pl, widzę, że artykuł o Marii Magdalenie jest, więc włażę. Czytam, czytam... i aż paszczęka mi się otwarła i opadła na dół.... Ahaaaa.... to o to w tym chodziło.... Po opisaniu jak Maria Magdalena zareagowała na widok Jezusa, co powiedziała czyli to co podała Lilka jest taka dalsza kontynuacja:

Cytuj:
Dopiero teraz Maria stoi twarzą w twarz z Jezusem, co wnioskować można również ze słów nakazu: „Nie zatrzymuj Mnie (dosł. nie dotykaj Mnie), jeszcze bowiem nie wstąpiłem do Ojca. Natomiast udaj się do moich braci i powiedz im: »Wstępuję do Ojca mego i Ojca waszego, do Boga mego i Boga waszego«”.
Kiedy więc kobieta zwraca się twarzą do Jezusa, pozostawia za plecami pusty grób. Znajduje się zatem w pozycji przeciwnej do początkowej. Ta zmiana sygnalizuje nowy początek w jej życiu: śmierć jest już poza plecami, została pozostawiona z tyłu, natomiast przed nią stoi źródło życia, zmartwychwstały Jezus. Taką symboliką opatrzył Jan motyw zmiany pozycji ciała Marii, jej odwrócenie się od grobu, znaku śmierci, i zwrócenie twarzą do Jezusa, dawcy życia i zmartwychwstania.

Motyw ten zawiera jeszcze jedną prawdę; istotna jest w nim wzmianka o dwukrotnym „odwróceniu się” kobiety. Jeśli po dokonaniu dwukrotnego zwrotu jej ciało zmieniło pozycję o 180 stopni, oznacza to, że pierwszy obrót był najprawdopodobniej jedynie zwróceniem głowy w stronę „ogrodnika”, całe zaś ciało pozostawało jeszcze naprzeciw grobu. Taki zwrot nie wystarczył, by rozpoznać Jezusa. Potrzeba całkowitego pozostawienia w tyle, za plecami, grobu, grzechu i śmierci, aby w pełni rozpoznać zmartwychwstałego Jezusa. Początek nowego życia możliwy jest dopiero po całkowitym zerwaniu z dawnym.

:shock: Ahaaaa

I jeszcze jedno:

Cytuj:
Ogród to również symbol. Jezus ukazuje się po swym zmartwychwstaniu jako ogrodnik, jakby chciał oschłą i pozbawioną życia duszę zamienić w kwitnący ogród. Scena ta uświadamia czytelnikom, że życie bez Boga jest pustynią – szarą, smutną, bez wody i bez życia. Pustynią, na której nikt nie słyszy wołania człowieka.

Pustynią, na której doskwiera samotność. Jezus zmartwychwstał, aby wyschłą i pustą duszę człowieka zamienić w kwitnący i tętniący życiem ogród.

Symbol ogrodu znany jest ze Starego Testamentu. Po grzechu pierwszych rodziców, Bóg wypędził ich z ogrodu Eden, a przy jego bramach postawił na straży aniołów, którzy z mieczami strzegli dostępu do raju. O wschodzie słońca w niedzielę zmartwychwstania aniołowie porzucili swoje miecze. Wskazują na pusty grób Jezusa i obwieszczają, że bramy raju na nowo się otwierają. Wystarczy uznać w Zmartwychwstałym swojego Mistrza, wystarczy za Marią Magdaleną wykrzyknąć „Rabbuni”, a życie może stać się jak kwitnący ogród.

:shock: A więc o to chodzi :shock:

Śr lip 22, 2015 11:06
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1944 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116 ... 130  Następna strona