Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 21:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 324 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 22  Następna strona
 Jak pogodzić istnienie Boga z rzeczywistością? 
Autor Wiadomość
Post Re: Jak pogodzić istnienie Boga z rzeczywistością?
Łukasz93 napisał(a):
Cytuj:
Nie ma czegoś takiego jak wszechmiłosierdzie, a cierpienie Bóg dopuszcza jako skutek nieposłuszeństwa pierwszych ludzi.

Bóg nie jest wszechmiłosierny?

Nie ma w Biblii czy nauczaniu apostolskim takiej nauki. Oczywiście mogę się mylić, więc jak mi ją pokażesz, to zmienię zdanie.

Śr wrz 02, 2015 18:10

Ok w takim razie jeżeli mój pra pra pra dziadek kogoś zabił to czy ja jestem współwinny temu morderstwu ? Według Twojego rozumowania i logiki Yarpen tak jest .To śmieszne ..

Śr wrz 02, 2015 18:12

Cytuj:
Bo to jest konsekwencja wyboru, którego dokonali pierwsi ludzie.

Dlaczego konsekwencja ta dotyka wszystkich ludzi ? Pewnie znowu wymijająco odpowiesz na pytanie więc może lepiej tak - Dlaczego Bóg w całym swoim miłosierdziu i wszechmocy zadecydował aby konsekwencja ta dotykała wszystkich ludzi? Podobno w dniu sądu każdy będzie odpowiadał za swoje uczynki? Dlaczego konsekwencji nie ponieśli tylko pierwsi ludzie czyli jednostki, które dokonały wyboru?

Cytuj:
Nie ma czegoś takiego jak "cierpienie za pierwszych ludzi".

A zatem konsekwencja grzechu pierworodnego.

Cytuj:
?

Oj, przepraszam, już się poprawiam. Jak myślisz dlaczego zwierzęta cierpią?

Cytuj:
Zapytaj Boga.

Nie odpowiada

Cytuj:
Wtedy stworzyłby marionetki, a nie wolne i decydujące o sobie istoty.

Absolutnie się z tym nie zgadzam. Nieistnienie zła, nie pozbawia wolnej woli. Nie potrafisz sobie tylko wyobrazić nieistnienia zła, stąd twoje założenie.

Śr wrz 02, 2015 18:30

Cytuj:
Nie ma w Biblii czy nauczaniu apostolskim takiej nauki. Oczywiście mogę się mylić, więc jak mi ją pokażesz, to zmienię zdanie.

Co mówi zatem Biblia? Jak opisuje wielkość jego miłosierdzia, mocy, wiedzy i ...sprawiedliwości?

Co do sprawiedliwości to chyba jest jednak jasne, że nie jest ona jego mocną stroną, zgodzisz się ?
No bo ta konsekwencja grzechu pierworodnego mnie męczy...

Śr wrz 02, 2015 18:34
Mamy wplyw na wlasne decyzje. Naprawde zadne nie skutkuja cierpieniem?

Jezeli nie mozna wybrac zle, to jaka tu wolnosc? Pozorna.
Ale zwolennicy wygody w swiecie wirtualnym a nie prawdziwego zycia i powaznych wyborow, beda plakac jak dzieci, ze im sie swiat nie podoba, bo drugiego zycia nie daja i jak ktos chce wyprobowac droge na skroty to wpada w bagno i innych wciaga! Programista do bani!

Ze w realnym swiecie moga cos realnego zdzialac i to dobrego? E tam!

Śr wrz 02, 2015 18:36
Hufce napisał(a):
Ok w takim razie jeżeli mój pra pra pra dziadek kogoś zabił to czy ja jestem współwinny temu morderstwu ? Według Twojego rozumowania i logiki Yarpen tak jest .To śmieszne ..

Czy ja mówię, że jesteśmy winni? Ponosimy konsekwencje tego czynu Adama i Ewy.

Śr wrz 02, 2015 18:42

Cytuj:
Jezeli nie mozna wybrac zle, to jaka tu wolnosc? Pozorna.

Cenisz sobie wolność bardziej niż dobro ?

Cytuj:
Ale zwolennicy wygody w swiecie wirtualnym a nie prawdziwego zycia i powaznych wyborow, beda plakac jak dzieci, ze im sie swiat nie podoba, bo drugiego zycia nie daja i jak ktos chce wyprobowac droge na skroty to wpada w bagno i innych wciaga! Programista do bani!

Zwolennik prawdziwego życia wiedziałby, że wybory w takowym nie są tylko dobre lub złe.

Śr wrz 02, 2015 18:43
A ty nie?
Wolalbys byc niewolnikiem?
Poza tym to zaden konflikt. Masz wolnosc do wyboru dobra. Nikt poza toba samym nie moze cie zmusic do zla.

Oczywiscie, ze istnieja tez wybory inne, ale chyba nie o tym dyskutujemy?

Śr wrz 02, 2015 18:46

Kael napisał(a):
A ty nie?
Wolalbys byc niewolnikiem?
Poza tym to zaden konflikt. Masz wolnosc do wyboru dobra. Nikt poza toba samym nie moze cie zmusic do zla.

Czy niewolnik nie wiedzący, że nim jest, jest niewolnikiem ?
Wyobraź sobie nieistnienie zła, na tyle na ile potrafisz. Nie ma chorób, nie ma zagrożeń ze strony środowiska. Ludzie nie odczuwają bólu fizycznego, psychicznego. Nie muszą jeść innych stworzeń, które również nie czują cierpienia i nie zaspokajają apetytu jedząc inne żywe stworzenia. Ludzie nie znają i nie odczuwają negatywnych emocji.

Czy nie byłby to lepszy świat? to, że nie potrafisz sobie tego wyobrazić, nie wyklucza możliwości istnienia i funkcjonowania takiego stworzenia.

Bóg, który stworzył nasz świat, z pewnością stworzyłby lepszy twór.

Śr wrz 02, 2015 18:59
To stworz taki swiat robotow.

Poza tym nikt cie nie zabrania zyc dobrze. Naprawde.
Jezeli ty bedziesz zyl tak, zeby nie tylko nikomu nie szkodzic, ale wrecz pomagac, to juz swiat, ktory mamy bedzie lepszy. I nie bedziesz mial czasu na wyrzekanie, jaki to on niedoskonaly.

Tak naprawde poza katastrofami itp, to od nas zalezy, jaki jest swiat, w ktorym zyjemy. Bog dal nam ten swiat w depozyt, zeby nam sluzyl, a my zebysmy go chronili. Myslisz, ze juz nic nie masz do zrobienia w tym temacie?

Śr wrz 02, 2015 19:04
Cytuj:
Wyobraź sobie nieistnienie zła, na tyle na ile potrafisz. Nie ma chorób, nie ma zagrożeń ze strony środowiska. Ludzie nie odczuwają bólu fizycznego, psychicznego. Nie muszą jeść innych stworzeń, które również nie czują cierpienia i nie zaspokajają apetytu jedząc inne żywe stworzenia. Ludzie nie znają i nie odczuwają negatywnych emocji.

Czy nie byłby to lepszy świat? to, że nie potrafisz sobie tego wyobrazić, nie wyklucza możliwości istnienia i funkcjonowania takiego stworzenia.

Bóg, który stworzył nasz świat, z pewnością stworzyłby lepszy twór.

Zastanawiam się, czy kiedykolwiek przyjmiesz do wiadomości, że Bóg stworzył taki świat, a pretensje o to, jak wygląda dzisiejszy świat, powinieneś skierować do ludzi, w tym Adama i Ewy, a nie do Boga...

Śr wrz 02, 2015 19:06

Zagłębiłem się trochę w islam i stwierdzam że Bóg islamu jest bardzo sprawiedliwy. Logiczny.

Stwierdzam, że Bóg islamu inaczej od Boga chrześcijaństwa postępuje w sprawie grzechu pierworodnego(wg. sprawiedliwej i logicznie).

Bóg islamu - Allah jest sprawiedliwy, a toteż prawa są logiczne, aniżeli niż wszystko po to, ażeby ludzie jak stworzenia Boga pojęli to łatwo i przejrzyście. Religia jest dla ludzi, nie dla Boga. Intelekt objaśnia w Koranie, że żaden człowiek nie otrzyma (*czyt. nie dozna) od Allaha niesprawiedliwości. Bóg islamu nie obarcza żadnego człowieka grzechami innych ludzi, gdyż byłoby to niesprawiedliwe, niesłuszne a przede wszystkim nielogiczne. Bóg islamu to istota, która opiera się na logiczność jest pełen harmonii i zrozumienia do swoich istot.
Czytamy w Koranie:

„Ten, kto idzie drogą prostą,
idzie nią dla siebie samego;
a ten, kto błądzi,
błądzi na szkodę sobie samemu.
Żadna dusza niosąca ciężar
nie poniesie ciężaru innej .
My nie karaliśmy nigdy,
zanim nie wysłaliśmy posłańca.”
(Koran, 17:15)

„A kto popełnia grzech,
popełnia go tylko przeciwko sobie samemu.
Bóg jest wszechwiedzący, mądry!
Kto popełni jakiś błąd lub grzech,
a potem zrzuci go na niewinnego,
ten bierze na siebie ciężar
zniesławienia i grzechu oczywistego.”
(Koran, 4:111-112)

Sprawiedliwy Bóg islamu jednakowoż daje do zrozumienia i informuje, że stworzył ludzi z potęgi i natury moralnych(*dobrych), a nie niemoralnych(*złych). Koranie jasno możemy przeczytać o tym, że każda istota(*człowiek) rodzi się nieskazitelny (*czysty, błogosławiony), bez grzechu. Noworodki oraz małe dzieci są niewinne, nie potrafią odróżnić dobra od zła, nie mają niczego na sumieniu. Są doskonałe. Aczkolwiek później po osiągnięciu dorosłości człowiek staje się w pełni odpowiedzialny za swoje poczynania(*czyny). Prorok Muhammad (pokój i błogosławieństwo Allaha z nim) informuję o 3-ech sytuacjach, w których człowiek nie jest odpowiedzialni za swoje czyny:

-podczas snu aż do zbudzenia;
-nie osiągnąwszy dorosłości(czyt. dojrzałości);
-ludzie chorzy umysłowo.

Konkluzja, teoria grzechu pierworodnego nie pochodzi od Stwórcy, o czym poucza Koran. Allah jest Sprawiedliwy, a wszelkie Jego legislacje mają sens. Dzięki temu wiemy, że każda absurdalna praktyka lub idea nie pochodzi od Stwórcy. Teoria grzechu pierworodnego - (*chrześcijaństwa) zaś nie jest ani sprawiedliwa ani logiczna.
Ponadto zaprzecza wspaniałym atrybutom Allaha, takim jak: dobroć, miłosierdzie, łaskawość. Każdy człowiek rodzi się z czystym sercem, obdarzony naturą skłonną ku dobremu.

„Przeto zwróć swoje oblicze ku religii,
jak człowiek gorliwie pobożny,
zgodnie z naturą, jaką Bóg
obdarzył ludzi przy stworzeniu.
- Nie ma żadnej odmiany w stworzeniu Boga! -
To jest religia prawdziwa,
lecz większość ludzi nie wie.”
(Koran, 30:30)

Co sądzą chrześcijanie o tym aspekcie religii islamu?

Śr wrz 02, 2015 19:17

Cytuj:
Zastanawiam się, czy kiedykolwiek przyjmiesz do wiadomości, że Bóg stworzył taki świat, a pretensje o to, jak wygląda dzisiejszy świat, powinieneś skierować do ludzi, w tym Adama i Ewy, a nie do Boga...

Nie przyjmę tego do wiadomości, bo nie wierzę w żadnego boga. Na żadne niewygodne dla Ciebie pytanie nie odpowiadasz.

Pretensje do Adama i Ewy?? Pomijając już to, że to prawdopodobnie tylko mit, kto i dlaczego TWOIM ZDANIEM zadecydował, że konsekwencją ich złego wyboru będzie cierpienie na całym świecie?
Potrafisz bez kręcenia odpowiedzieć na to pytanie?

Śr wrz 02, 2015 19:21

Skoro przeniosłeś tu swój post:
Tylko Bóg Biblii jest Bogiem prawdziwym a Allah ludzkim wymysłem

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Śr wrz 02, 2015 19:22
Łukasz93 napisał(a):
Cytuj:

Nie przyjmę tego do wiadomości, bo nie wierzę w żadnego boga.

To po kiego grzyba pytasz o to, dlaczego Bóg nie zmieni świata tak, jak Ty to sobie wyobraziłeś?

Cytuj:
Na żadne niewygodne dla Ciebie pytanie nie odpowiadasz.

Odpowiedziałem na Twoje pytania. To, że nie przyjmujesz odpowiedzi do wiadomości, to już nie moja wina.

Cytuj:
Pretensje do Adama i Ewy?? Pomijając już to, że to prawdopodobnie tylko mit, kto i dlaczego TWOIM ZDANIEM zadecydował, że konsekwencją ich złego wyboru będzie cierpienie na całym świecie?

Oni sami, bo doskonale wiedzieli jakie będą konsekwencje zjedzenia owocu zakazanego. Mieli jeden zakaz i świadomość konsekwencji jego złamania. Wybrali nieposłuszeństwo.

Śr wrz 02, 2015 19:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 324 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 22  Następna strona