Sztuczna Inteligencja-zagrożenie naszej egzystencji
Autor |
Wiadomość |
Andy72
|
 Re: Sztuczna Inteligencja-zagrożenie naszej egzystencji
Nauka nie wie NIC o świadomości! Takie testy jak test Turinga to test INTELIGENCJI a nie ŚWIADOMOŚCI
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
N wrz 06, 2015 8:59 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Andy72 napisał(a): Aby mieć świadomość, trzeba by złapać do urządzenia jakiegoś ducha, a to nie nauka a okultyzm. Nic podobnego. Wystarczyłoby odwzorować stany elektromagnetyczne mózgu w danym momencie. Albo - co bardziej wykonalne, zbudować strukturę o porównywalnej złożoności, zdolną do uczenia się i zaimplementować w niej odpowiednie algorytmy.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
N wrz 06, 2015 9:02 |
|
 |
Andy72
|
Świadomość to nie różnica ilościowa ale jakościowa. Czy według Ciebie bycie świadomym to uczenie się i algorytmy? Świadome było by pudełko gdzie naciskali byśmy przyciski Przyjemność/nieprzyjemność. Niepotrzebna była by zdolność uczenia się i zaawansowane algorytmy.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
N wrz 06, 2015 9:07 |
|
|
|
 |
Andy72
|
Twoim zdaniem świadome to coś co zdaje się być inteligentne? Ale to nie ma nic wspólnego ze świadomością!
|
N wrz 06, 2015 9:08 |
|
 |
Andy72
|
Świadomość jest związana z wolną wolą. Więc zwierzęta działają używając wolnej woli, co prawda ich wola nie jest taka w sensie transcendentnym, religijnym, nie zastanawiają się nad dobrem/złem ale kryterium jest przyjemność/nieprzyjemność. Więc najpierw nieświadome oprogramowanie tłumaczy rzeczy przydatne dla genów jako przyjemne a nieprzydatne jako nieprzyjemne, zwierzę to odczuwa a potem zgodnie z wolną wolą wybiera to co przyjemne. Choć jest przewidywalne co wybierze, to jednak nie jest to proces automatyczny! Jak chociażby odruch kolankowy, gdzie lekarz puka w kolano a noga się prostuje.
|
N wrz 06, 2015 9:15 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Andy72 napisał(a): Świadomość to nie różnica ilościowa ale jakościowa. Jedno wynika z drugiego. O czym łatwo moglibyśmy przekonać się ujmując Ci pewna ilość neuronów. Każda struktura do osiągnięcia pewnego poziomu złożoności i funkcjonalności potrzebuje odpowiedniej ilości elementów i połączeń miedzy nimi. Może bardziej do celu: skąd wg. Ciebie bierze się świadomość?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
N wrz 06, 2015 9:28 |
|
 |
Andy72
|
Owszem. do świadomości potrzebny jest mózg, ale działa on zupełnie inaczej niż jakakolwiek maszyna. Świadomość to bardziej okultystyka niż nauka, coś wspólnego mają pewnie poltergeisty - duchy stukające czy inteligencja wody Masaru Emoto, ale gdyby się tym zajmować, trzeba by mieć na uwadze że świadomość to ktoś a nie coś.
|
N wrz 06, 2015 9:34 |
|
 |
Robek
|
Andy72 napisał(a): Najpierw musiano by poznać co to jest świadomość i zrobić naukowy, abstrakcyjny model świadomości, na co się nie zanosi. Aby mieć świadomość, trzeba by złapać do urządzenia jakiegoś ducha, a to nie nauka a okultyzm. To nie jest okultyzm, stwierdzenie że bez posiadania duszy nie ma świadomości, jest promowany przez chrześcijaństwo, natomiast nie ma na to żadnych dowodów. Jeśli chodzi o samo stworzenie świadomości, to nie widzę tutaj jakiegoś większego problemu. Tak przykładowo, weźmy takiego ASIMO  Najpierw trzeba było poznać, na jakiej zasadzie, u ludzi działa staw biodrowy, kolanowy i stopy, później trzeba było zbadać jak pracują te wszystkie stawy, w trakcie chodzenia, no i po dokonaniu wszystkich pomiarów, można to było odwzorować na tym robocie asimo, no i dzieki temu ten robot jest w stanie chodzić na dwóch nogach. Skoro można poznać budowe i zasade w jaki sposób, funkcjonuje staw kolanowy, to również to samo można, zrobić z mózgiem.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
N wrz 06, 2015 9:58 |
|
 |
Andy72
|
Masz dwa pudełka, oba mają przyciski "Przyjemność/nieprzyjemność", jak odróżnisz jedno w którym zaimplementowano świadomość od drugiego w którym świadomości nie ma i od trzeciego, w którym przyciski działają odwrotnie?
|
N wrz 06, 2015 10:01 |
|
 |
Jaaqob
|
Wystarczy stworzyć sztuczna świadomość i już si będzie identyczny na mózg ludzki.
_________________ W CZASACH POWSZECHNEGO FAŁSZU, PISANIE PRAWDY JEST CZYNEM REWOLUCYJNYM. G.Orwell.
|
N wrz 06, 2015 11:27 |
|
 |
dominikbartlomiej
|
Jaaqob napisał(a): Wystarczy stworzyć sztuczna świadomość i już si będzie identyczny na mózg ludzki. ale ludzki mózg jest zintegrowany z ciałem, które ma też duszę. Tutaj nie ma co dyskutować, z Panem Bogiem się w tej kwestii nie wygra, nie raz pokazała już historia, że wszyscy, którzy z Nim walczyli polegli :>
_________________ Warto zerknąć: Egzorcyzmy | Mamre | Różaniec | Modlitwy i życiorysy świętych | Życie wieczne
|
N wrz 06, 2015 12:09 |
|
 |
Robek
|
Andy72 napisał(a): Masz dwa pudełka, oba mają przyciski "Przyjemność/nieprzyjemność", jak odróżnisz jedno w którym zaimplementowano świadomość od drugiego w którym świadomości nie ma i od trzeciego, w którym przyciski działają odwrotnie? Co to ma do sztucznej inteligencji? dominikbartlomiej napisał(a): ale ludzki mózg jest zintegrowany z ciałem, No i co z tego? dominikbartlomiej napisał(a): które ma też duszę. To jest tylko taka teoria. dominikbartlomiej napisał(a): Tutaj nie ma co dyskutować, z Panem Bogiem się w tej kwestii nie wygra, Przy pierwszej próbie stworzenia sztucznej inteligencji Bóg zacznie rzucać piorunami? dominikbartlomiej napisał(a): nie raz pokazała już historia, że wszyscy, którzy z Nim walczyli polegli :> Rozwój nauki to walka z Bogiem.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
N wrz 06, 2015 12:32 |
|
 |
Andy72
|
Robek napisał(a): Andy72 napisał(a): Masz dwa pudełka, oba mają przyciski "Przyjemność/nieprzyjemność", jak odróżnisz jedno w którym zaimplementowano świadomość od drugiego w którym świadomości nie ma i od trzeciego, w którym przyciski działają odwrotnie? Co to ma do sztucznej inteligencji? Do sztucznej świadomości, bo rozmowa zeszła w temat że SI będzie miało świadomość. Więc sztuczna świadomość nie musi mieć inteligencji, wystarczy pudełko.
|
N wrz 06, 2015 12:35 |
|
 |
Robek
|
Andy72 napisał(a): Robek napisał(a): Andy72 napisał(a): Masz dwa pudełka, oba mają przyciski "Przyjemność/nieprzyjemność", jak odróżnisz jedno w którym zaimplementowano świadomość od drugiego w którym świadomości nie ma i od trzeciego, w którym przyciski działają odwrotnie? Co to ma do sztucznej inteligencji? Do sztucznej świadomości, bo rozmowa zeszła w temat że SI będzie miało świadomość. Więc sztuczna świadomość nie musi mieć inteligencji, wystarczy pudełko. Troche sie w tym zamotałeś. Weźmy definicje świadomości. Świadomość – podstawowy i fundamentalny stan psychiczny, w którym jednostka zdaje sobie sprawę ze zjawisk wewnętrznych, takich jak własne procesy myślowe, oraz zjawisk zachodzących w środowisku zewnętrznym i jest w stanie reagować na nie
I teraz, żeby móc sobie z tych zjawisk zdawać sprawe potrzebna jest jeszcze inteligencja, tu też dajmy definicje. Inteligencja (od łac. intelligentia - zdolność pojmowania, rozum) – zdolność do postrzegania, analizy i adaptacji do zmian otoczenia. Zdolność rozumienia, uczenia się oraz wykorzystywania posiadanej wiedzy i umiejętności w sytuacjach nowych. Cecha umysłu warunkująca sprawność czynności poznawczych, takich jak myślenie, reagowanie, rozwiązywanie problemówJak sam widzisz najpierw tworzy sie świadomość, później inteligencja, nigdy odwrotnie.
|
N wrz 06, 2015 16:38 |
|
 |
Andy72
|
Twierdzisz że coś co nie jest świadome, nigdy nie będzie inteligentne?
|
N wrz 06, 2015 16:41 |
|
|
|