Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 24, 2025 9:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 492 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 33  Następna strona
 Nareszcie... Jest komunikat EP w sprawie uchodźców (m.in) 
Autor Wiadomość
Post Re: Nareszcie... Jest komunikat EP w sprawie uchodźców (m.in
Ja proponuje odeslac do krajow pochodzenia wszystkich wewnatrzunijnxch emigratow ekonomicznych i od razu zrobi sie miejsce dla wojennych. Polska bedzie ocalona

Awa, na razie öeca jak cmy za mitem dobrobytu. Realia sa inne.

Grecy jak Wegrzy, Wlosi i moze inne nacje umyly rece i ignoruja umowy, ktore podpisali. Ale to, co oni wyszarpali od unii nalezy im sie jak psu kosc.
Jezeli UE sie rozpadnie to NIE bedzie to wina Niemiec. Ale jezeli reszta chce po prostu tylko ciagnac kase a problemy maja rozwiazywac inni, to obudza sie z reka w nocniku.

So wrz 05, 2015 21:37

ROZDZIAŁ 2

POLITYKI DOTYCZĄCE KONTROLI GRANICZNEJ, AZYLU I IMIGRACJI

Artykuł 77

(dawny artykuł 62 TWE)

1. Unia rozwija politykę mającą na celu:

a) zapewnienie braku jakiejkolwiek kontroli osób, niezależnie od ich obywatelstwa, przy przekraczaniu przez nie granic wewnętrznych;

b) zapewnienie kontroli osób i skutecznego nadzoru przy przekraczaniu granic zewnętrznych;

c) stopniowe wprowadzanie zintegrowanego systemu zarządzania granicami zewnętrznymi.

2. Do celów ustępu 1 Parlament Europejski i Rada, stanowiąc zgodnie ze zwykłą procedurą ustawodawczą, przyjmują środki dotyczące:

a) wspólnej polityki w zakresie wiz i innych dokumentów uprawniających do krótkiego pobytu;

b) kontroli, którym podlegają osoby przekraczające granice zewnętrzne;

c) warunków swobodnego przemieszczania się obywateli państw trzecich, w krótkim okresie, na terytorium Unii;

d) wszelkich środków niezbędnych dla stopniowego wprowadzania zintegrowanego systemu zarządzania granicami zewnętrznymi;

e) braku jakiejkolwiek kontroli osób, niezależnie od ich obywatelstwa, przy przekraczaniu przez nie granic wewnętrznych.

3. Jeżeli działanie Unii okazuje się niezbędne do ułatwienia wykonywania prawa, o którym mowa w artykule 20 ustęp 2 litera a), a Traktaty nie przewidują stosownych uprawnień do działania w tym zakresie, Rada, stanowiąc zgodnie ze specjalną procedurą ustawodawczą, może przyjąć przepisy dotyczące paszportów, dowodów tożsamości, dokumentów pobytowych lub jakichkolwiek innych podobnych dokumentów. Rada stanowi jednomyślnie po konsultacji z Parlamentem Europejskim.

4. Niniejszy artykuł nie narusza kompetencji Państw Członkowskich w odniesieniu do geograficznego wytyczania ich granic, zgodnie z prawem międzynarodowym.

Artykuł 78

(dawny artykuł 63 punkty 1 i 2 oraz artykuł 64 ustęp 2 TWE)

1. Unia rozwija wspólną politykę w dziedzinie azylu, ochrony uzupełniającej i tymczasowej ochrony, mającą na celu przyznanie odpowiedniego statusu każdemu obywatelowi państwa trzeciego wymagającemu międzynarodowej ochrony oraz mającą na celu zapewnienie przestrzegania zasady non–refoulement. Polityka ta musi być zgodna z Konwencją genewską z dnia 28 lipca 1951 roku i Protokołem z dnia 31 stycznia 1967 roku dotyczącymi statusu uchodźców, jak również z innymi odpowiednimi traktatami.

2. Do celów ustępu 1 Parlament Europejski i Rada, stanowiąc zgodnie ze zwykłą procedurą ustawodawczą, przyjmują środki dotyczące wspólnego europejskiego systemu azylowego obejmującego:

a) jednolity status azylu dla obywateli państw trzecich, obowiązujący w całej Unii;

b) jednolity status ochrony uzupełniającej dla obywateli państw trzecich, którzy nie uzyskawszy azylu europejskiego, wymagają międzynarodowej ochrony;

c) wspólny system tymczasowej ochrony wysiedleńców, na wypadek masowego napływu;

d) wspólne procedury przyznawania i pozbawiania jednolitego statusu azylu lub ochrony uzupełniającej;

e) kryteria i mechanizmy ustalania Państwa Członkowskiego odpowiedzialnego za rozpatrywanie wniosku o udzielenie azylu lub ochrony uzupełniającej;

f) normy dotyczące warunków przyjmowania osób ubiegających się o azyl lub o ochronę uzupełniającą;

g) partnerstwo i współpracę z państwami trzecimi w celu zarządzania przepływami osób ubiegających się o azyl lub o ochronę uzupełniającą lub tymczasową.

3. W przypadku gdy jedno lub więcej Państw Członkowskich znajdzie się w nadzwyczajnej sytuacji charakteryzującej się nagłym napływem obywateli państw trzecich, Rada, na wniosek Komisji, może przyjąć środki tymczasowe na korzyść zainteresowanego Państwa lub Państw Członkowskich. Rada stanowi po konsultacji z Parlamentem Europejskim.

To by było na tyle jesli chodzi o suwerenność

So wrz 05, 2015 21:49
Chcesz byc suwerenna i w unii? To jak z tym ciasteczkiem: zjesc i miec?
Wolisz miec kontrole na granicach wewnatrzunijnych i moze jeszcze wizy i karty przekroczenia granicy? Dla krajow unijnych oczywiscie.

So wrz 05, 2015 21:58

Glosowałam przeciwko wstąpieniu do UNii

Tu piękny kawałek bloga
Cytuj:
Oto relacja Kamila Bulonisa:

Półtorej godziny temu na granicy Włoch i Austrii na własne oczy widziałem ogromne zastępy imigrantów... Przy całej solidarności z ludźmi znajdującymi się w ciężkiej sytuacji życiowej muszę powiedzieć, że to, co widziałem, budzi grozę...

Ta potężna masa ludzi - przepraszam, że to napiszę - ale to absolutna dzicz... Wulgaryzmy, rzucanie butelkami, głośne okrzyki "Chcemy do Niemiec" - czy Niemcy to obecnie jakiś raj? Widziałem, jak otoczyli samochód starszej Włoszki, wyciągnęli ją za włosy z samochodu i chcieli tym samochodem odjechać. Autokar, w którym się znajdowałem z grupą, próbowano rozhuśtać. Rzucano w nas gównem, walili w drzwi, żeby je kierowca otworzył, pluli na szybę... Pytam się, w jakim celu? Jak ta dzicz ma się zasymilować w Niemczech? Czułem się przez chwilę jak na wojnie...

Naprawdę tym ludziom współczuję, ale gdyby dotarli do Polski - nie sądzę, by otrzymali u nas jakiekolwiek zrozumienie... Staliśmy trzy godziny na granicy, przez którą ostatecznie nie przejechaliśmy. Cała grupa w kordonie policji została przetransportowana z powrotem do Włoch. Autokar jest zmasakrowany, pomazany fekaliami, porysowany, wybite szyby. I to ma być pomysł na demografię? Te wielkie potężne zastępy dzikusów? Wśród nich właściwie nie było kobiet, nie było dzieci - w przeważającej większości byli to młodzi agresywni mężczyźni...

Jeszcze wczoraj, czytając newsy na wszystkich stronach internetowych. podświadomie litowałem się, martwiłem ich losem, a dzisiaj po tym, co zobaczyłem, zwyczajnie się boję, a zarazem cieszę, że nie wybierają naszej ojczyzny jako celu swojej podróży. My Polacy zwyczajnie nie jesteśmy gotowi na przyjęcie tych ludzi - ani kulturowo, ani finansowo. Nie wiem, czy ktokolwiek jest gotowy. Do UE kroczy patologia, jakiej dotychczas nie mieliśmy okazji nigdy oglądać. I wybaczcie, jeśli kogokolwiek obraziłem swoim wpisem...

Dodam jeszcze, że podjechały auta z pomocą humanitarną - przede wszystkim z jedzeniem i wodą, a oni te auta zwyczajnie przewracali... Z megafonów Austriacy nadawali komunikat, że jest zgoda, by przeszli przez granicę - chcieli ich zarejestrować i puścić dalej - ale oni tych komunikatów nie rozumieli. Nic nie rozumieli. I to było w tym wszystkim największym horrorem... Na tych kilka tysięcy osób nikt nie rozumiał ani po włosku, ani po angielksu, ani po niemiecku, ani po rosyjsku, ani hiszpańsku... Liczyło się prawo pięści... Walczyli o zgodę na przejście dalej i tą zgodę mieli - ale nie rozumieli, że ją mają! W autokarze grupy francuskiej pootwierali luki bagażowe - wszystko, co znajdowało się w środku, w ciągu krótkiej chwili zostało rozkradzione, część rzeczy leżała na ziemi... Jeszcze nigdy w swoim krótkim życiu nie miałem okazji oglądać podobnych scen i mam poczucie, że to dopiero początek. Na koniec dodam, że warto pomagać, ale nie za wszelką cenę.

So wrz 05, 2015 22:06
Shahid Mehdi : „Europejki prowokują seksualnie i pragną naszych gwałtów”

http://ndie.pl/shahid-mehdi-europejki-p ... h-gwaltow/

Członkowie Państwa Islamskiego w szeregach uchodźców

http://www.fronda.pl/a/czlonkowie-panst ... 56425.html

So wrz 05, 2015 22:27
Ano właśnie, nad ogonkiem koledzy widzę już deliberują. Ta dzicz, której opis zapodała Awa, to nie jest jakaś mierzwa ludzka, to są ludzie bogaci lub bogate mający rodziny, czyli kto? ELITY, proszę koleżanek i kolegów. A przynajmniej materiał na klasę średnią. Wnioski?

Po pierwsze primo, zabierając tych ludzi do siebie, zabieramy reszcie tych ludzi, tej biedocie obozowej której nie stać na przemytnika, szansę na normalne - w sensie: demokratyczne - państwo, bo sprawne państwo demokratyczne stoi na klasie średniej. Szkolić, uzbrajać i odsyłać. Ale...

...po drugie secundo, ci ludzie sami demonstrują, gdzie swoich krajan mają i jakie, ewentualnie, państwo byliby w stanie swoim krajanom zbudować. Zdaje się, panie i panowie, że społeczenstwem obywatelskim na miarę Bliskiego Wschodu jest ISIS... a państwem dobrze zorganizowanym na miarę Bliskiego Wschodu jest Egipt, gdzie armia wzięła ludzi za mordy i pozabijała w majestacie prawa kogo trzeba. W tej sytuacji pisze nam dobra Kael:

Kael napisał(a):
Prasa probuje Europe obudzic. Europe, ktora ms oczy szeroko zamkniete na smierc setek takich dzieci. Zdjecie spalonej napalmem Wietnamki tez bylo taka "manipulacja".

Proszę Kael, proszę zapodać ten urywek z południowowietnamskim policjantem (sic) zabijającym strzałem w głowę z rewolweru związanego północnowietnamskiego dywersanta (sic), który dostał się na Południe bez munduru, z zadaniem zabijania policjantów właśnie. Ten urywek pokazywano w Usiech bez żadnego komentarza, licząc, i słusznie, że cywilizowana publiczność nie obeznana z wojenną barbarią dośpiewa sobie kontekst dokładnie na opak. To była właśnie, proszę Kael, manipulacja.

A manipulacja ze zdjęciem tego dziecka polega na obciążaniu nas odpowiedzialnością za ludzi którzy ani (po naszemu) nie są naszymi krajanami, ani (po ichniemu) nie należą do naszego klanu, ale za to (po faszystowsku) należą do niższej rasy/kultury/cywilizacji/religii/(wstaw rzeczownik) i w związku należy się nimi jakoś zaopiekować, bo oni sami tego nie umieją i nigdy umieć nie będą - a oprócz tego (po bolszewicku) na tym, że skoro świat, jaki nam Pan Bóg zorganizował po Edenie, tak właśnie obmierźle wygląda, to my sporządzimy nowy, lepszy, bo my jesteśmy nowocześni i wszystko już umiemy, ło!

N wrz 06, 2015 7:14
Cytuj:
Wiem, że temat jest poważny dlatego nie życzę sobie, żeby prasa szantażowała mnie moralnie obrazami śmierci niewinnych.

Podobnie kraje Europy Zach i USA nie życzyły sobie szantażu Karskiego obrazami obozów koncentracyjnych w Polsce.

N wrz 06, 2015 8:31
Moze zaczne od pytania: kto przeczytal Strugackich "Trudno byc bogiem"? Czy tam jest pochwala mieszania die do losow obcych nam kulturowo spoleczenstw?

Ja nie twierdze, zetych ystkich ludzi nalezy przygarnac, holubic i dac na starcie obywatelstwo. Ja tylko sie zastanawiam, jak chcecie:
- ten potop ktory jest TERAZ zatrzymac i gdzie?
- jak mozecie spac spokojnie, WIEDZAC, ze poza tlumem mezczyzn gdzies tam gina dzieci i kobiety, ktore najczesciej nie maja wiele do powiedzena, koczuja pod golym niebem w upale itp? Domyslam sie ze mozecie, bo to nie wasze dzieci, nie wasze rodziny i w ogole dla was obcy ludzie wiec niech sobie sami radza albo zdychaja
- co pamietacie z historii o Wedrowce Ludow i probach jej zatrzymania?

Wy tez korzystaliscie posrednio na chaosie ktory wygnal tych ludzi z domu.
Wy tez,jako klasa srednia rzucalibyscie sie tam gdzie lepiej. Ilu Polakow bralo na siebie od konca lat siedemdziesiatych przez osiemdziesiate, obozy przejsciowe w Austrii, Niczech czy wloszech i klamalo przed rodzina, ze zyje im sie 100 razy lepiej niz Polsce, gdzie mieli i prace i mieszkania (spoldzielcze badz komunalne) ale nie miel dolarow czy marek? I ich rodziny skuszone bajkam tez ladowaly w tych rajach.

N wrz 06, 2015 8:32

Jest apel papieża Franciszka i by każda parafia, wspólnota zakonna, sanktuarium przyjęły
jedną rodzinę uchodźców. Mniej więcej w tym samym czasie z podobnym apelem wystąpił
abp. Gądecki (mówił tylko o parafiach).

N wrz 06, 2015 12:24
Alus napisał(a):
mauger - nie doczytałeś w podanym linku skąd gotówka, którą dysponował - od ojca i brata przebywających w Kanadzie.

Dokładnie od ojca i siostry. Nie napisałem przecież, że sam zarobił w rok taką kwotę. Mógł liczyć w trudnych chwilach na wsparcie finansowe ze strony rodziny. To chyba dobrze.
bert04 napisał(a):
 status uchodzcy nie zalezy od sposobu dostania sie na teren panstwa. Jezeli jakies przepisy ograniczaja status uchodzcy tylko do tych, ktorzy legalnie z wiza w reku przeszli przez granice, to lamia tym konwencje genewska

Zgodnie z prawem sytuacja powinna wyglądać następująco: ludzie uciekający przed wojną docierają do granicy UE, tam proszą o azyl lub nadanie statusu uchodźcy, następnie są kierowani do specjalnych ośrodków, gdzie przechodzą procedurę weryfikacyjną, po czym jeśli wypada ona pomyślnie dostają zezwolenie na pobyt w danym kraju. Natomiast obecnie mamy do czynienia z ludźmi, którzy nielegalnie forsują granice Unii, nie chcą podawać się żadnym weryfikacjom, ani przestrzegać żadnych reguł obowiązujących w krajach do których dotarli. Widocznie za dużo naczytali się o tym, że zapewnienie im godziwego życia to jest nasz obowiązek ;) .
bert04 napisał(a):
nie wiem, czy przyznawanie wiz na miejscu byloby lepsze czy gorsze. Dasz wize a nie dasz pieniedzy na bilet? Bez sensu.

Zakup biletu lotniczego wypada dwa razy taniej niż opłacenie przemytnika. Skoro tyle tysięcy ludzi stać na nielegalną podróż to dzięki wizom, szansę na wydostanie się „spod spadających bomb” mieliby też ci mniej zamożni.
bert04 napisał(a):
mam generalna awersje, jezeli ekonomisci zaczynaja sie madrzyc na temat moralnosci. Czy to Marks, czy Friedman. Pan Roth argumentuje tez glownie ze szkodliwosci dla gospodarki. Ignoruje tym nie tylko kwestie moralne, ale tez prawne.

Co jest moralnego w zmuszaniu ludzi do osiedlania się tam gdzie nie chcą, z dala od większych skupisk rodaków i zakazaniu im swobodnego przemieszczania się?
bert04 napisał(a):
Tymczasem uchodzca jest sie niezaleznie od tego, czy jest sie "wizowym" czy "nielegalem". Oraz: czy biednym czy bogatym.

Nie można wymagać od żadnego państwa nadawania statusu uchodźcy ludziom, którzy łamią prawo.
Kael napisał(a):
co pamietacie z historii o Wedrowce Ludow i probach jej zatrzymania?

Pamiętam, że bezpośrednią konsekwencją wędrówki ludów był upadek Cesarstwa Rzymskiego na zachodzie. Pamiętam też że cesarz Walens, który zgodził się przyjąć uchodźców gockich, którzy całymi rodzinami koczowali nad brzegiem Dunaju i błagali o schronienie przed huńską nawałnicą, został później przez nich zabity w bitwie pod Adrianopolem. Ci sami Goci wiele lat później zdobyli Rzym.

A co Kael pamięta?

N wrz 06, 2015 12:44
mauger napisał(a):
bert04 napisał(a):
 status uchodzcy nie zalezy od sposobu dostania sie na teren panstwa. Jezeli jakies przepisy ograniczaja status uchodzcy tylko do tych, ktorzy legalnie z wiza w reku przeszli przez granice, to lamia tym konwencje genewska

Zgodnie z prawem sytuacja powinna wyglądać następująco: ludzie uciekający przed wojną docierają do granicy UE, tam proszą o azyl lub nadanie statusu uchodźcy, następnie są kierowani do specjalnych ośrodków, gdzie przechodzą procedurę weryfikacyjną, po czym jeśli wypada ona pomyślnie dostają zezwolenie na pobyt w danym kraju. Natomiast obecnie mamy do czynienia z ludźmi, którzy nielegalnie forsują granice Unii, nie chcą podawać się żadnym weryfikacjom, ani przestrzegać żadnych reguł obowiązujących w krajach do których dotarli. Widocznie za dużo naczytali się o tym, że zapewnienie im godziwego życia to jest nasz obowiązek ;) .

Tak robia konsekwentnie Niemcy. Europa nie wypracowala wspolnych procedur, no bo przeciez kazdy kraj jest suwerenny i nikt mu nie bedzie mowil, jak on ma sie uchodzcami zajac. A jak przyszlo tsunami to okazalo sie, ze ani Wegry ani Austria o Grecji czy Wloszech nie wspominajac, nie potrafia zadzialac skutecznie i zmobilizowac chocby wojska, zeby ten chaos ogarnac i skanalizowac. O czym to swiadczy?

mauger napisał(a):
Kael napisał(a):
co pamietacie z historii o Wedrowce Ludow i probach jej zatrzymania?

Pamiętam, że bezpośrednią konsekwencją wędrówki ludów był upadek Cesarstwa Rzymskiego na zachodzie. Pamiętam też że cesarz Walens, który zgodził się przyjąć uchodźców gockich, którzy całymi rodzinami koczowali nad brzegiem Dunaju i błagali o schronienie przed huńską nawałnicą, został później przez nich zabity w bitwie pod Adrianopolem. Ci sami Goci wiele lat później zdobyli Rzym.

A co Kael pamięta?
Dokladnie to samo. A takze, ze probowano ich powstrzymac na granicach, ale bylo to beznadziejne.
I teraz pytanie: jak mauger chce powstrzymac aktualna wedrowke ludow? Czekam na racjonalne propozycje.

N wrz 06, 2015 13:44

jesienna napisał(a):
Jest apel papieża Franciszka i by każda parafia, wspólnota zakonna, sanktuarium przyjęły
jedną rodzinę uchodźców. Mniej więcej w tym samym czasie z podobnym apelem wystąpił

To narodowcy i Pan Terlikowski chyba się nie ucieszą? Zresztą, jak rozmawiam z znajomymi katolikami, to ich stosunek do imigrantów islamskich jest, delikatnie mówiąc, mało akceptujący. :oops: Chyba, że papież myśli o przyjmowaniu tylko chrześcijan.
Apel papieża: http://fakty.interia.pl/religia/news-pa ... Id,1880371

N wrz 06, 2015 14:08

proteom napisał(a):
jesienna napisał(a):

To narodowcy i Pan Terlikowski chyba się nie ucieszą? Zresztą, jak rozmawiam z znajomymi katolikami, to ich stosunek do imigrantów islamskich jest, delikatnie mówiąc, mało akceptujący. :oops: Chyba, że papież myśli o przyjmowaniu tylko chrześcijan.
Apel papieża: http://fakty.interia.pl/religia/news-pa ... Id,1880371

W innym wystąpieniu papież wyraźnie zaznaczał, że
miłosierdzie nie czyni rozróżnień miedzy ludźmi
ani co do narodowości czy kraju pochodzenia ani co
do wyznania (nie dałam cudzysłowu bo nie wiem czy cytuję
dokładnie).

Znam takich katolików-prawicowców co ich skręca
po tym co powiedział papież (oraz abp. Gądecki).
No, ale cóż się spodziewać po papieżu o mentalności
"wiejskiego proboszcza".... (tak określają papieża niektóre środowiska
w swoim własnym gronie).

N wrz 06, 2015 14:16

Dla niektórych, chrześcijaństwo kończy się wraz z wyjściem z kościoła.
Pogadajcie ze swoimi babciami/dziadkami jak się żyło w czasie wojny i jak ludzie uciekali byleby uniknąć kuli w łeb. Nie twierdzę, że wśród uchodźców nie ma cwaniaków. Są z pewnością, tylko nie zmienia to faktu, że większość z nich ewakuuje się z powodu strachu przed dekapitacją gdyby wpadli w ręce terrorystów.
Łatwo osądza się postępowanie ludzi z perspektywy cieplutkiego domu.

N wrz 06, 2015 14:26

z komentarzy na portalu Wiara pod artykułem
o wezwaniu papieża

zniesmaczony 2015-09-06 13:12
Niezalogowany użytkownik niech sam sobie przyjmuje tych terrorystów, ma tyle pokoi ze pomiesci z 1000osob! niech nie narzuca tego innym!!! co za czlowiek, nie ma tygodnia zeby nie palnal jakiejs glopoty! kiedy w koncu skonczy sie jego urzedowanie, niech wraca tam skad przyszedl - do puszczy amazonskiej!!!

Nowy komentarz Łabiszewski 2015-09-06 14:01

Niezalogowany użytkownik Papież zgłupiał, niech sobie przyjmuje imigrantów nawet w papamobile, ja tego ścierwa na oczy nie chcę widzieć. 3 miliony Polaków zostało wygnanych z Ojczyzny, wszyscy uczciwie pracują, nikt się za nami nie wstawi. Nie jesteś moim papieżem, jesteś głupcem. Przypomnij sobie przypowieść o pannach Roztropnych i głupich, wasza świątobliwość, a potem się odzywaj publicznie!Sam się co dzień o chleb martwię żaden darmozjad mi nie potrzebny!

i ludzie tym komentarzom dają plusy!
oj... ma się czym Kościół zająć w tym kraju...
to będzie orka na ugorze .....

byle znaleźli się duszpasterze,
którzy będą chcieli orać ten ugór..

N wrz 06, 2015 15:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 492 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 33  Następna strona