Pytanie na które nie ma odpowiedzi
Autor |
Wiadomość |
Andy72
|
Nie chodzi o to, że nie znamy odpowiedzi, ale że odpowiedzi nie ma. Pytanie brzmi: Dlaczego istnieje coś a nie nic
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
N wrz 06, 2015 13:38 |
|
|
|
 |
Łukasz93
|
Andy72 napisał(a): Nie chodzi o to, że nie znamy odpowiedzi, ale że odpowiedzi nie ma. Pytanie brzmi: Dlaczego istnieje coś a nie nic Zdefiniuj "nic"
|
N wrz 06, 2015 13:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Pytanie na które nie ma odpowiedzi
Bo nic to nieistnienie?
|
N wrz 06, 2015 13:47 |
|
|
|
 |
Eubulides
|
Andy72 napisał(a): Pytanie brzmi: Dlaczego istnieje coś a nie nic? Zapraszam tu, gdzie najpierw założyłeś temat, a później niestety trochę on zamilkł: viewtopic.php?p=848209#p848209Inne pytanie z tej serii: Czy świat jest przedmiotem postrzegania dlatego, że istnieje realnie, czy jest przedmiotem postrzegania, dlatego, że jest przedmiotem postrzegania? (Idealizm metafizyczny vs realizm metafizyczny).
_________________ Cogito ergo credo. / Dei servitus vera libertas.
|
N wrz 06, 2015 13:55 |
|
 |
Andy72
|
jest przedmiotem postrzegania dlatego, że istnieje realnie, to drugie jest wymysłem bandy solipsystów nie kochających świata tylko swoje JA  W błędnie rozumianej fizyce kwantowej do tego dochodzimy - słynny Kot Schrodingera, a tymczasem w Kocie chodzi o to, że obserwatorem jest probówka, a obserwacją stłuczenie lub nie probówki.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
N wrz 06, 2015 15:59 |
|
|
|
 |
dominikbartlomiej
|
Andy72 napisał(a): Nie chodzi o to, że nie znamy odpowiedzi, ale że odpowiedzi nie ma. Pytanie brzmi: Dlaczego istnieje coś a nie nic To pytanie z filozofii, byt jest a nie-bytu nie ma. Poczytaj jakiś podręcznik o tym albo w sieci.
_________________ Warto zerknąć: Egzorcyzmy | Mamre | Różaniec | Modlitwy i życiorysy świętych | Życie wieczne
|
N wrz 06, 2015 17:43 |
|
 |
JedenPost
|
Andy72 napisał(a): Nie chodzi o to, że nie znamy odpowiedzi, ale że odpowiedzi nie ma. Pytanie brzmi: Dlaczego istnieje coś a nie nic Pytanie z kategorii "czemu trójkąt ma trzy boki".
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
N wrz 06, 2015 18:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A może gdyby pojawiła się na to (coś, albo ptytanie) odpowiedż, to przestałoby istnieć ..? Może sensem i przyczyną bytu jest zadawanie przez niego ptytań i niekończące się szukanie odpowiedzi?
|
N wrz 06, 2015 18:49 |
|
 |
JedenPost
|
Możliwe. Rozmyślając kiedyś po pewnym specyfiku doszedłem do wniosku, iż wszechświat egzystuje przez niedopatrzenie, w stanie ciągłego długu logicznego, i gdyby ktoś się w tym połapał wszystko by rypło i skolapsowało.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
N wrz 06, 2015 18:57 |
|
 |
Dindala
|
dominikbartlomiej napisał(a): To pytanie z filozofii, byt jest a nie-bytu nie ma. Poczytaj jakiś podręcznik o tym albo w sieci. Skoro to takie proste to wskaż mi choć jeden BYT z tego świata. BYT który JEST i BYĆ nie przestaje. Eubulides napisał(a): Inne pytanie z tej serii: Czy świat jest przedmiotem postrzegania dlatego, że istnieje realnie, czy jest przedmiotem postrzegania, dlatego, że jest przedmiotem postrzegania? (Idealizm metafizyczny vs realizm metafizyczny). Poczytaj coś o Madhjamace Nagardżuny albo szkole Jogaczary w buddyźmie, bo widzę, że ciągnie Cię do tego idealizmu metafizycznego. Filozofia europejska to nie wszystko a rozszerzanie horyzontów ma też swoje plusy.
|
Cz wrz 10, 2015 11:43 |
|
 |
dominikbartlomiej
|
Dindala napisał(a): dominikbartlomiej napisał(a): To pytanie z filozofii, byt jest a nie-bytu nie ma. Poczytaj jakiś podręcznik o tym albo w sieci. Skoro to takie proste to wskaż mi choć jeden BYT z tego świata. BYT który JEST i BYĆ nie przestaje. Eubulides napisał(a): Inne pytanie z tej serii: Czy świat jest przedmiotem postrzegania dlatego, że istnieje realnie, czy jest przedmiotem postrzegania, dlatego, że jest przedmiotem postrzegania? (Idealizm metafizyczny vs realizm metafizyczny). Poczytaj coś o Madhjamace Nagardżuny albo szkole Jogaczary w buddyźmie, bo widzę, że ciągnie Cię do tego idealizmu metafizycznego. Filozofia europejska to nie wszystko a rozszerzanie horyzontów ma też swoje plusy. O jodze lepiej niech nie czyta, lepiej czytać życiorysy świętych, żeby się na nich wzorować aby iść drogą doskonałości ewangelicznych  Co do bytów - napisałem tylko prostą niedoskonałą z resztą regułkę BYT'u, nic więcej.
_________________ Warto zerknąć: Egzorcyzmy | Mamre | Różaniec | Modlitwy i życiorysy świętych | Życie wieczne
|
Cz wrz 10, 2015 13:28 |
|
 |
Dindala
|
dominikbartlomiej napisał(a): O jodze lepiej niech nie czyta, lepiej czytać życiorysy świętych, żeby się na nich wzorować aby iść drogą doskonałości ewangelicznych Dla Ciebie życiorysy świętych, dla innych filozofia wschodu. Jedni wolą 'rybkę' a drudzy 'akwarium'. Cytuj: Co do bytów - napisałem tylko prostą niedoskonałą z resztą regułkę BYT'u, nic więcej. Tyle, że ta definicja do niczego się nie odnosi, nie jest desygnatem niczego, jeśli założyć że BYT jest a NIEBYTU nie ma. Taki BYT może się jedynie odnosić do Boga, którego zresztą też nie ma. 
|
Cz wrz 10, 2015 14:31 |
|
 |
dominikbartlomiej
|
Bóg jest, niektórzy w to wierzą, daj Boże i tobie przyjdzie oświecenie (bo rozumiem z wypowiedzi, że nie wierzysz) Co do zaś języka filozofii, to św. Tomasz z Akwinu bodajże pisał chyba, że Pan Bóg jako Byt Absolutny stoi ponad wszelkimi bytami. Zasadniczo można by odpowiedzieć na pytanie autora wątku, że w świecie stworzonym istnieje COŚ, bo świat istnieje z woli Bożej. Brzmi to jak masło maślane trochę, ale taka jest odpowiedź na to pytanie chyba 
|
Cz wrz 10, 2015 14:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
dominikbartlomiej napisał(a): .. w świecie stworzonym istnieje COŚ, bo świat istnieje z woli Bożej. A więc możnaby powiedzieć, że formą bytu Boga (który istniał jeszcze przed światem), jest Jego wola .. A nawet, że sam Bóg jest niematerialną Wolą, - wolą przybrania formy materialnej, która rozwijając się, w przypadku czlowieka uzyskala zdolność Jego istnienie rozpoznać i z Nim świadomie komunikować ..?
|
Cz wrz 10, 2015 15:35 |
|
 |
Dindala
|
dominikbartlomiej napisał(a): .. w świecie stworzonym istnieje COŚ, bo świat istnieje z woli Bożej. W świecie który jest zjawiskiem nie istnieje NIC w sensie absolutnym, co oczywiście nie oznacza, że wszystko jest próżnią. Gdyby przyspieszyć upływ czasu, ta prawda byłaby dla każdego oczywistością.
|
Cz wrz 10, 2015 19:38 |
|
|
|