Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 21:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 Czy księża powinni pouczać małżonków? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy księża powinni pouczać małżonków?
Maria-Magdalena napisał(a):
W skrócie:

Bóg zawsze wybacza.
Człowiek wybacza czasami.
Nautra nigdy nie wybacza.

Skoro łaska buduje na naturze, to czym jest natura?
Od jakiegoś czasu szukam odpowiedzi na to pytanie....i nikt nie chce m pomóc.

Tak Ci zależy na filozoficznej odpowiedzi? To kosztuje.

Cz wrz 10, 2015 14:34
ototoksyczna napisał(a):
Przyjmujesz KK takim, jaki jest i temu, co ja określam jako bezsens - Ty bez zastanowienia przyklaskujesz.

Zastanowiłem się więc - spodobało mi się, więc zastanowiłem się jeszcze raz - i dalej wychodzi mi to samo: Kościół winien istnieć w dotychczasowym kształcie, aby ochronić swoją doktrynę i jej rozwój od zepsucia. Czy będą się go ludzie słuchali, to inna sprawa; mnie interesuje w każdym razie proces historyczny, jaki się dokonuje na moich oczach, bo feblika mam. Ty natomiast jesteś, no... standard w każdym razie: nie lubię Kościoła, więc chcę go nagiąć do swojego widzimisię, ale czy jeśli Kościół cudem się nagnie, to się z nim przeproszę? Nie-e-e-e...!

Cz wrz 10, 2015 16:08

ErgoProxy mylisz się; wcale nie chcę, żeby Kościół się specjalnie dla mojej skromnej osóbki naginał, bo całkiem dobrze mi się żyje bez niego :)

Pt wrz 11, 2015 7:23

http://dialogsercamilosci.eu/2015/09/11 ... m-on-jest/
Wanda Półtawska – miłość odseksualizowana

Pt wrz 11, 2015 10:15
lofrilla napisał(a):
Tak Ci zależy na filozoficznej odpowiedzi? To kosztuje.

Masz calkowitą rację.
A tak przy okazji, jak mam rozumieć Twoją odpowiedź?

Pt wrz 11, 2015 11:32

Tak mi się nasunęło, odwracając pytanie wątku...

Czy świecki powinien pouczać księdza? No przecież nie wie co to kapłaństwo.
Oj, to czuję, że to forum umarłoby śmiercią naturalną :biggrin:

Pt wrz 11, 2015 20:01

Co za różnica, kto kogo poucza albo napomina, ważne że coś jest w Duchu Miłości, pokorny człowiek przyjmie uwagę i naukę jak trzeba. a jak nie trzeba, to umiejętnie powie, że tego nie potrzebuje bo już coś wie albo doczyta sam :)

Pt wrz 11, 2015 21:16

ototoksyczna napisał(a):
[i][size=85][color=#999999]dlaczego księża pouczają wiernych-niewiernych jak żyć w małżeństwie, skoro od strony praktycznej nie mają o tym bladego pojęcia?

Bo lubią mieć władzę nad ludźmi i wydaje im się, że mogą.

Śr wrz 30, 2015 14:23
Moderator

Ludwinia napisał(a):
ototoksyczna napisał(a):
[i][size=85][color=#999999]dlaczego księża pouczają wiernych-niewiernych jak żyć w małżeństwie, skoro od strony praktycznej nie mają o tym bladego pojęcia?

Dlaczego niektórzy zabierają głos w internecie skoro nie powinni zanim nie będą mieli czegoś do powiedzenia?
8)

Śr wrz 30, 2015 14:45
Zobacz profil WWW

Ludwinia napisał(a):
ototoksyczna napisał(a):

Wygląda na to że również muszą, bo dla KK ta sfera ma bardzo ważne znaczenie.
Oczywiscie rady osoby, która czegoś sama nie przeżyła, są znacznie gorszej jakości niż osoby z własnym doświadczeniem.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Cz paź 01, 2015 9:27

Post Re: Dramatyczny spadek frekwencji na lekcjach religii kat.
medieval_man napisał(a):
niewiarek napisał(a):
No przecierz to jest takie oczywiste.
Jak ktoś nie spróbował to niech się nie wypowiada.
Niech opowiada o świętych słowach, tam jest jego miejsce.
Chyba, że spróbował, a kłamie że jest niewiniątkiem.

Kolejne bezsensowne argumenty.
To, że ktoś nie ma własnej żony i dzieci nie oznacza wcale, że w sprawach moralności małżeńskiej nie może się wypowiadać.
Zna zarówno etykę, jak i teologię moralną i psychologię, słucha spowiedzi, rozmawia z małżonkami i dziećmi. Zna temat bardzo głęboko.

Pytanie do Ciebie @niewiarek.

Czy niepijący psycholog, albo socjolog może pomagać alkoholikowi, czy nie powinien o tym w ogóle rozmawiać?

To złe porównanie. Posiadanie dzieci + żony nie jest czymś patologicznym jak choroba czy alkoholizm. Nic biologicznie nie stoi na przeszkodzie, aby księża mogli mieć rodzinę.

Oczywiście może się wypowiadać. Tylko takie porady wychodzą z czysto teoretycznej strony czyli są mniej warte od kogoś z praktyką.

Księża żyją jak starzy kawalerzy nie muszą się martwić o stopnie dzieciaka w szkole, czym zapłacą rachunki, troszczyć się o relację z żoną itd.
Co w efekcie prowadzi do takich oderwanych od rzeczywistości stwierdzeń w kwestii posiadania dzieci, rozwodów itd.

So paź 03, 2015 11:22
Moderator

a ty ashkel86 znasz życie kapłanów z praktyki, że chcesz kierować ich życiem?
;-)

So paź 03, 2015 11:41
Zobacz profil WWW

medieval_man napisał(a):
a ty ashkel86 znasz życie kapłanów z praktyki, że chcesz kierować ich życiem?
;-)

To Twoje stwierdzenie, że chcę kierować. A do ustalenia tak prostych faktów nie muszę być kapłanem.

Prawda jest taka, iż po swoich "świetlanych" radach dot. rodziny jakie udzielają. W ostateczności zawsze wracają na plebanie, gdzie ktoś im sprząta oraz gotuje. Taka współczesna wieża z kości słoniowej.

N paź 18, 2015 22:04

Nie wszystkim księżom ktoś sprząta, a nawet nie zawsze gotuje.Musisz wziąć pod uwagę, że są małe parafie, na których są sami proboszczowie zostawieni samemu sobie i nikt im nie gotuje (chyba , że czasami jakaś mamusia gotuje albo starsza pani czasami ugotuje w Niedzielę), ze sprzątaniem podobnież, a nawet jeśli to sprzątają im czasami tylko jakieś panie, ale to bardzo rzadko. Znam osobiście jednego takiego księdza proboszcza, zdany jest sam na siebie praktycznie.

Pn paź 19, 2015 19:55

Była taka sytuacja w której na pytanie kobiety, św Paweł odesłał ją do jej męża. Czy zatem mogłoby to sugerować ,że mąż tej kobiety był bardziej biegły w naukach a zatem to on a nie św Paweł powinien nawracać? Czy tylko może wskazywać na to iż mąż i żona są jednym duchem w Bogu i jeżeli jedno chce czegoś innego niż drugie lub jakaś potrzeba jest czysto egoistyczna lub taka , która przeczy miłości to powinna być komunikowana w małżeństwie po to aby dzięki miłości przezwyciężyć to co błędne , krzywdzące a nawet niszczycielskie? Zgodnie jednak ze słowami Jezusa ciało nie mówi nam o tym co pochodzi od Boga ( a żądze ciała nie wypływają z miłości o czym łatwo można się przekonać dowiadując się np o aktach gwałtów seksualnych).

Cz paź 22, 2015 10:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona