TVN vs Radio Maryja - ostateczna rozgrywka?
TVN vs Radio Maryja - ostateczna rozgrywka?
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Zgadza sie meritusie......katolik ma prawo sie bronic.
Problem w tym, ze ma to robic po chrzescijansku....czyli odpowiadac na zło miłoscia.
Ja jestem kiepskim katolikiem......ale nie jestem tez "włascicielem" srodków medialnych i nie jestem pasterzem ......
Ja moge wypowiadac swoje zdanie tak jak ja chce (o ile cenzura moderska mnie nie wytnie). Rydzyk jest osoba publiczna, w dodatku jest mnichem, ktory ma nieograniczona NICZYM wladze nad RM, ND i TV Trwam (taki mały stalinek medialek). W dodatku promuje sie na jedyny "katolicki głos" w naszych domach.
Jezeli tak chce to niech tak mówi...tylko te słowa do czegos zobowiazuja.
No chyba , ze jego akurat nie.....
Odpowiedział w sposób wyrazny nienawiscia na nienawisc....taki z niego katolik jak koziego tyłka torba podróżna.
Ot i wszystko...
|
| So lip 02, 2005 21:22 |
|
|
|
 |
|
jo_tka
|
Cytuj: Czy tylko TVN ma prawo do przedstawiania nieuczciwości TV Trwam? Czy opinia publiczna nie ma prawa do PEŁNEJ informacji? A gdzieś coś takiego napisałam? Twierdzę tylko że obie strony mogą powoływać się na "dobro społeczne" i uzasadniać tym nieetyczne postępowanie. Zero różnicy. Cytuj: Ale jak ujawnić metody i mechanizmy nie puszczając rozmów reporterów TVN omawiających, jak przeprowadzić wywiad i bluzgających na Rydzyka? A jaki mechanizm ujawniło puszczenie rozmów? Poza prywatnym zdaniem pewnych osób i może - ich brakiem kultury? Wniosło coś ponad to, co wniosło ujawnienie notatki? Pytam poważnie. Jeśli było ważne - można puścić rozmowę. Można nawet zniekształcić głos mówiącego. Trzeba dobrej woli. Jaki mechanizm ujawniają TWARZE? Jeśli filmowali się nawzajem - ok - ale jeśli (czy to ktoś tutaj napisał, czy w którymś tekście?) - filmowali kogoś kto się zasłaniał i to opublikowali, to nie mieli do tego prawa. Ani uzasadnienia. Cytuj: Ale przecież Ci ludzie SAMI FILMOWALI! Ludzie sfilmowanie przez nich także mogliby spokojnie założyć sprawę cywilną TVN. Pod warunkiem rozpowszechnienia tych zdjęć. Przepis mówi o rozpowszechnianiu nie filmowaniu. Poza tym - jeśli ktoś łamie prawo to nie znaczy, że uprawnia mnie do łamania prawa względem niego. Cytuj: Ale jednak czystość moralną TVN zakładasz - czemu? W którym momencie? Zasadniczo zakładam czystość intencji dopóki nie widzę zachowania, które takie założenie czyni mało prawdopodobnym. Tak samo jak zakładam czystość intencji RM, nawet jeśli podjęło działania nieetyczne. O moralności działań TVN wypowiadałam się tylko raz - w sposób następujący: Cytuj: Ok - więc bezprawnie wtargnęli na teren rozgłośni i filmowali różne osoby. Można pytać, co opublikowali, ale być może to nie ma znaczenia.
Być może obie strony przekroczyły zasady etyczne. Trudno coś mówić, skoro nie widziałam programu - i nie mam nawet o nim informacji.
Kiedyś widziałam - mam wrażenie że w TVN właśnie - program o salezjanach (bodaj) na Dolnym Śląsku i tych nieszczęsnych fałszowanych kredytach. Nie pamiętam go na tyle, by komentować treść, nie o to chodzi. Pamiętam jedno - mnóstwo wywiadów miało za tło - schody w klasztorze albo refektarz. Zero ludzi, zero twarzy, tylko głos. Tu nie trzeba wybitnej moralności - tylko zwyczajny pragmatyzm. jakoś nie chce mi się wierzyć, że nie filmowali tych rozmów, albo nie mieli zdjęć do podłożenia...
Ogólnie - jeśli ktoś krytykuje jakieś metody, to nie powinien ich sam stosować. Zwłaszcza jeśli uważa je za dramatycznie nieetyczne, a ma ambicję głoszenia Ewangelii. Z żadnych powodów.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
| So lip 02, 2005 21:31 |
|
 |
|
Pan Gąsienica
|
jo_tka napisał(a): A jaki mechanizm ujawniło puszczenie rozmów? Poza prywatnym zdaniem pewnych osób i może - ich brakiem kultury? Wniosło coś ponad to, co wniosło ujawnienie notatki? Pytam poważnie.
Puszczenie rozmów pozkazało, że dziennikarze TVN przeprowadzając wywiady z uczestnikami plenerowej imprezy Radia Maryja specjalnie polują na stare osoby, a z młodymi nie chcą rozmawiać. To się nazywa manipulacja, a więc pokazało taką prawdę, że dziennikarze TVN manipulują.
To jest właśnie to coś, czego nie było w notatce. Piszę zresztą o tym czwarty raz 
_________________ "Nie ma nic gorszego jak życie, którego nikt nie obserwuje."
Irving Yalom
|
| So lip 02, 2005 22:03 |
|
|
|
 |
|
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
Hm, może jeszcze raz Ci przypomne:
Cytuj: Dobra, więc używaną Astre, Golfa, Focusa, a niech nawet używanego Mercedesa klasy A sobie kupi... Ale odpowiedz mi na pytanie, dlaczego z takiej ilości o wiele tańszych aut wybrał akurat Mercedesa klasy S? No dlaczego? Cytuj: Katolik nie jest ofiarą losu, spluwaczką. Mam prawo bronić się przed kłamstwami i oszczerstwami. Masz jakieś bardzo dziwne pojęcie chrześcijaństwa.
Nie bede już na to odpisywać, bo Belizariusz napisał dokładnie to, co miałem nadzieje, że sam zrozumiesz... Cóż czasem mam wrażenie, że chrześcijanin i katolik to niezawsze to samo:/
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
| So lip 02, 2005 22:12 |
|
 |
|
meritus
|
Cytuj: Ef 6:12-20 Nie toczymy bowiem walki przeciw krwi i ciału, lecz przeciw Zwierzchnościom, przeciw Władzom, przeciw rządcom świata tych ciemności, przeciw pierwiastkom duchowym zła na wyżynach niebieskich. Dlatego weźcie na siebie pełną zbroję Bożą, abyście w dzień zły zdołali się przeciwstawić i ostać, zwalczywszy wszystko. Stańcie więc [do walki] przepasawszy biodra wasze prawdą i oblókłszy pancerz, którym jest sprawiedliwość, a obuwszy nogi w gotowość [głoszenia] dobrej nowiny o pokoju. W każdym położeniu bierzcie wiarę jako tarczę, dzięki której zdołacie zgasić wszystkie rozżarzone pociski Złego. Weźcie też hełm zbawienia i miecz Ducha, to jest słowo Boże - wśród wszelakiej modlitwy i błagania. Przy każdej sposobności módlcie się w Duchu! Nad tym właśnie czuwajcie z całą usilnością i proście za wszystkich świętych i za mnie, aby dane mi było słowo, gdy usta moje otworzę, dla jawnego i swobodnego głoszenia tajemnicy Ewangelii, dla której sprawuję poselstwo jako więzień, ażebym jawnie ją wypowiedział, tak jak winienem.
Cytuj: Flp 1:27-28 Tylko sprawujcie się w sposób godny Ewangelii Chrystusowej, abym ja - czy to gdy przybędę i ujrzę was, czy też będąc z daleka - mógł usłyszeć o was, że trwacie mocno w jednym duchu, jednym sercem walcząc wspólnie o wiarę w Ewangelię, i w niczym nie dajecie się zastraszyć przeciwnikom. To właśnie dla nich jest zapowiedzią zagłady, a dla was zbawienia, i to przez Boga.
Cytuj: Hbr 12:4 Jeszcze nie opieraliście się aż do przelewu krwi, walcząc przeciw grzechowi,
Cytuj: Ef 4:26-27 Gniewajcie się, a nie grzeszcie: niech nad waszym gniewem nie zachodzi słońce! Ani nie dawajcie miejsca diabłu!
Niektórzy zdają się znać jeden cytat z Biblii czasami. Tyle o prowadzeniu walki ze złem (nie z drugim człowiekiem).
A.
Niech chociaż jedna porządna osoba jeździ porządnym samochodem. Według osób dających na radio o.Rydzyk zasłuzył na taki samochód. Proponuję hasło: porządne samochody dla porządnych ludzi.
|
| So lip 02, 2005 23:40 |
|
|
|
 |
|
meritus
|
Belizariusz
Z łaski swojej. Jakbyś nie wymyślał na poczekaniu, ale najpierw sprawdził. O.Rydzyk podlega pod prowincjała, a prowincjał pod generała zakonu. Radio Maryja jest własnością Zakonu Najświętszego Odkupiciela z siedzibą prowincjalną przy ul Karolkowej w Warszawie.
Obecnie nie ma żadnego ogólnopolskiego radia katolickiego. Bo Radio Plus już chyba padło, a jak nie to padnie szybko - bo Niemiec nie pomógł.
Gdzie ta nienawiść o.Rydzyka ? I pewnie znowu zaczną się bzdety o antysemityzmie, faszyzmie, Maybachu, białych myszkach... Wyzywając o.Rydzyka od stalinków sam wyrażasz własną nienawiść. Nie wolno czegoś komuś wytykać samemu to popełniając.
|
| So lip 02, 2005 23:48 |
|
 |
|
Meg
|
Skąd taka nienawiść do radia puls i do ks. Sowy? Radio Maryja Cię tego nauczyło, och bardzo współczuje..
|
| So lip 02, 2005 23:55 |
|
 |
|
meritus
|
Meg
Radio Plus ledwo zipie - stwierdziłem tylko, że niemiecki "inwestor" zrobił ks. Sowę i Plusa w konia. Nie wiem o co Ci codzi.
|
| N lip 03, 2005 0:16 |
|
 |
|
Meg
|
Wcale ledwo nie zipie, zwłąszcza, że jest jeszcze telewizja PULS, gorszą przyszłość wróżę jednak RM
|
| N lip 03, 2005 0:21 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
merytusie
- ..."Weżmijcie moje jarzmo na siebie i UCZIE SIĘ ODE MNIE, bo jestem łagodny i pokorny sercem, a znajdziecie ukojenie serc waszych" - Mt 11,25-30.
Zamiast bronić się jak osaczony i wymierzać ciosy, często z furią i na oślep....ukojenia serc - tak dla o. Dyrektora jak i osób zażarcie walczących w jego imieniu, nastąpi tylko dzięki ŁAGODNOŚCI I POKORZE.
Wrogowie znikną wtedy sami - z braku przeciwnika i argumentów.
|
| N lip 03, 2005 9:44 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
meritusie
Jako ojciec Rydzyk Redemptorysta...podlega władzom zwierzchnim swojego zakonu.
Jako Rydzyk, twórca RM i pochodnych, oraz szef fundacji....jest osoba nieusuwalna i jedynowładca na swoich "włościach"
|
| N lip 03, 2005 10:11 |
|
 |
|
A.
|
Cytuj: Proponuję hasło: porządne samochody dla porządnych ludzi.
Rozumiem, że już zaczynasz zbierać na Merola dla mnie? Choć osobiścię wole Lambo, to jednak S Klasse nie pogardze. Hasło niezgorsze, tylko zupełnie pozbawione realności. Do tego powtórze jeszcze raz- OJCIEC Rydzyk, oprócz tego, że jest "Imperatorem" RM, jest też zakonnikiem, powinien chyba dawać przykład dobrego chrześcijanina, moim zdaniem powinien sprzedać tego Mercedesa(gdy dostanie w prezencie), albo wogóle go nie kupować, wybrać gorszy samochód, a to co zaoszczędzi na niedożywione dzieci. Moim zdaniem o. R. przesadza i to grubo, biorąc pod uwagę, że jest zakonnikiem... No chyba, że spojrzymy na niego tak jak na Michnika np, czyli jak na biznesmena...
I po co te cytaty? Pomijając, że nijak nie popierają RM... coś mi się mocno zdajesz, że nie umiesz interpretować niektórych faktów... To Ci może wyjaśnie- gdy ktoś pisze o zbroji i broni ze stali, ma na myśli walke, czyli to co robi RM, a gdy ktoś mówi o duchowych przymiotach uzbrojenia jest to bardziej w kierunku trwania przy zasadach(tutaj) Chrześcijaństwa, czyli słów Jezusa, który nakazuje miłować swoich wrogów. Zakładając więc taki pancerz pokazujesz, że będziesz pokorny słową Chrystusa i jemu posłuszny, będziesz głosił dobrą nowine(nie ogniem i miecze), dawał swoim zyciem przykład miłości bożej i starał się nawrócić niewierzących, bądź zagubionych i miłował ich, choćby miał czekać Cię los św. Wojciecha.
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
| N lip 03, 2005 10:44 |
|
 |
|
Inkwizytor
|
Jeżeli kogoś nie razi plan działania dziennikarzy TVN opublikowany przez Trwam, to wystarczy mi jedynie współczuć takiej osobie wyznawanych wartości.
_________________ Bóg, Honor, Ojczyzna
|
| N lip 03, 2005 15:08 |
|
 |
|
A.
|
Inkwizytor napisał(a): Jeżeli kogoś nie razi plan działania dziennikarzy TVN opublikowany przez Trwam, to wystarczy mi jedynie współczuć takiej osobie wyznawanych wartości.
Wspaniale i pisze to ktoś o nicku "Inkwizytor" nawiązującego do organizacji, która sprowadziła nieszczęście na wiele tysięcy istnień, łamiąc je zarówno psychicznie, duchowo jak i fizycznie, odpowiedzialnej za choroby, ból, cierpienie, ograniczającej wolność słowa, opóźniające rozwój intelektualny i naukowy... Wystarczy mi jedynie współczuć takiej osobie wyznawanych wartości.
|
| N lip 03, 2005 16:15 |
|
 |
|
Inkwizytor
|
A. napisał(a): Inkwizytor napisał(a): Jeżeli kogoś nie razi plan działania dziennikarzy TVN opublikowany przez Trwam, to wystarczy mi jedynie współczuć takiej osobie wyznawanych wartości. Wspaniale i pisze to ktoś o nicku "Inkwizytor" nawiązującego do organizacji, która sprowadziła nieszczęście na wiele tysięcy istnień, łamiąc je zarówno psychicznie, duchowo jak i fizycznie, odpowiedzialnej za choroby, ból, cierpienie, ograniczającej wolność słowa, opóźniające rozwój intelektualny i naukowy... Wystarczy mi jedynie współczuć takiej osobie wyznawanych wartości.
Twoja wiedza na temat inkwizycji jest beznadziejna.
_________________ Bóg, Honor, Ojczyzna
|
| N lip 03, 2005 19:19 |
|
|
|