Bóg - wszechświat - inne cywilizacje - zbawienie
Autor |
Wiadomość |
JedenPost
|
 Re: Bóg - wszechświat - inne cywilizacje - zbawienie
Qwerty2011 napisał(a): A jak chcesz "kosmitów" zaliczyć do tej samej kategorii istot duchowych, co anioły - to proszę bardzo. Niewątpliwie należą do wspólnej kategorii stworzenia, które - jak twierdzisz - upadło bez wyjątków.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
N wrz 27, 2015 10:49 |
|
|
|
 |
pilaster
|
Qwerty2011 napisał(a): pilaster napisał(a): Ale nie oczekuje On też rezultatów natychmiastowych Nie chodzi o oczekiwania a o fizyczne możliwości. Bóg nie stawia wymagań niemożliwych do spełnienia. Ale nei stawia też trywialnych. Granicą fizyczną jest prędkość światła - c. Cytuj: pilaster napisał(a): A ile minęło pokoleń w Ameryce, czy w Australii? W porównaniu z liczbami kosmicznymi - praktycznie tyle, co nic. Jedne i drugie są niczym w porównaniu z wiecznością. Cytuj: Cytuj: Qwerty obserwuje szatana w "rzeczywistości"? No, no... I jak on wygląda? Oczywiście, że w rzeczywistości! Acha.. Cytuj: A Ty gdzie obserwujesz? W wirtualu? W działaniu ludzi będących pod wpływem. Cytuj: Życie jest pełne skutków jego działania A konkretnie? Cytuj: Cytuj: Że owe 'krańce" znajdują się w czasoprzestrzeni w postaci "horyzontu zdarzeń", realnie wyznaczane przez powierzchnię, z której dociera do nas promieniowanie tła. Horyzont zdarzeń nie jest w żadnym przypadku krańcem (w znaczeniu końcem) wszechświata. Przeciwnie - jest. To kraniec w czasoprzestrzeni, a nie tylko w przestrzeni Cytuj: Cytuj: Mówił tak, aby ludzie Go słuchający mogli to zrozumieć. W tamtych czasach nikt nie miał pojęcia, że Ziemia (a nawet nie cała, tylko tzw "ekumena") nie jest całym (wszech)światem i że są jeszcze inne.
Sądzisz, że ówcześni ludzie nie rozumieli czym jest: " Twe niebo, dzieło Twych palców, księżyc i gwiazdy, któreś Ty utwierdził:" Ps 8 To gwiazdy sa gdzieś "utwierdzone"?  Kto by się spodziewał... Cytuj: Takiego, jakiego używa Biblia na określenie miejsca, w którym są gwiazdy, księżyc, ciała niebieskie. Oczywiście że nie, bo byłaby to bezpośrednia wskazówka, że Ziemia nie jest całym istniejącym "światem" Cytuj: Nikt w Biblii nie uważał gwiazd za stale przytwierdzone w jednym miejscu Wręcz przeciwnie - wszyscy wtedy tak uważali. Cytuj: Ruch ciał niebieskich - choćby pozorny (choć nie tylko) był oczywisty i był podstawą kalendarza. Ruch "planet" (czyli także Księżyca i Słońca), a nie gwiazd, nie bez powodu zwanych "stałymi" Cytuj: faktycznie gwiazdy są utwierdzone w przestrzeni - za pomocą grawitacji,
Grawitacja nie "utwierdza" ciał, tylko przeciwnie - wymusza ich ruch.
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
N wrz 27, 2015 18:31 |
|
 |
Andy72
|
pilaster napisał(a): Ale nei stawia też trywialnych. Granicą fizyczną jest prędkość światła - c. Jedne i drugie są niczym w porównaniu z wiecznością.
Zanim zewangelizujemy kosmitów będzie koniec świata.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
N wrz 27, 2015 18:36 |
|
|
|
 |
pilaster
|
Andy72 napisał(a): Zanim zewangelizujemy kosmitów będzie koniec świata. Andy72 wie, kiedy będzie koniec świata?
|
Pn wrz 28, 2015 9:24 |
|
 |
Andy72
|
Przypuszczam że wcześniej niż za miliony lat
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pn wrz 28, 2015 9:26 |
|
|
|
 |
Qwerty2011
|
pilaster napisał(a): Ale nei stawia też trywialnych. Granicą fizyczną jest prędkość światła - c. Liczona w miliardach lat... pilaster napisał(a): Jedne i drugie są niczym w porównaniu z wiecznością. Nie mamy wieczności. Wieczność to brak końca. A świat ma koniec - ograniczony czas Pytasz: pilaster napisał(a): A konkretnie? Sam sobie odpowiadasz: pilaster napisał(a): W działaniu ludzi będących pod wpływem. Choć należy dodać, że nie tylko pilaster napisał(a): Przeciwnie - jest. To kraniec w czasoprzestrzeni, a nie tylko w przestrzeni Zakłada się jednak, że za horyzontem tez istnieje rzeczywistość - jednak niewidzialna z naszej strony. pilaster napisał(a): To gwiazdy sa gdzieś "utwierdzone"? Kto by się spodziewał... Czytaj wątek kolego, nie zamierzam się powtarzać. pilaster napisał(a): Oczywiście że nie, bo byłaby to bezpośrednia wskazówka, że Ziemia nie jest całym istniejącym "światem" Nie zrozumiałem - jaśniej proszę Cytuj: Grawitacja nie "utwierdza" ciał, tylko przeciwnie - wymusza ich ruch. Ale w sposób uporządkowany i zgodny z regułami, czyli utwierdzony JedenPost napisał(a): Qwerty2011 napisał(a): A jak chcesz "kosmitów" zaliczyć do tej samej kategorii istot duchowych, co anioły - to proszę bardzo. Niewątpliwie należą do wspólnej kategorii stworzenia, które - jak twierdzisz - upadło bez wyjątków. Nauka Kościoła jest jasną. Upadek dotyczył całego stworzenia, anioły podzieliły sie już wcześniej. Twoje domysły na ten temat nie są konkurencją dla nauki Kościoła, więc wybacz...
_________________ "Przechowujemy zaś ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga była owa przeogromna moc, a nie z nas" (2 Kor 4)
|
Pn wrz 28, 2015 9:40 |
|
 |
pilaster
|
Andy72 napisał(a): Przypuszczam że wcześniej niż za miliony lat A co skłania Andy do takiego przypuszczenia? Miał Andy jakieś objawienie? Prywatne? Qwerty Cytuj: Nie mamy wieczności. Wieczność to brak końca. A świat ma koniec - ograniczony czas A ten czas jest qwerty znany? Miał qwerty jakies objawienie? A także? Cytuj: Zakłada się jednak, że za horyzontem tez istnieje rzeczywistość - jednak niewidzialna z naszej strony. Jest jednak dla nas niedostępna, czyli tak jakby jej nie było. Tędy czy owędy Wszechświat jako całość ma materialne "krańce" znacznie bardziej dosłownie niż Ziemia jako planeta. Cytuj: Cytuj: Grawitacja nie "utwierdza" ciał, tylko przeciwnie - wymusza ich ruch . Ale w sposób uporządkowany i zgodny z regułami, czyli utwierdzonyROTFL!!! W jezyku polskim "utwierdzenie" jest synonimem "unieruchomienia", ale nie w języku qwerty.. 
|
Pn wrz 28, 2015 10:52 |
|
 |
JedenPost
|
Qwerty2011 napisał(a): Nauka Kościoła jest jasną. Upadek dotyczył całego stworzenia, anioły podzieliły sie już wcześniej. Twoje domysły na ten temat nie są konkurencją dla nauki Kościoła, więc wybacz... Czyli nauka Kościoła jest sprzeczna z logiką, OK.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pn wrz 28, 2015 11:17 |
|
 |
Andy72
|
pilaster napisał(a): Andy72 napisał(a): Przypuszczam że wcześniej niż za miliony lat A co skłania Andy do takiego przypuszczenia? Miał Andy jakieś objawienie? Prywatne? Przypuszczasz że Apokalipsa św. Jana dotyczy wydarzeń dziejących się za miliony/miliardy lat? Bez żartów.
|
Pn wrz 28, 2015 11:21 |
|
 |
Qwerty2011
|
JedenPost napisał(a): Qwerty2011 napisał(a): Nauka Kościoła jest jasną. Upadek dotyczył całego stworzenia, anioły podzieliły sie już wcześniej. Twoje domysły na ten temat nie są konkurencją dla nauki Kościoła, więc wybacz... Czyli nauka Kościoła jest sprzeczna z logiką, OK. Nie - po prostu nie rozumiesz. Nie bez powodu na chwilę wrzuciłem byty duchowe do świata kosmitów. Można by i tak. Niemniej odróżnia się świat materialny od duchowego. Zjawisko opisane przez św. Pawła dotyczyło świata materialnego, ale również i ewentualni kosmici do niego należą. Ulegli więc (hipotetycznie) zepsuciu poprzez grzech człowieka. pilaster napisał(a): A ten czas jest qwerty znany? Miał qwerty jakies objawienie? Nie miałem i nie tego dyskusja dotyczy. Ale, zdaje się, nie pamiętasz już o co Ci chodziło? Sam sugerować wieczność jako porównanie dla niewyobrażalnie długiego czasu czekania na ewangelizację i tego dotyczy moja odpowiedź. Może czytaj uważnie wcześniejsze posty - unikniemy straty czasu. pilaster napisał(a): Jest jednak dla nas niedostępna, czyli tak jakby jej nie było. Tędy czy owędy Wszechświat jako całość ma materialne "krańce" znacznie bardziej dosłownie niż Ziemia jako planeta. Naciągany ten kraniec... Mój jest lepszy - przynajmniej realny. pilaster napisał(a): ROTFL!!!
W jezyku polskim "utwierdzenie" jest synonimem "unieruchomienia", ale nie w języku qwerty.. Tak Ci się tylko wydaje a sprawdzić Ci się nie chce: utwierdzić się — utwierdzać się 1. «nabrać pewności co do czegoś» 2. «stać się mocnym, trwałym»Poza tym - to utwierdzenie to tylko na marginesie, bo znaczenie tego wyrazu w tłumaczeniu jest i tak zgoła inne, co ładnie widać w translacji Wujka: "Albowiem spoglądam na niebiosa twoje, dzieła palców twoich, księżyc i gwiazdy, któreś ty założył."Prosiłem - przeczytaj, co wyżej, ale komu by się chciało... Nie ma sensu takie prowadzenie dyskusji, w którym dyskutanci nie czytają, tego, co się pisze 3-4 posty wyżej. To strata czasu a ja go nie mam Pozdrawiam
_________________ "Przechowujemy zaś ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga była owa przeogromna moc, a nie z nas" (2 Kor 4)
|
Pn wrz 28, 2015 11:42 |
|
 |
pilaster
|
Andy72 napisał(a): Przypuszczasz że Apokalipsa św. Jana dotyczy wydarzeń dziejących się za miliony/miliardy lat?. Nic nie przypuszczam, ale najwyraźniej andy przypuszcza. Dlaczego? Qwerty Cytuj: Sam sugerować wieczność jako porównanie dla niewyobrażalnie długiego czasu czekania na ewangelizację i tego dotyczy moja odpowiedź. Oczywiście. Bo czy na ewangelizację czeka się setki, tysiące, czy miliardy lat, nie ma w obliczu wieczności żadnego znaczenia Rok, czy miliard lat- żadnego. Cytuj: Naciągany ten kraniec... Mój jest lepszy - przynajmniej realny.  dokładnie na odwrót. Na Ziemi żadnych krańców fizycznie nie ma. Cytuj: Nie ma sensu takie prowadzenie dyskusji, w którym dyskutanci nie czytają, tego, co się pisze 3-4 posty wyżej.
To strata czasu a ja go nie mam Ocho! dyskusja zmierza w kierunku niewygodnym dla Qwerty2011 W takim razie krótko. Dlaczego czas potrzebny na ewangelizację liczony w milionach i miliardach lat, miałby być w czymkolwiek "gorszy" niż ten sam czas liczony w setkach i tysiącach lat. Czy w przypadku, gdyby się okazało, że kosmici (inteligentni i świadomi) naprawdę istnieją, albo gdyby stworzono na Ziemi sztuczną inteligencję, a UNK oficjalnie orzekł, że są to istoty obdarzone duszą zdolne do przyjęcia sakramentów, tak jak to było już z Indianami, to qwerty zmieniłby zdanie, czy nie zmienił?
|
Pn wrz 28, 2015 12:13 |
|
 |
JedenPost
|
Qwerty2011 napisał(a): Zjawisko opisane przez św. Pawła dotyczyło świata materialnego
Skąd taka teoria? Poza tym - dusza jest wszak niematerialna, prawda?
|
Pn wrz 28, 2015 14:13 |
|
 |
Qwerty2011
|
pilaster napisał(a): Dlaczego czas potrzebny na ewangelizację liczony w milionach i miliardach lat, miałby być w czymkolwiek "gorszy" niż ten sam czas liczony w setkach i tysiącach lat. Powtórze za Andym Naprawdę wierzysz, że Apokalipsa opowiada o wydarzeniach, które będą miały miejsce za miliony, miliardy lat? Łk 17 Cytuj: Jeśli kto w owym dniu będzie na dachu, a rzeczy jego w mieszkaniu, niechaj nie schodzi na dół, aby je zabrać; a kto będzie na polu, podobnie, niechaj nie wraca. Za miliardy lat te pola i dachy? Miliony/miliardy lat oczekiwania na ewangelizację? Miliony/miliardy lat bez Chrystusa, zbawienia? To miałby być boży scenariusz? Chyba raczej jakiś żart z "człowieka-kosmity". pilaster napisał(a): Czy w przypadku, gdyby się okazało, że kosmici (inteligentni i świadomi) naprawdę istnieją, albo gdyby stworzono na Ziemi sztuczną inteligencję, a UNK oficjalnie orzekł, że są to istoty obdarzone duszą zdolne do przyjęcia sakramentów, tak jak to było już z Indianami, to qwerty zmieniłby zdanie, czy nie zmienił? Jestem przekonany, że nic takiego nigdy nie nastąpi. A jeśli jakiekolwiek "istoty z kosmosu" chciałyby przyjąć chrzest, to chyba tylko udawany sakrament dla pozoru. JedenPost napisał(a): Skąd taka teoria? Poza tym - dusza jest wszak niematerialna, prawda? Cierpliwie tłumaczę. Byty duchowe dokonały wyboru jeszcze przed człowiekiem. Ponieważ są doskonałe - wybrały tylko raz - w sposób doskonały i ostateczny. To, że człowiek ma nieśmiertelną duszę, nie oznacza, że jest niematerialny. Dusza jest zresztą częścią ciała. Jeśli oddziela się po naszej śmierci od ciała - to wyjątkowo i tylko na jakiś czas aż do zmartwychwstania. Jesteśmy istotami cielesnymi - masz jakieś wątpliwości?
|
Wt wrz 29, 2015 20:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Qwerty2011 napisał(a): Powtórze za Andym Naprawdę wierzysz, że Apokalipsa opowiada o wydarzeniach, które będą miały miejsce za miliony, miliardy lat? Apokalipsa zdezaktualizowała się z chwilą chrystianizacji Imperium Romanum z okolicami, bo o tym, mniej więcej, jest: o przejęciu przez Boga zwierzchniej władzy nad "całą ziemią", tak jak ją postrzegano około AD 100. Jest to ciężko metaforyzowany, ze względów bezpieczeństwa głównie, projekt polityczny. Nawet chrystianizacja nas, Słowian, nie mieści się w horyzoncie Apokalipsy, a Wy macie wątpliwości co do Obcych...
|
Wt wrz 29, 2015 23:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Jestem przekonany, że nic takiego nigdy nie nastąpi. A jeśli jakiekolwiek "istoty z kosmosu" chciałyby przyjąć chrzest, to chyba tylko udawany sakrament dla pozoru.
Wierzysz trochę w objawienia prywatne? Wiara w takie rzeczy to taże prywatna sprawa, ale może nieco dla refleksji. Oto słowa Jezusa do Marii Valtorty. Cytuj: Byłbym bardzo małym i ograniczonym Stwórcą-Bogiem, gdybym stworzył tylko ziemię jako świat zamieszkały. Pulsowaniem Mojej Woli z niczego wzniosłem światy ponad światami i rzuciłem je w przod – świecący pył – w nieskończoność firmamentu. Ziemia, z której wszyscy jesteście tak dumni i [w tym] tak zagorzali, jest tylko jednym z kawałeczków drobnego pyłu krążących w tej nieskończoności, nawet nie największym. Ale jest ona z pewnością najbardziej skorumpowana. Byty i [więcej] bytów roi się w milionach światów, które są radością waszego wzroku w pogodne noce. Cytuj: Byty duchowe dokonały wyboru jeszcze przed człowiekiem. Ponieważ są doskonałe - wybrały tylko raz - w sposób doskonały i ostateczny. Czy na pewno są doskonałe jeśli wybrały można powiedzieć niezbyt właściwie? Może raczej są doskonalsze niż istota ludzka ale być może nie całkowicie doskonałe. Cytuj: To, że człowiek ma nieśmiertelną duszę, nie oznacza, że jest niematerialny. Dusza jest zresztą częścią ciała. Jeśli oddziela się po naszej śmierci od ciała - to wyjątkowo i tylko na jakiś czas aż do zmartwychwstania. Dusza jako część ciała? Raczej nie, bo wtedy musiałaby zostać w ciele które zostaje na ziemi, albo nie mogłaby funcjonować samodzielnie bez tego ciała. Cytuj: Jesteśmy istotami cielesnymi - masz jakieś wątpliwości? A ja myślę że człowiek jest istotą duchowo-cielesną, ponieważ może istnieć także jako duch/dusza po śmierci ciała. I to jest jakby rdzeń jestestwa z zachowaniem świadomości swojego bytu i istnienia, tożsamości. Ciało jest jakby czymś co okrywa tego ducha. Poza tym, to nowe ciało nie będzie taką materią jak teraz.
|
Śr wrz 30, 2015 4:31 |
|
|
|