Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 05, 2025 22:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 182  Następna strona
 Uchodzcy, Kosciół, imigranci, zagrożenia 
Autor Wiadomość

Post Re: Uchodzcy a Kosciół
niewiarek napisał(a):

@akacja
Co to za określenie "prawdziwy patriota"?
To już słowo "patriota" zdewaluowało się? Wytłumacz mi czym różni się określenie "prawdziwy patriota" od określenia "patriota". Jakaś nowomowa rodem z książki "Rok 1984" Orwella. Nie "Polak", a "prawdziwy Polak".
Co to jest!? Skąd te wzorce?!

Chodziło o rozróżnienie pojawionego w dyskusji pojęcia "patriotyzm" i "nacjonalizm"

Cytuj:
akacja pisze:
Cytuj:
A czym jest"wspieranie sojuszników" jak nie zdradą narodu polskiego? Dlatego czekam na wybory by rozliczyć tych co sprzedają Polskę w Brukseli.

Ciekawe gdzie Ty masz sojuszników. W kółku różańcowym?

Powiem tak, cud różańcowy w Bitwie pod Lepanto powstrzymujący inwazję islamu był faktem historycznym.
Cytuj:
Gdyby nie nasi sojusznicy, to bardzo możliwe, że rosyjskie samoloty naruszałyby naszą przestrzeń powietrzną nie przy granicy, a były w okolicach Warszawy, albo miejscowości gdzie mieszkasz.

Gdy dojdzie do zagrożenia bezpieczeństwa kraju i tak liczyć będziemy musieli na samych siebie. Duda chciał więcej wojsk NATO w Polsce, to Niemcy odpowiedziały, by tu były obozy dla uchodźców.
I tak w ogóle teraz z perspektywy czasu to strach graniczyć z przyszłym kalifatem niemieckim, jeszcze dojdzie do tego że będziemy uchodźcami w wielkiej Rosji w jakieś Cerkwi.
Cytuj:
Kto nafaszerował Cię takim określeniem jak "zdrada"?
Powiedz gdzie widzisz naszych sojuszników.

Nasi sojusznicy to Węgry, Czechy i Słowacja, tego sojuszu państw środkowoeuropejskich Polska powinna się trzymać. A polski rząd zdradził interesy Polaków i Grupy Wyszehradzkiej popierając podział uchodźców przez UE. Dlatego powinien być rozliczony przy wyborach
Soul33 napisał(a):
akacja napisał(a):
Statystyki podają, że wśród "uchodźców" to 72 % stanowią mężczyźni

To wiem.

akacja napisał(a):
przyjechali sami bez rodzin

A tego już nie wiem. Pamiętasz, skąd te dane?

Jeżeli 72% "uchodźców "to mężczyźni, a Arab może mieć parę żon (ale kobieta na odwrót już nie) to logicznie myśląc gdzie są kobiety oraz dzieci tych mężczyzn, którzy tu przybyli?
akacja napisał(a):
podobno mamy tylko przyjąć dzieci, kobiety i rodziny

Bardzo dobrze. Ale w takim razie, przy zaledwie kilku tysiącach, to już naprawdę nie ma powodu do zmartwień.

Cytuj:
akacja napisał(a):
Groźba islamistów...

...dowodzi, że nic nie mają zamiaru zrobić, bo terroryści nie ogłaszają zamachów w mediach.

Takie ogłoszenie to świetna wiadomość dla nas. Znacząco zmniejsza moje obawy o zamach. Piszę całkiem poważnie.

ISIS groziło Belgii, a dwa dni była nieudana próba zamachu w pociągu linii Amsterdam-Paryż. To było całkiem niedawno.
Groźby islamistów należy brać poważnie, by uniknąć tego, co zamierzają zrobić.

Cz paź 08, 2015 13:47

Kael napisał(a):
@akacja, jak zachod chcial integracji z Europa Wschodnia we wczesnych latach osiemdziesiatych, to ty chyba na historii nie uwazalas!
Zachod nas przyjmowal z litosci, jak teraz Syryjczykow. To bylo dokladnie samo.

Czyli pomoc Kalemu jest ok ale poza Kalim nikomu nie dawac!
Dziekuje. Wiem przynajmniej z kim rozmawiam.

Tak naprawde, to my wszyscy siedzimy na malym okruchu materii w pustce Wszechswiata i albo nauczymy sie ze soba wspolzyc, albo sami sie zniszczymy. Nie ma trzeciej opcji.

Bo w latach 80 była zimna wojna, Zachód mógł pomagać ludziom z Europy Wschodniej ze względu na to napięcie, bo nie chcieli też komuny i chcieli jej obalenia, bo sami ze względu na te napięcie nie chcieli komuny.

Kael podajesz artykuły ze strony http://blog.centruminicjatyw.org/2013/0 ... m-rakhine/ w których pisze:
Cytuj:
Konflikt w Rakhine nie jest jedynym, z którym zmaga się Birma. Walki na tle etnicznym rozgrywają się także w stanie Shan oraz Kaczin. Niestabilna sytuacja w Birmie jak na razie przyczyniła się do wzrostu przemocy – ale być może w dłuższej perspektywie jest nadzieja na poprawę sytuacji.

To potwierdza to co pisałam wcześniej, wczoraj, że konflikty etniczne i religijne są przyczyną niestabilnej sytuacji. Dlatego nie chcę migracji z Bliskiego Wschodu, bo oni te konflikty przyniosą, tam ścierają się różne nacje, nie tylko muzułmanie z chrześcijanami, ale np. Turcy z Kurdami. Podawałam wczoraj informacje że zapalnikiem na Bliskim Wschodzie jest zróżnicowanie religijne, to ono przyczyną konfliktów religijnych i etnicznych. Jeśli tu wpuścić migracje to te konflikty staną się na porządku dziennym i właśnie tego nie chcę, nie chcę w Europie konfliktów na tle etnicznym i religijnym.

Cz paź 08, 2015 14:05
A ja tez bym chciala, zeby wszyscy byli mlodzi, piekni i bogaci.

Akacjo: Polska przez stulecia byla krajem wielu narodow i wielu kultur. Zubozylo to nas? Kulturowo czerpiesz z tego do dzis. Nie jest wyjsciem zamkniecie sie w domu, gdzie tylko sprawdzeni krewni maja dostep. Swiat nigdy nie bedzie sie skladal tylko z poboznych Polakow wyznania rzymskokatolickiego. Nigdy.

Ale rozumiem, dlaczego wolisz sie z Polski nie tuszac. Ze strachu. Ze swiat nie okaze sie byc tak niebezpieczny, jak tobie sie wydaje. A przecietni muzulmanie mogliby okazac sie byc po prostu zyczliwi i nawet nie probowaliby ciebie zgwalcic.

Cz paź 08, 2015 14:11

Masz tu przykład z Niemiec,
Cytuj:
Niemiecka policja poszukuje morderców 20-letniej Syryjki Rokstan M., której ciało zostało znalezione w piątek w Dessau. Kobieta została zadźgana. Jak przypuszczają śledczy, za zbrodnię odpowiedzialna jest rodzina kobiety. 20-latka została bowiem wyklęta przez bliskich i uznana za "nieczystą" po tym, jak zgwałciło ją trzech Syryjczyków.

Czytaj więcej na http://fakty.interia.pl/swiat/news-20-l ... aign=other

Tym właśnie zostaniemy wzbogaceni kulturowo.
Sama wcześniej przyznałaś do czego prowadzi owo multi-kulti a teraz to wychwalasz.
Owo multi-kulti skończy się na nieustannych konfliktach i niestabilnej sytuacji.

Cz paź 08, 2015 14:24
Czyli uwazasz, ze jezeli Polska zamknie granice i wyrzuci stad wszystkich wlasnych obywateli, ktorzy przynajmniej z metryki nie sa rzymskimi katolikami i do 10 pokolenia wstecz nie udowodnia tylko polskiego pochodzenia, to bedziesz zyc w spokoju, bezpieczenstwie i dobrobycie? Nikt ciebie nigdy nie zgwalci, no bo katolicy nie gwalca nikogo. Nikt ciebie nie zamorduje itp itd.
Jak w Korei Polnocnej np?

Ja nie pisze o multikulti. To co bylo w Polsce to nie bylo multikulti w twoim rozumieniu.

A tej dziewczynie bardzo wspolczuje. Jak wspolczuje gwalconym jazydkom, ktore nie zdazyly uciec.
Roznica jest taka, ze ci co ja zabili nie zaznaja w Niemczech wiecej spokoju. W obozach w Turcji czy w Syrii nikt by ich nie scigal, a dziewczyna tez by nie zyla. No ale wtedy akacja moglaby spac spokojnie, bo to nieszczescie by bylo daleko. Twoj sasiad muzulmaninem nie jest, wiec nic ci z jego strony nie grozi. Np na pewno ciebie po pijanemu na pasach nie rozjedzie. Skad! To tylko muzulmanie robia.

Cz paź 08, 2015 14:37

@akacja:
Cytuj:
niewiarek napisał(a):

@akacja
Co to za określenie "prawdziwy patriota"?
To już słowo "patriota" zdewaluowało się? Wytłumacz mi czym różni się określenie "prawdziwy patriota" od określenia "patriota". Jakaś nowomowa rodem z książki "Rok 1984" Orwella. Nie "Polak", a "prawdziwy Polak".
Co to jest!? Skąd te wzorce?!

Chodziło o rozróżnienie postawionego w dyskusji pojęcia "patriotyzm" i "nacjonalizm"

Dla mnie to wyjaśnienie to jakiś bełkot.

Zadałem pytanie wprost:
Jaka jest różnica między określeniem "patriota", a "prawdziwy patriota", "Polak", a "prawdziwy Polak".
Jeśli używasz takich określeń, to wytłumacz wszystkim, co masz na myśli.
Nie spadaj jak szczur z tonącego okrętu.

akacja:
Cytuj:
Powiem tak, cud różańcowy w Bitwie pod Lepanto powstrzymujący inwazję islamu był faktem historycznym.

Podaj potwierdzenie tego faktu w literaturze historycznej. Gdzie, kto to potwierdził?

akacja:
Cytuj:
Nasi sojusznicy to Węgry, Czechy i Słowacja, tego sojuszu państw środkowoeuropejskich Polska powinna się trzymać. A polski rząd zdradził interesy Polaków i Grupy Wyszehradzkiej popierając podział uchodźców przez UE

A kombinacje Węgrów z Putinem? To nie jest zdrada grupy Wyszegradzkiej?
Każdy kraj ma swój biznes i takie pieprzenie to papka dla naiwnych.
Chcesz jeść odgrzewane, śmierdzące mięso to jedz. Ale nie serwuj tego innym.

Cz paź 08, 2015 14:44
Cytuj:
Roznica jest taka, ze ci co ja zabili nie zaznaja w Niemczech wiecej spokoju.

Ale zbrodnia została dokonana. Zbrodnia podwójna i ohydna. Oni w/g ich ''religii'' chodzą w chwale bo to zabójstwo honorowe, uratowali honor bo dziewczyna została splamiona. To ich sposób myślenia i mentalność, silnie zakorzeniona w tradycji i obyczajach. Tą kobietę w ośrodku dla imigrantów też zgwałcili zbiorowo bo to ich ulubiony rodzaj rozrywki, a potem próbowali ją zabić, bo w/g ich filozofii tak trzeba postąpić w przypadku zhańbienia kobiety.

Cytuj:
To tylko muzulmanie robia.

Tak, raczej tylko muzułmanie robią takie rzeczy. I ich sposób postrzegania kobiety, bardzo specyficzny, nie wiem czy jako kobieta powinnaś ich lubić za to.

Cz paź 08, 2015 19:50
equuleuss napisał(a):
Cytuj:
Roznica jest taka, ze ci co ja zabili nie zaznaja w Niemczech wiecej spokoju.

Ale zbrodnia została dokonana. Zbrodnia podwójna i ohydna. Oni w/g ich ''religii'' chodzą w chwale bo to zabójstwo honorowe, uratowali honor bo dziewczyna została splamiona. To ich sposób myślenia i mentalność, silnie zakorzeniona w tradycji i obyczajach. Tą kobietę w ośrodku dla imigrantów też zgwałcili zbiorowo bo to ich ulubiony rodzaj rozrywki, a potem próbowali ją zabić, bo w/g ich filozofii tak trzeba postąpić w przypadku zhańbienia kobiety.

Cytuj:
To tylko muzulmanie robia.

Tak, raczej tylko muzułmanie robią takie rzeczy. I ich sposób postrzegania kobiety, bardzo specyficzny, nie wiem czy jako kobieta powinnaś ich lubić za to.

Zachowujecie sie w tej dyskusji jak dzieci.
Ktos zabil, ktos zgwalcil, ale z pewnoscia nie byl to w zadnym z tych przypadkow caly narod czy wszyscy wyznawcy jakiejs wiary.
Byly to jednostki i one powinny ponosic odpowiedzialnosc, innaczej dojdziemy wkrotce do zorganizowanego polowania na czarownice i swiete wojny miedzy kazda z wiar i kazdym jej odlamow.
Zwlaszcza nie nalezy brac na serio agitacji medialnych, bo sa to jednak agitacje, pod nazwa informacji i demokracji w takowej podawaniu.
Tak szczerze mowiac to wasza dyskusja w tej chwili sprawia wielka zabawe tym agitatorom, ktorzy juz z gory znaja jej wynik, oraz wynik rozstrzygania co zrobic z uchodzcami.
Wiadomo, mamy zbyt duza populacje ludnosci na calym globie (mniej miejsca, energii, duze emisje, itp.) i wlasnie chodzi o prowokowanie konfliktow, aby oczyscic planete i zrobic wiecej miejsca.

Cz paź 08, 2015 20:13

sapper napisał:
Cytuj:
Wiadomo, mamy zbyt duza populacje ludnosci na calym globie (mniej miejsca, energii, duze emisje, itp.) i wlasnie chodzi o prowokowanie konfliktow, aby oczyscic planete i zrobic wiecej miejsca.

Bardzo mnie ciekawi kto wg Ciebie jest tym czyścicielem planety, tym troskliwym gospodarzem o Ziemię.

Cz paź 08, 2015 21:47
Cytuj:
Ktos zabil, ktos zgwalcil, ale z pewnoscia nie byl to w zadnym z tych przypadkow caly narod czy wszyscy wyznawcy jakiejs wiary.
Byly to jednostki i one powinny ponosic odpowiedzialnosc

Problem w tym że to nie są tylko jednostki. Jesli tak sądzisz to znaczy że nie znasz islamu i przesłania tej ideologii/religii na temat kobiet i pozycji kobiety. Islam to piekło dla kobiet. Podpalanie, oblewanie kwasem, przemoc, zabójstwa honorowe, gwałty, małżeństwa z małymi dziewczynkami to można powiedzieć normalka w tamtejszej kulturze.

Jest na przykład coś takiego że muzułmanin może zawrzeć taki rodzaj chwilowego małżeństwa, a potem, po wykorzystaniu seksualnym może oddalić taką dziewczynę. Czasem jest to po prostu dziecko. Jakiś czas temu własnie z powodu takiego małżeństwa, w Ameryce próbowano ratować dziewczynkę która ucierpiała fizycznie na skutek współżycia z mężczyzną, a na dodatek musiano chronić to dziecko i jej rodzinę ponieważ probowano ich zabić.

Oto muzułmańska obyczajowość, dużo by mówić na ten temat, ale to nie sa jednostki tak jak sądzisz.

Cz paź 08, 2015 22:10
Dla chwili refleksji nad koegzystencją islamu w zachodniej kulturze.

https://www.youtube.com/watch?v=HCctvgrdi48

Pt paź 09, 2015 0:41

Kael napisał(a):
Czyli uwazasz, ze jezeli Polska zamknie granice i wyrzuci stad wszystkich wlasnych obywateli, ktorzy przynajmniej z metryki nie sa rzymskimi katolikami i do 10 pokolenia wstecz nie udowodnia tylko polskiego pochodzenia, to bedziesz zyc w spokoju, bezpieczenstwie i dobrobycie? Nikt ciebie nigdy nie zgwalci, no bo katolicy nie gwalca nikogo. Nikt ciebie nie zamorduje itp itd.
Jak w Korei Polnocnej np?

Przesadzasz.
W tej sytuacji chodzi o to, że skoro UE nie zapewniła ochrony zewnętrznej granic UE, to Polska zmuszona będzie chronić swe granice państwowe przed przenikaniem na jej terytorium wśród nielegalnych imigrantów terrorystów.
W trwającej kampanii wyborczej w Polsce to dla mnie priorytet - zapewnienie obywatelom bezpieczeństwa narodowego, by żyć w wolnym i bezpiecznym kraju.

Cytuj:
A tej dziewczynie bardzo wspolczuje. Jak wspolczuje gwalconym jazydkom, ktore nie zdazyly uciec.
Roznica jest taka, ze ci co ja zabili nie zaznaja w Niemczech wiecej spokoju. W obozach w Turcji czy w Syrii nikt by ich nie scigal, a dziewczyna tez by nie zyla. No ale wtedy akacja moglaby spac spokojnie, bo to nieszczescie by bylo daleko. Twoj sasiad muzulmaninem nie jest, wiec nic ci z jego strony nie grozi. Np na pewno ciebie po pijanemu na pasach nie rozjedzie. Skad! To tylko muzulmanie robia.

Ja też współczuję tamtejszym kobietom. I nie chciałabym być na ich miejscu.
Ale to wynika z prawa islamu- kobieta zgwałcona jest nieczysta i hańbą dla rodziny, dlatego nie stoi się w obronie ofiary, tylko widzisz jak jest, nawet takie kobiety się zabija.
Tu kolejny dowód na to że z islamu wynika chora, zbrodnicza ideologia,która wyrządziła wiele zła i cierpień ludzkich.

Pt paź 09, 2015 6:34
akacjo, popelniasz podstawowy blad: uwazasz, ze tak jak ty myslisz dzis, powinni wszyscy myslec.

W chrzescijanstwie tez byly gwalty. Gwalty byly od zawsze bronia mezczyzn wymierzona w innych mezczyzn, a kobiety wroga byly rzecza do uzycia. W koncu w ten sposob niszczysz nie tylko kobiete ale i jej mezczyzne i rodzine.
Ze dzis przechodzimy do etapu, kiedy rozumiemy, ze ofiara nigdy nie jest winna, a winny jest zawsze sprawca, nie oznacza, ze nie jest w nas gleboko zakododowane przekonanie, ze a moze gdyby(m) tam nie poszla, albo tak sie nie ubrala, albo najlepiej nosa z domu nie wychylala, to by jej (mi) sie nic nie stalo?

Islam jest patriarchalny. A chrzescijanstwo przez wieki bylo inne? Dopiero teraz pomalu kobiety pojawiaja sie w gremiach odpowiedzialnych za Kosciol a i tak wielu wolaloby je widziec tylko przy sprzataniu, praniu i ukladaniu kwiatow.
Dla nas, "oswieconych", uladzonych i wyksztalconych, muzulmanie to dzicz i prymityw. Takie stereotypy.
Ale zwyczaje chrzescijanskich wladcow tez nie byly takie bardzo humanitarne. To kwestia naprawde ostatnich 200 lat.
Ich oswiecenie przyjdzie z wyksztalceniem. Trzeba na to czasu i bedzie bolesne, ale Europa tez swoje przejsc musiala. My mozemy sie do tego przyczynic takze dajac im schronienie i wlasnie wyksztalcenie. Pokazujac, ze chrzescijanstwo jest lepsze od islamu. Ze sa inne metody rozwiazywania konfliktow. Ze Europa znalazla inna droga mimo milionow chrzescijan, ktorzy gineli jeszcze 70 lat temu w bratobojczych bojach, a w niektorych krajach (Jugoslawia) jeszcze 20 lat temu. Gdzie masowe gwalty na kobietach nalezaly do porzadku dziennego. I dokonywali ich niekoniecznie muzulmanie. O czym zdajesz sie zapominac.

Pt paź 09, 2015 7:07

Kael napisał(a):
... A chrzescijanstwo przez wieki bylo inne? Dopiero teraz pomalu kobiety pojawiaja sie ...

Akacja ma rację, gdyż nie porównuje nieporównywalnego. Kael uważa, że jeśli ktoś w dzieciństwie (Kościół kilkaset lat temu) ukradł jabłko ze straganu, to obecnie w wieku dorosłym (teraźniejszość) może być karany za kradzież. Bzdura. Świat zachodni wyrósł już z krótkich spodenek. I mamy prawo oczekiwać tego od innych, którzy równocześnie wzrastali.
Islam zahamował rozwój społeczny. Ma to dobre i złe strony. Ale dla Europy zaakceptowanie zasad islamu byłoby cofnięciem się o kilkaset lat (w zakresie społecznym).

Nie wiem dlaczego starasz się poniżać chrześcijaństwo wywlekając błędy sprzed wielu pokoleń. Jestem przekonany, że teraz trzeba budować dobro, zamiast prać, dawno wyprane, "brudy". Powtarzasz lewacką propagandę. To lewacy wciąż wywlekają temat krucjat, inkwizycji, niektórych papieży podając to w świetle antykatolickich stereotypów, zamiast zgłębienia tematyki i przywołania faktów. Nie mam zamiaru kajać się za moich pra-pra-pra-.....-praprzodków. To było, minęło. Odpowiadamy za siebie. Odpowiadamy przed naszymi dziećmi i wnukami.

Odpowiesz, że muzułmanin z nożem w zębach, kałachem w rękach i opasanym bombami to stereotyp? Z pewnością. Tak jest. To stereotyp, jeśli weźmie się przeciętnego przychodźcę. Ale jeśli tylko 1 promil odpowiada temu, to dla mnie jest to zbyt duże zagrożenie.

Pt paź 09, 2015 7:51
Bzdura! Nie masz takiego prawa.
Europa wyrosla (i to tez nie cala: vide Jugoslawia), bo np jest powszechny dostep do szkolnictwa. Bo mielismy takie a nie inne doswiadczenia w (najnowszej) historii i w koncu oczy nam sie otworzyly (i tez nie do konca) na dyktatorow i populistow.
Co ty zrobiles, zeby reszta swiata byla na tym poziomie?

Ja "wyciagam" masowe grzechy chrzescijan sprzed 20 lat. W srodku Europy. To wy nie chcecie ich widziec, bo wam do waszego wyobrazenia o nieskazitelnym i kulturalnym chrzescijaninie srodkowoeuropejskim z Polski nie pasuje.

Pt paź 09, 2015 8:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 182  Następna strona