Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 19:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 778 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 48, 49, 50, 51, 52
 Wg Wojtyły Bóg nie jest miłosierny 
Autor Wiadomość

Post Re: Wg Wojtyły Bóg nie jest miłosierny
Obaliłeś tę "wymówkę"?

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pt paź 09, 2015 9:04

Andy72 napisał(a):
Stąd że doskonała istota musi być doskonała, poza tym z tego co sam objawił. Bóg sadysta, podczas gdy Jezus dał się za ciebie ukrzyżować?

Czy ja dyskutuję tu z powtarzającym kolejny rok klasę gimnazjalistą? Bez cienia żenady przeczy sobie w kolejnych zdaniach... :(

SKĄD wiesz o co chodziło Bogu, gdy dawał się ukrzyżować? SKAD wiesz, że jest doskonały - może chodzi mu tylko o to, abyś tak myślał pomimo tego, że wcale nie jest doskonały? to TY stawiasz tezę, że logika Boga jest inna od naszej, z tego wniosek, że cała twoją wiedzę o Bogu o kant tyłka potłuc - bo powstał ona w wyniku (w miarę) logicznej interpretacji Biblii.

Pt paź 09, 2015 9:07

Andy72 napisał(a):
Obaliłeś tę "wymówkę"?

Naturalnie. Jest żałośnie beznadziejna.

Pt paź 09, 2015 9:08

O tu o tym pisałem:
Cytuj:
W zasadzie, to nie muszę sam wymyślać żadnych scenariuszy. O ile ktoś nie udowodni, że wolna wola logicznie implikuje zło (a taki dowód rodziłby zresztą kolejne gigantyczne problemy do wyjaśnienia), to jest oczywiste, że istota wszechmocna musi być w stanie taki świat bez zła stworzyć i stworzyłaby go, o ile jest miłosierna. A raczej: ile w ogóle jest...

Po czym Ty się włączyłeś do dyskusji, kolejny post jest od ciebie. I mamy dowód, że nasz gimnazjalista nie zadał sobie trudu, aby przeczytać, do jakiej dyskusji się włącza, zrozumieć jej treść, ale jak pies Pawłowa wywala z siebie wyuczone frazy... :(

Pt paź 09, 2015 9:12

Acro napisał(a):
SKĄD wiesz o co chodziło Bogu, gdy dawał się ukrzyżować? SKAD wiesz, że jest doskonały - może chodzi mu tylko o to, abyś tak myślał pomimo tego, że wcale nie jest doskonały? to TY stawiasz tezę, że logika Boga jest inna od naszej, z tego wniosek, że cała twoją wiedzę o Bogu o kant tyłka potłuc - bo powstał ona w wyniku (w miarę) logicznej interpretacji Biblii.

Gdy dawał się ukrzyżować chodziło Mu o ciebie, abyś miał szansę uniknąć piekła. Taki to "sadysta"

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pt paź 09, 2015 10:49

Skąd wiesz że chodziło mu o mnie?! Dwa posty wyżej napisałeś, że nie wiesz, o co mu chodzi, a teraz już wiesz!!! Dziecko, nie rozumiesz, że SAM SOBIE PRZECZYSZ?!

Chłopcze, zdasz maturę, troszkę zrozumiesz na czym polega dyskusja, argumentowanie i logika, to wrócimy do tej rozmowy. Teraz tracę czas.

EOT

Pt paź 09, 2015 11:11

Acro napisał(a):
Skąd wiesz że chodziło mu o mnie?! Dwa posty wyżej napisałeś, że nie wiesz, o co mu chodzi, a teraz już wiesz!!!

Jak się czegoś nie pojmuje w całości, nie znaczy że nie można podawać niektórych stwierdzeń. Na przykład można mówić o Trójcy bo to prawda, mimo że nie logiczna pozornie i tej prawdy nie rozumiemy. Można mówić że jest miłosierny i wszechmocny, choć nie rozumiemy tego w pełni. Tak jak stwierdzenie z STW że w ruchu czas płynie wolniej, czy OTW, że blisko czarnych dziur czas płynie wolniej. Jak widać, można mówić o niektórych faktach Teorii Względności nie rozumiejąc jej. Bez rozumienia będą wydawać się paradoksalne i nielogiczne. Nie znaczy to że Einstein stosował _inną_ logikę niż my, tylko że nie rozumiemy zbyt trudnych pojęć w naszej logice. Tak samo Trójca i problem cierpienia jest logiczny, tylko że my tego nie rozumiemy.

Pt paź 09, 2015 12:23
Moderator

Acro napisał(a):
Skąd wiesz że chodziło mu o mnie?! Dwa posty wyżej napisałeś, że nie wiesz, o co mu chodzi, a teraz już wiesz!!! Dziecko, nie rozumiesz, że SAM SOBIE PRZECZYSZ?!

Acro, może Boga to my do końca nie rozumiemy, ale mamy coś takiego jak 6 prawd wiary

;-)

Przeczytasz sobie czwartą?

Pt paź 09, 2015 13:12
Zobacz profil WWW

Warto posłuchać: https://www.youtube.com/watch?t=351&v=1igSDYm8F-E

So paź 10, 2015 20:24

Andy72 napisał(a):
Na przykład można mówić o Trójcy bo to prawda, mimo że nie logiczna pozornie i tej prawdy nie rozumiemy. Można mówić że jest miłosierny i wszechmocny, choć nie rozumiemy tego w pełni.

Pewno, że można, żyjemy w końcu w wolnym kraju. Można też mówić, że białe jest czarne. Tylko że na koniec nie można oczekiwać, że będzie się traktowanym jako poważna i rozsądna osoba.

Pn paź 12, 2015 21:59

medieval_man napisał(a):
Acro napisał(a):

Acro, może Boga to my do końca nie rozumiemy, ale mamy coś takiego jak 6 prawd wiary

;-)

Przeczytasz sobie czwartą?

Przeczytałem sobie. I co teraz?

Pn paź 12, 2015 22:00

4.Syn Boży umarł na krzyżu dla naszego zbawienia.
A jaka ofiarą jest eucharystia? I po co jeszcze kolejna ofiara? Ta pierwsza dokonana przed ukrzyżowaniem. doskonała i bezbłędnie spełniająca warunki Królestwa Niebieskiego? I ta druga polegająca na zabiciu nieśmiertelnego Syna. Rodzi się pytanie, która jest ta właściwą? Dla mnie tą właściwą jest ta pierwsza doskonała i będąca darem Ojca dla nas a także Syna dla nas. Po to abyśmy stali sie jednym i byli w jedności i z Synem i Ojcem. Jednak ta druga również jest bezcenna. Ponieważ Jezus na krzyżu do nikogo nie ma pretensji a nawet prosi Ojca "Ojcze odpuść im bo nie wiedzą co czynią". W prawie człowieka jest tak iż jeżeli poszkodowany nie zgłosi pretensji to nie ma sprawy. Czy wydaje sie wam, że Ojciec na taka prośbę Syna nie może zareagować? To właśnie dzięki temu miłosiernemu przebaczeniu wszyscy , którzy wierzą w Jezusa mogą być zbawieni bez względu na uczynki. A mówienie, że Jan Paweł II twierdził,że Bóg jest niemiłosierny to jakaś totalna pomyłka. To przecież włąśnie on wprowadził dla katolików modlitwy oparte na miłosierdziu. Sam umierając tuż przed świętem Bożego miłosierdzia. A na jego pogrzebie wiatr ( symbol Ducha św) zamknął Pismo św. Tak jakby chiał wskazać pokazałem wam drogę ale iść niia musicie samodzielnie.
Cytuj:
(11) Widząc to, faryzeusze mówili do Jego uczniów: Dlaczego wasz Nauczyciel jada wspólnie z celnikami i grzesznikami? (12) On, usłyszawszy to, rzekł: Nie potrzebują lekarza zdrowi, lecz ci, którzy się źle mają. (13) Idźcie i starajcie się zrozumieć, co znaczy: Chcę raczej miłosierdzia niż ofiary. Bo nie przyszedłem powołać sprawiedliwych, ale grzeszników . (14) Wtedy podeszli do Niego uczniowie Jana i zapytali: Dlaczego my i faryzeusze dużo pościmy, Twoi zaś uczniowie nie poszczą? (15) Jezus im rzekł: Czy goście weselni mogą się smucić, dopóki pan młody jest z nimi? Lecz przyjdzie czas, kiedy zabiorą im pana młodego, a wtedy będą pościć.

(Ew. Mateusza 9:11-15, Biblia Tysiąclecia)

Pt paź 30, 2015 21:07

A jak te wynurzenia mają się do tematu?

N lis 01, 2015 21:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 778 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 48, 49, 50, 51, 52