Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 10, 2025 19:40

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
 Przeciwnicy Radia Maryja heretykami 
Autor Wiadomość
Post Przeciwnicy Radia Maryja heretykami
Wikipedia podaje: http://pl.wikipedia.org/wiki/Herezja
,,Herezja może być "obiektywna" (materialna), przez co rozumie się niezawiniony błąd w wierze, albo "formalna" - gdy polega na świadomym wyborze, czyli jest zawiniona. Grzechem jest tylko herezja formalna. Z kolei łączność z Kościołem powszechnym heretyk (herezjarcha) traci dopiero w momencie, gdy odmawia poddania się rozstrzygnięciu Kościoła w danej kwestii.Bezpośrednim skutkiem popadnięcia w herezję jest utrata zdolności do pełnienia wszelkich obowiązków chrześcijańskich oraz utrata wszelkich godności, urzędów i władzy duchownej. Herezje są, oczywiście, zwalczane - są karane karami duchowymi, dzielącymi się na ciężkie (latae sententiae - ekskomunika, ferowana przez papieża, a w początkowych wiekach przez sobory powszechne jako anatema) i lżejsze (ferendae sententiae). "

Natomiast:

Kongregacja Nauki Wiary poucza w dokumencie:
Nota doktrynalna o niektórych aspektach działalności i postępowania katolików w życiu politycznym
(tłumaczenie oficjalne wg. L'Osservatore Romano)
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WR ... 12002.html

,,(..)Z tego fundamentalnego nauczania Soboru Watykańskiego II wypływa wniosek, że «świeccy nie mogą rezygnować z udziału w 'polityce', czyli w różnego rodzaju działalności gospodarczej, społecznej i prawodawczej, która w sposób organiczny służy wzrastaniu wspólnego dobra» 10, a która obejmuje umacnianie i obronę takich dóbr, jak porządek publiczny i pokój, wolność i równość, poszanowanie życia ludzkiego i środowiska, sprawiedliwość, solidarność itd."

Z kolei

Znana jako katoliczka, forumowiczka Meg, w tamacie: ,,Radio Maryja Sektą" (do moderatorów - ten temat jest CONAJMNIEJ równie zasadny jak tamten !!!!) twierdzi:

,,Po za tym radio Rydzyk nie jest katolickie, bo jest w nim polityka, co do ewangelizacji nie służy".

I CO ? Nikt nie reaguje jak heretycy rozbijają Kościół ! Trzeba ich wskazywac pacami i karać, nawet ekskomuniką, jeśli uparcie przeczą nauczaniu Kościoła, a wielu podnosi takie ,,polityczne argumenty" w wlace z Kościołem.Nalegam żeby admini zwalczali lub nazywali heretyków po imieniu. Może asystent kościelny / duchowny opiekun tego forum wystosuje do Meg pw, żeby się określiła ? Już się nie odezwę. Nie mogłem zdierżyć, że heretyczka na katolickim forum głosi tę znaną herezję ,,polityczną" o Radio Maryja, a moderatorzy milczą, podczas gdy moje posty były wycinane natychmiast, a nie głosiłem herezji
.

Pn lip 04, 2005 18:57
Nalegam żeby admini zwalczali lub nazywali heretyków po imieniu.

Dlaczego mielibyśmy stosować represje wobec ludzi za ich poglądy?
Cytuj:
,,Po za tym radio Rydzyk nie jest katolickie, bo jest w nim polityka, co do ewangelizacji nie służy".

A co to ma do tematu? Istotnie myli się bardzo ten, kto uważa, że samo uprawianie polityki jest sprzeczne z katolicyzmem. Faktem jest też, że w czasie antenowym, gdy są poruszane tematy polityczne, to nie ma tam poruszanego tematu religii, ale tematy polityczne właśnie.
Nie wiem kiedy jakieś radio jest "katolickie". Cóż to niby oznacza? Że redakcaj jest wierząca? TV Puls jest katolicka. Radio Maryja jest katolickie. Tygodnik Powszechny jest katolicki. Myślę, żę TP nie wiele ma wspólnego z RM czy z ND - oprócz tego, że stoją na katolickiej doktrynie. W istocie są to dwa nurty katolicyzmu, które się różnią. Patrząc najogólniej, jeden z nich jest zamknięty, a drugi otwarty.
Ale o co z tym chodzi:

Cytuj:
Nie mogłem zdierżyć, że heretyczka na katolickim forum głosi tę znaną herezję ,,polityczną" o Radio Maryja, a moderatorzy milczą,

Katolicyzm istniał na długo przed tym nim pojawił się TP, RM, ND, Puls, Trwam. Krytykowanie owych gazet, czy telewizji, nie jest od razu krytyką katolicyzmu, ale jest krytyką owych gazet, czy telewizji. Istotą katolicyzmu absolutnie nie jest bronienie Radia Maryja czy Naszego Dziennika, jak tównież Tygodnika Powszechnego, Puls, itp. Są to prywatne inicjatywy, wobec których, jeśli taka wola, katolik może przyjąć postawę zdystansowaną.
Trochę dystanstu Rzepaku.

Pn lip 04, 2005 19:21
Jeżeli oficjalny moderator forum - PTRqwerty - nie potrafi wprost potępić herezji, tylko rozwadnia temat, to ja to zrobię - z przymusu (i to już wystarczy żeby się wyłączyć).

Zgdonie z nauczanie Kościoła Katolickiego POTĘPIAM (i mam do tego prawo, choć bez skutków formalnych, np. ekskomuniki) herezję forumowiczki Meg, która mówi, ze katolicki środek przekazu nie może zajmować się poityką. Zgodnie z nauczaniem obcnego Ojca Świętego jest to hrezja.

Każdy kto nie potwierdza w/w stanowiska, a proszę ocenić czy jest wśród nich moderator tego forum -PTRqwerty, jest hertykiem i należy go pozbawić funkcji kościelnych -w Tym na forum - jeśli trwa w swojej herezji.

Heretycy rozbijają Kościoł. Są jak ukryty rak, który trzeba znaleźć i wyciąć !!!!

Pn lip 04, 2005 19:35
Fundamentem religii jest miłość.
Nie jestem pewien, czy w ogóle starasz się o tym pamiętać. Co rozumiesz przez potępienie? Odrzucenie? Przyzwolenie na pogardę i nienawiść? Niechęć? Pogrożenie komuś piekłem?
Rzepaku długo rozmawiałeś z Meg. Tylko te jedno zdanie Tobie napisała? Nic więcej? Przecież jest jasne, że tendencyjny jest Twój wątek. Per fas et nefas bronisz Radia Maryja. Nie ważny co Ci ktoś napisze, Ty bronić go musisz, bo tak. Jednej z wielu inicjatyw. Wcale ona nie jest doskonała. Może się nie podobać.

Więc powiadasz, że gdybyś miał tylko władzę, to Meg by była ekskomunikowana? :)

Jesteś pewien, że Twoja nienawiść ludzi o innych poglądach, nie jest grzechem?

Pn lip 04, 2005 19:46

Z uwagi na to, ze temat RM istnieje juz w kilku innych miejscach, watek w tym dziale zostaje zamkniety.
Ponadto, forum nie jest trybunalem sadowych, by wyrazac sady o innych uzytkownikach, ani tym bardziej potepiac ich.
pedziwiatr

Pn lip 04, 2005 20:03
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 5 ]