Przeciwnicy Radia Maryja wsród moderatorów forum !!!
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
No sorka... ja się aż nadto długo wypowiadałem o Radiu Maryja. W sytuacji gdy powołujecie się na nauczanie kościoła katolickiego po to tylko, by próbować zamykać usta katolikom, którym się zwyczajnie Radio Maryja nie podoba i równocześnie chcecie nakazywać, abyśmy stawali za Radiem Maryja, bo tak, to mnie się odechciewa dalszej argumentacji. A temat o RM, skoro tak go zainicjował autor tematu, powinien pozostać w mocy. Identycznie ja oczekiwałbym, że gdy dyskutuję na islamskim forum, nie będą moderatorzy funkcjami moderatorskimi interweniować w wygląd moich listów, czy tematów, które zakładam - o ile nie są wulgarne. Zarzucenie komuś sekciarstwa wulgarnym nie jest.
Więcej nie napiszę. Acha - zapomnijcie nawet o tym, że powoływanie się na to, że katolicy mają wspierać media katolickie, oznacza, że mają bronić Radia Maryja. Niewyobrażalnie w tym miejscu błądzicie.
|
| Pn lip 04, 2005 21:55 |
|
|
|
 |
|
meritus
|
Orzeczeniami Urzędu Nauczycielskiego Kościoła, których zaprzeczanie oznacza herezję są wypowiedzi papieża i soboru określone jako dogmaty. Wtedy jest herezja. Jeżeli się kwestionuje pozostałe orzeczenia UNK (co można zobaczyć nawet w tym temacie) to o herezji mówić nie można, ale o jedności z Kościołem...
|
| Pn lip 04, 2005 21:59 |
|
 |
|
meritus
|
Ja tylko postuluję, aby nie szkodzić, aby nie grać we wrogiej orkiestrze. Tyle. Nikogo nie zmuszam do kochania RM. Bo naprawdę smutno mi, gdy widzę pojedyncze sutanny i głosy świeckich w nagonkach na to jedyne katolickie ogólnopolskie radio, które się trzyma.
|
| Pn lip 04, 2005 22:03 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Nie z Kościołem tylko z Radiem Maryja, prawda?
|
| Pn lip 04, 2005 22:03 |
|
 |
|
Gość
|
ok. meritus sprawdziłem:
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WR ... 12002.html
pod cytowanym dokumentem pisze:
,,Papież Jan Paweł II podczas audiencji w dniu 21 listopada 2002 r. zatwierdził niniejszą Notę, przyjętą na sesji zwyczajnej Kongregacji Nauki Wiary, i polecił ją opublikować."
Jeśli więc Meritus masz rację, to Meg jest heretyczką, choć pewnie tylko nieświadomą. I na co jej przyszło... Tak to zawziętość wobec Radia zaślepia....
Koniec.
|
| Pn lip 04, 2005 22:11 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Przypomnijcie więc sobie jak mógł się czuć katolik, który chciał i chce by w Europie trwała integracja, a który słucha Radia Maryja? On porzucił Radio Maryja, czy też dowiedział się, że nie jest mile widziany?
|
| Pn lip 04, 2005 22:13 |
|
 |
|
zielona_mrowka
|
hmm a mi się wydaje, że Radio Plus od kilku lat ma status rozgłośni ogólnopolskiej, a od samego początku jest radiem katolickim. Zresztą Maritusie powienieneś o tym wiedzieć doskonale mieszkając w Sopocie. Chyba dość wybiórczo patrzycie na media widząc w kategorii "katolickie" tylko Radio Maryja... i jeszcze jedna dygresja, niezależnie od tego co ta rozglośnie by nadawała, ja jako katoliczka nie mam obowiązku jej słuchania, wspierania, czy namawiania kogokolwiek do interesowania się nią. Tym bardziej jako moderator, mogę zajmować jakieś stanowisko w danej sprawie, ale żadnym prawem nie mogę narzucać swoich przekonań na forum dyskusyjnym.
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
| Pn lip 04, 2005 22:14 |
|
 |
|
pedziwiatr
|
Tu jest podany dokladny powod zamkniecia tematu:
viewtopic.php?t=4340
Pozdrawiam.
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach. *** W swej wszechmocnej miłości BÓG ma zawsze przygotowane dla Ciebie wsparcie i pomoc na tyle, na ile tego potrzebujesz.
|
| Pn lip 04, 2005 22:20 |
|
 |
|
meritus
|
Rzepak
Nie każda wypowiedź UNK jest dogmatem wiary. Herezja jest zaprzeczeniem dogmatowi, objawionej prawdzie. Określenie herezja nie jest tu właściwe, choć uznawanie polityki za dzieło szatana jest ewidentną niezgodnością z nauką społeczną Kościoła.
PTRqwerty
Można dyskutować, czy nie było zbyt dużo głosów na NIE w Radiu Maryja w sprawie wejścia Polski do UE na niesprawiedliwych warunkach. Czasem być może było tego zbyt dużo. Z drugiej strony należy pamiętać, że to w Radiu Maryja organizowano debaty w tej sprawie, gdzie głosy były podzielone 1:1, a czego brakowało gdzie indziej. Zadaniem mediów katolickich jest dawanie głosu tym, którzy prawa do tego zostali pozbawieni gdzie indziej. W mediach liberalnych i publicznych lała się jednostronna propaganda na rzecz akcesji, stąd obowiązkiem wynikającym ze sprawiedliwości i uszanowania prawdy bylo dążenie by tę krzywdzącą dysproporcję wyrównać.
|
| Pn lip 04, 2005 22:21 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Można dyskutować, czy nie było zbyt dużo głosów na NIE w Radiu Maryja w sprawie wejścia Polski do UE na niesprawiedliwych warunkach. Nie meritusie, nie ma o czym dyskutować. Ja bardzo uważnie słuchałem tego radia wtedy. Obraz jaki się jawił co ma się dziać po integracji był przerażający. Z gospodarki kamień na kamieniu miał nie zostać. Wszystko miało być wykupione i rozgrabione. Wszystko - tak dużo, że gospodarka miała upaść. Niemcy mieli przyjechać masowo (masowo) i wykupić ziemi polskich rolników. Meritusie nie ma o czym dyskutować. Problem integracji ujawnił całkowitą niezdolność prognozowania przyszłości przez te Radio, które rościsz sobie, byśmy wspierali. Cytuj: Z drugiej strony należy pamiętać, że to w Radiu Maryja organizowano debaty w tej sprawie, gdzie głosy były podzielone 1:1, a czego brakowało gdzie indziej. Nie meritusie. Te debaty nie były uczciwe. Zawsze kończyły się komentarzem prowadzącego. Zrobiono nawet debatę bodaj w kilkanaście osób. Mniejszość z nich to byli zwolennicy integracji. Tak, żeby wygodnie było. Meritusie Radio Maryja wielki błąd zrobiło wkraczając w dziedzinę ekonomii. Tu już nic nie zrobicie wielomówstwem. Jakie są zdolności przewidywania przyszłości przez RM, każdy widzi. Cytuj: W mediach liberalnych i publicznych lała się jednostronna propaganda na rzecz akcesji
Tak. Bo dowolne słowo przedstawiające przyszłość taką jaką jest, czyli niepewną, zostałoby przez zaślepionych fanatyków, którzy zamknęli by Polskę na cztery spusty, jako dowód, że integracja nie jest pewna. No bo skoro nawet zwolennicy pewności nie mają, to jak można głosować. Nie byłoby Samoobrony, LPR i RM, to by była w Polsce rzetelna dyskusja - również w mediach liberalnych.
|
| Pn lip 04, 2005 22:30 |
|
 |
|
kefas_piotr
|
Według sprawozdań Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji na wydanych około 850 koncesji radiowych dla stacji radiowych publicznych i komercyjnych, oraz społecnych około 112 stacji to rozgłośnie katolickie, bądź wyznaniowe. Upieranie się przy temacie jednej stacji, jest leciutko śmieszne i paranoiczne, zakrawające na dekadentyzm. Radzę sobie przewertować sprawozdania ( dostępne w internecie ) a potem twierdzić że to kropelka w natłoku fal radiowych. Toż to tylko jedna z wielu stacji ( może posiadająca trochę więcej słuchaczy) ale nie jedyna.
Pozdrawiam Was serdecznie Wasz Kamyczek
| Pn lip 04, 2005 22:37 |
|
 |
|
Gość
|
Fragment wywiadu z obecnym Ojcem Świętym:
(...)
Ksiądz Kardynał jako Prefekt Kongregacji Nauki Wiary pełni bardzo ważną funkcję dla Kościoła powszechnego. Jakie są zadania Kongregacji?
Naszym zadaniem jest śledzenie rozwoju myśli teologicznej, pomoc, aby była na właściwej drodze w znaczeniu obrony tożsamości wiary, pobudzanie postępu teologii i dzięki temu wzrostu wiary. Jest również sekcja dyscypliny. Tutaj mamy do czynienia z problemami objawień i orędzi nadprzyrodzonych na świecie. Zajmujemy się także problemami powrotu kapłanów susspendowanych i innymi sprawami dyscypliny wśród duchowieństwa, które rodzą się ze skomplikowanej sytuacji współczesnego świata. Staramy się porządkować te sprawy na różnych poziomach. Mamy własnych współpracowników, około czterdziestu osób, pochodzących ze wszystkich kontynentów i z różnych szkół myśli oraz znających różne dyscypliny teologii. Wykonują oni codzienną pracę. Przychodzi wiele listów. My natomiast musimy być w kontaktach z Episkopatami świata. "
Jak widać, ta Kongregacja zajmuje się zagadnieniami kluczowymi dla wiary katolickiej - dlatego nie podzielam Twojego zdania meritus - tu może faktycznie chodzić o herezję....
link
Proszę nie wklejajcie "tasiemcowych" linków bo cała strona się rozjezdza :/ polecam tak [url=] Pozdrawiam
|
| Pn lip 04, 2005 22:40 |
|
 |
|
meritus
|
PTRqwerty
Nie chcę by temat na unię zszedł. Zbytnio uogólniłeś to co w RM mówiono. Ostrzegano - na szczęście część z tego się nie sprawdziło. Część się sprawdziła - wzrost cen choćby. Od wejścia do UE Polska mlekiem i miodem nie opłynęła, bezrobocie nie spadło, ani deszcz euro.
Ziemi nie wykupiono, bo są okresy przejściowe. Jak miną, to zobaczymy. Za wcześnie by mówić, że przeciwnicy wejścia do UE na nierównych warunkach nie mieli racji.
Zacznij czytać co piszę, bo nie roszczę sobie byście RM wspierali. Chcę by tylko nie grać w jednej orkiestrze z nienawistnikami.
Obnażasz swoją niewiedzę twierdząc, że debat 1:1 nie było.
Cytuj: zaślepionych fanatyków, którzy zamknęli by Polskę na cztery spusty widzę, że argumenty się zaczynają Cytuj: Nie byłoby Samoobrony, LPR i RM, to by była w Polsce rzetelna dyskusja - również w mediach liberalnych. ciekawe kryteria dyskusji widzę... Radio Maryja nigdy przeciw integracji Europy nie było. Dyskutowano nad sposobem. kefas_piotr zielona_mrówka Proponuję byście się odnosili do tego, co w rzeczywistości napisałem. Cytuj: jedyne katolickie ogólnopolskie radio, które się trzyma
Tyle powiedziałem i podtrzymuję. Zwracam uwagę zwłaszcza na ostatnią część zdania. Radio Plus ledwo zipie bo niemiecki inwestor zrobił ks. Sowę w konia. I jednak przyzwoitość wymaga, by nie wyrywać fragmentów zdań z kontekstu i nie układać z nich dziwnych teorii. Wymagam tego zwłaszcza od moderatorów.
Chcę kolejny raz powtórzyć:
nikogo nie zmuszam do wspierania i słuchania Radia Maryja domagam się jedynie, by katolicy nie szkodzili temu dziełu, a to jest notoryczne.
|
| Pn lip 04, 2005 23:26 |
|
 |
|
Meg
|
Na początek wprowadzenie, że jak przeczytałam wszystkie twoje posty, to musiałam, ąz iść coś zjeść z wrażenia!  Może natomiast ten temat powinien brzmieć "Przeciwnicy Radia Maryja wśród moderatorów i meg"? Wtedy temat bardziej odpowiadałby treściowo jego rozwinięciu. Przemyśl to. Natomiast na razie odniosę się do twoich poszczególnych wypowiedzi:
Rzepak napisał(a): Proszę zauważyć, że jest już temat ,,Radio Maryja", a pomimo to, moderatorzy forum tolerują wybitnie negatywnie sformułowany przeciwko Radiu Maryja temat: ,,Radio Maryja sektą" (o słuchaczach i twórcach Radia Maryja), choć wiadomo, że oficjalne stanowisko Kościoła Katolickiego jest zupełnie inne i nie jest ono na liście sekt - jest to więc nadużycie. Temat nie powinien być w ogóle zmieniany, ponieważ jest on opinią danego forumowicza na temat radia Maryja, a z tego co wiem w państwie demokratycznym każdy ma prawo do własnej opinii. Po za tym, jest wiele organizacji, które nie są na liście sekt, a czynią podobnie, albo nawet tak samo jak one. Teraz słynne zdanie, o które narobiłeś tyle krzyku: Rzepak napisał(a): ,,POTĘPIAM (...) herezję forumowiczki Meg, która". Jeżeli potępiasz moją herezję to w moim prywatnym odczuciu potępiasz także mnie, co mi osobiście nie przeszkadza. Rzepak napisał(a): Natomiast kiedy ja założyłem temat ,,odwrotny" - o atakujących radio Maryja - ,,Przeciwnicy Radio Maryja heretykami" - oparty o dokument wydany przez Kongregacja Nauki Wiary i podpisany przez obecnego Ojca Świętego Rzepak napisał(a): ,,Potępiać grzech, a nie grzesznika, błędy, a nie błądzących". I daję każdemu sznsę: napisałem przecież: ,,wskazywac pacami i karać, nawet ekskomuniką, jeśli uparcie przeczą nauczaniu Kościoła Po pierwsze to nie należy nikogo potępiać, a potępiać kogoś za poglądy to już zupełnie niegodne z nauką Kościoła i z zasadami demokracji. Myślisz, że papież Benedykt ekskomunikowałby mnie za wyrażanie moich własnych poglądów na temat radia Rydzyk i myślisz, że ta ekskomunika zmieniłaby moje zdanie na ten temat? Jeśli ja wskażę jakiś błąd (właściwie błędy) radia to ty zaraz uznajesz to za herezję, podam przykład: Oficjalnym stanowiskiem episkopatu i papieża na temat wejścia Polski do Unii Europejskiej był głos na "TAK". Dlaczego więc radio Maryja szerzyło kłamstwa zniechęcało ludzi do głosowania, tak, jak oficjalne stanowisko. Co więcej radio Maryja tym samym zaprzeczyło stwierdzeniu, że jest ono radiem katolickim, gdyż nie zgadza się ze zdaniem polskiego kościoła. Dokument, który rzekomo przytaczasz, nie jest uznany za dogmat i tym samym nie musi być aprobowany przez każdego katolika. Ponato nie jest to żadna prawda wiary, jak gdzieś napisałeś Rzepak napisał(a): Katolikom ono nie przeszkadza i nie dyskutują - ateiści i heretycy -ci to się dopiero rozpisują..... Czyli twierdzisz, że ludzie, którzy nie zgadzają się z propagandą głoszoną w Radiu Maryja katolikami nie są? Źle myślisz... Rzepak napisał(a): Tak samo skuteczną pomoc należy okazywać godziwym transmisjom radiowym i telewizyjnym, zwłaszcza tym, które przedstawiają wartość dla rodzin. Szczególnie zaś należy popierać transmisje katolickie, które prowadzą słuchaczy i widzów do uczestnictwa w życiu Kościoła i karmią ich prawdami religijnymi. Gdzie zachodzi tego potrzeba, winno się także z pilnością zakładać katolickie stacja nadawcze i baczyć, aby programy ich odznaczały się odpowiednim poziomem i skutecznością oddziaływania. Widzisz w tym tekście słowo "GODZIWYM", bo ja widzę, co więcej za godziwe radia Maryja nie uznaję! Rzepak napisał(a): Proszę nie rozwadniać tematu. Jest jasny. Jego osią jest moja teza, że stwierdzenie jednej z forumowiczek, że media katolickie nie mogą zajmować się polityką, jeśli faktycznie chcą być zgodne z Ewangelią (moje ,,rozwinięcie")
(dość często powtarzane w mediach laickich) jest w ustach katolika herezją. Podparłem sie tu oficjalnym dokumentem Kongregacji Nauki Wiary. Jeśli zatem ta moja teza nie zostanie obalona - a trzeba udowodnić, iż można się nie zgadzać z oficjalnym dokumentem Kongregacji Nauki Wiary i nie być - jako Katolik - heretykiem, to wielu Katolików mówiących dziś, że w katolickim radio nie powinno być polityki, będzie musiało zmienić swoje poglądy, pod groźbą kary kościelnej, bo co to za herezja, której się nie karze.. (nie wiem jakie kary są za tego typu trwanie ,,przy swoim" - ale pewnie są i nie jest to od razu ekskomunika). Cóż skoro żaden z teologów tego świata nie wpadł na taki idiotyczny pomysł może tylko świadczyć o tym, że to inicjatywa bez szans. Rzepak napisał(a): Proszę nie rozwadniać tematu. Jest jasny. Jego osią jest moja teza, że stwierdzenie jednej z forumowiczek, że media katolickie nie mogą zajmować się polityką, jeśli faktycznie chcą być zgodne z Ewangelią (moje ,,rozwinięcie")
Panie rzepaku w przyszłości proszę tę jedną w forumowiczek nazywać po imieniu, żeby było wiadomo, że chodzi o mnie.
Możecie mi podać choć jeden cytat, w którym napisałam, że polityka jest zła i jest narzędziem szatana?
Nigdzie nie napisałam, że jest zła, napisałam natomiast, że nie powinna być uprawiana w radiu (ponoć) katolickim. Nie wiem, czy wiecie, ale istnieje coś takiego jak rozdział państwa od kościoła.
Tak po za tematem, to ja propaguje TANRADIO z muzyką Chrześcijańską, albo właśnie radio Pus, które nadaje na całą Polskę i jest prawdziwym radiem katolickim.
Ktoś kiedyś powiedział, że „nie można nienawidzić kogoś tylko dlatego, że ma inne poglądy / inne zdanie na dany temat., ciągle wmawiając mu, że mamy rację. Nie tylko ty masz monopol naprawdę”
|
| Pn lip 04, 2005 23:31 |
|
 |
|
meritus
|
Cytuj: Oficjalnym stanowiskiem episkopatu i papieża na temat wejścia Polski do Unii Europejskiej był głos na "TAK". Dlaczego więc radio Maryja szerzyło kłamstwa zniechęcało ludzi do głosowania, tak, jak oficjalne stanowisko. Co więcej radio Maryja tym samym zaprzeczyło stwierdzeniu, że jest ono radiem katolickim, gdyż nie zgadza się ze zdaniem polskiego kościoła. Bzdura. Przeczytać proponuję odpowiednie dokumenty. Urząd Nauczycielski nie kazał głosować na TAK, ani nie zabronił na NIE. Niektórzy uznają to za dogmat wiary, by bezwarunkowo popierać integrację z UE na takich warunkach. Ale to ich problem. Radio Maryja zachęcało do pójścia do urn. Czynnikiem jedności jest wiara w dogmaty i jedność ze Stolicą Apostolską. Inne zdanie w sprawach politycznych nie oznacza wykluczenia z grona katolicyzmu. Przy czym stanowiska Episkopatu i papieża RM nigdy nie kwestionowało w tej sprawie, ani nie kazało głosować w jakiś określony sposób. Smutne jest, że niektórzy Radiu Maryja odmawiają miejsca w Kościele. To nie jest postawa katolicka, lecz rozbijacka.KATOLICY... "radia Maryja za godziwe nie uznaję" - a niby dlaczego ? Cytuj: Nigdzie nie napisałam, że jest zła, napisałam natomiast, że nie powinna być uprawiana w radiu (ponoć) katolickim. Biskup Lepa powiedział, że jest to śmieszne. Zgadzam się z nim i się śmieję. Cytuj: Ktoś kiedyś powiedział, że „nie można nienawidzić kogoś tylko dlatego, że ma inne poglądy / inne zdanie na dany temat., ciągle wmawiając mu, że mamy rację. Nie tylko ty masz monopol naprawdę”
stosujesz projekcję własnej przypadłości
|
| Pn lip 04, 2005 23:40 |
|
|
|