Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 21:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 282 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19  Następna strona
 tzw, wolna milość 
Autor Wiadomość
Akurat bycie katolikiem, nie predestynuje nikogo do bycia znawcą katolicyzmu i nauki kościoła. A nauka KRK jest taka jak ja to przedstawiam.

W jakim mieście studia są normą???????????????? W Chicago???? W Nowym Jorku ????? Bo chyba nie w Lubartowie!!!! Albo w Sanoku!!!!

Na jakiej to podstawie, Ty Incognito WYZNACZYŁEŚ ten najlepszy czas do zaiwerania małżeństw??? Przecież wyssałeś to sobie z małego palca!!!! Każdy to wie. Jak masz tatę w Sxx albo innym "odpowiednim" ugrupowaniu, to możesz się żenić w wieku 7 lat i i tak dostaniesz pracę (prezesa albo dyraktora). A jak jesteś nauczycielem, to i tak nie zarobisz nawet na siebie.

Pn lip 04, 2005 12:46

Akurat bycie katolikiem, nie predestynuje nikogo do bycia znawcą katolicyzmu i nauki kościoła. A nauka KRK jest taka jak ja to przedstawiam.

Twoja argumentacja jest powalająca (śmiechem).
funeral napisał(a):
W jakim mieście studia są normą???????????????? W Chicago???? W Nowym Jorku ????? Bo chyba nie w Lubartowie!!!! Albo w Sanoku!!!!

Przeczytaj raport Centrum Badania Opinii Społecznej to się zorientujesz jak sprawa w Polesce wygląda.
funeral napisał(a):
Na jakiej to podstawie, Ty Incognito WYZNACZYŁEŚ ten najlepszy czas do zaiwerania małżeństw???

Na podstawie własnych obserwacji i rozmów z małżeństwami.
funeral napisał(a):
Przecież wyssałeś to sobie z małego palca!!!! Każdy to wie.

Nie rozśmieszaj mnie takimi dziecinnymi tekstami :D[/url]

Pn lip 04, 2005 12:58
A Ty czytałeś ten raport??? Czy wykonywano jakąś próbę w Lubartowie lub w Sanoku??? Nie. Więc o czym mówimy??? Żeby czytać badania, trzeba mieć trochę wiedzy z zakresu statystyki socjologicznej.

Ode mnie żądasz źródeł a dla Ciebie wiarygodne są Twoje obserwacje?!?!?!?! Podobnej bredni dawno nie czytałem.

Pn lip 04, 2005 13:05

funeral napisał(a):
Na jakiej to podstawie, Ty Incognito WYZNACZYŁEŚ ten najlepszy czas do zawierania małżeństw??? Przecież wyssałeś to sobie z małego palca!!!! Każdy to wie.

A na jakiej podstawie Ty wysnułeś wniosek o granicy dojrzałości w wieku 32 lat? Też z palca? :D

Kobieta najbardziej płodna jest do wieku 30 lat. Później zaczynają się schody. A wymieniana przez Ciebie "dojrzałość" nie zawsze jest skorelowana z wiekiem. Niektórzy nigdy nie dorastają do zadań i obowiązków, jakie niesie im życie.

Pn lip 04, 2005 13:05
Nie dorastają, bo nie słuchają specjalistów. Takich jak ja.

Pn lip 04, 2005 13:12

Nie dorastają, bo nie słuchają specjalistów. Takich jak ja.

I chwała Bogu!

Pn lip 04, 2005 13:16
Zatem nadal będą niedojrzałymi istotami, pozwalającymi swoim żonom na wszystko.

Pn lip 04, 2005 13:19
Jakoś ani nawet podsawową znajmością pedagogiki, ani zasad panujacych w katolicyźmie sie nie wykazałeś ...
Co zresztą już ci parę razy pokazałem :-(
Nie wpieraj więc tu więcej temu podobnych bzdur - bo odnoszę wrażenie, że przedstawiasz się jako "katolik" tylko po to, by próbować siać ferment ...
Zastanów się zanim mi odpiszesz - masz na to jakiś tydzień czasu ...
[...]

Pn lip 04, 2005 21:18
Żałuję, że nie wydrukowano ostatniego fragmentu Twojej, ddv wypowiedzi.

Z tego co pamiętam, to moi rozmówcy nie podali również żadnego argumentu. Jeżeli, Ty, ddv masz zamiar powielać ten schemat (to znaczy, że zarzucasz mi brak merytoryki, sam nie podając ani jednego kontrargumentu) to szkoda czasu.

W Twojej ostatniej wypowiedzi BRAK jakiegokolwiek kontrargumentu. Dyskusja opiera się na wymianie argumentów, a nie obrażania innych, że piszą bzdury.

Te "bzdury" to są moje poglądy, ddv. Możesz się z nimi nie zgadzać. Możesz z nimi dyskutować. Możesz polemizować. Od tego jest to forum. Ale po co obrażać innych ???

Jeżeli nie potrafisz podać kontrargumentu, a jedynym Twoim orężem jest wyzywanie kogoś od "katolików" w cudzysłowiu, to ja, jak powtarzam po raz kolejny: odpowiadać na takie posty nie będę.

Przedstawiłem spójny system etyczny, który funkcjonuje i w moim otoczeniu się sprawdza. System, jak mniemam, oparty o Biblię i nauczanie KRK. Aprobowany przez duszpasterzy z DPR. Nikt nie potrafił podać kontrargumentu.

Jedyną alternatywą dla systemu opisanego przeze mnie jest system liberalny w którym dopuszczalne jest wszystko co, zakazuje KRK. Np. sporadyczne stosunki przedmałżeńskie. Jestem zdania, że lepiej posunąć się w stronę "dewotyzmu" niż w stronę grzechu.

Prosiłem, podajcie kontrargument: Gdzie w Biblii jest napisane, że żona nie powinna być poddana swojemu mężowi ??? Nie doczekałem się takowego.

Wt lip 05, 2005 6:36

Z tego co pamiętam, to moi rozmówcy nie podali również żadnego argumentu.

Z tego co ja pamiętam, to Ty również unikasz odpowiedzi bądź ustosunkowania się do postów rozmówców.
Rzucasz jakąś tezę, która zdecydowanej większości na tym forum jawi się jako sprzeczna z nauczaniem Kościoła. Kiedy podają Ci przykłady tej sprzeczności, Ty milkniesz i zajmujesz się kolejną "tezą".
Więc nie kpij z ludzi funeral ;)

funeral napisał(a):
Przedstawiłem spójny system etyczny, który funkcjonuje i w moim otoczeniu się sprawdza.

Bardzo górnolotne wyrażenia. "Spójny system etyczny"? Mógłbyś mi pomóc i nakierować mnie, w którym miejscu go przedstawiłeś, bo nie chce mi się wertować ponad 200 Twoich postów.

funeral napisał(a):
System, jak mniemam, oparty o Biblię i nauczanie KRK. Aprobowany przez duszpasterzy z DPR. Nikt nie potrafił podać kontrargumentu.

Cieszę się, że to dostrzegasz, że to Twoje mniemanie.

funeral napisał(a):
Jedyną alternatywą dla systemu opisanego przeze mnie jest system liberalny w którym dopuszczalne jest wszystko co, zakazuje KRK. Np. sporadyczne stosunki przedmałżeńskie.

Widzisz świat w czarno-białych kolorach.

funeral napisał(a):
Jestem zdania, że lepiej posunąć się w stronę "dewotyzmu" niż w stronę grzechu.

Każde rozwiązanie jest lepsze od grzechu.

funeral napisał(a):
Prosiłem, podajcie kontrargument: Gdzie w Biblii jest napisane, że żona nie powinna być poddana swojemu mężowi ??? Nie doczekałem się takowego.

Nie ma takiego "kontrargumentu". Zadowolony?
Przytoczę jednak kawałek szybko znalezionego tekstu na http://www.lekcje.maranatha.pl/biblia/20_psal/12.htm:

Cytuj:
Paweł pokazuje tutaj, że małżeństwo nie polega na uległości z jednej strony. Ponieważ mąż ma być dla żony tym, kim Chrystus jest dla Kościoła (w. 25), poddanie musi być wzajemne. W jaki sposób Chrystus oddał się Kościołowi? On umarł za ludzkość! Tak więc Efez. 5,25-33 wzywa mężów, by poświęcili się swoim żonom, podobnie jak w poprzednich wersetach wzywał żony do uległości wobec mężów! Jednym z celów ewangelii jest próba doprowadzenia relacji małżeńskich do stanu pełnej harmonii i równości, jakie istniały w raju. Mężowie zatem, którzy postępują jak udzielni władcy, nie mają nic wspólnego z biblijnym ideałem. Bo czy autokratyczne zachowanie nie kłóci się z pełnym miłości postępowaniem Chrystusa względem Kościoła? Dopiero wtedy, kiedy są gotowi do poświęceń dla żon, nawet do oddania za nie życia, stają się podobni do Chrystusa. Postawa, według której żona w posłuszeństwie i milczeniu winna znosić nakazy męża, doprowadza do zachwiania równowagi w partnerskich stosunkach. Tymczasem żony powinny być traktowane przez mężów jako równe im partnerki, z którymi razem mają podejmować decyzje i dokonywać wyborów. Mąż powinien liczyć się z uczuciami i wolą żony, jak również zrobić wszystko, by nie zanikało jej poczucie własnej godności i wartości. "Dajmy raczej miłość nie wymuszając jej. Poczucie własnej wartości, tego, że jest się docenionym, jest pozytywnym bodźcem i dostarcza satysfakcji. Współczucie i szacunek zachęcają do dalszych wysiłków do doskonałości, a sama miłość wzmaga się, jeżeli jest pobudzana do szlachetnych celów"

Napiszesz coś na temat? :-D

Wt lip 05, 2005 8:30

1. Absolutny zakaz jakichkolwiek związków nieformalnych między K a M przed ślubem,
2. Wybór partnera kierowany przez Rodziców a dokonywany przez zawodowego Swata,
3. Rola kobiety w małżeństwie: 3 x K oraz posłuszeństwo mężowi zgodne z Pismem Świętym.

Trzy punkty !!! To dużo ??? To skomplikowane ???

Nie.

Nigdy nie uciekam od odpowiedzi. Zawsze udzielam inteligentnej i spójnej, popartej materiałami odpowiedzi. Odpowiedzi te są usuwane przez moderatorów i to wykracza poza moje możliwości.

Mniemanie moje jest wyrazem mojej skromności a nie WĄTPLIWOŚCI. Mój system myślowy, akceptuje wiele wykształconych osób.

Czy widzę świat czarno-biały ??? TAK. Zgodnie z Biblią mowa moja jest: TAK TAK - NIE NIE. Bez światłocienia.

Dziękuję, że przyznałeś w końcu ŻE NIE MA KONTRARGUMENTÓW dla moich jedynie słusznych tez, zgodnych z Biblią i nauczaniem KRK.

Cytat, który podajesz świadczy na poparcie moich tez i mojego modelu rodziny. Autor wyraźnie przedstawia apoteozę Męża jako Chrystusa w rodzinie a rolę żony sprowadza do roli służebnego ciała.
Oczywiście Mąż oddaje się żonie jak Chrystus na krzyżu, decydując się na MAŁŻEŃSTWO. Sam ten fakt związku z istotą niedoskonałą, jaką jest kobieta, świadczy o oddaniu Mężczyzny.

Dziękuję za fragmen na poparcie moich słów i dziękuję za przyznanie racji moim teom oraz oświadczenie, że nie istnieją kontrargumenty dla moich argumentów. Bardzo mnie to zbudowało.

Wt lip 05, 2005 9:18

Wt lip 05, 2005 10:35

3. Rola kobiety w małżeństwie: 3 x K oraz posłuszeństwo mężowi zgodne z Pismem Świętym.
[...]

Dziękuję, że przyznałeś w końcu ŻE NIE MA KONTRARGUMENTÓW dla moich jedynie słusznych tez, zgodnych z Biblią i nauczaniem KRK.

To patrz i płacz:

KKK 369-372 napisał(a):
369 Mężczyzna i kobieta są stworzeni, to znaczy chciani przez Boga, z jednej strony w doskonałej równości jako osoby ludzkie, a z drugiej strony, w ich byciu mężczyzną i kobietą. "Bycie mężczyzną", "bycie kobietą" jest rzeczywistością dobrą i chcianą przez Boga: mężczyzna i kobieta mają nieutracalną godność, która pochodzi wprost od Boga, ich Stwórcy 229 . Mężczyzna i kobieta mają taką samą godność, zostali stworzeni "na obraz Boga". W swoim "byciu mężczyzną" i "byciu kobietą" odzwierciedlają oni mądrość i dobroć Stwórcy.

370 Bóg w żadnym wypadku nie jest obrazem człowieka. Nie jest ani mężczyzną, ani kobietą. Bóg jest czystym duchem, w którym nie ma miejsca na różnicę płci. "Doskonałość" mężczyzny i kobiety odzwierciedla coś z nieskończonej doskonałości Boga: doskonałości matki 230 oraz doskonałości ojca i małżonka 231 .

"Jedno dla drugiego" - "jedność we dwoje"

371 Mężczyzna i kobieta, stworzeni razem, są chciani przez Boga jako jedno dla drugiego. Słowo Boże pozwala nam zrozumieć tę prawdę w różnych fragmentach tekstu świętego. "Nie jest dobrze, żeby mężczyzna był sam; uczynię mu zatem odpowiednią dla niego pomoc" (Rdz 2, 18). Żadne ze zwierząt nie może być tym "partnerem" mężczyzny 232 . Kobieta, którą Bóg "kształtuje" z żebra wyjętego z ciała mężczyzny i którą przyprowadza do mężczyzny, wywołuje u niego okrzyk podziwu, miłości i jedności: "Ta dopiero jest kością z moich kości i ciałem z mego ciała!" (Rdz 2, 23). Mężczyzna odkrywa kobietę jako inne "ja" tego samego człowieczeństwa.

372 Mężczyzna i kobieta są stworzeni "jedno dla drugiego": Bóg nie stworzył ich "jako części" i "niekompletnych". Bóg stworzył ich do wspólnoty osób, w której jedno może być "pomocą" dla drugiego, ponieważ są równocześnie równi jako osoby ("kość z moich kości...") i uzupełniają się jako mężczyzna i kobieta. Bóg łączy ich w małżeństwie w taki sposób, że stając się "jednym ciałem" (Rdz 2, 24), mogą przekazywać życie ludzkie: "Bądźcie płodni i rozmnażajcie się, abyście zaludnili ziemię" (Rdz 1, 28). Przekazując swojemu potomstwu życie ludzkie, mężczyzna i kobieta jako małżonkowie i rodzice współdziałają w wyjątkowy sposób z dziełem Stwórcy

KKK 1645 napisał(a):
"Przez równą godność osobistą kobiety i mężczyzny, która musi być uwzględniona przy wzajemnej i pełnej miłości małżonków, ukazuje się także w pełnym świetle potwierdzona przez Pana jedność małżeństwa" 158 . Poligamia jest przeciwna równej godności i miłości małżeńskiej, która jest jedyna i wyłączna 159 .

KKK 1935 napisał(a):
Równość między ludźmi w sposób istotny dotyczy ich godności osobistej i praw z niej wypływających:

Należy... przezwyciężać... wszelką formę dyskryminacji odnośnie do podstawowych praw osoby ludzkiej, czy to... ze względu na płeć, rasę, kolor skóry, pozycję społeczną, język lub religię, ponieważ sprzeciwia się ona zamysłowi Bożemu

KKK 2203 napisał(a):
Stwarzając mężczyznę i kobietę, Bóg ustanowił ludzką rodzinę i nadał jej podstawową strukturę. Jej członkami są osoby równe w godności. Dla dobra wspólnego swoich członków i społeczności rodzina zakłada różne formy odpowiedzialności, praw i obowiązków.

KKK 2433 napisał(a):
Dostęp do pracy i do zawodu powinien być otwarty, bez niesprawiedliwej dyskryminacji, dla wszystkich, mężczyzn i kobiet, zdrowych i niepełnosprawnych, tubylców i imigrantów 170 . Zależnie od okoliczności społeczeństwo powinno ze swej strony pomóc obywatelom w uzyskaniu pracy i zatrudnienia

funeral napisał(a):
2. Wybór partnera kierowany przez Rodziców a dokonywany przez zawodowego Swata,

KKK 1625-1628 napisał(a):
1625 Zawierającymi przymierze małżeńskie są mężczyzna i kobieta, ochrzczeni, wolni do zawarcia małżeństwa, którzy w sposób dobrowolny wyrażają swoją zgodę. "Być wolnym" oznacza:
- nie być poddanym przymusowi;
- nie może mieć przeszkody ze strony prawa naturalnego czy kościelnego

1626 Kościół uważa wzajemne wyrażenie zgody przez małżonków za nieodzowny element, który "stwarza małżeństwo" 130 . Jeśli nie ma zgody, nie ma 2201 małżeństwa.

1627 Zgoda jest "aktem osobowym, przez który małżonkowie wzajemnie się sobie oddają i przyjmują" 131 : "Biorę ciebie za żonę" - "Biorę ciebie za męża" 132 . Zgoda, która wiąże wzajemnie małżonków, znajduje swoje dopełnienie w tym, że dwoje "stają się jednym ciałem" 133 .

1628 Zgoda powinna być aktem woli każdej ze stron, wolnym od przymusu i ciężkiej bojaźni zewnętrznej 134 . Żadna ludzka władza nie może zastąpić tej zgody 135 . Jeśli nie ma tej wolności, małżeństwo jest nieważne.

KKK 2230 napisał(a):
Dorastające dzieci mają obowiązek i prawo wybrać zawód i stan życia. Powinny wypełniać te nowe zadania życiowe w zaufaniu do swoich rodziców, chętnie prosząc ich o opinie oraz rady i przyjmując je od nich. Rodzice powinni czuwać, by nie ograniczać swoich dzieci ani w wyborze zawodu, ani w wyborze współmałżonka. Obowiązek delikatności nie zabrania im, lecz wprost przeciwnie, zobowiązuje ich do pomagania dzieciom przez mądre rady, zwłaszcza wtedy gdy dzieci mają zamiar założyć rodzinę.

funeral napisał(a):
1. Absolutny zakaz jakichkolwiek związków nieformalnych między K a M przed ślubem,

Poczytaj co o tym pisze [url=http://www.lmm.pl/czytelnia/dokumenty/dyrektorium.html]Episkopat Polski w Dyrektorium Duszpasterstwa Rodzin
Konkretnie chodzi mi o fragment:
Cytuj:
Normalnie rzecz biorąc, chrześcijańskie małżeństwo powstaje wtedy, gdy je zawierają chrześcijańscy narzeczeni. Stąd propozycja rozbudowanego przygotowania młodzieży do przeżywania narzeczeństwa, do zawarcia małżeństwa i do życia w rodzinie.

Na serwisie http://www.teologia.pl tłumaczącym naukę Kościoła Katolickiego znajdziesz bardzo obszerny tekst o narzeczeństwie i jego sensie

I to by było tyle na temat zgodności Twoich talibańskich wizji z nauką Kościoła, ptysiu :wink:[/url][/b]

Wt lip 05, 2005 10:54
Zacytowane obszernie fragmenty NIGDZIE nie przeczą moim tezom. Zresztą, znam je i sam zastanawiałem się, czy ich nie zacytować. I co elemelku?

Wt lip 05, 2005 12:41

Zacytowane obszernie fragmenty NIGDZIE nie przeczą moim tezom.

Może funeral by się nabrał na tego typu teksty, ale nie Incognito. Czego jak czego, ale rozumienia czytanego tekstu i logiki to ja cię uczyć nie zamierzam, bo szkoda mi czasu. :D
funeral napisał(a):
I co elemelku?

Nic, pokazałeś że nie potrafisz się odnieść do argumentów ani myśleć logicznie, każdy kto ma choć trochę rozumu przeczytawszy mojego posta natychmiast zobaczy, że nauka KRK jest sprzeczna z twoimi talibanizmami i to mi wystarczy, do twojej głowy dobijać się nie zamierzam, bo szkoda czasu.

Wt lip 05, 2005 12:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 282 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19  Następna strona