Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt lis 18, 2025 0:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 182  Następna strona
 Uchodzcy, Kosciół, imigranci, zagrożenia 
Autor Wiadomość
Post Re: Uchodzcy a Kosciół
Mozemy za rok porozmawiac jak Niemcy wygladaja.

Dla Polakow to raczej nie powinno byc smieszne. Z roznych powodow.
Ale za to jest typowo .... polskie. Nic samwnu nie robic i tylko innych krytykowac i wysmiewac.

So paź 24, 2015 8:26
Co jest typowo polskie Kael?

So paź 24, 2015 9:11
medieval_man napisał(a):
dla poluzowania... a może nie?

Jak będą wyglądać Niemcy za rok?
https://www.youtube.com/watch?v=PB9G7nRxp-k

Widać nie wszyscy wyluzowali.
Kael jest nadal spięta.
Kael napisał(a):
Mozemy za rok porozmawiac jak Niemcy wygladaja.

A skąd ta pewność że za rok ktoś Cię dopuści do głosu w tym Twoim landzie bez chusty na głowie?
Bierzesz taką opcję pod uwagę?

So paź 24, 2015 9:19
Cytuj:
A skąd ta pewność że za rok ktoś Cię dopuści do głosu w tym Twoim landzie bez chusty na głowie?

Czemu 8 milionów chrześcijan żyjących w krajach arabskich nie musiało nosić chust na głowach?
Każde demonizowanie służy jedynie ojcu kłamstwa.

So paź 24, 2015 9:24
Alus napisał(a):
Czemu 8 milionów chrześcijan żyjących w krajach arabskich nie musiało nosić chust na głowach?

Jak myślisz Aluś?

So paź 24, 2015 10:06

Nigdzie nie powiedziałem, że popieram Islam.
Ta kultura jest mi zupełnie obca.

Mamy w Europie problem z uchodzcami z tamtych regionów.
Ale Oni tutaj są. To są ludzie! I z tym trzeba coś zrobić.
Nie według reguł islamskich, tylko cywilizowanej (?) Europy.
Mamy ogromny problem, który trzeba rozwiązać

Zupełnie niezamierzenie stałem się w pewnym stopniu adwokatem tych ludzi.
Chciałbym znać o Nich prawdę, a nie półprawdy.

equuleuss napisał:
Cytuj:
Niewiarek, jako ateista szczególnie powinieneś obawiać się islamu który chce narzucać swoją ideologię na cały swiat...

Obawiać powinniśmy się w tym samym stopniu. Ty może mniej, jak zaczniesz się kajać, że zbłądziłeś.

equuleuss napisał:
Cytuj:
...gdzie Allah i koran każe zabijać i prześladować takich jak Ty.

@equuleuss:
Mam w domu Koran. Nie jest po polsku, co trochę utrudnia czytanie na dodatek specyficznego języka religijnego.
Tak kartkuję te Sury i mam problem ze znalezieniem fragmentu gdzie jest mowa o tym, że jest jakiś nakaz, polecenie zabijania niewierzących.

Kartkowanie jest dosyć pobieżne ze względu na inne obowiązki.
Natykam się w Koranie na ostrzeżenia, że niewierni zostaną ukarani, czeka ich gehenna.
Nie udało mi się trafić na nawoływanie, aby zabijać niewiernych.

equuleuss, gdybyś mógł podpowiedzieć w której Surze, w którym wersecie można o tym przeczytać, pewnie część rozmówców będzie Ci wdzięczna.

equuleuss napisał:
Cytuj:
A teraz możesz sobie żyć spokojnie wśród chrześcijan
i masz nawet prawo do wyrażania swoich opinii przeciwko nim

Czym zaskarbiłem sobie u chrześcijan takie względy, możliwości i nawet prawo? Chyba pójdę do kościoła i w podzięce padnę krzyżem.

equuleuss napisał:
Cytuj:
...ale każdy ma prawo bronić swojego świata i uniwersalnych wartości przed zalewem ideologii / religii islamu.

Zapomniałeś dodać: "i religii chrześcijan".

So paź 24, 2015 10:08
niewiarek napisał(a):
Mam w domu Koran.

A czy masz Pismo Święte?

So paź 24, 2015 10:21

Nie wiem skąd ta ciekawość.
Ale odpowiem.
Tak.
I to nie tylko w j. polskim.
Także po angielsku, rosyjsku, ukraińsku.

I co ciekawe, jako osoba niewierząca, zdarza mi się je otworzyć i coś przeczytać.

Gwoli szczegółów.
Mam jeszcze trochę literatury nie koniecznie związanej z z katolicyzmem.
Jeśli miałabyś ochotę zerknięcia do mojej prywatnej biblioteki, to zapraszam.
Adres podam na prywatny kontakt.

So paź 24, 2015 10:36
niewiarek napisał(a):
Tak.I to nie tylko w j. polskim.Także po angielsku, rosyjsku, ukraińsku.

Cieszy mnie że jesteś takim poliglotą.

niewiarek napisał(a):
I co ciekawe, jako osoba niewierząca, zdarza mi się je otworzyć i coś przeczytać.

Tak, wiem co aktualnie czytasz. Napisałeś o tym wcześniej. I pozwól że zacytuję

niewiarek napisał(a):
Mam w domu Koran. Nie jest po polsku, co trochę utrudnia czytanie na dodatek specyficznego języka religijnego.Tak kartkuję te Sury

Zatem wszystko na ten temat.

niewiarek napisał(a):
Gwoli szczegółów. Mam jeszcze trochę literatury nie koniecznie związanej z z katolicyzmem.Jeśli miałabyś ochotę zerknięcia do mojej prywatnej biblioteki, to zapraszam.Adres podam na prywatny kontakt.

A to jest propozycja z której zdecydowanie nie skorzystam.
Wróć do kartkowania.

So paź 24, 2015 10:52
niewiarek napisał(a):

Ciekawy jest raczej zestaw języków. Pytanie będzie niedyskretne, więc może i zostać przemilczane: tłumacz z zawodu, czy rodzina z korzeniami w Zakierzońskim Kraju?

So paź 24, 2015 10:56
Cytuj:
Mam w domu Koran. Nie jest po polsku, co trochę utrudnia czytanie na dodatek specyficznego języka religijnego.
Tak kartkuję te Sury i mam problem ze znalezieniem fragmentu gdzie jest mowa o tym, że jest jakiś nakaz, polecenie zabijania niewierzących.

W takim razie proszę, tutaj. A bierzesz pod uwagę Hadisy i fatwy wydawane przez imamów? To świętości dla muzułmanów i ich prawo.

Qur’an:9:5 “Fight and kill the disbelievers wherever you find them, take them captive, harass them, lie in wait and ambush them using every stratagem of war.”

Qur’an:9:29 “Fight those who do not believe until they all surrender, paying the protective tax in submission.”

Qur’an:8:39 “Fight them until all opposition ends and all submit to Allah.”

Qur’an:8:39 “So fight them until there is no more Fitnah (disbelief [non-Muslims]) and all submit to the religion of Allah alone (in the whole world).”

Ishaq:587 “Our onslaught will not be a weak faltering affair. We shall fight as long as we live. We will fight until you turn to Islam, humbly seeking refuge. We will fight not caring whom we meet. We will fight whether we destroy ancient holdings or newly gotten gains. We have mutilated every opponent. We have driven them violently before us at the command of Allah and Islam. We will fight until our religion is established. And we will plunder them, for they must suffer disgrace.”

Qur’an:8:65 “O Prophet, urge the faithful to fight. If there are twenty among you with determination they will vanquish two hundred; if there are a hundred then they will slaughter a thousand unbelievers, for the infidels are a people devoid of understanding.”

Qur’an:9:123 “Fight the unbelievers around you, and let them find harshness in you.”

Ishaq:578 “Crushing the heads of the infidels and splitting their skulls with sharp swords, we continually thrust and cut at the enemy. Blood gushed from their deep wounds as the battle wore them down. We conquered bearing the Prophet’s fluttering war banner. Our cavalry was submerged in rising dust, and our spears quivered, but by us the Prophet gained victory.”

So paź 24, 2015 11:06

Alus napisał(a):
Cytuj:

Nie nosiły chust i dlatego wiele z nich padało ofiarami jako niewolnice seksualne Państwa Islamskiego.
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/gwalt-u ... ego/jcd8er

So paź 24, 2015 11:16
Cytuj:
Czym zaskarbiłem sobie u chrześcijan takie względy, możliwości i nawet prawo? Chyba pójdę do kościoła i w podzięce padnę krzyżem.

Nadal nie chcesz zrozumieć że w islamskim kraju nie miałbyś racji bytu jako ateista lub chrześcijanin? W Arabii Saudyjskiej posiadanie Biblii jest karalne, chłopak został tam skazany na ukrzyżowanie z racji tego że jest chrześcijaninem.

Tymczasem w kulturze wyrosłej na chrześcijańskich korzeniach masz coś takiego jak prawa człowieka i wolność słowa a także wolność twojego wyboru w kwestii religi lub bycia ateistą.

W islamie nie ma takiej wolności i tolerancji. To że masz w domu koran o niczym nie świadczy, musiałbyś dobrze studiować także inne pisma a przede wszystkim poznać to co dzieje się w ich kulturze od strony prawdziwej a nie to co jest sprzedawane dla innych jako że islam jest religią pokoju. Nie jest. Zresztą w islamie istnieje coś takiego jak święte kłamstwo gdzie muzułmanin może oszukiwać cię, jako niewiernego w imię Allaha.

Cytuj:
...ale każdy ma prawo bronić swojego świata i uniwersalnych wartości przed zalewem ideologii / religii islamu.

Zapomniałeś dodać: "i religii chrześcijan".

Żyjesz wśród chrześcijan, żyjesz w chrześcijańskiej Europie, czy czujesz się tak uciemiężony chrześcijaństwem? I dlatego bardziej podoba ci się opresja islamu? Dzieki tym chrześcijańskim korzeniom masz prawa jako osoba. Państwa ateistyczne, komunistyczne już pokazały jak wygląda szczęście w/g ich systemu, około 170 milionów ofiar komunizmu, możesz przecież jechać do Korei Północnej i tam głodować razem z jej mieszkańcami w tym wolnym kraju przepełnionym ateistycznym dobrobytem. Ale i tak wtedy będziesz musiał czcić ich wodza.

So paź 24, 2015 11:22
akacja napisał(a):
Alus napisał(a):
Cytuj:

Nie nosiły chust i dlatego wiele z nich padało ofiarami jako niewolnice seksualne Państwa Islamskiego.
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/gwalt-u ... ego/jcd8er

Mnóstwo muzułmanek w krajach arabskich nie nosi chust.....mamy rozumieć, że wiele z nich zostały zgwałcone?
Wojownicy PI gwałcą także te w chustach.....

So paź 24, 2015 12:23
Mario-Magdaleno, moge sie z toba zalozyc, ze za rok bede mogla pisac. Z Niemiec.
U nas na wsi ponad 1000 ludzi to muzulmanie. Maja swoje zasady, jak chrzescijanie. Jedni rozumieja je i zyja nimi jak nasi neokatechumenaci z siodemka dzieci, a inni jak nasi niedzielni, badz swiateczni katolicy. Jedni uwazaja, ze corkom wystarczy prosty zawod, a inni, nawet bardzo tradycyjni (corki w chustach), pozwalaja im studiowac.
Oczywiscie, jak w bylej Jugoslawii, konflikt etniczno-religijny jest zawsze mozliwy, ale najbardziej straciliby na tym wlasnie nasi muzulmanie.

So paź 24, 2015 12:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 182  Następna strona