Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 17, 2025 7:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 182  Następna strona
 Uchodzcy, Kosciół, imigranci, zagrożenia 
Autor Wiadomość
Post Re: Uchodzcy a Kosciół
Alus, przestań powtarzac sowiecki agit-prop, zgodnie z którym Polacy nie umieją się sami rządzić i obronić, i potrzebują w związku z tym czyjejś opieki, jakiegoś łaskawego protektoratu. Polacy nie odstają w tym względzie od reszty ludzkości ani in plus, ani in minus, i tylko mieli pecha sąsiadować z Moskowią, która mogła, będąc państwem kresowym cywilizacji, swobodnie wybierać kraj, na którym skoncentruje całość swojej siły.

Niewiarek, nie wiesz, co to był Priwislinski Kraj? Nie znasz planów atomowego uderzenia na linii Wisły?

N paź 25, 2015 14:00
Cytuj:
Sugerujesz, że ateizm = Korea Północna?
Bardzo niewłaściwe porównanie.

Chyba że masz na myśli cześć i kult ich wodza. Komunizm raczej nie był zbyt przychylny do wyznawców jakiejkolwiek wiary, jest to raczej system mający ateistyczne korzenie.

Cytuj:
Ale tak będzie Ci łatwiej rozmawiać. Zyskasz zwolenników.

Akurat na tym mi nie zależy, jestem na forum w innym celu.

Cytuj:
Ja tą drogą nie zamierzam się wybierać. Różnimy się w poglądach.

To dobrze, ja jednak szanuję Twoje poglądy.

Cytuj:
Np. dinozaury dominowały na Ziemi przez ponad 130 mln lat.
Chrześcijanie? 0,002 mln lat, (policzyłem) 0,0015% dominacji czasu tych zwierzaków.
Kto może twierdzić na podstawie tak nikłego fragmentu czasu, że chrześcijaństwo to coś najlepszego, lepszego niż np. ateizm?

No dobrze, tylko wskaż coś lepszego niż najważniejsze przykazanie w chrześcijaństwie? Gdybyśmy stosowali się do tego to byłby raj na Ziemi. Ale z góry uprzedzam, że owszem, ja mogę pomóc muzułmaninowi, i moglbym zrobić to dla Mistrza, nawet ze szczerą troską i zaangażowaniem.

Problem jest w tym, że muzułmanin być może nie będzie podzielał tych uczuć. Ponieważ wpojono mu niechęć a nawet nienawiść do chrześcijaństwa i ogólnie niewiernych a także ich świata. Ponieważ jedna religia mówi - nadstaw drugi policzek, kochaj nawet nieprzyjaciół, a druga nawołuje do opanowania całego świata tylko z jedną słuszną ideologią jaką jest islam, nawet kosztem życia innych.

W ateistycznym społeczeństwie szybciej mogą zanikać moralne i etczne podstawy, szybciej może zapanować chęć wywyższania jednostki, czyli siebie samego, bo każdy ma skłonność do egoistycznego zachowania, podczas kiedy chrześcijaństwo kieruje raczej na drogę poświęcenia i walki z własnym ego. Aby żyć bardziej dla innych, chociaż nie jest to łatwe, ponieważ trzeba jakby złamać siebie samego, wyprzeć się siebie, jak powiedział Chrysytus. Dlatego taka droga nie jest ani łatwa ani prosta i większość jednak wybierze tą drogę bardziej wygodną, czyli szukanie czegokolwiek tylko dla siebie.

Dinozaury nie tworzyły kultury ani cywilizacji, człowiek to inna bajka.

Cytuj:
No właśnie i to jest różnica między ateistą i wyznawcą jakiejś religii.
Ja bym napisał:
"Każdy człowiek powinien szukać sprawiedliwości".

Owszem, ale czy każdy to robi, czy każdemu na tym zależy? Czy pracodawca szuka sprawiedliwości czy raczej własnego zysku, i tutaj można podciągnąć pod to polityków, w sumie prawie każdego. Chrześcijanin poprzez to co wyznaje powinien być bardziej niż inni skierowany w tą stronę, aby dążyć do sprawiedliwości. Wyznawana religia do czegoś zobowiązuje, chociaż oczywiście nie jest to żadnym przymusem. Podjęcie życia w/g nauki Jezusa jest dobrowolne.

Cytuj:
Wolność wyboru jakiej doświadczają np. Ks. Ks. Lemański, Boniecki.
Mam pewne obawy, że po dzisiejszej wyborczej niedzieli, nie zgadzając się z głosem Kościoła też doświadczę obostrzeń dot. mojego widzenia świata.

Prawdę mowiąc nie interesują mnie żadne wybory w tym kraju, po prostu nie mam żadnej opcji i nie popieram nikogo. Ewentualnie, pozostaje opcja wyjazdu z tego kraju, jesli ktoś zupełnie nie zgadza się na sytuację tutaj panującą. W sumie dla mnie jest to także trudne, bez względu na to kto jest u władzy.

Cytuj:
Nie jestem zwolennikiem Islamu!
Ile razy mam to powtarzać?
Tak samo jak prawdopodobnie 99,99(9) % polaków
Dotrze to kiedyś do Ciebie?

I podobnie tyle samo Polaków nie popiera przyjmowania wyznawców islamu w granice Europy. Dlatego iż jest już pewne doświadczenie pokazujące że oni chcą zaprowadzać swoje porządki gdziekolwiek się znajdują.

Cytuj:
Mam wrażenie, że to tekst w swojego rodzaju slangu z jednego z krakowskich pubów.
Szkoda,ze dla większości niezrozumiały.

Co jak co, ale Ergo ma swoisty styl wyrażania się i trzeba lawirować na jego poziomach, nie każdy potrafi, to fakt. Dowodzi to jednak istnienia inteligencji i umysłu.

N paź 25, 2015 14:28
niewiarku
dobrze wiem, że rodzice nie bedą ze mną fizycznie cały czas. Z pewnością są duchowo...jeśli rozumiesz co chcę Ci powiedzieć.

Cytuj:
Chyba wszystkie moje wypowiedzi zmierzają w stronę, aby łączyć, a nie dzielić, jak usiłesz sugerować? Warto wczytać się w wypowiedzi.

Przecież wiesz, że niczego nie sugeruję.
Co do wczytywania się w wypowiedzi, czasami zdarza się, że rozumiemy dość opatrznie.

Cytuj:
Dziękuję za prezent w postaci linka z muzyką.
Nie wydaje mi się, aby był to wykonawca, którego muzykę polubię.
Ale tym niemniej dziękuję.

Ale cieszę się, że odłsuchałeś :)
Mam do Ciebie ogromną prośbę, czy zechciałbyś mi podarować link z muzyką którą lubisz. I ja chciałabym Ci podziękować.
Moglibyśmy się w ten sposób odrobinę poznać, zanim dojdziemy do poznania lektur. Zgoda?

Cytuj:
Nie jestem zwolennikiem Islamu!
Ile razy mam to powtarzać?

A tymi słowami uspokoiłes mnie i sprawiłeś radość.

Miłego popołudnia niewiarku.

N paź 25, 2015 15:00
ErgoProxy napisał(a):
Alus, przestań powtarzac sowiecki agit-prop, zgodnie z którym Polacy nie umieją się sami rządzić i obronić, i potrzebują w związku z tym czyjejś opieki, jakiegoś łaskawego protektoratu. Polacy nie odstają w tym względzie od reszty ludzkości ani in plus, ani in minus, i tylko mieli pecha sąsiadować z Moskowią, która mogła, będąc państwem kresowym cywilizacji, swobodnie wybierać kraj, na którym skoncentruje całość swojej siły.

Niewiarek, nie wiesz, co to był Priwislinski Kraj? Nie znasz planów atomowego uderzenia na linii Wisły?

Przestanę, gdy zgłosisz problem do odpowiednich gremiów i spowodujesz wykreślenie z naszej historii zdradę polskich magnatów w XVI i Targowicę w XVIII w.

N paź 25, 2015 15:10

Maria-Magdalena napisała:
Cytuj:
Mam do Ciebie ogromną prośbę, czy zechciałbyś mi podarować link z muzyką którą lubisz.

Bardzo chętnie. Ale tych linków byłoby bardzo wiele.
Mogę się podzielić moimi muzycznymi upodobaniami, i nie tylko, ale to raczej na "privie". Odezwę się, ale nie dzisiaj, nie będę miał możliwości.
Tutaj na forum podzielę się, i to polecam wszystkim, choćby tym linkiem:
https://www.youtube.com/watch?v=Zd_oIFy1mxM
Utwór jest Ci zapewne doskonale znany, ale przy okazji słuchania warto zwrócić uwagę na to, co wyprawia gość przy organach.
Przy tym utworze lubię jak mogę nastawić głośniki na "pełną parę".
Miłego słuchania.

ErgoProxy napisał:
Cytuj:
Niewiarek, nie wiesz, co to był Priwislinski Kraj?

Jeśli już, to ja osobiście powiedziałbym "Priwislinskij Kraj" (dorzuciłem "j" na końcu pierwszego słowa),
pomaga to w zrozumieniu o czym mówisz, szczególnie jeśli nie jest to podstawowym wątkiem rozmowy. Ale to raczej małoistotny szczegół.

ErgoProxy napisał:
Cytuj:
Nie znasz planów atomowego uderzenia na linii Wisły?

Nie.
Nie mam dostępu do takich szczegółów. Bedę wdzięczny, a pewnie nie tylko ja, za oświecenie.

@equuleuss:
Chcę przypomnieć. Napisałeś:
Cytuj:
...możesz przecież jechać do Korei Północnej i tam głodować razem z jej mieszkańcami w tym wolnym kraju przepełnionym ateistycznym dobrobytem.

Odpisałem pytając:
Cytuj:
Sugerujesz, że ateizm = Korea Północna?

Wykręcasz się pisząc:
Cytuj:
Chyba że masz na myśli cześć i kult ich wodza

To skąd łączenie ateizmu z Koreą Płn? To tam zrodziła się idea ateizmu? Korea jest odpowiedzialna za ateizm?
Jeśli ateizm nie podoba Ci się to chyba nie oznacza, abyś automatycznie w swoich wypowiedziach nadawał mu pejoratywność.

Cytuj:
Komunizm raczej nie był zbyt przychylny do wyznawców jakiejkolwiek wiary, jest to raczej system mający ateistyczne korzenie.

I to jest Twoje sensacyjne odkrycie?

Cytuj:
wskaż coś lepszego niż najważniejsze przykazanie w chrześcijaństwie

A które to jest to najważniejsze w Twoim mniemaniu?

Cytuj:
Ale z góry uprzedzam, że owszem, ja mogę pomóc muzułmaninowi, i moglbym zrobić to dla Mistrza, nawet ze szczerą troską i zaangażowaniem.

A masz jakieś swoje sumienie?
Zrobyłbyś to jedynie dla Mistrza?
To pcha mi się zapytanie jaka jest różnica porównując Twoją wypowiedz z tym co głosi Islam.
Zrobię coś, ale jedynie dla Mojego Mistrza.

Ja, ateista, nie mam żadnego mistrza. Ale jeśli będę miał możliwość, to w miarę swoich możliwości pomogę i muzułmaninowi, i chrześcijanowi, i każdem będącemu w potrzebie. I nikogo nie odtrącę.
Nie jest mi potrzebny żaden guru któremu będę służył. W imieniu którego będę ślepo wykonywał jego polecenia.
Kieruję się swoją świadomością i realizmem. Nie pcham się z nadstawianiem drugiego policzka.
Jak dotąd, bez bałwolczego chwalenia się, nie było nikogo kto rzuciłby we mnie kamieniem.

equuleuss pisze:
Cytuj:
W ateistycznym społeczeństwie szybciej mogą zanikać moralne i etczne podstawy

Kto nafaszerował Cię takimi ideami?
Masz głowę na karku i swój rozum? Postaraj się z tego skorzystać.

N paź 25, 2015 19:58

Alus napisał(a):
akacja napisał(a):
Alus napisał(a):
Czym obniżają rangę kraju, a nawet sami sobie prokurują nieszczęście - rozbiory, potop szwedzki to dzieła Polaków.
Bohaterami stają sie jedynie w walce, w obronie ojczyzny.

Polacy sami najechali na siebie :o

Czytałam kiedyś "Potop" Sienkiewicza to jest o zwycięskiej obronie Jasnej Góry przed najazdem szwedzkim. Z kolei "Pan Wołodyjowski" o obronie przed islamską, turecką inwazją.

Cała trylogia Sienkiewicza, należy do naszego dziedzictwa narodowego, pisana "dla pokrzepienia serc" by chronić przed wynarodowieniem.

Nie rozumiesz pisanego tekstu?.....jak byk stoi zaprosili.....zaprosili Szwedów, zaprosili carycę Katarzynę....o Targowicy chyba coś słyszałaś?

Współczesna Targowica, to sprzedawczyki wobec Brukseli. Musiałam poczekać na skończenie ciszy wyborczej, ale rozliczenie w wyborach dotyczyło tej zdrady narodu odnośnie sprowadzenia do Polski islamskich migrantów. Tusk nie reprezentuje interesów Polski, Kopacz ulega Brukseli.
Różnie w okresach polskiej historii była obrona narodowej tożsamości.

Gdyby nie tajna konspiracja w czasie zaborów, Polski może dalej nie byłoby na mapie. Gdyby w czasie II wojny światowej Polacy mówili, ale nie ma gdzie walczyć, bo na wschodzie Rosja sowiecka, a na Zachodzie Niemcy hitlerowskie, to o wiele dłużej ludzie ginęli by w obozach koncentracyjnych. Gdyby nie działacze Solidarności do dziś może bylibyśmy pod okupacją komunistyczną.

Alus napisał(a):
ErgoProxy napisał(a):

Przestanę, gdy zgłosisz problem do odpowiednich gremiów i spowodujesz wykreślenie z naszej historii zdradę polskich magnatów w XVI i Targowicę w XVIII w.

To w zależności od tego, co ktoś chce widzieć, można jakieś fakty wykreślić z historii :o

N paź 25, 2015 21:48
niewiarku
dziękuję z Twój ulubiony muzyczny utwór.
Miałeś rację. Jest mi znany :)

N paź 25, 2015 21:53
Cytuj:
To skąd łączenie ateizmu z Koreą Płn? To tam zrodziła się idea ateizmu? Korea jest odpowiedzialna za ateizm?
Jeśli ateizm nie podoba Ci się to chyba nie oznacza, abyś automatycznie w swoich wypowiedziach nadawał mu pejoratywność.

Nie czytasz moich wszystkich postów na Forum, w takim razie nie znasz mojej realnej postawy wobec ateistów i ateizmu.

W kontekście Korei mówię o komuniźmie, który ma raczej ateistyczne korzenie.

I nie martw się że mam misję nawracania wszystkich wokół, ponieważ ateistów szanuję a sam jestem transseksualistą, czyli nieco nietypowy.

Cytuj:
A które to jest to najważniejsze w Twoim mniemaniu?

Nie w moim mniemaniu lecz w tym co przekazał Jezus.

Cytuj:
Zrobyłbyś to jedynie dla Mistrza?
To pcha mi się zapytanie jaka jest różnica porównując Twoją wypowiedz z tym co głosi Islam.

A Ty dla kogo chcesz być dobry? W imię kogo i czego wyciągnąłbyś swoją rękę do człowieka który okazuje ci swoją jawną wrogość? W imię idei? Ale jakiej idei? Bowiem aby przełamać samego siebie i złamać swoj egozim musi być ta idea, to jest nie byle co, nie każdy chce coś takiego w swoim własnym życiu, ludzie chcą żyć raczej wygodnie, na luzie, bez łamania siebie samego a jeśli ktoś im źle życzy to nie zawsze chcą mu pomagać. Musi być jakaś idea dla czlowieka i nawet Bóg to rozumie, zresztą tym bardziej On.

A różnica jest taka że islamista w imię Allaha i proroka zamorduje innego człowieka, a chrześcijanin w imię Chrystusa może przebaczyć takiemu mordercy i modlić się za niego aby stał się inny. Czujesz tą różnicę czy nadal nie rozumiesz?

Cytuj:
A masz jakieś swoje sumienie?

A co kształtuje Twoje sumienie i skąd masz pewność że jest ono doskonale ukształtowane?

Cytuj:
Ja, ateista, nie mam żadnego mistrza. Ale jeśli będę miał możliwość, to w miarę swoich możliwości pomogę i muzułmaninowi, i chrześcijanowi, i każdem będącemu w potrzebie. I nikogo nie odtrącę.

Pamiętasz jakie słowa napisałem do Ciebie duzo wcześniej? Że pomógłbym takiemu muzułmaninowi w potrzebie nawet jeśli on zamachnąłby się na mnie maczetą w podzięce. Ale zapominasz o tym chyba. I skąd masz takie przekonanie że ja jestem kimś kto odtrąciłby kogoś w potrzebie, nie znasz mnie wcale. A moje słowa ukazujące prawdę o islamie o tym nie świadczą.

Cytuj:
Nie jest mi potrzebny żaden guru któremu będę służył. W imieniu którego będę ślepo wykonywał jego polecenia.

Chrystus nie jest żadnym guru i nie wykonuję ślepo jego poleceń. On nie daje poleceń bo to nie jest armia, ale dobrowolne pójście za nim jeśli ktoś jest w stanie odkryć wartości w tym wszystkim. Możesz się nawet zbuntować wobec niego i on to także zrozumie.

Cytuj:
Kieruję się swoją świadomością i realizmem.

I ja również.

Cytuj:
Nie pcham się z nadstawianiem drugiego policzka.
Jak dotąd, bez bałwolczego chwalenia się, nie było nikogo kto rzuciłby we mnie kamieniem.

Skąd wiesz że nie ma, czytasz w sercach i myślach innych ludzi? Czy wiesz że są osoby które z uśmiechem na ustach mogą myśleć najgorsze rzeczy o tobie?

Cytuj:
Kto nafaszerował Cię takimi ideami?
Masz głowę na karku i swój rozum? Postaraj się z tego skorzystać.

Jest to normalna obserwacja świata, społeczeństwo ateistyczne prędzej czy później zatraci swoje morale i upadnie, bowiem człowiek musi w coś wierzyć, nawet jeśli to jest wiara w innego człowieka, lub w siebie samego. To fakt że mimo wszystko Bóg wpisał w serce każdego człowieka pewne prawa moralne, ale to musi mieć konkretny filar. I tak na przykład w komuniźmie istniał i nadal istnieje kult wodza, czyli kult jest jednak potrzebny ludzkości.

N paź 25, 2015 22:00
akacja napisał(a):
To w zależności od tego, co ktoś chce widzieć, można jakieś fakty wykreślić z historii?

Nie można. Można jednak je zreinterpretowac, również ahistorycznie. Na przykład tzw. potop naprawdę zaczął się od zwykłej kłótni rodzinnej o prawa do tronu, ale szwedzkiego. Członek tejże rodziny panujący w Rzplitej nie mógł sobie poradzić z równoczesnym najazdem Moskali i powstaniem Rusinów. Panowie bracia widzieli więc, że Rzplita ginie i szukali dla niej ratunku. Naturalnym rozwiązaniem w tamtej epoce było odnowienie unii personalnej ze Szwecją, i dlatego właśnie pospolite ruszenie zdradziło nie państwo, ale króla postrzeganego jako nieudolny na rzecz takiego, który umożliwiał sojusz polsko-litewsko-szwedzki przeciw Moskwie. Nikt jednak nie przypuszczał, że kretyn Carolus okaże się łasy na łupy, a nie na władzę. No i doszło, do czego doszło.

N paź 25, 2015 22:02
niewiarek napisał(a):
Jeśli już, to ja osobiście powiedziałbym "Priwislinskij Kraj" (dorzuciłem "j" na końcu pierwszego słowa),

Dzięki, rzeczywiście – mój błąd.

niewiarek napisał(a):
Nie mam dostępu do takich szczegółów. Bedę wdzięczny, a pewnie nie tylko ja, za oświecenie.

O, mam: mapka prognozowanych uderzeń i skażeń.

Po prostu, żeby Układowi Warszawskiemu udała się kampania przeciw NATO, to wojska zgromadzone w NRD musiałyby dostać wsparcie od Armii Czerwonej; oczywistym kontrmanewrem było uderzenie na najdogodniejszej trasie przemarszu, które na dodatek zamieszałoby w logistyce nacierających wojsk. Ze świadomości tego wziął się przecież Kukliński.

Pn paź 26, 2015 0:27
ErgoProxy napisał(a):
akacja napisał(a):
To w zależności od tego, co ktoś chce widzieć, można jakieś fakty wykreślić z historii?

Nie można. Można jednak je zreinterpretowac, również ahistorycznie. Na przykład tzw. potop naprawdę zaczął się od zwykłej kłótni rodzinnej o prawa do tronu, ale szwedzkiego. Członek tejże rodziny panujący w Rzplitej nie mógł sobie poradzić z równoczesnym najazdem Moskali i powstaniem Rusinów. Panowie bracia widzieli więc, że Rzplita ginie i szukali dla niej ratunku. Naturalnym rozwiązaniem w tamtej epoce było odnowienie unii personalnej ze Szwecją, i dlatego właśnie pospolite ruszenie zdradziło nie państwo, ale króla postrzeganego jako nieudolny na rzecz takiego, który umożliwiał sojusz polsko-litewsko-szwedzki przeciw Moskwie. Nikt jednak nie przypuszczał, że kretyn Carolus okaże się łasy na łupy, a nie na władzę. No i doszło, do czego doszło.

Dokładnie tak jak panowie Targowicy ratowali Rzeczpospolitą.

Pn paź 26, 2015 9:19
Do zastanowienia, dla tych, ktorzy chca jednak troche pomyslec, co i dlaczego Kosciol ( a nie tylko "lewacy") mowi o uchodzcach
http://kosciol.wiara.pl/doc/2764670.Jez ... l-uchodzca

Pn paź 26, 2015 9:26
Nie. W przypadku Targowicy wiadomo już było, że Rzplita jest pod moskiewskim protektoratem, że racją stanu Prus jest utrzymanie się w jednym kawałku, a nie w dwóch, i że trzeba manewrować ostrożnie między gniazdami szerszeni. Jak wiadomo, nie zrobiono tego, ale przepchnięto Konstytucję na rympał. I jeśli targowiczanie mają ponosić odpowiedzialność za danie Katarzynie pretekstu do rozbioru, to masoni-reformatorzy muszą odpowiadać za danie pretekstu konserwatystom do zawiązania Targowicy.

Pn paź 26, 2015 9:27
Konkluzja - Polacy to naród anielski, bez win, bez wad, a wszelkim nieszczęściom tylko winni wszechobecni masoni......nacjonalizm w pełnej krasie.
Ci co podpisali listy folksdojczów, Goralenvork, także masoni.
A sowieci prawidłowo interpretowali inwazję 17 września 1939r obroną Polaków przed nawałą hitlerowską.....

Pn paź 26, 2015 10:03
Hm, czy ja nie strzeliłem sobie w stopę z tą Targowica. No, powiedzmy że w schyłkowej fazie myśl polityczna w Rzplitej nie wylatywała ponad poziomy, niezależnie od stronnictwa.

Ale generalnie, lepiej jest podkreślać to, co Polaków łączy, niż wyrzucać jakichś targowiczan i jakichś magnatów poza nawias Narodu. Bo jeśli historia ma być przykładem i monitem dla teraźniejszości, i nauką dla wieków przyszłych, to... właśnie w sąsiednim wątku widać, do czego prowadzi interpretacja z klucza "a, bo to zdrajcy byli". Do kłótni i pomówień, i niemożności utarcia koniecznego kompromisu. Lepiej dla nas będzie, jeśli przełkniemy, że nasi przodkowie wtopili wszyscy po równo, a jedynym sprawiedliwym okazał się Kościuszko, Białorusin zresztą.

Pn paź 26, 2015 10:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 182  Następna strona