Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 0:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 182  Następna strona
 Uchodzcy, Kosciół, imigranci, zagrożenia 
Autor Wiadomość
Post Re: Uchodzcy a Kosciół
Cytuj:
Uważam, że Polacy powinni przede wszystkim dostrzegać czynione przez siebie dobro i je podkreślać.

I koniecznie udawać, że nigdy nie czynili niczego złego.....nawet w zajęli Zaolzie, ale tylko aby ich uchronić przed Hitlerem....

Cytuj:
Uważam, że normalne jest udzielanie pomocy w pierwszej kolejności swoim (rodzinie, krajanom, chrześcijanom i zagrożonym śmiercią lub niewolą), potem emigrantom ekonomicznym (zwykle bogatszym od przeciętnego Polaka).

No zobacz....a głupia wdowa wrzuciła ostatni grosik nie dbając o swój byt.....ba..nawet została za to pochwalona i wskazana jako wzór.....

Pn paź 26, 2015 14:19
Moderator

Kael napisał(a):
@medieval_man: od 11 lat jestesmy w UE . Uwazasz, ze ciagle stac nas tylko na pozycje biednego krewnego?

Tak uważam.
Moje wieloletnie doświadczenie (pół roku praca w Polsce, pół roku na Zachodzie Europy) daje mi prawo do takiego podsumowania.
Nawet ekipy pracowników, z którymi jeżdżę na Zachód jako tłumacz zawsze są traktowane przez zachodnich pracodawców, jako biedni krewni.
Oczywiście, nie wtedy, gdy trzeba się do czegoś dołożyć.
Kael napisał(a):
Nikt od Polski przeciez nawet nie oczekuje tego, co Niemcy czy Szwajcaria (wcale nie w unii) maja rozpracowane i przecwiczone takze na dziesiatkach tysiecy polskich uchodzcow ekonomicznych z poczatku lat osiemdziesiatych. Nikt nie mowi, ze mamy przyjac z tych setek tysiecy polowe tego co Niemcy (co byloby sprawiedliwe ze wzgledu na ilosc mieszkancow).
Mamy przechowac kilkanascie tysiecy zarejestrowanych, zweryfikowanych, podanych na tacy i z duuuzym wyprzedzeniem.

My ćwiczymy to aktualnie na dziesiątkach tysięcy imigrantów z Ukrainy (tylko w pierwszej połowie tego roku - do 22 lipca- przyjęliśmy oficjalnie 21214 imigrantów z Ukrainy - ilu przebywa nieoficjalnie, tego nie wie nikt)
Kael napisał(a):
A i to obraza nasza polska dume, ze ktos nam cos kaze.

To obraża dumę każdego.
I niszczy solidarność oraz miłosierdzie.

Pn paź 26, 2015 14:48
Zobacz profil WWW
No wlasnie: moj syn tez uwaza, ze ja to go moge co najwyzej grzecznie poprosic, a on sie zastanowi. Ale moje tfu, jasne ze jego, pieniadze, to mu sie naleza, bo tak.

Jak ktos sie zachowuje, tak sie go traktuje.

Pn paź 26, 2015 15:01
Moderator

Kael napisał(a):
No wlasnie: moj syn tez uwaza, ze ja to go moge co najwyzej grzecznie poprosic, a on sie zastanowi.

I ma rację.
Kael napisał(a):
Ale moje tfu, jasne ze jego, pieniadze, to mu sie naleza, bo tak.

I ma rację. Uważasz inaczej?

Pn paź 26, 2015 15:14
Zobacz profil WWW
No widzisz: ty uwazasz, ze obowiazki w rodzinie (wspolnocie) to maja rodzice, a prawa maja dzieci (nowi czlonkowie) Ja uwazam, ze wspolnota (rodzinna) bazuje na partnerstwie i rodzielaniu obowiazkow w miare dojrzewania mlodego pokolenia. No i rodzice, szczegolnie dajac kase, maja tez prawa.

Inaczej mozesz skonczyc jak moi znajomni, ktorzy dzielnie finansuja bezrobotne 40- letnie “dzieci“. A bezrobotne, bo nikt ich nie docenil i nie podal im na tacy pracy zgodnej z ich oczekiwaniami.

Ale to twoj wybor wychowawczy.

Pn paź 26, 2015 15:25

Alus napisał(a):
Cytuj:
Uważam, że Polacy powinni przede wszystkim dostrzegać czynione przez siebie dobro i je podkreślać.

I koniecznie udawać, że nigdy nie czynili niczego złego.....nawet w zajęli Zaolzie, ale tylko aby ich uchronić przed Hitlerem....

Czuję się Polakiem, dlatego boli mnie antypolska propaganda.
Uważam z całym przekonaniem, że należy pochwalać to co dobre i wzmacniać to. Nie skupiać się na błędach, ale na sukcesach.

Czy dlatego, że Gross szkaluje Polskę i Polaków mim się do tego przyłączać?
Czy dlatego, że Niemcy i Rosjanie wychwalają swoje narody, to ja też miałbym tak czynić na szkodę mojej Ojczyzny?

Nie! Jestem Polakiem i będę bronić tego co polskie. Zwłaszcza tu, gdzie starasz się wciąż pognębiać polskość.

Pn paź 26, 2015 15:30

@equuleuss:
No zmuszę jeszcze raz przypomnieć w kontekście dyskusji Twoją wypowiedz:
Cytuj:
...możesz przecież jechać do Korei Północnej i tam głodować razem z jej mieszkańcami w tym wolnym kraju przepełnionym ateistycznym dobrobytem.

A dlaczego nie proponujesz, aby tam zakazać sprzedaży noży?
Można wykorzystać w różnych celach.

Chrześcijanin mówi: zrobię to .......... jedynie dla Mistrza.
Muzułmanin mowi: zrobię to .......... jedynie dla Allaha.
Komunista mówi: zrobię to .......... jedynie dla Wodza.
Nie wygląda to b. podobnie?

Specjalnie wstawiłem kropki, aby uwypuklić o co mi chodzi.
W miejscu kropek można znalezć najrozmaitsze idee, i ogromne rzesze ludzi gotowych za nimi iść, realizować idee swojego Nauczyciela.
Uważam, że właśnie to wszystko jest religią.

Ateista nie może powiedzieć: zrobię to .......... jedynie dla nauczyciela. (Chyba, że potraktować jako nauczyciela naukę, próbę racjonalnego zrozumienia przez człowieka świata. Choć w drobnej części.). Nauka do niczego nie namawia.

Patologie, jakim ulega część ludzi są wszędzie. W każdej religii. Wśród ateistów pewnie też.
Czy ateizm namawia ludzi do jakichś działań? Czy to dobrych, neutralnych, czy też złych?

equuleuss pisze:
Cytuj:
A Ty dla kogo chcesz być dobry?

Nie mam ochoty odpowiedać na takie pytanie, ale dla Ciebie zrobię wyjątek.
Dla Tych co mnie nie lubią.

equuleuss pisze:
Cytuj:
W imię kogo i czego wyciągnąłbyś swoją rękę do człowieka który okazuje ci swoją jawną wrogość?

Jeśli poda mi daty urodzin ostanich czterech Papieży to wyciągam;)

W imię kogo? Tutaj pewien problem.
Może w podzięce dla tych żewymyślili "0" (zero) jako pojęcie matematyczne.

Pn paź 26, 2015 15:46
andej napisał(a):
Alus napisał(a):
Cytuj:

Czuję się Polakiem, dlatego boli mnie antypolska propaganda.
Uważam z całym przekonaniem, że należy pochwalać to co dobre i wzmacniać to. Nie skupiać się na błędach, ale na sukcesach.

Czy dlatego, że Gross szkaluje Polskę i Polaków mim się do tego przyłączać?
Czy dlatego, że Niemcy i Rosjanie wychwalają swoje narody, to ja też miałbym tak czynić na szkodę mojej Ojczyzny?

Nie! Jestem Polakiem i będę bronić tego co polskie. Zwłaszcza tu, gdzie starasz się wciąż pognębiać polskość.

Broń....nawet zaprzeczaj faktom historycznym....
A polscy biskupi piszący przebaczamy i prosimy o przebaczenie to zdeklarowani zdrajcy narodu.
Podobni do zdrajców Kościoła - święty Jan Paweł II i papież Franciszek.

Pn paź 26, 2015 15:47

Alus napisał(a):
Broń....nawet zaprzeczaj faktom historycznym....
A polscy biskupi piszący przebaczamy i prosimy o przebaczenie to zdeklarowani zdrajcy narodu.
Podobni do zdrajców Kościoła - święty Jan Paweł II i papież Franciszek.

1. Nie zaprzeczam. Ale promuję to, co dobre.

2. Biskupi, których zwykle potępiasz, uczynili dobrze. A po wielkiej nagince, Gierek zaczął realizować ich postulaty. Oczywiście , jako swoje.

3. Uważanie za zdrajców Kościoła współczesnych papieży wynika jedynie z Twojego stosunku do Kościoła, a nie ich postępowania.

4. Dziwię się, że nie potępiasz w czambuł JPII. Wszak zrobił tyle dobra dla Polski. Między innymi dla Polski. Więc też naganne?

Pn paź 26, 2015 15:59
Moderator

Kael napisał(a):
No widzisz: ty uwazasz, ze obowiazki w rodzinie (wspolnocie) to maja rodzice, a prawa maja dzieci (nowi czlonkowie) Ja uwazam, ze wspolnota (rodzinna) bazuje na partnerstwie i rodzielaniu obowiazkow w miare dojrzewania mlodego pokolenia. No i rodzice, szczegolnie dajac kase, maja tez prawa.

Inaczej mozesz skonczyc jak moi znajomni, ktorzy dzielnie finansuja bezrobotne 40- letnie “dzieci“. A bezrobotne, bo nikt ich nie docenil i nie podal im na tacy pracy zgodnej z ich oczekiwaniami.

Ale to twoj wybor wychowawczy.

Widzisz, Kael, to nie jest wybór wychowawczy tylko zastana rzeczywistość.
Twoje dziecko ma prawo do wszystkiego, co Twoje.
Możesz je wychowywać nie tylko wskazując na konieczność partnerstwa, ale to partnerstwo umożliwiając poprzez uniezależnianie od siebie.

Partnerstwo nie polega na żądaniu, ale na dogadywaniu się, prawda?
A w jakiej sytuacji stawia nas UE?

Pn paź 26, 2015 16:17
Zobacz profil WWW
Kiedy moje dziecko uparcie nie chce wlaczyc sie we wspolne zycie rodzinne prosba, czyli traktowaniem jak czlowieka myslacego (i krzyczacego o prawa dostepne doroslym), to musi sie liczyc z konsekwencjami: czlowiek dorosly jest odpowiedzialny. Takze finansowo chocby za siebie.

A etap pierwszy jest: nie dbasz o wspolne? My nie dbamy o to co dla ciebie jest wazne. Chcesz byc niezalezny? Zadbaj sam o siebie. Na poczatek szkola, pokoj, czyste ubranie itp. Rodzice nie sa sluzacymi nastolatka. Jezeli nie postawia mu najpozniej wtedy granic, to beda go zywic i bedac na emeryturze.

Dzieci nalezy wychowac do doroslosci czyli odpowiedzialnosci za siebie i za innych. Dosyc mamy trzydziestoletnich mamisynkow.
Bledem "starej" unii bylo traktowanie innych krajow (w tym i Grecji) podlug siebie. Ale mysle, ze szczegolnie ten rok otrzezwil wszystkich optymistow zachodnich.

Pn paź 26, 2015 17:22
Cytuj:

Tylko tutaj wstaw sobie co wykona. Muzułmanin być może zetnie głowę, chrześcijanin przebaczy, a komunista?

Cytuj:
Uważam, że właśnie to wszystko jest religią.

Ateizm też jest formą indywidualnej religii.

Cytuj:
Dla Tych co mnie nie lubią.

Zrozumiałeś moje pytanie nieco inaczej. Pytałem dla kogo chcesz być dobry w sensie tego dla jakiej idei chcesz być dobry, pomocny, czyli w porządku. Bo przecież nie musisz, ale jest to Twoim wyborem, a wybór jest zawsze czymś spowodowany.

Pn paź 26, 2015 18:20
equuleuss napisał(a):
Cytuj:

Tylko tutaj wstaw sobie co wykona. Muzułmanin być może zetnie głowę, chrześcijanin przebaczy, a komunista?

Chrześcijanin wybaczy....też tylko może.

Cytuj:
Zrozumiałeś moje pytanie nieco inaczej. Pytałem dla kogo chcesz być dobry w sensie tego dla jakiej idei chcesz być dobry, pomocny, czyli w porządku. Bo przecież nie musisz, ale jest to Twoim wyborem, a wybór jest zawsze czymś spowodowany.

A prosty powód - aby być człowiekiem - nie wystarczy?....Czasem się śmieję, że najpierw jestem człowiekiem, potem filozofem, potem długo, długo nic, a dopiero potem księdzemks J. Tischner.

Pn paź 26, 2015 19:54
Cytuj:

Przynajmniej będzie się starał.

Cytuj:
A prosty powód - aby być człowiekiem - nie wystarczy?....Czasem się śmieję, że najpierw jestem człowiekiem, potem filozofem, potem długo, długo nic, a dopiero potem księdzemks J. Tischner.

Czyli wiara i Chrystus są do niczego potrzebni. Przecież wystarczy że jesteśmy ludźmi. Tylko dlaczego ten świat wygląda tak jak wygląda.

Pn paź 26, 2015 21:59

Alus napisał(a):
equuleuss napisał(a):
Cytuj:

Chrześcijanin, jeśli jest chrześcijaninem, to nie może, ale musi przebaczyć. Podkreślam, jeśli jest chrześcijaninem. Poznacie ich po owocach.
Jeśli natomiast ktoś deklaruje się być chrześcijaninem, to wcale nie znaczy, że nim jest.
Powtarzam, chrześcijanina poznacie po owocach.

Equuleuss ma rację. A Alus, widać, raczej nie lubi chrześcijan.

Wt paź 27, 2015 8:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 182  Następna strona