Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 20:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1837 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 123  Następna strona
 Czy Bóg istnieje? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy Bóg istnieje?
sapper napisał(a):
Askadtowiesz napisał(a):
sapper napisał(a):
Ale wlasciwie o co chodzi w tym szukaniu DNA? Przeciez nikt nie zna jakie jest DNA Boga, wiec i tak nic takie badanie nie da,
Sam Bóg, jako istota duchowa, nie moze mieć DNA (maja je tylko istoty materialne). Założmy, ze w jakis tam sposób przydzielił Jezusowi DNA dziedziczone po ojcu. Czyz poznanie budowy takiego szczególnego DNA nie byłoby rewelacją?

Zgadza sie ze bylo by rewelacja, ale pozostaje pytanie do czego ta rewelacja miala by, lub mogla by posluzyc, bo z pewnoscia nie do ustaleniia ojcostwa.

Gdyby było to jakieś szczególne, wyróżniające sie DNA, byłoby to potwierdzeniem boskiego pochodzenia Jezusa.
Ale co by było, gdyby sie okazało, ze jest typowe? Wówczas nawet można by ustalić z jakiej grupy wywodził sie biologiczny ojciec Jezusa, nawet prześledzic ileś pokoleń wstecz.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Wt lis 03, 2015 20:48
I sadzisz ze na tym by sie skonczylo?

Wt lis 03, 2015 21:00

sapper napisał(a):

Zapewne nie, zawsze są tacy którzy kwestionują nawet fakty. Ale wpływ takiego odkrycia byłby ogromny.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Śr lis 04, 2015 20:52
Askadtowiesz napisał(a):
sapper napisał(a):

Zapewne nie, zawsze są tacy którzy kwestionują nawet fakty. Ale wpływ takiego odkrycia byłby ogromny.

Tak, ogromny, bo probowano by stworzyc Jezusa invitro, jak klona.
Chyba nie wiesz do czego dzis ludzie moga byc zdolni, zwlaszcza szaleni naukowcy.

Śr lis 04, 2015 23:33
sapper napisał(a):
Chyba nie wiesz do czego dzis ludzie moga byc zdolni, zwlaszcza szaleni naukowcy.
Wyższy poziom dyskusji: argumentacja ze stereotypów popkulturowych.
Obrazek

Cz lis 05, 2015 5:56

sapper napisał(a):
Askadtowiesz napisał(a):
sapper napisał(a):

Raczej myslałem o wpływie na poglady ludzi.
Gdyby się okazało, ze Jezus był zupełnie zwykłym człowiekiem, chęć klonowanie byłaby niewielka.
Ciekawiej byłoby gdyby miał boskie DNA, tyle ze ja w taki wariant nie wierzę.
Gdyby ktoś wierzył, musiałby chyba też wierzyc ze taki zabieg jest niewykonalny.

G.C. Lichtenberg

Cz lis 05, 2015 20:18
Istniała lub istnieje jakaś sekta która mówiła pewne rzeczy o klonowaniu Jezusa, natknąłem się kiedyś na taki temat.

A co do DNA, to nie pamietam teraz nazwiska pisząc ten post, ale istniał pewien człowiek który zresztą został uznany przez świat za szarlatana, ale on twierdził że brał udział w badaniach krwi Jezusa, gdzie poprzez pewne metody zostały nawet wyodrębnione chromosomy i było ich bodajże tylko 24 wedlug jego słów, czyli że w DNA Jezus miałby mieć wszystkie cechy fizyczne dziedziczone po matce a tylko jeden Y jako określający płeć męską.

Cz lis 05, 2015 21:18

akruk napisał(a):
Byłby to prosty test na autentyczność. Jeśli komórki są diploidalne, krew pochodzi pochodzi od osobnika, który miał parę biologicznych rodziców, jak każdy z nas. Nie słyszałem, żeby w którymkolwiek z badań któregokolwiek cudów eucharystycznych sprawdzano DNA, nawet całkiem współcześnie, kiedy te badania są łatwo dostępne i stosunkowo tanie. W Sokółce też nie. Ciekawe dlaczego?

Nie zrobią badań DNA, bo jak by wyszło że ojcem jest jakiś murzyn, to wtedy wielu ludzi pomyślało by sobie, że to całe chrześcijaństwo to jakaś głupota.
equuleuss napisał(a):
Istniała lub istnieje jakaś sekta która mówiła pewne rzeczy o klonowaniu Jezusa, natknąłem się kiedyś na taki temat.

A co do DNA, to nie pamietam teraz nazwiska pisząc ten post, ale istniał pewien człowiek który zresztą został uznany przez świat za szarlatana, ale on twierdził że brał udział w badaniach krwi Jezusa, gdzie poprzez pewne metody zostały nawet wyodrębnione chromosomy i było ich bodajże tylko 24 wedlug jego słów, czyli że w DNA Jezus miałby mieć wszystkie cechy fizyczne dziedziczone po matce a tylko jeden Y jako określający płeć męską.

Czyli Jezus musiał wyglądać jak własna matka :-D

Cz lis 05, 2015 22:31
Cytuj:

Niekoniecznie, bo jednak jako mężczyzna był poddany pod działanie testosteronu który podkreśla i nadaje męskie rysy twarzy i formuje sylwetkę.

Na przykład już dzisiaj jest to możliwe że dwie kobiety mogą mieć dziecko wspólnie, z ich gamet, ale to będzie tylko dziecko płci żeńskiej.

Pt lis 06, 2015 0:10
equuleuss napisał(a):
Cytuj:
Niekoniecznie, bo jednak jako mężczyzna był poddany pod działanie testosteronu który podkreśla i nadaje męskie rysy twarzy i formuje sylwetkę.
Testosteron jest produkowany w jądrach. Żeby je mieć, trzeba odziedziczyć chromosom Y, jak mi się zdaje? Kobiety go nie mają, więc jak mógł go mieć po matce?

Pt lis 06, 2015 0:37

equuleuss napisał(a):
Ale chodzi o DNA, a chromosomy to struktury bardziej złożone. Człowiek ma ich 46, po 23 od każdego rodzica. Nie ma takich ludzi, którzy by mieli tylko połowę chromosomów (a Jezus był normalnym człowiekeim, jak wynika z opisów). Na te 23 chromosomy tylko jeden jest płciowy, tak więc pomimo, ze w praktyce w pierwszej kolejnosci zwracamy uwagę na płeć, w dziedziczeniu nie jest ona bynajmniej najwazniejsza. Mało tego, nie jest przecież dziedziczona, lecz jest pewną wypadkową.
Wariant z połową chromosomów nie jest możliwy. Kto chce szukac wariantów, powinien sie zastanowić skad wzięły sie 23 brakujące chromosomy (=kto był ojcem lub jak został on zastąpiony).

G.C. Lichtenberg

Pt lis 06, 2015 21:35
akruk napisał(a):
Testosteron jest produkowany w jądrach. Żeby je mieć, trzeba odziedziczyć chromosom Y, jak mi się zdaje? Kobiety go nie mają, więc jak mógł go mieć po matce?

Odniosłem te słowa do mojego postu powyżej w którym piszę - A co do DNA, to nie pamietam teraz nazwiska pisząc ten post, ale istniał pewien człowiek który zresztą został uznany przez świat za szarlatana, ale on twierdził że brał udział w badaniach krwi Jezusa, gdzie poprzez pewne metody zostały nawet wyodrębnione chromosomy i było ich bodajże tylko 24 wedlug jego słów, czyli że w DNA Jezus miałby mieć wszystkie cechy fizyczne dziedziczone po matce a tylko jeden Y jako określający płeć męską.

So lis 07, 2015 0:29
Robek napisał(a):
Nie zrobią badań DNA, bo jak by wyszło że ojcem jest jakiś murzyn, to wtedy wielu ludzi pomyślało by sobie, że to całe chrześcijaństwo to jakaś głupota.

equuleuss napisał(a):

Askadtowiesz napisał(a):
Gdyby się okazało, ze Jezus był zupełnie zwykłym człowiekiem, chęć klonowanie byłaby niewielka.

Nie wiem czy Wasze wypowiedzi wypływają z pychy, bałwochwalstwa czy zwyczajnej głupoty człowieka zapatrzonego w siebie, swoje "nieograniczone" możliwości!

A może to jedynie "zwykłe teorie" człowieka wykształconego?

Uwłaczają sacrum, które jest tajemnicą.
To gwałt zadawany Bogu.

So lis 07, 2015 7:49
Maria-Magdalena napisał(a):
Robek napisał(a):

equuleuss napisał(a):

Askadtowiesz napisał(a):

Nie wiem czy Wasze wypowiedzi wypływają z pychy, bałwochwalstwa czy zwyczajnej głupoty człowieka zapatrzonego w siebie, swoje "nieograniczone" możliwości!

A może to jedynie "zwykłe teorie" człowieka wykształconego?

Uwłaczają sacrum, które jest tajemnicą.
To gwałt zadawany Bogu.

Najgorsze bluźnierstwo to możliwość wykrycia, że Ojcem Chrystusa jest murzyn......nie możebne, uwłaczające Bogu.
Powtórzę za MM - pycha jest destrukcyjna.

So lis 07, 2015 9:17
Alus napisał(a):
Najgorsze bluźnierstwo to możliwość wykrycia, że Ojcem Chrystusa jest murzyn......nie możebne, uwłaczające Bogu.

Nie wiem jakie jest najgorsze bluźnierstwo.
Ale wiem, że obłuda jest wstrętna.

Gdybyś miała choć odrobinę rozsądku, a nie jedynie złośliwość, która Cię zżera od środka to nie pisałabyś takich bzdur.

Przypomnę Ci, że Jezus był Żydem, człowiekiem pustyni...więc siłą rzeczy kolor Jego skóry nie był śnieżnobiały.

Gdybyś wierzyła w moc Boga, w Jego słowa, że wszyscy ochrzczeni są Jego dziećmi nie maiłabyś takich wątpliwości...a świat byłby dla Ciebie bardziej zrozumiały.

A co do pychy droga Aluś - Ciebie i mnie oddala od Boga. Ale każdą z nas na swój sposób.

So lis 07, 2015 10:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1837 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 123  Następna strona