Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68 ... 182  Następna strona
 Uchodzcy, Kosciół, imigranci, zagrożenia 
Autor Wiadomość

Post Re: Uchodzcy a Kosciół
akacja napisał(a):
Dla tych, którzy tak bardzo przejmują się losem uchodźców informuję, że dziś mają możliwość wykazania się. Przed kościołami do puszek będą zbierane pieniądze na pomoc humanitarną dla Syrii. Według założenia chodzi o to, by chrześcijanie i muzułmanie nie musieli opuszczać swych domów i pomoc będzie skierowana tam na miejscu.
Do puszki datek wrzucę, choć mam mieszane uczucia na co rzeczywiście ta kasa pójdzie.

Akacjo! Popieram. Uczestniczę.
Potrzebujących należy zawsze wspierać.

N lis 08, 2015 10:11
akacja napisał(a):
Dla tych, którzy tak bardzo przejmują się losem uchodźców informuję, że dziś mają możliwość wykazania się. Przed kościołami do puszek będą zbierane pieniądze na pomoc humanitarną dla Syrii. Według założenia chodzi o to, by chrześcijanie i muzułmanie nie musieli opuszczać swych domów i pomoc będzie skierowana tam na miejscu.
Do puszki datek wrzucę, choć mam mieszane uczucia na co rzeczywiście ta kasa pójdzie.

A co księża ukradną?

Cytuj:
Świadomie złamał zasady oraz ślubowania. Zamiast uznania błędów wywołał skandal szkodzący Kościołowi, aby promować swoją książkę. Jego działanie było (i jest?) szkodliwe dla Kościoła

Owszem złamał i odrzucił, ale dla Kościoła chyba lepiej, że odszedł, w przeciwieństwie do innych duchownych prowadzających się po Rzymie z młodymi kochankami.
Tacy bowiem niszczą i szkalują KK, podobnie jak kardynałowie z kościelnych funduszy remontujący sobie 700 m apartamenty....

N lis 08, 2015 10:20
Alus napisał(a):
akacja napisał(a):

A co księża ukradną?

W wiekszosci instytucji charytatywnych dziala to tak, ze pracownicy etatowi maja przerosniete zarobki, a do wykonania ich prac angazowani sa wolontariusze. Do tego dochodza koszty obslugi transportu i roznych innych ktore sa wielokrotnie zawyzane przez firmy wynajmowane za zebrane fundusze . Zwykle do osob potrzebujacych trafia mniej niz 1% zebranych funduszy.
Prezesi, kierownicy ksiegowi, magazynierzy itp. zarabiaja kwoty kilkakrotnie wyzsze niz ich odpowiednicy w firmach zarobkowych, transporty kosztuja takze kilkakrotnie wiecej niz faktyczne koszty i ceny za transport. Do tego dochodza koszty ochrony i haracze dla Rzadow danego kraju do ktorego idzie transport.
Ja osobiscie nie daje zadnych datkow instytucjom pozakoscielnym, a chcac pomoc komus wole dac datek bezposrednio, nawet jesli mialo by sie to wiazac z wyjazdem np. do Etiopii.
Nawet liczac koszt przejazdu to procent kasy bedzie wielokrotnie wyzszy.
Kiedys nawet zrobilem bezposrednie potracanie ustalonej kwoty z mojego konta raz w roku, a okazalo sie ze bezczelniie zaczeli sobie brac roczny datek co kilka miesiecy, wiec zrobilem szum w banku i musieli zwrocic skradziona kase. Byl to British Red Cross i powiedzialem im przez tel. ze dzieki ich dzialaniom zadna instytucja charytatywna nie dostanie odemnie ani pensa.

N lis 08, 2015 10:56
sapper napisał(a):
Alus napisał(a):
akacja napisał(a):

A co księża ukradną?

W wiekszosci instytucji charytatywnych dziala to tak, ze pracownicy etatowi maja przerosniete zarobki, a do wykonania ich prac angazowani sa wolontariusze. Do tego dochodza koszty obslugi transportu i roznych innych ktore sa wielokrotnie zawyzane przez firmy wynajmowane za zebrane fundusze . Zwykle do osob potrzebujacych trafia mniej niz 1% zebranych funduszy.
Prezesi, kierownicy ksiegowi, magazynierzy itp. zarabiaja kwoty kilkakrotnie wyzsze niz ich odpowiednicy w firmach zarobkowych, transporty kosztuja takze kilkakrotnie wiecej niz faktyczne koszty i ceny za transport. Do tego dochodza koszty ochrony i haracze dla Rzadow danego kraju do ktorego idzie transport.
Ja osobiscie nie daje zadnych datkow instytucjom pozakoscielnym, a chcac pomoc komus wole dac datek bezposrednio, nawet jesli mialo by sie to wiazac z wyjazdem np. do Etiopii.
Nawet liczac koszt przejazdu to procent kasy bedzie wielokrotnie wyzszy.
Kiedys nawet zrobilem bezposrednie potracanie ustalonej kwoty z mojego konta raz w roku, a okazalo sie ze bezczelniie zaczeli sobie brac roczny datek co kilka miesiecy, wiec zrobilem szum w banku i musieli zwrocic skradziona kase. Byl to British Red Cross i powiedzialem im przez tel. ze dzieki ich dzialaniom zadna instytucja charytatywna nie dostanie odemnie ani pensa.

Papieskie Dzieło Pomocy w Potrzebie nie jest wyjątkiem?

N lis 08, 2015 11:02
Jesli dzieje sie to samo, to szybko zmniejsza sie fundusze.
Kosciol, tzn. ksieza i caly kosciol sa utrzymywani z innych funduszy, wiec jesli jakakolwiek czesc z tych charytatywnych funduszy idzie na utrzymanie ksiezy, misjonarzy czy tez jakichs zarzadcow funduszu, to bylo by to okradanie biednych i potrzebujacych.
Na kazdy cel sa oddzielne skladki na dany fundusz, a jakiekolwiek przekladanie czy inne wykorzystanie tych funduszy to byla by kradziez.

N lis 08, 2015 11:23
sapper napisał(a):
Jesli dzieje sie to samo, to szybko zmniejsza sie fundusze.
Kosciol, tzn. ksieza i caly kosciol sa utrzymywani z innych funduszy, wiec jesli jakakolwiek czesc z tych charytatywnych funduszy idzie na utrzymanie ksiezy, misjonarzy czy tez jakichs zarzadcow funduszu, to bylo by to okradanie biednych i potrzebujacych.
Na kazdy cel sa oddzielne skladki na dany fundusz, a jakiekolwiek przekladanie czy inne wykorzystanie tych funduszy to byla by kradziez.

W tym rzecz.
Kradzieżą jest zabór pieniędzy przeznaczonych an konkretny cel.
Przy czym jak wskazuje popularne powiedzenie z Kościoła żyje, kto Kościołowi służy, odnosi się także do wszystkich instytucji charytatywnych i fundacja. Zatrudnieni pracownicy muszą otrzymywać wynagrodzenie z wykonywaną pracę.
Obawa przed ewentualnością kradzieży, a co za tym idzie odmowa datków, uderza najbardziej w potrzebujących.

N lis 08, 2015 12:14

Ja jestem trochę rozdarty... Niby powinniśmy pomagać bliźnim, ale jak widzę co się dzieje w Nigeri i innych krajach gdzie islamiści mordują "innowierców" to mówię stanowcze nie dla muzumańskiej watachy. Islam to ideologia teroryzmu

N lis 08, 2015 13:34
Zobacz profil WWW
andej napisał(a):
Alus napisał(a):
A co księża ukradną?

Jeden z 12, którzy byli z Jezusem też postąpił źle. A jednak czcimy i szanujemy apostołów.

Jeśli nawet jakiś ksiądz jest złodziejem, to nie znaczy, że należy obarczać tym innych księży.

Sprawia mi ból to, że jesteś wrogiem Kościoła. W ten sposób również walczysz z wierzącymi, którzy należą do Kościoła.

Wymagasz od innych szacunku dla PO, ale wszystkimi innymi gardzisz. Tym właśnie jest sugerowanie, że księża ukradną to, co przeznaczone na Syryjczyków. Nie musisz obrażać tych, którzy dają swoje pieniądze na ten cel. Sama nie chcesz wspomagać (to wymówka, że kradną, aby nic nie dawać), to sprawa Twojego sumienia.

Ocknij się i zacznij czytać ze zrozumieniem.
Nie rozumiesz ironii, to nie musisz tego ostentacyjnie okazywać.
Nie każda okazja jest dobra do przywalenia.

Zenjo napisał(a):
Ja jestem trochę rozdarty... Niby powinniśmy pomagać bliźnim, ale jak widzę co się dzieje w Nigeri i innych krajach gdzie islamiści mordują "innowierców" to mówię stanowcze nie dla muzumańskiej watachy. Islam to ideologia teroryzmu

Czyli skoro terroryści mordują, to przyczyna aby nie wspomagać ich ofiar?

N lis 08, 2015 14:07

equuleuss napisał(a):
Cytuj:
Cattus - a przeanalizuj ile tysięcy muzułmańskich Czeczenów przyjęliśmy. I co się stało? I sprecyzuj co oznaczają według Ciebie te niebezpieczne poglądy.

Moje wcześniejsze posty tutaj gdzie pisałem że Czeczeni założyli w Polsce komórkę ISIS. I fragment komentarza pewnej osoby.

niech się nie powołuje na Czeczenów, bo to nie jest dobry przykład. To czym się zajęli ci co zostali w Polsce, statystyki i akta policyjne pokazują. Przemyt, zorganizowana przestępczość i prostytucja to było ich zajęcie. Nawet nasi gangsterzy bali się ich mafii, więc przestańcie powoływać się na ten precedens bo to wszystko jest w dokumentach łatwe do udowodnienia.

A przytaczałeś jakieś konkretne dane czy źródła?

"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction:
http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog
https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage

N lis 08, 2015 15:23
Nachodzi mnie pytanie o sens pomocy tym przesladowanym, bo skoro sa tam mordowani to znaczy ze nie maja dostatecznej ochrony, wiec cokolwiek sie tam im dostarczy wpadnie niechybnie w rece ich oprawcow, czyli zabijajac Chrzescijan zdobywaja przy okazji srodki na kontynuowanie mordow.
Tam potrzebna bezposrednia obecnosc sil zbrojnych ONZ. A przy okazji ochrony ONZ moze dostarczac zywnosc i inne srodki tym ochranianym.
Oczywiscie musi to byc konkretna ochrona, a nie zebranie ochranianych w jednym miejscu i pozniej pod jakims politycznym pretekstem pozostawienie ich na pastwe losu i mordercow.

Najbardziej wnerwia mnie postawa USA, namieszali i wzieli co chcieli, a teraz maja wszystkich w nosie.

N lis 08, 2015 20:16
sapper napisał(a):
Nachodzi mnie pytanie o sens pomocy tym przesladowanym, bo skoro sa tam mordowani to znaczy ze nie maja dostatecznej ochrony, wiec cokolwiek sie tam im dostarczy wpadnie niechybnie w rece ich oprawcow, czyli zabijajac Chrzescijan zdobywaja przy okazji srodki na kontynuowanie mordow.
Tam potrzebna bezposrednia obecnosc sil zbrojnych ONZ. A przy okazji ochrony ONZ moze dostarczac zywnosc i inne srodki tym ochranianym.
Oczywiscie musi to byc konkretna ochrona, a nie zebranie ochranianych w jednym miejscu i pozniej pod jakims politycznym pretekstem pozostawienie ich na pastwe losu i mordercow.

Najbardziej wnerwia mnie postawa USA, namieszali i wzieli co chcieli, a teraz maja wszystkich w nosie.

Analogicznie - giną lotnicy, tracone są samoloty, większość broni i żywności przejmują Niemcy - alianci wobec tej wiedzy winni zaniechać pomocy płonącej Warszawie?
Kto ratuje jedno życie, ratuje świat - spośród tej ewentualnie wykradzionej pomocy zawsze jakaś część trafi do potrzebujących.
Wobec współczesnego marnowania ton żywności (pełne śmietniki) zastanawianie sie, czy wrzucić 2-5-10 zł, to egoistyczna małostkowość.

Amerykanie tak postępują stale - najważniejszy zysk.

Pn lis 09, 2015 8:35
Oczywiście. Powinni zachować to zaopatrzenie na swoją ofensywę, albo w ogóle przekazać Stalinowi, wywarłszy uprzednio odpowiedni nacisk na niego, aby on tej skutecznej pomocy udzielił. Bo on może. A Alianci nie.

Alus napisał(a):
Amerykanie tak postępują stale - najważniejszy zysk.

A kto tak nie postępuje? Jaka potęga biednieje na własne życzenie? Bo może będzie dało się skorzystać na jej upadku...

Pn lis 09, 2015 8:43

Alus napisał(a):
andej napisał(a):
Alus napisał(a):
A co księża ukradną?

Wymagasz od innych szacunku dla PO, ale wszystkimi innymi gardzisz. Tym właśnie jest sugerowanie, że księża ukradną to, co przeznaczone na Syryjczyków. Nie musisz obrażać tych, którzy dają swoje pieniądze na ten cel. Sama nie chcesz wspomagać (to wymówka, że kradną, aby nic nie dawać), to sprawa Twojego sumienia.

Ocknij się i zacznij czytać ze zrozumieniem.
Nie rozumiesz ironii, to nie musisz tego ostentacyjnie okazywać.
Nie każda okazja jest dobra do przywalenia.

Czy za ironiczne potraktujesz pytanie:

Kto płaci Alus za krytykowanie Polski, Polaków i Kościoła?

Pn lis 09, 2015 8:45
I bedziesz dalej brnal? Dopisales Alus szkalowanie ksiezy. Pytanie bylo ironiczne . Alus tym pytaniem ksiezy ani nie posadza ani nie oskarza. Pokazuje absurdalnosc podejrzen.
Jezeli kazda dobra akcja jest traktowana z duzym sceptycyzmem i przestrzega sie, ze KTOS moze te pieniadze zdefraudowac, to co na to napisac? Kto niby mialby defraudowac pieniadze zbierane za zgoda proboszcza?

Twoje (przykladowe) pytanie jest obrazliwe, ale pasuje do mentalnosci pragnacych zmian. To powszechne przeswiadczenie, ze POwskim lemingiem (czyli antyfanem pretesa i jego partii) mozna byc tylko za pieniadze. W twoim pytaniu jest teza.

Pn lis 09, 2015 8:59
Cytuj:
Czy za ironiczne potraktujesz pytanie:

Kto płaci Alus za krytykowanie Polski, Polaków i Kościoła?

Ja ci radzę - nie brnij, bo znów będziesz pisać CZEGO SIĘ WSTYDZĘ - chyba nie muszę ponownie cytować?

Pn lis 09, 2015 9:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68 ... 182  Następna strona