Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 27, 2025 5:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 134 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
 TVN vs Radio Maryja - ostateczna rozgrywka? 

Komu kibicujesz?
Radiu Maryja 42%  42%  [ 11 ]
TVN 19%  19%  [ 5 ]
To głupie pytanie, nikomu nie kibicuję, ponieważ to oczywiste, że TVN tylko obiektywnie informuje o Radiu Maryja i nie ma mowy o żadnej walce politycznej 38%  38%  [ 10 ]
Liczba głosów : 26

TVN vs Radio Maryja - ostateczna rozgrywka? 
Autor Wiadomość

Twoja jeszcze ciekawsze- każdy kto nie jest katolikiem jest niegodziwy tak? Cóż za głupota... Oczywiście, że ma się modlić, naśladować Jezusa, czyż nie?

Tego nie powiedziałem. Kościół wzywa do budowania cywilizacji życia, ale sama modlitwa nie wystarczy.

A.
Wychodzi mit państwa wynzaniowego. Z twoich słów wynika, że świeckość państwa oznacza ateizm... Dla mnie świeckość państwa nie moze wykluczać wierzących katolików z wpływu na władzę. Katolicy w życiu społeczno - politycznym mają obowiązek wprowadzać zasady moralności chrześcijańskiej i nauczania społecznego Kościoła. Świeckość państwa oznacza, że nie rządzą w nim duchowni, a tolerancja światopoglądowa dopuszcza również do współtworzenia państwa ludzi o innym światopoglądzie.

Wt lip 05, 2005 15:56

Oczywiście, ale moja tolerancja światopoglądowa nie dozwala robienia z mównicy ambony.

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Wt lip 05, 2005 16:13

Poseł Sobecka miała powód do modlitwy, w pełni popieram to co zrobiła i uważam, że jak komuś sie nie podobało to mógł się nie włączać. Jednak okazuje się, że modlić się nie można. W Radiu Maryja też ? Bo eter musi być neutralny światopoglądowo. Dlatego wielu RM przeszkadza.

Wt lip 05, 2005 16:27

sejm jest świecki więc modlitwa jakby nie na miejscu była........
......RM radiej katolickim zdaje się jest więc niech sobie nadają ale mogliby odczepić się od polityki

hawk!

Wt lip 05, 2005 16:50

To niech pójdzie do kościoła, do domu, czy gdzie tam chce- może się modlić, ale nie w sejmie. A o to mi chodzi z RM, żeby tam się modlono, a nie politykowało.

And shame on you

Wt lip 05, 2005 16:53

Możesz sobie chcieć. Naucznie Kościoła jest inne. Radio katolickie nie ma się ograniczać do modlitwy, ale sprawy polityczne ma prawo i obowiązek poruszać. I niech tak będzie.

Świecki nie znaczy ateistyczny. Tyle. Poseł Sobecka reprezentuje katolickich wyborców i zaintonowała modlitwę w rocznicę wyboru Jana Pawła II - największego Polaka. Jak komuś przeszkadza modlitwa niech się zastanowi nad swoją tolerancją.

Wt lip 05, 2005 21:26

Pomyliłem się. Poseł Sobecka zaintonowała modlitwę za wiedzą Marszałka Sejmu przed rozpoczęciem obrad plenarnych, w związku ze spotkaniem w Asyżu i apelem papieża do wszystkich o połączenie się w modlitwie. Nie widzę w tym nic zdrożnego.

Wt lip 05, 2005 21:30

A ja widze. Jak pisałem wyżej mównica to nie ambona, sejm nie kościół, papież nie prezydent. I jak dla mnie wszystko jasne, akcja bardzo nie na miejscu.

And shame on you

Wt lip 05, 2005 22:01

Nie mów, że aby się modlić wchodzisz tylko na ambonę i modlisz się tylko w Kościele. A papież ma władzę monarchiczną, rządzi państwem watykańskim jako władca świecki.

Wracając do Radia Maryja. Dlaczego w radiu katolickim nie wolno poruszać tematów politycznych ? Czy są jakieś przeszkody ze strony naucznia Kościoła, prawa państwowego ?

Rozumiem troskę, żeby odgraniczyć sacrum i profanum, ale sfera sacrum ogranicza się do sfery kościoła, ołtarza.

Wt lip 05, 2005 22:15
1. Komuchy osiągnęły w końcu swój cel: wszyscy są przekonani, że Kościół nie powinien zajmować się polityką ??? Ale dlaczego ??? Kościół to nie księża, tylko WSZYSCY WIERNI !!! Czy oznacza to, że katolik nie powinien zostać politykiem ??? ABSURD !!!

2. Czy RM jest częścią kościoła ??? Z pewnością. Czy reprezentuje stanowisko kościoła RK w Polsce ??? Tu już bym polemizował.

3. T*N to telewizja Pani W. Państwo W. to znani SB-ccy agitatorzy. Pan W. został przecież w czasie najwięksej komuny przywieziony z CCCP "w teczce" aby stworzyć w Polsce Drugi PR TV, czyli wówczas sztandarową agendę propagandy komunistycznej i indoktrynacji. Trzeba o tym pamiętać.

Śr lip 06, 2005 8:10

Modle się też w domu, gdy wiem, że ktoś może na mnie patrzec to wole pomodlić się po cichu, tak, żeby nikt nie widział, czyli w/g słów Jezusa. Do tego zdaje mi się, że mieszkam w niepodległej Polsce, gdzie inny władca nie ma nic do gadania.
Są takie przeszkodzy, że jak już ktoś powiedział przedstawia się wszystko jednostronnie, nawet nie raczy się zaprosić przedstawicieli innej opcji.

Funeral- rozróżnij kościół i Kościół.

And shame on you

Śr lip 06, 2005 14:36
- "Powinniście zwyciężać zło przy pomocy dobra, także i zło najbardziej zestarzałe, najbardziej zaskorupiałe. Dokonajcie wyłomów w murze nienawiści, nie dajcie się zwodzić, pobudzajcie do przezwyciężenia wszelkich uraz i wszelkiej niezdrowej rywalizacji, wszelkiej zawiści"..Jan Paweł II "Modlitwy i rozważania na każdy dzień".
Czytam apel o. Rydzyka do pielgrzymów, słuchaczy RM ...i czytam wyliczankę ile to zarabia Michnik i GW....a co to ma wspólnego z RM?
Michnik i grupa dziennikarzy z nim związana, utworzyli gazetę, bo to ich sposób zarabiania na życie....udało się im, mają "kasę" - ich sprawa.
Nie widzę związku: finanse GW a finanse RM...inni odbiorcy i inne źródło finansowania.
Apel o modlitwę, skupienie, odcięcie od agitacji politycznej...i "diabełek"-finanse GW :D

Śr lip 06, 2005 17:21

Gdy nie wiadomo o co chodzi, chodzi o pieniądze. Jak można łatwo zauważyć w tym temacie padają zarzuty, że Radio Maryja doi, wyłudza itd. Prawda jest taka, że w porównaniu z GW pieniadze na utrzymanie radia są śmiesznie małe. Chodzi o to porównanie - kto ma rzeczywiste imperium. Ciebie widzę też drażni temat pieniędzy. Kościół ma być ubogi, ale czy oznacza to, że BIEDNY ?
GW ma 900 mln rocznie na swoją krecią robotę, ogólnopolskie medium katolickie na działalność ewangelizacyjną ma 25 mln złotych.

Śr lip 06, 2005 19:41

czemu Ciebie tak boli ta Gazeta Wyborcza, niech sobie ma, to o Rydzyk słubował ubustwo, a nie gazeta, czy TVN

Śr lip 06, 2005 20:01
Zobacz profil WWW

małe pytanko: mialibyscie coś przeciw gdyby na sejmową mównicę wszedł przedstawiciel innej religii/wyznania i zaczął się modlić swoją modlitwą?

Śr lip 06, 2005 20:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 134 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona