Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 18:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1837 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 123  Następna strona
 Czy Bóg istnieje? 
Autor Wiadomość
Post Re: Czy Bóg istnieje?
Ogolnie, to badania na podstawie C14 to jak losowanie toto lotka.
Albo sie trafi, albo nie.
Najciekawszy jest fakt, ze w badaniach bierze sie pod uwage naturalny rozpad, C14 na N i tym samym jego zniejszanie sie ilosciowe w materii organicznej. Nie bierze sie jednak pod uwage warunkow podczas okresu istnienia danego przedmiotu, czyli wystawieniia na promieniowania, i warunkow fizycznych w minionych okresach, jak np. podwyzszony, lub zmniejszony poziom C14 w atmosferze.
Niby cos tam koryguja, ale na podstawie warunkow arktycznych bo z tamtad pochodza dane o zawartosciach C14 w przeszlosci, ale wszyscy chyba wiedza jak sie maja warunki w arktyce, do warunkow tropikalnych, czy np. pustynnych. No, ale to przeciez naukowcy, choc dla mnie to tzw. kolko wzajemnej adoracji, a nie nauka.
Jedna teoria jest podpierana inna, a jak ktoras zawodzi to wprowadzaja kolejna podparta nawet tymi blednymi. :-)

Śr lis 11, 2015 20:49
equuleuss napisał(a):
Cytuj:
Nie zmieniaj tematu. To znana, ale tak prymitywna sztuczka, że chyba nie sądziłeś, że mnie na nią nabierzesz?
Jeden i drugi całun sa w jakiś sposob powiązane ze sobą. Poza tym, nie potrafisz wytłumaczyć tej sztuczki. Podobnie jak nie potrafiłbyś wytłumaczyć fenomenu z Guadalupe
Nie zamierzam odpuszczać jednego fałszerstwa, żeby przeskakiwać do następnego, które podsuwasz jako temat zastępczy, a potem w połowie do kolejnego i tak ad mortem defecatam

equuleuss napisał(a):
W jaki sposób biskup przeprowadził badania płótna które nasunęły mu myśl iż to jest fałszerstwo.
W ogóle mnie to nie obchodzi.

equuleuss napisał(a):
A gdzie jest nazwisko tego genialnego kuglarza? Znów anonim?
Już na to odpowiadałem. Macie we trójkę zdumiewające problemy z czytanie, zrozumieniem i pamięcią.

Cytuj:
Ustalono to całe lata temu. Płótno pochodzi z XIII-XIV wieku, czyli jest fałszerstwem z czasów jednego z poprzedników biskupa d'Arcis, tak jak to napisał.

equuleuss napisał(a):
Nie wiem czy slyszałeś iż zrobiono nowe badania metodą C-14 i wyniki były zaskakujące, a mianowicie powtwierdzające autentyczność.
Kolejne bezczelne, wyssane z brudnego palca kłamstwa? Proszę wskazać PRACĘ NAUKOWĄ opisującą te rzekome nowe badania.

equuleuss napisał(a):
Cytuj:
Bo na razie przytaczasz BEZCZELNE KŁAMSTWA z jakiegoś ANONIMA, a nie wyniki badań naukowych. Kto powtarza jawne kłamstwa i po zwróceniu uwagi, że są to kłamstwa, nie potrafi podać rzetelnych źródeł pokazujących prawdziwość, ten jest świadomym kłamcą, oszustem. To jak będzie?..
A Ty jesteś w posiadaniu autentycznego ręcznego odpisu tegoż biskupa?
Nie jest mi potrzebny. Wystarczy, że potrafię ją wskazać i zacytować. Notatka d'Arcisa od dawna znajduje się w Bibliotece Narodowej w Paryżu (Collection de Champagne, v. 154, f.° 138), była badana przez różne osoby i znana zanim wykonano badanie radiowęglowe.
To jak będzie - wskażesz te PRACE NAUKOWE, czy jesteś po prostu kłamcą, który opowiada brednie WYSSANE Z PALCA?

Śr lis 11, 2015 20:50
equuleuss napisał(a):
Fragment artykułu.

Cytuj:
W roku 1988 laboratoria badające Całun Turyński ogłosiły sensację: płótno Całunu pochodni ze średniowiecza. Badania dokonano ...
Potrafisz wskazać PRACE NAUKOWE, czy nadal będziesz powtarzać zamiast tego manipulacje, zmyślenia i zwykłe kłamstwa?

Śr lis 11, 2015 20:52
sapper napisał(a):
Czyli: jak sobie mały Jasio wyobraża naukę.
sapper napisał(a):
Nie bierze sie jednak pod uwage warunkow podczas okresu istnienia danego przedmiotu, czyli wystawieniia na promieniowania, i warunkow fizycznych w minionych okresach, jak np. podwyzszony, lub zmniejszony poziom C14 w atmosferze.
sapper napisał(a):
No, ale to przeciez naukowcy, choc dla mnie to tzw. kolko wzajemnej adoracji, a nie nauka.
Czyli: jak sobie mały Jasio wyobraża naukę. Mianowicie: Jasio nauki nie rozumie i nie chce mu się rozumieć, wiec cała ta nauka to nic nie warta.

Śr lis 11, 2015 20:55
Cytuj:
Nie zamierzam odpuszczać jednego fałszerstwa, żeby przeskakiwać do następnego, które podsuwasz jako temat zastępczy, a potem w połowie do kolejnego i tak ad mortem defecatam

Akruk, udowodnij że to wszystko jest fałszerstwo, całun z Manoppello, wizerunek z Guadalupe i całun Turyński. Żaden naukowiec i nauka nie stwierdziła że to są fałszerstwa, wręcz przeciwnie. W taki razie Twoje własne przekonania wobec faktów naukowych są tylko Twoimi prywatnymi przekonaniami.

Cytuj:
W ogóle mnie to nie obchodzi.

A powinno. Nie zastanowiłeś się nad tym prostym faktem że buskup nie miał takiej możliwości aby dokonać tak wnikliwej i głębokiej analizy płótna całunu, bo dopiero nauka i technologia XX i XXI wieku mogła na to pozwolić?

Cytuj:
Kolejne bezczelne, wyssane z brudnego palca kłamstwa? Proszę wskazać PRACĘ NAUKOWĄ opisującą te rzekome nowe badania.

Może przeczytaj ten artykuł który zacytowałem i podlinkowałem w poprzedniej wypowiedzi.

Cytuj:
Nie jest mi potrzebny. Wystarczy, że potrafię ją wskazać i zacytować. Notatka d'Arcisa od dawna znajduje się w Bibliotece Narodowej w Paryżu (Collection de Champagne, v. 154, f.° 138), była badana przez różne osoby i znana zanim wykonano badanie radiowęglowe.

Szkoda że biskup nie ujawnił w jaki sposób sporządzono ten falsyfikat, byłaby to niesamowita rzecz dla przyszłych pokoleń. I zaraz, czy ta zgraja naukowców zajmująca się całunem nie wie o istnieniu tak prostego wyjasnienia jak ta notatka?

Cytuj:

Przeczytaj ten artykuł który podlinkowałem i zrozum że w przypadku tego płótna nie jest to takie oczywiste jak w przypadku skały.

Śr lis 11, 2015 21:04
akruk napisał(a):
sapper napisał(a):
sapper napisał(a):
Nie bierze sie jednak pod uwage warunkow podczas okresu istnienia danego przedmiotu, czyli wystawieniia na promieniowania, i warunkow fizycznych w minionych okresach, jak np. podwyzszony, lub zmniejszony poziom C14 w atmosferze.
sapper napisał(a):
No, ale to przeciez naukowcy, choc dla mnie to tzw. kolko wzajemnej adoracji, a nie nauka.
Czyli: jak sobie mały Jasio wyobraża naukę. Mianowicie: Jasio nauki nie rozumie i nie chce mu się rozumieć, wiec cała ta nauka to nic nie warta.

Znow przechodzisz na personalne przepychanki, zamiast pisac na temat.

A tak przy okazji to dosc dobrze znam mechanizm przeksztalcania C14 na Azot i z powrotem,oraz jak sie odbywa przyswajanie i wiazanie go przez rosliny, wiec nie musisz sie obawiac.
Czy slyszales kiedykolwiek, aby brane bylo pod uwage pozostanie czesci nmienionego C14 w trwalej formie azotu? Bo tego z pewnoscia nie biora pod uwage przy badaniach C14, a tylko dlatego ze sam powrot N do C14 daje malo dokladne wyniki, mimo wielu obliczen i przeliczen, a dodajac do tego warunki utrwalenia N powstalego z C14 nie dalo by juz zadnych miarodajnych wynikow. Rozbieznosci lat byly by proporcjonalnie za duze, aby dac nawet przyblizona date z dokladnoscia do 1000 lat nie mowiac o dokladnosci do jednego stulecia.

Śr lis 11, 2015 21:16
akruk napisał(a):
equuleuss napisał(a):
Nie wiem czy slyszałeś iż zrobiono nowe badania metodą C-14 i wyniki były zaskakujące, a mianowicie powtwierdzające autentyczność.
Brak odpowiedzi. Czyli equuleuss bezczelnie powtarza wyssane z palca kłamstwa.

akruk napisał(a):
Kto twierdzi, że tak stwierdzili, niech pokaże dowody, że rzeczywiście naukowcy tak stwierdzili. Zacytuj PRACĘ NAUKOWĄ, w której pojawia się taka konkluzja. Bo na razie przytaczasz BEZCZELNE KŁAMSTWA z jakiegoś ANONIMA, a nie wyniki badań naukowych. Kto powtarza jawne kłamstwa i po zwróceniu uwagi, że są to kłamstwa, nie potrafi podać rzetelnych źródeł pokazujących prawdziwość, ten jest świadomym kłamcą, oszustem. To jak będzie?...
-- equuleuss nie wskazał ŻĄDNYCH prac naukowych. Czyli equuleuss bezczelnie powtarza wyssane z palca kłamstwa.

Śr lis 11, 2015 21:20
akruk napisał(a):
sapper napisał(a):
Ciekawi mnie ze nie podwazasz dawnych rzekomych dowodow na falszerstwo, a podwazasz dzisiejsze na autentycznosc
Jakie są KONKRETNE dzisiejsze naukowe dowody na autentyczność, które RZEKOMO podważam? Proszę mi wskazać WYNIKI PRAC NAUKOWYCH z tymi dowodami autentyczności, które kwestionuję. Albo... następny kandydat na bezczelnego kłamcę.
--- sapper nie wskazał ŻADNEJ pracy naukowej. Czyli sapper bezczelnie powtarza wyssane z palca kłamstwa.

Śr lis 11, 2015 21:21
Tak właśnie wyglądają rozmowy z wyznawcami całunu: twierdzą, że nauka coś stwierdziła w obronie autentyczności całunu: a to że nie da się takiego uzyskać współcześnie, a to że błędy w badaniach C14, a to znowu, że wyłącznie ultrafioletem da się uzyskać... A jak się prosi o wskazanie prac naukowych, które potwierdzają brednie, jakie wypisują, to... nie podają żadnych, tylko albo wyciągają następną brednię, albo podpierają się jakimś artykulikiem w gazetce internetowej.

Ha! Zmyślają nawet jakieś "nowe badania C14". Bezczelność ludzka nie zna granic.

Śr lis 11, 2015 21:26
akruk napisał(a):
Tak właśnie wyglądają rozmowy z wyznawcami całunu: twierdzą, że nauka coś stwierdziła w obronie autentyczności całunu: a to że nie da się takiego uzyskać współcześnie, a to że błędy w badaniach C14, a to znowu, że wyłącznie ultrafioletem da się uzyskać... A jak się prosi o wskazanie prac naukowych, które potwierdzają brednie, jakie wypisują, to... nie podają żadnych, tylko albo wyciągają następną brednię, albo podpierają się jakimś artykulikiem w gazetce internetowej.

Ha! Zmyślają nawet jakieś "nowe badania C14". Bezczelność ludzka nie zna granic.

Taka sama jak i twoja, tez nie podales i nie podajesz zadnego wiarygodnego zrodla.
Poza tym jak widac nie posiadasz nawet wiedzy na ten temat, bo potrzebujesz zrodel potwierdzenia.
Tez nie wiem czy jest autentyczny, choc watpie aby jakis artysta byl w stanie dokonac takiego falszerstwa. Glownie jestem przeciwnikiem obecnej nauki, ktora jest niczym innym jak kolkiem wzajemnej adoracji osob z tytulami. Fakt ze niektorzy maja realne osiagniecia, nie zmienia faktu ze spore procentowo gronno to naukoe wcielenia Nikodema Dyzmy i kaza nam wierzyc ze granitowe bloki piramid kuto do takiej perfekcji plaszczyzny miedzianymi dlutami. :-) szkoda ze nie bylo wtedy "epoki olowiu", to by dopiero byl smiech na sali. :-) Jeszcze gdyby podawali czas budowy piramid w epoce zelaza, to moze nikt by nie watpil, ale z epoka miedzi to dali do wiwatu, walneli jak golab na parapet. :-)
Takich szczegolow na pozor nie istotnych sa tysiace.
To nie jest nauka, tylko instytucja manipulacji spoleczenstwami i ich swiadomoscia.

Śr lis 11, 2015 21:39

akruk napisał(a):
Tak właśnie wyglądają rozmowy z wyznawcami całunu: twierdzą, że nauka coś stwierdziła w obronie autentyczności całunu: a to że nie da się takiego uzyskać współcześnie, a to że błędy w badaniach C14, a to znowu, że wyłącznie ultrafioletem da się uzyskać....

Widze że coś tam niby sie w tym orientujesz :-D to byś powiedział w jaki sposób ten obraz na całunie został namalowany.

Śr lis 11, 2015 21:54
sapper napisał(a):
naukoe wcielenia Nikodema Dyzmy i kaza nam wierzyc ze granitowe bloki piramid kuto do takiej perfekcji plaszczyzny miedzianymi dlutami. :-) szkoda ze nie bylo wtedy "epoki olowiu", to by dopiero byl smiech na sali. :-) Jeszcze gdyby podawali czas budowy piramid w epoce zelaza, to moze nikt by nie watpil, ale z epoka miedzi to dali do wiwatu, walneli jak golab na parapet. :-)
Czyli dalsza część opowieści pt. jak sobie mały Jasio wyobraża...
Bloki piramid nie były perfekcyjne, nie były też gładzone dłutami. Dłuta generalnie służą do ociosywania, a nie wygładzania. Polerowano bloki zewnętrzne, licówkę, wykonywaną z wapienia. Do polerowania wykorzystywano do tego piasek kwarcowy. Swoją drogą, czasy budowy piramid to w Egipcie wczesna epoka brązu. Miedziane dłuta egipskie nie były tak miękkie, jak się różnym Jasiom wydaje. Egipcjanie korzystali z miedzianych narzędzi jeszcze w epoce Nowego Państwa, bo używali miedzi z domieszką arsenu, nadającą twardość (zob. np. Lucas & Harris Ancient Egyptian Materials and Industries). Dlatego egipska miedź, czyli faktycznie stopy miedzi z arsenem, tzw. brązy arsenowe, stosunkowo późno ustąpiła stopom miedzi z cyną, przez długi czas używano ich równolegle.

sapper napisał(a):
Taka sama jak i twoja, tez nie podales i nie podajesz zadnego wiarygodnego zrodla.
Kłamiesz. Podałem konkretne źródło historyczne, notkę biskupa d'Arcis, z dokładnym jej wskazaniem. To nie jest jakaś tam stronka internetowa z bajędami, jakie zamiast poważnych źródeł podają wyznawcy całunu.
Nie podałem natomiast źródła naukowego z badań C14 całunu, bo sądziłem, że mam do czynienia z poważnymi osobami, a nie gimbazą, która nie ma pojęcia, że wyniki zamieszono w konkretnej PRACY NAUKOWEJ. Konkretnie w "Radiocarbon Dating of the Shroud of Turin", Nature, Vol. 337, No. 6208, s.611-615

sapper napisał(a):
Poza tym jak widac nie posiadasz nawet wiedzy na ten temat, bo potrzebujesz zrodel potwierdzenia.
"Nie posiadasz wiedzy..." -- typowe dla osób... no, mniejsza...

Tak się składa, ze sporo wiem na ten temat, ale oczywiście, że domagam się NAUKOWYCH źródeł potwierdzających WASZE brednie, jakie wypisujecie twierdząc, że są to twierdzenia nauki. Bo skoro nie potraficie wskazać naukowych źródeł -- oznacza to jedno: takich źródeł w ogóle nie ma, bo KŁAMIECIE. Proste?

Nie potraficie podać ANI JEDNEJ pracy naukowej na potwierdzenie wypisywanych przez siebie kłamstw. Mimo że wytykam, ze są to bezwstydne kłamstwa, nie wskazujecie żadnej pracy naukowej w swojej obronie, na swoją korzyść. Czyli że uparcie, z premedytacją głosicie kłamstwa. takich ludzi nazywa się... a, sami powinniście wiedzieć.

Śr lis 11, 2015 22:50
Obawiam się, że z ludźmi, którzy ustawicznie i z premedytacją powtarzają kłamstwa, nazywane przez nich ustaleniami nauki, i unikają wskazania prac naukowych, które potwierdzałyby ich tezy -- nie ma sensu nie tylko dyskutować, ale w ogóle prowadzić jakąkolwiek poważną, uczciwą rozmowę.

Śr lis 11, 2015 23:04

akruk napisał(a):
Obawiam się, że z ludźmi, którzy ustawicznie i z premedytacją powtarzają kłamstwa, nazywane przez nich ustaleniami nauki, i unikają wskazania prac naukowych, które potwierdzałyby ich tezy -- nie ma sensu nie tylko dyskutować, ale w ogóle prowadzić jakąkolwiek poważną, uczciwą rozmowę.

Czyli nie wiesz w jaki sposób, został namalowany, ten obraz na całunie?

Śr lis 11, 2015 23:12
Cytuj:
Bloki piramid nie były perfekcyjne, nie były też gładzone dłutami. Dłuta generalnie służą do ociosywania, a nie wygładzania. Polerowano bloki zewnętrzne, licówkę, wykonywaną z wapienia. Do polerowania wykorzystywano do tego piasek kwarcowy. Swoją drogą, czasy budowy piramid to w Egipcie wczesna epoka brązu. Miedziane dłuta egipskie nie były tak miękkie, jak się różnym Jasiom wydaje. Egipcjanie korzystali z miedzianych narzędzi jeszcze w epoce Nowego Państwa, bo używali miedzi z domieszką arsenu, nadającą twardość (zob. np. Lucas & Harris Ancient Egyptian Materials and Industries). Dlatego egipska miedź, czyli faktycznie stopy miedzi z arsenem, tzw. brązy arsenowe, stosunkowo późno ustąpiła stopom miedzi z cyną, przez długi czas używano ich równolegle

Temat piramid to wielka zagadka. A tutaj nieco komentarzy z Racjonalisty.

Szkice Petriego przedstawiają ślady w kamiennych elementach w W.P., jakie pozostawiły narzędzia, którymi były one obrabiane. I zdziwisz się nie były to wcale ślady po maczudze.
Szkice przedstawiają ślady piłowania tarczowego i linowego, jak także ślady wiercenia rdzeniowego i obróbki tokarskiej.
Wiertła o średnicy 10 cm zagłębiały się w kamieniu 2,5 cm na jeden obrót- dziś jest to jeszcze nie osiągalne.
W Sakkarze w piramidzie Dżosera znaleziono 30 tysięcy naczyń z diorytu, bazaltu i krystalicznego kwarcu. Głównie są to wazony o długich szyjkach i szerokich korpusach, nierzadko z wydrążonymi uszami. Wykonanie takich naczyń jest możliwe stosując technologię odpowiadającą współczesnej laparoskopii.
Petriego zdumiała precyzja napisów na naczyniach diorytowych z IV dynastii.
Hieroglify wykonano swobodnie poruszającym się ostrzem punktowym; nie są wydrapane, ani mozolnie wyryte, lecz precyzyjnie wycięte w diorycie. Napisy takie można dziś wykonać tylko za pomocą laserowych kopiarek sterowanych komputerowo.

a teoria o rampie tez jest niedobra poniewaz zbudowanie takiej rampy byloby jeszcze trudniejsze jak zbudowanie piramidy. Potrzebna bylaby tak wielka ilosc matrialow do tej rampy a nigdzie nie ma sladow po tak olbrzymiej ilosci materialu. Odsylam do linka ktory dalem i innych zrodel.

Biorąc pod uwagę wysokość Wielkiej Piramidy rampa linearna musiała by mieć długość ponad 3000 metrów, a jej objętość przewyższała by czterokrotnie objętość samej piramidy. Gdzie sens?

Śr lis 11, 2015 23:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1837 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 123  Następna strona