Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Czy Bóg istnieje?
Robek napisał(a): akruk napisał(a): odcięto pasek (~ 10 mm x 70 mm) tuż powyżej miejsca, w którym poprzednio pobrano próbkę do badań w roku 1973. Pasek pochodził z pojedynczego miejsca głównej części całunu, z dala od wszelkich łat lub obszarów nadpalenia. Jest jaki opis tego datowania? No jasne, że jest -- w "Nature" -- przecież podawałem. Robek napisał(a): bo te filmiki z youtube przedstawiają to troche inaczej. Litości! Filmiki z youtube jako poważne dowody na cokolwiek.
|
Cz lis 12, 2015 14:25 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
akruk napisał(a): sapper napisał(a): wciska sie ciemnote ze te artefakty sa z jednolitego np. granitu, lub marmuru i byly wykonane poprzez reczne rzezbienie. [...] Znajac te metody robisz piekny posag w jeden miesiac i mozesz zebrac spora kase za rzezbe reczne kuta, a jak wszyscy beda znali te technologie to ceny eksponatow muzealnych spadna z milionow dolarow do kilku srednich dniowek pracy przy formach odlewniczych. Ale odjazd! Cena Wenus z Milo spadnie do paru dniówek, kiedy jakiś gość od kamieniarstwa ogłosi metodę, jak taki posąg wykonać bez potrzeby rzeźbienia w litym kamieniu. - Co ty masz w głowie, Puchatku? - Trociny, zdaje się. Oj, sam chyba jestes tym puchatkiem bo zabierasz glos w temacie o ktorym nie masz nawet drobiny zielonego pojecia.  Po prostu szkoda mi Cie, bo jestes jednym z tych zakochanych w nauce, ktora wodzi Cie za nos po bezdrozach. Postaraj sie choc wyselekcjonowac z tej nauki to co faktycznie jest prawda, od calej reszty tych twoich trocin, to dopiero wtedy zaczniesz co nieco wiedziec i rozumiec.
|
Cz lis 12, 2015 14:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
...niestety oprócz karteczki z napisem: TO MY, TROCINY, niczego w głowie Puchatka znaleźć się nie udało...
|
Cz lis 12, 2015 14:34 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ErgoProxy napisał(a): ...niestety oprócz karteczki z napisem: TO MY, TROCINY, niczego w głowie Puchatka znaleźć się nie udało... bo zbyt zakochal sie w nauce i swiata poza nia niie widzi. 
|
Cz lis 12, 2015 14:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Och jak rany, po prostu fałszerz utoczył krwi jakiemuś Żydowi i domieszał do farbki, to takie trudne do pojęcia? Ergo, usiądz i zastanów się. Dlaczego Żydowi? Pomyśl, ten człowiek musiałby chyba być także wizjonerem, bo przewidziałby postepy nauki w przyszłości i to że w fałszerstwie trzeba uwzględnić grupę krwi, bo kiedyś w przyszłości ludzie będą badać ten całun i w taki sposób będą mogli zorientować się także jaka grupę zawiera krew na płótnie. Pomijając fakt iż w średniowieczu nie mógł mieć ani zielonego ani różowego pojęcia o tym że istnieje coś takiego i że można badać krew pod tym katem bo nawet nie śnił o mikroskopach. Wizjoner, geniusz, artysta, prawie szarlatan, no cóż, w takim razie autorem całunu jest Lonardo da Vinci, bezpretensjonalnie. Cytuj: equuleuss napisał(a): Istnieje coś takiego jak cuda eucharystyczne. Nie istnieje. Eh, a oni sobie takie jajca robią i nawet tam jest kawałek ciała to znaczy cząsteczka mięśnia sercowego, czyli nie wiem, rytualne morderstwo albo ktoś gwizdnął z prosektorium. To już zakrawa na robote satanistów. Cytuj: Te cuda eucharystyczne, są tyle warte co ten całun, do jednego i do drugiego nie ma dostępy, bo gdyby był, to prawdopodobnie udało by sie udowodnić że całun pochodzi z średniowiecza, a przy tych cudach eucharystycznych, nie tylko by udowodniono, jaką Jezus ma grupe krwi, ale by też ustalono jacy są jego biologiczni rodzice, i czar by prysł,wierni razem ze swoimi datkami też by uciekli. No bo w końcu imie matki jest znane, no ale jak sie nazywał ojciec? Robek Jest tutaj gdzieś podane nazwisko człowieka który próbował zbadać DNA krwi pobranej z całunu ale udało się wyodrębnić tylko trzy geny, na podstawie ktorych mógł tylko określić iż to jest krew mężczyzny. Przecież jest zbadana grupa krwi na całunie i o tym mówimy - AB, taka sama jak krew badana w cudach eucharystycznych. Nie sądzę że wierni by uciekli, to że Jezus miałby normalne DNA nie przekreślałoby raczej niczego. Poza tym, powiedz z czym miałbyś porównywać DNA Jezusa? Skąd wziąłbyś materiał do ustalenia ojcostwa? Od kogo? Przecież w DNA nie masz zapisanego nazwiska i imienia, musisz mieć materiał porównawczy.
|
Cz lis 12, 2015 14:46 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
equuleuss, przeciez wiadomo ze zakochani w nauce na wszystko znajda nowa teorie i beda nadal prali mozgi wszystkim dookola, aby tylko nikt nie kwestionowal ich autorytetow naukowych. Za daleko juz zabrneli z klamliwymi pokretnymi teoriami, ktorych sami nie potrafia juz odkrecic. Oni sa jak male dzieci, dasz im zabawke, to zapllacza sie na smierc jesli sprobujjesz im ja debrac, bo tytul to dla nich rodzaj zabawki, jak Puchatek- przytulanka. 
|
Cz lis 12, 2015 14:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie wiem, dlaczego Żydowi. Zresztą, jak Ci to akruk pokazał, a czego nie wiedziałem, nie musiał to być Żyd. Mógł być to jakikolwiek człowiek, a fałszerzowi chodzić mogło po prostu o to, że nie miał kasztanowego barwnika, więc musiał sobie poradzić bez niego.
Sapper, krótka piłka: umiesz zaprojektować komputer i Internet bez nauki, na czuja? To siedź cicho.
|
Cz lis 12, 2015 14:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ErgoProxy napisał(a): ...niestety oprócz karteczki z napisem: TO MY, TROCINY, niczego w głowie Puchatka znaleźć się nie udało... ...i dalej się babrze z zaprawą do uszczelnienia kominów, zamiast robić te swoje piękne posągi, po jednym za miesiąc, i sprzedawać je za miliony dolarów do muzeów... No chyba że muzea nie chcą od niego kupować i płacić milionów, bo... SPISEG!
|
Cz lis 12, 2015 15:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ErgoProxy napisał(a): Nie wiem, dlaczego Żydowi. Zresztą, jak Ci to akruk pokazał, a czego nie wiedziałem, nie musiał to być Żyd. Mógł być to jakikolwiek człowiek, a fałszerzowi chodzić mogło po prostu o to, że nie miał kasztanowego barwnika, więc musiał sobie poradzić bez niego.
Sapper, krótka piłka: umiesz zaprojektować komputer i Internet bez nauki, na czuja? To siedź cicho. Nie umiem bo to nie moja dzialka, ale zastanawia mnie to ze specjalista od komputerow wie wszystko na temat kamienia, procesow ich powstawania, i reakcji chem przy tym zachodzacych i twierdzi ze wie wiecej i lepiej o kamieniach niz ktos kto pol zycia w tym temacie przepracowal praktycznie.  Do tego zadna szkola Cie nie przygotuje, musisz pozbierac rozrzucone i czesto dyskredytowane informacje, zanim dojdziesz do tego co mi sie udalo. Poniekad slyszalem  ze nauka to takze systematyzacja wiedzy, wiec dlaczego tak trudno znalesc wlasciwe informacje i dlaczego wiele z nich jest wypaczane prytwatnymi pogladami naukowcow, ktorzy najczesciej z praktyka nie maja nic wspolnego. Jesli nauka ma byc tym za co sie uwaza to nie powinno byc zadnych, ale to kompletnie zadnych niejasnosci, a jesli to niemozliwe, to powinno byc wyraznie zaznaczone ze takie a takie sa fakty, ale nie sa wyjasnione i jest to wtedy tzw. wolny temat. Wciskanie wszystkiego na sile i zamiatanie pod dywan trudnych przypadkow i tematow to nie jest nauka tylko szarlataneria.
|
Cz lis 12, 2015 15:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ErgoProxy napisał(a): Mógł być to jakikolwiek człowiek, a fałszerzowi chodzić mogło po prostu o to, że nie miał kasztanowego barwnika, więc musiał sobie poradzić bez niego Co więcej: nie ma żadnego solidnego, nie budzącego wątpliwości źródła, które potwierdzałoby obecność krwi na całunie, o konkretnej grupie krwi nie wspominając. McCrone, który jako pierwszy badał taśmy z próbkami zebranymi przez STURP, stwierdza w swojej pracy: Walter C. McCrone, The Shroud of Turin: blood or artist's pigment?, "Accounts of Chemical Research", 1990, nr 23 (3), str. 77–83 napisał(a): ...found no blood and established the presence of Fe2O3.xH2O and HgS corresponding to two common artist’s pigments of the 14th century, red ochre and vermilion with a collagen (gelatin) tempera binder. My microscopial studies were made on thousands of fibers and particles on the 32 Shroud tapes.
...nie znalazłem żadnej krwi i ustaliłem obecność Fe2O3.xH2O oraz HgS, odpowiadających dwu powszechnym pigmentom malarskim XIV wieku, czerwonej ochrze oraz cynobrowi, wraz z kolagenowym (żelatynowym) spoiwem tempery. Przeprowadzone przeze mnie badania mikroskopowe objęły tysiące włókien i cząstek z 32 taśm [z próbkami z] całunku.
|
Cz lis 12, 2015 15:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ano właśnie. Tak myślałem, ale nie miałem argumentu w ręku.
Sapper, czyli jednak chcesz być traktowany serio. No to odsyłam Cię do anegdoty o gołębiarzu. Wiesz, co masz zrobić, wiesz jak masz to zrobić.
|
Cz lis 12, 2015 15:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: equuleuss napisał(a): Prof. Baima-Bollone z wydziału medycyny kryminalnej uniwersytetu w Turynie orzekł
akruk
Na cioci u imieninach? Chociażby tutaj https://www.shroud.com/pdfs/ssi06part3.pdf
|
Cz lis 12, 2015 18:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
equuleuss napisał(a): Cytuj: equuleuss napisał(a): Prof. Baima-Bollone z wydziału medycyny kryminalnej uniwersytetu w Turynie orzekł
akruk
Na cioci u imieninach? Chociażby tutaj https://www.shroud.com/pdfs/ssi06part3.pdfZapomnij o tej dyskusji. Popatrz wstecz ile postow i ani jednego z jakakolwiek sensowna odpowiedzia twoich i moich rozmowcow. Oni nie dyskutuja, tylko bawia sie w wyszukiwanie bledow, ortograficznych, interpunkcji i czegokolwiek aby samemu nic nie napisac tylko zakrecac wypowiedzi innych, pod pretekstem dyskusji.
|
Cz lis 12, 2015 19:10 |
|
 |
Robek
|
equuleuss napisał(a): Robek Przecież jest zbadana grupa krwi na całunie i o tym mówimy - AB, taka sama jak krew badana w cudach eucharystycznych. Nie sądzę że wierni by uciekli, to że Jezus miałby normalne DNA nie przekreślałoby raczej niczego. Skoro miał normalne DNA, to miał również biologiczną matke i biologicznego ojca, z uwagi że wiara chrześcijańska mówi co innego, to zapewne spora część wiernych zdając sobie sprawe że to sie kupy nie trzyma, zaczeli by zwyczajnie uciekać. equuleuss napisał(a): Poza tym, powiedz z czym miałbyś porównywać DNA Jezusa? Skąd wziąłbyś materiał do ustalenia ojcostwa? Od kogo? Przecież w DNA nie masz zapisanego nazwiska i imienia, musisz mieć materiał porównawczy. W DNA jest zapisane bardzo wiele rzeczy. http://laboratoria.net/artykul/14131.html
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Cz lis 12, 2015 19:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Metoda naukowaPublikacja naukowaEquuleuss czyta i sobie przyswaja, i przestaje nas zalewać st(r)onkami, choćby i podpisanymi imieniem i nazwiskiem, bo Internet ma to do siebie, że każdy może sobie plumkać w klawiatrę, jak mu w duszy gra (sapperowi na przykład gra przekonanie o własnej mądrości).
|
Cz lis 12, 2015 21:42 |
|
|
|