Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 13:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 622  Następna strona
 PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015 
Autor Wiadomość

Post Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
A oczekiwać, że jakiś lekarz oficjalnie powie, że nie wykonał przeszczepu z lęku przed represjami jest, mówiąc wprost, głupotą. Gościu wydałby na siebie wyrok za spowodowanie śmierci pacjenta.

Cz lis 12, 2015 22:57

andej napisał(a):
Andrzej67 napisał(a):
[quote="Soul33"
Wybrał fachowców, aby uspokoić rynki finansowe i mieć pieniądze na choćby część obietnic wyborczych.

Wybrał neoliberałów, a więc sposób patrzenia na gospodarkę, którą w wyborach krytykował. Ekonomia nie jest neutralna, to nie matematyka ani montaż kranu.

Nie neoliberałów, ale rozsądnych fachowców. A gospodarka bez matematyki jest bzdurą.[/quote]
To, że rozsądne jest łupienie pracujących, by napychać kieszeń właścicielom jest tylko Twoim zdaniem. Dla mnie świat opierający się na krzywdzie, przemocy i wyzysku, po to bogatsi mieli jeszcze więcej, a coraz większa, i rosnąca, rzesza biednych jeszcze mniej nie jest ani rozsądny ani uzasadniony żadną matematyką.

Pt lis 13, 2015 0:02
Kolejny fachowiec w rządzie:
Chodzi o to, by przynajmniej podwoiło się zużycie energii elektrycznej w polskich gospodarstwach rodzinnych, gdyż będzie to świadczyć o rozwoju i podnoszeniu poziomu życia.

Pt lis 13, 2015 11:03
Moderator

Acro napisał(a):
Zamiast na teksy wolałem zerknąć na liczby.

Skoro ta wolisz.
I skoro wolisz patrzeć tylko na niektóre liczby, to przecież Cię nie zmuszę...
Acro napisał(a):

Liczba przeszczepów ogółem (od zmarłych dawców):
2004 1246
2005 1209
2006 1218
2007 922

Wcześniej sytuacja zasadniczo była stabilna. Ostry spadek miał miejsce w roku 2007. Rzecz jasna, przypadek.
(żródło: Poltransplant)

Rzecz jasna...
A może...?
Cytuj:
Czemu należy zatem przypisać złą passę transplantologii w latach dwutysięcznych?

1 maja 2004 r. Polska wstąpiła do Unii Europejskiej. Przypuszczam - choć nie mam na to dowodów - że akcesja odbiła się na transplantologii w sposób dwojaki.

Po pierwsze, doszło do szerszego otwarcia zachodnich rynków na pracowników z Polski. Być może doprowadziło to do odpływu części specjalistów (a także niższego personelu) na Zachód, co oczywiście nie mogło pomóc w intensyfikacji zabiegów.

Po drugie - polskie kliniki uzyskały łatwiejszy dostęp do funduszy unijnych. Napływ pieniędzy - a raczej nawał pracy związanej z pozyskiwaniem funduszy, przeprowadzeniem remontów i instalacją urządzeń - mógł spowodować spowolnienie prac klinicznych.

Brzmi rozsądnie?

Cytuj:
Podobnie funkcjonują dziesiątki starych kłamstw, tylko siłą inercji, dzięki temu, że ludzie nie mają czasu, a często nawet ochoty, weryfikować tego, co wielokrotnie słyszeli. W wypadkach skrajnych wręcz bronią się przed przyjęciem do wiadomości sprostowania, bo im to zaburza własną samoocenę (nikt nie lubi przyznawać przed samym sobą, że dał się okpić). W ten sposób może wciąż funkcjonować i bezustannie wracać historia o maybachu ojca Rydzyka, choć nigdy w życiu żadnego maybacha on nie miał.
W taki sposób telewizyjne gadające głowy mogą bezustannie powtarzać, że aresztowanie doktora G. doprowadziło do zapaści w polskiej transplantologii, chociaż kto się pofatyguje sprawdzić liczby, zobaczy, że gwałtowne załamanie liczby przeszczepów zaczęło się kilka miesięcy przed tą sprawą, a bezpośrednio po niej, jak na złość, wykres właśnie rusza wyraźnie w górę.

Dla lepszego obrazu:
Obrazek

Pt lis 13, 2015 12:53
Zobacz profil WWW

Jasne, możesz dla swojej wygody porównać same przeszczepy serca akurat z akcesją do Unii i próbować to karkołomnie wytłumaczyć, że w 3 lata po tym wydarzeniu nagle nastąpiła erupcja biurokracji i emigracji. Własciwie, to czemu nie z wprowadzeniem Ipada - lekarze woleli grać na nim w gierki niż robić przeszczepy, też niezłe wytłumaczenie.

Tłumacząc to nagłą masową emigracją tudzież zajęciem się fundszami musisz jednak wyjaśnić, czemu dziwnym trafem ominęło to zjawisko wszystkie inne dziedziny medycyny. I do tego, w roku 2008, owi lekarzy najwyraźniej powracali zza granicy (taki natychmiastowy sukces PO?) i zostali zwolnieni z tej biurokracji, bo liczba przeszczepów wzrosła do poziomu bliskiemu przed aferą Zioby (1106).

Podziwiam Twój upór i lojalność Przewodniej Sile, ale, z drugiej strony, naprawdę nie masz wrażenia, że bronisz przegranej sprawy?...

Pt lis 13, 2015 14:15
Moderator

Nie... nie mam. Podobnie jak Ty. 8)

Mnie wystarczy to:
Cytuj:
W taki sposób telewizyjne gadające głowy mogą bezustannie powtarzać, że aresztowanie doktora G. doprowadziło do zapaści w polskiej transplantologii, chociaż kto się pofatyguje sprawdzić liczby, zobaczy, że gwałtowne załamanie liczby przeszczepów zaczęło się kilka miesięcy przed tą sprawą, a bezpośrednio po niej, jak na złość, wykres właśnie rusza wyraźnie w górę.

Ale rozumiem, że pozostajemy, każdy przy swoim zdaniu.

Pt lis 13, 2015 14:59
Zobacz profil WWW

Przerażają mnie niefachowca, wypowiedziami snute ponoć przez fachowca. Krzysztof Tchórzewski, który stanie na czele resortu energii.
Cytuj:
- Polska nie ma alternatywy. Węgiel, a w przyszłości, kiedy już gazoport będzie gotowy oraz kiedy sięgniemy po gaz z łupków - także gaz. Jeżeli Polska będzie się rozwijać, to może się okazać, że tego węgla będzie w dalszej przyszłości zbyt mało.

Gaz z łupków? Człowieku, ocknij się. Większośc swiatowych potentatów, którzy coś węszyli w tej dziedzinie w Polsce zwinęła już pielesze z tej bonanzy.
Zdecydowanie bardziej wiarygodni w swoich działaniach są oni, racjonalnie myślący i działający. Nie polski patriota, który po prostu chce.
Łupki w Polsce mają być i basta.
Taki rozkaprysiony trzylatek. Tupnie nóżkami i ma być po jego myśli. Hi, hi, hi;).

Zbliża się ogólnoświatowy szczyt we Francji, COP21 powięcony temu co zrobić z globalnym ociepleniem i emisją gazów cieplarnianych.
Przypuszczam, że jak kiedyś Palikot położył na stole świński ryj, ten pan użyje jako argumentu spory kawał bryły węgla.
A jak się komuś nie spodoba to można użyć w szlachetnych celach.
'Jakby co nie po naszemu.'

Pt lis 13, 2015 16:35
Idzie nowe. Posłowie zaczynają kadencję od... lekceważenia prawa i łamania Konstytucji Rzeczpospolitej:

Anna Siarkowska (dawna działaczka Młodzieży Wszechpolskiej i LPR, wybrana do Sejmu z list komitetu Kukiz'15), potwierdzając słowa ślubowania poselskiego, dodała: "Tak mi dopomóż, Panie Boże Wszechmogący w Trójcy Jedyny i Wszyscy Święci".

Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej napisał(a):
Art. 104.
2. Przed rozpoczęciem sprawowania mandatu posłowie składają przed Sejmem następujące ślubowanie:

Uroczyście ślubuję rzetelnie i sumiennie wykonywać obowiązki wobec Narodu, strzec suwerenności i interesów Państwa, czynić wszystko dla pomyślności Ojczyzny i dobra obywateli, przestrzegać Konstytucji i innych praw Rzeczypospolitej Polskiej.

Ślubowanie może być złożone z dodaniem zdania: Tak mi dopomóż Bóg.

Pt lis 13, 2015 18:36
Moderator

akruk napisał(a):
Idzie nowe. Posłowie zaczynają kadencję od... lekceważenia prawa i łamania Konstytucji Rzeczpospolitej:

Anna Siarkowska (dawna działaczka Młodzieży Wszechpolskiej i LPR, wybrana do Sejmu z list komitetu Kukiz'15), potwierdzając słowa ślubowania poselskiego, dodała: "Tak mi dopomóż, Panie Boże Wszechmogący w Trójcy Jedyny i Wszyscy Święci".

Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej napisał(a):
Art. 104.
2. Przed rozpoczęciem sprawowania mandatu posłowie składają przed Sejmem następujące ślubowanie:

Uroczyście ślubuję rzetelnie i sumiennie wykonywać obowiązki wobec Narodu, strzec suwerenności i interesów Państwa, czynić wszystko dla pomyślności Ojczyzny i dobra obywateli, przestrzegać Konstytucji i innych praw Rzeczypospolitej Polskiej.

To fakt.
Niektórzy też kładli dłoń na sercu, niektórzy wznosili rękę do góry, czy salutowali dwoma palcami.
A przecież tego wszystkiego nie przewiduje rota ślubowania.
:shock: :-D

Pt lis 13, 2015 19:29
Zobacz profil WWW
medieval_man napisał(a):
To fakt.
Niektórzy też kładli dłoń na sercu, niektórzy wznosili rękę do góry, czy salutowali dwoma palcami.
A przecież tego wszystkiego nie przewiduje rota ślubowania.
:shock: :-D
Nie musisz siebie robić głupszego niż jesteś, naprawdę. Konstytucja określa słowa ślubowania. Nie dopuszcza innych dodatków niż jedno konkretne zdanie.

Pt lis 13, 2015 19:59
Moderator

Zastanawiam się tylko, czy zdanie:
Cytuj:
ma sens ograniczający.
Myślę jednak, że takie "naruszenie Konstytucji" jest co najwyżej naruszeniem co do litery przepisu, ale nie co do ducha.
8)

Pt lis 13, 2015 21:40
Zobacz profil WWW
medieval_man napisał(a):
Zastanawiam się tylko, czy zdanie:
Cytuj:
ma sens ograniczający.
Oczywiście.

Po pierwsze, konstytucja mogła w ogóle nie wspominać, czy poseł może cokolwiek dodać do ślubowania. Wtedy nie mógłby. Wybrano, że może dodać, ale ograniczono wybór do konkretnego zdania, w konkretnym, podanym brzmieniu. Nie ma tu zapisu typu "może dodać uroczystą formułę religijną", ani "może dodać coś od siebie".

medieval_man napisał(a):
Myślę jednak, że takie "naruszenie Konstytucji" jest co najwyżej naruszeniem co do litery przepisu, ale nie co do ducha
Poseł ma obowiązek złożyć LITERALNIE takie ślubowanie, jak nakazuje Konstytucja. Nie wolno mu parafrazować ani opowiadać własnymi słowami, bo "tak czuje ducha".
W przeciwnym razie poseł mógłby sobie dodać do ślubowania dowolne słowa -- w takim razie, gdybym został wybrany, mógłbym dodać do ślubowania słowa "na białe piersi Afrodyty", "in sza' Allah" lub "niechaj mnie prowadzi macka Makaronowego Potwora". Albo wręcz "Najwyżej mi nie wyjdzie". Co więcej, gdyby ważne było tylko mgliste "co do ducha", to CAŁOŚĆ ślubowania każdy mógłby zastąpić własnymi słowami, jak mu w duszy zagra.

Pt lis 13, 2015 23:15

medieval_man napisał(a):
Nie... nie mam. Podobnie jak Ty. 8)

Mnie wystarczy to:
Cytuj:

.

Wystarczy Ci? Oczywiście, sprawdziłeś te liczby, tak?
Dzielny z Ciebie żołnierz ziobry, ale bronisz przegranej sprawy i jeszcze robisz z siebie idiotę... :(

Liczba przeszczepów w 2007:

styczeń 102
luty 55
marzec 65
kwiecień 45
maj 80
czerwiec 101
lipiec 81
sierpień 60
wrzesień 77
październik 85
listopad 92
grudzień 80
rok 2008 - już regularnie koło 100 miesięcznie, czyli prawie jak przez aferą.

Zagadka: w którym miesiącu zero wyskoczyło ze swoją słynną konferencją? Tak, w lutym! Tak słabego wyniku nie było przynajmniej od 2004 roku, czyli od czasu, kiedy prowadzi się te statystyki. Najbliższy najsłabszy to 66 w 2004, ale już w kolejnym miesiącu było wtedy...148! I kolejnym dziwnym trafem odbicie nastąpiło jesienią, w okolicach przegranych przez PiS wyborów? Tak, kolego, to na pewno efekt wejścia 3 lata wcześniej do Unii, to trzyma się kupy. W zasadzie tylko jej.

Rozumiem jednak, że nic Cię nie przekona, że białe jest białe, to w końcu nie w stylu fanów tej formacji, prawda?

Pt lis 13, 2015 23:39
Moderator

akruk napisał(a):
Oczywiście.

No popatrz jaki pewny jesteś!
:-D
akruk napisał(a):
Po pierwsze, konstytucja mogła w ogóle nie wspominać, czy poseł może cokolwiek dodać do ślubowania. Wtedy nie mógłby. Wybrano, że może dodać, ale ograniczono wybór do konkretnego zdania, w konkretnym, podanym brzmieniu. Nie ma tu zapisu typu "może dodać uroczystą formułę religijną", ani "może dodać coś od siebie".

Jasne.
Tym bardziej, że poseł nie powtarza całej formułki, jak to nakazuje Art. 104. punkt 2 Konstytucji.
Dopowiada tylko "Ślubuję", a tego w Konstytucji nie ma, że nie wypowiada całej formułki. Prawda?
Więc jeśli się czepiać to już jest pierwsze naruszenie Konstytucji.
Czy może nie ma?
akruk napisał(a):
Poseł ma obowiązek złożyć LITERALNIE takie ślubowanie, jak nakazuje Konstytucja.

No, popatrz.
A jednak tego literalnie nie robi!
Wypowiada z całej formułki tylko jedno słowo.
To w końcu literalnie, czy nie literalnie?
akruk napisał(a):
Nie wolno mu parafrazować ani opowiadać własnymi słowami, bo "tak czuje ducha".
W przeciwnym razie poseł mógłby sobie dodać do ślubowania dowolne słowa ...

A tymczasem je sobie odejmuje.
Strasznie to wszystko zawiłe.
W związku z tym chyba niepotrzebnie czepiasz się pani poseł Siarkowskiej. Też sporo z formułki odjęła, ale w zamian coś dołożyła. Natura nie znosi próżni.
8)
Oczywiście, potraktuj mój wpis na tym samym poziomie humoru co "białe piersi Afrodyty"...
;-)

Pt lis 13, 2015 23:40
Zobacz profil WWW
Moderator

Acro napisał(a):

Wystarczy Ci? Oczywiście, sprawdziłeś te liczby, tak?

Pokazałem Ci wykres dotyczący przeszczepów serca, a Ty podajesz dane wszystkich przeszczepów
Jeśli na ten wykres spojrzysz nie powtórzysz, że odbicie nastąpiło po przegranych przez PiS wyborach.
Nawet i po 10.2007 były okresy i słabsze i lepsze.

Tutaj http://rebelya.pl/forum/watek/44984/ jest wykres wszystkich przeszczepów w latach 2004-2011 gdzie tendencja spadkowa zaczyna się od drugiej połowy 2006 roku a więc na pół roku przed aferą Garlickiego, wzrost następuje w połowie 2007 roku, a w październiku (ciekawe dlaczego - bo były wybory?) 2007 znowu spadek.
Tak więc uczciwość nakazywałaby przyznać, że żadnego związku przyczynowo-skutkowego, o jakim piszesz nie widać.

Pt lis 13, 2015 23:53
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 622  Następna strona