Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 0:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72 ... 182  Następna strona
 Uchodzcy, Kosciół, imigranci, zagrożenia 
Autor Wiadomość

Post Re: Uchodzcy a Kosciół
Dramat. Coś bardzo okrutnego.

Ale jeśli damy się zwariowac islamskim idiotom, to zejdziemy do ich poziomu.
Nie chcę aby teraz była zemsta, płonące obozy uchodzców.
To do niczego niedoprowadzi.

Katolicy, czego naucza was Bóg? Miłosierdzie.
Jeśli teraz wyjmiecie miecz to mam was w d...e.

N lis 15, 2015 12:41
niewiarek napisał(a):
Dramat. Coś bardzo okrutnego.

Ale jeśli damy się zwariowac islamskim idiotom, to zejdziemy do ich poziomu.

Miecz p-ko uchodźcom to złamanie nakazu Chrystusa, miecz p-ko terrorystom to obrona konieczna.
Jezus przed Sanhedrynem nie pozwał się bić.

N lis 15, 2015 13:04

Bić się?

Nie wiadomo z kim.
Z uchodzcami?

N lis 15, 2015 17:06

Alus napisał(a):
A przed czym uciekają uchodźcy.....czy aby nie przed islamskimi radykałami?
Nie mówię o imigracji zarobkowej.

Niestety, wydaje się, że masz rację. Oni rzeczywiście nie szukają lepszych zarobków. Bo i po co, skoro mogą żyć z zasiłków.
Czy uciekają przed radykałami? Jaki procent uciekinierów pochodzi z Arabii Saudyjskiej? Toż tam jest radykalny reżim. To jeden z niewielu krajów świata, w których działa policja religijna.

Oczywiście wśród tzw. uchodźców znajduje się wiele osób szukających ratunku. Desperaci uciekający z całymi rodzinami. Są też szukający szczęścia, łatwego życia. Są ludzie eksportujący islam. A wśród nich trafiają się bandyci.

Czego się uczy w muzułmańskich szkołach? Czy Koran namawia do nienawiści i mordowania wszystkich niewiernych? Czy ktoś, komu od małego wpajano nienawiść do niewiernych, może się asymilować w innym środowisku? Raczej nie. Sądzę, że oni chcą nas ratować. Za cenę naszej i ich własnej krwi. I nie interesuje ich to, że nie chcemy takiego ratunku.

Nie podoba mi się to, że Holland pała chęcią odwetu. To spirala. Nazywa ich terrorystami. A powinno się zacząć od imamów. Od tych, którzy nakłaniają do ataków. Rozmawiać nie za pośrednictwem bombowców. A przede wszystkim nie wtrącać się do spraw wewnętrznych innych państw. Taki Saddam, czy Asad przez całe życie nie uczynili tyle zła, ile teraz się dzieje na terenach opanowanych przez tzw. islamistów. Tam jest potrzebna silna władza. I surowe prawo.

Kościół namawia do przyjmowania tzw. uchodźców. Ale czy Kościół poucza, że należy przyjmować wszystkich? Przyjmować należy potrzebujących. A nie cwaniaków i terrorystów.
wiem selekcja jest bardzo trudna. Dlatego powinno się ja przeprowadzać w obozach dla uchodźców. W obozach znajdujących się na zagrożonych terenach. Tam potrzebne jest militarne wsparcie. Nie w celu atakowania, ale dla obrony.

N lis 15, 2015 22:02
Cytuj:
Czy Koran namawia do nienawiści i mordowania wszystkich niewiernych?

Niestety tak, i to jest problemem.

Cytuj:
Sądzę, że oni chcą nas ratować.

Raczej podbić. Prorok stosował taki rodzaj podbijania innych terenów poprzez pokojowe zasiedlanie, to znaczy na początku było pokojowe. To jest zakorzenione w tradycji muzułmańskiej.

Cytuj:
Przyjmować należy potrzebujących. A nie cwaniaków i terrorystów.
wiem selekcja jest bardzo trudna. Dlatego powinno się ja przeprowadzać w obozach dla uchodźców. W obozach znajdujących się na zagrożonych terenach. Tam potrzebne jest militarne wsparcie. Nie w celu atakowania, ale dla obrony.

Taka selekcja jest wręcz niemożliwa. Nikt z nich nie przyzna się do tego że jest terrorystą i nikt nie powie z jakim zamiarem przybył realnie. No chyba żeby wszystkich przebadać na wiarografie, ale to też niemożliwe do realizacji. Jest ich zbyt wielu.

Cytuj:

Już nieodpowiedzialne działania polityków doprowadziły do takiej sytuacji, co z kolei może doprowadzić do większych zamieszek i wojny, już mówiono w kontekście tego co wydarzyło się w Paryżu że to jest wojna. Niestety niewiarku, ale ludzie mają emocje. Sczególnie kiedy zabito im bliskich.

Cytuj:

Czy naprawdę myślisz że cała Europa to katolicy? A czy wierzysz w te polskie ponad 90% katolików? Z nazwy na pewno. I z tradycji chrztu dokonanym w kościele, z racji czego są wpisani w poczet KK. Ale co potem?

Pn lis 16, 2015 2:09

equuleuss napisał(a):

Cytuj:
Niewiarek: Katolicy, czego naucza was Bóg? Miłosierdzie.

Czy naprawdę myślisz że cała Europa to katolicy? A czy wierzysz w te polskie ponad 90% katolików? Z nazwy na pewno. I z tradycji chrztu dokonanym w kościele, z racji czego są wpisani w poczet KK. Ale co potem?

Niewiarek stosuje takie same kryteria uznawania ludzi za katolików, jak czynią to muzułmanie. Europejczyk i Amerykanin są utożsamiani z chrześcijanami. Katolikiem, dla Niewiarka, zapewne jest każdy, kto nie złożył aktu apostazji.
Oceniam ilość wierzących w Polsce na 20 %. Mam nadzieję, że się mylę, ale w takim środowisku mieszkam.

To, że ktoś o sobie mówi, że jest katolikiem, nie oznacza, że nim jest. Mogę o sobie powiedzieć, że jestem Murzynem. Czy to zmieni mój kolor skóry, pochodzenie?

Dlaczego od chrześcijan wymaga się tylko miłosierdzia? Czy nie mają oni takich samych praw jak inni? Czy nie mają prawa do obrony własnej?

Pn lis 16, 2015 9:53
Idący napisał(a):
Dlaczego od chrześcijan wymaga się tylko miłosierdzia? Czy nie mają oni takich samych praw jak inni? Czy nie mają prawa do obrony własnej?
Nie mają. Powinni nadstawiać drugi policzek.
Ale serio: jeśli ktoś się powołuje na wybrane urywki Koranu jako wyznaczające "prawdziwy islam", to w taki sam sposób wybrane urywki Biblii wyznaczają "prawdziwe chrześcijaństwo". I nie ma, że boli, że ponoć "trzeba" interpretować inaczej, bo i Biblia, i Koran są jest interpretowane. Jaką miarą odmierzacie, taką będzie wam odmierzone, czy jakoś tak...

Pn lis 16, 2015 10:00

equuleuss pisze:
Cytuj:

Pisząc katolicy, mam na myśli owe ok. 90% Polaków.
Mienią się katolikami. Bardzo wielu znam osobiście.
Czy ich życie i postępowanie jest godne stwierdzenia "katolik"?
Mam ogromne wątpliwości.
To do nich skierowałem słowa aby pamiętać o miłosierdziu. Myślę jednak, że to hybione działanie.
Pewna pani, mieniąca się katoliczką, co jakiś czas zaczepia mnie na ulicy i usiłuje mnie edukować, że wszystko co nie jest związane z PiS to zło, z którym koniecznie trzeba walczyć.
A Katolicy przez duże "K"?
Świeczka w rękę i dużo uporu w poszukiwaniach.
W swojej ziemskiej tułaczce miałem możliwość poznać co najmniej tysiąc ludzi, z którymi w jakimś stopniu obcowałem. A to szkoła, akademiki, a to praca, służbowe spotkania, hotele.
Myślę o osobach z którymi łaczyły mnie jakieś kontakty przez co najmniej kilka miesięcy. Większość mieniąca się katolikami.
Gdybym miał określić kogoś Katolikiem przez duże "K", to przypuszczam że palców u rąk starczyłoby mi. Jest wśród nich nawet jeden ksiądz, poprawka - dwóch.
Tych prawdziwych do niczego nie trzeba przekonywać.

Idący pisze:
Cytuj:

Ależ nigdzie nie powiedziałem, że nie należy bronić się.
To jest oczywiste i nie ma potrzeby o tym dyskutować.
Ale nie chciałbym usłyszeć w wiadomościach, że podpalono jakieś namioty z uchodzcami.
Nie chcę ślepego odwetu. Oko za oko, ząb za ząb.
Sytuacja jest skrajnie trudna, ale powinniśmy użyć mądrości kultury europejskiej, którą wielu z dyskutantów tak epatuje, a nie pozwalać wyjść na pierwszy plan dzikim instynktom.

Koran i jego interpretacja jest bardzo skomplikowana.
Znawcy tematu mówią, że tego nie da się przetłumaczyć na języki europejskie.
Każde tłumaczenie to inny Koran.
A interpetacja?
Nie pojęta dla przeciętnego Europejczyka.
Bo jak rozumieć stwierdzenie, że jeśli spotykasz dwa wersety sprzeczne ze sobą, to ten drugi anuluje twierdzenie pierwszego.

Je suis Charlie
Je suis Paris

Pn lis 16, 2015 11:40
akruk napisał(a):
Idący napisał(a):
Nie mają. Powinni nadstawiać drugi policzek.
Ale serio: jeśli ktoś się powołuje na wybrane urywki Koranu jako wyznaczające "prawdziwy islam", to w taki sam sposób wybrane urywki Biblii wyznaczają "prawdziwe chrześcijaństwo". I nie ma, że boli, że ponoć "trzeba" interpretować inaczej, bo i Biblia, i Koran są jest interpretowane. Jaką miarą odmierzacie, taką będzie wam odmierzone, czy jakoś tak...

Sam jako jednostka mozesz nadstawiac drugi policzek, ale nie masz prawa nadstawiac policzka innych, bo to juz kompletnie co innego.
Jesli ktos bedzie gwalcil twoja zone to nie podsuniesz mu jeszcze corki.

Pn lis 16, 2015 12:16

niewiarek napisał(a):

Nie chcę ślepego odwetu. Oko za oko, ząb za ząb.

A kto chce? Kto do tego namawia? Ja? Katolicy? Europejczycy? Wszyscy do jednego wora? To, że Holland obiecuje zemstę, nie znaczy, że popieram to. Ani, że katolicy to popierają.

Kto tu zachęca do odwetu?

Są liczne głosy protestujące przeciw pogrążaniu się w bagnie. Namawiające do profilaktyki.
Czy metodą na uchronienie się przed powodzią jest rozbieranie wałów powodziowych?
Czy metodą na uspokojenie spiącego tygrysa jest dźganie go patykiem?

Zanim zacznę sie bronić, chę zapobiegać. Nie tworzyć sytuacji, w których będę zagrożony. Ja sam, moje rodzina, moi krewni i przyjaciele, Polacy, ludzie.

Dlatego:
Je ne suis pas Charlie - bo szanuję inne religie, innych ludzi. Nie wyśmiewam się z nich, nie poniżam ich. Nie walczę z ich wartościami.
Je ne suis pas Francais - jestem Polakiem, jestem niepoprawny politycznie, nie jestem komunistą, ani socjalistą. Nie jestem gotów na przyjęcie masowych emigracji z krajów o innej kulturze, zachowaniu, mentalności i uznawanych wartościach.
Je ne suis pas a Paris - jestem człowiekiem, a nie miastem.
Je ne suis pas un Parisien - jestem Warszawiakiem (lub Warszawianinem - jak ktoś woli), Warszawa mi bliższa niż Paryż, nie chcę, aby w Warszawie powtórzył się scenariusz paryski. Żal mi Paryżan. Łączę się z nimi w bólu. Modlę się za nich i w ich intencji. Modlę się, aby nikt nie odchodził nagle w cierpieniu, w trakcie rozrywki czy zabawy. Modlę się o refleksję dla każdego. O szacunek wzajemny między ludźmi, szacunek do wyznawanej przez nich religii i do wyznawanych przez nich wartości.

Pn lis 16, 2015 12:44

Obawiam się, że taki odwet może nastąpić. Oby nie.
Nie jestem na tym świecie od pięciu dni.

Pisząc "Je suis Paris" wyrażam swoje poparcie dla Francuzów, rodzin osób które straciły życie.
Pewnie tego nie kumasz tłumacząc te słowa dosłownie.

Pn lis 16, 2015 13:01

Obyśmy nigdy nie musieli słuchać muzyki francuskiej ze względu na te tragiczne okoliczności.
A po prostu ot tak, bo jest fajna.
Dziękuję "Trójko".

Wiem. Off subject.
Ale należy to podkreślić.

Pn lis 16, 2015 14:17
Cytuj:
Marek Jurek: Chrońmy Polskę przed islamskim zagrożeniem

Marek Jurek podczas sympozjum„Otwarci na wołanie świata – o solidarność z prześladowanymi”, które 21 listopada odbywało się w Opactwie Pobenedyktyńskim w Płocku powiedział: "Powinniśmy pomagać chrześcijanom (...). Szukajmy w obozach dla uchodźców rodzin chrześcijańskich, które chcą przesiedlić się do Polski. Pokażmy, że dla nas ta wspólnota religijna coś znaczy".

I dalej: "Nie możemy dopuścić do tego, że kiedy w Niemczech wybuchnie rewolucja islamska, w Polsce będzie półmilionowa społeczność muzułmańska. Jeśli dziś zgodzimy się z multikulturalizmem i rozbijemy związek narodu z chrześcijaństwem, to wyprowadzimy Polskę na niebezpieczną drogę – piątej kolumny rewolucji islamskiej. Przed tym musimy ochronić naszą ojczyznę (...) To prawda, że nie wszyscy muzułmanie to terroryści, ale prawdą jest też, że Pakistan trzyma w celi o wielkości 8 m kw. od 6 lat chrześcijankę Asię Bibi, za rzekome bluźnierstwo”, przypomniał Marek Jurek.

Z kolei biskup płocki Piotr Libera powiedział: "„Zabijanie niewinnych ludzi jest złem, jest szaleństwem – przekonywał hierarcha. - Ludzie, którzy tego nie rozumieją i milczą albo uprawiają pustosłowie, są ludźmi złymi i pozbawionymi najbardziej elementarnych zasad. Nagłaśnianie tego, to jeden kierunek, a drugi, to modlitwa: o nawrócenie i opamiętanie tych, którzy dopuszczają się przemocy, akceptują ją, widzą w niej sposób na propagowanie swojego świata chorych idei, na wymierzanie sądu bezbożnemu światu”.

philo/Radio Wnet/media

http://www.fronda.pl/a/marek-jurek-chronmy-polske-przed-islamskim-zagrozeniem,60880.html

N lis 22, 2015 10:32

equuleuss napisał(a):

Raczej podbić. Prorok stosował taki rodzaj podbijania innych terenów poprzez pokojowe zasiedlanie, to znaczy na początku było pokojowe. To jest zakorzenione w tradycji muzułmańskiej.

W chrześcijańskiej tym bardziej.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

N lis 22, 2015 14:39

JedenPost napisał(a):
equuleuss napisał(a):

W chrześcijańskiej tym bardziej.

Na jakich terytoriach rdzennie muzułmańskich, narzucono chrześcijaństwo? Interesuje mnie jedynie dwustronna relacja religii chrześcijańskiej i muzułmańskiej. Nie interesują mnie relacje do religii politeistycznych.

N lis 22, 2015 15:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72 ... 182  Następna strona