Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 19:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 299 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 20  Następna strona
 Zamach terorystyczny w Paryżu! 
Autor Wiadomość
Post Re: Zamach terorystyczny w Paryżu!
Cytuj:
Alus, ale nie chcesz zrozumieć pewej sprawy. Islam nigdy nie chciał pojednania ani dialogiu z Kościołem, papież próbował a także próbował przedstawić muzułmanów w nieco innym świetle, ale niestety - prawdziwy islam to jest właśnie ten w radyklanej odsłonie ekstremistów.

To Ty nie chcesz zrozumieć.
Jeśli powiem prawdziwy chrześcijanin ma prawo porzucić żonę i dzieci, aby zamieszkać z drugą zona i spłodzić kolejne dzieci też będzie to prawda.

N lis 15, 2015 12:15
ErgoProxy napisał(a):
Jak to jest z tym wezwaniem do zaprowadzenia islamu na całym świecie, od bieguna do bieguna?
"Idźcie na cały świat"...

ErgoProxy napisał(a):
My żyjemy w Domu Wojny. Wojny, do cholery! Pobożny muzumanin – to właśnie ekstremista, a nie nasz zasymilowany Tatar.
A pobożny chrześcijanin powinien sprzedać swój majątek, rozdać wiernym, bez końca przebaczać, nie stawiać oporu i zawsze nadstawiać drugi policzek? Wiesz, ja nie wierzę, że determinantą religii jest zawartość jej świętych ksiąg. Religie sobie ewoluują i reinterpretują.

ErgoProxy napisał(a):
będę rozstrzygał spory na mojej ziemi po swojemu, bo mogę. Otóż takie roszczenie trzeba umieć obronić. Kto nie potrafi, sam jest winny piekła, jakie się pod nim otwiera.
Saddam Husajn potrafił. Zachód go obalił, zamiast niego przymusowo zaprowadzając niepotrafiącą demokrację. Nie wiem, czy to wina Iraku, Irakijczyków, że nie mieli silniejszej władzy, potrafiącej się obronić przed atakiem z zewnątrz? USA to globalna potęga i nie wiadomo, co jakiejś grupie wpływowych Amerykanów strzeli do głowy. Większość państw świata nie byłaby się w stanie obronić przed atakiem amerykańskim. My także.

ErgoProxy napisał(a):
Jedno drugiego nie wyklucza.

N lis 15, 2015 12:16

@equuleuss
Możesz przybliżyć kim jesteś, żeby orzekać o przygniatającej większości muzułmanów, że nie są prawdziwymi muzułmanami? Rozumiem, że ja też mogę głosić, że jedyni prawdziwi chrześcijanie to ci amerykańscy odpałowcy powtarzający za Biblią, że Bóg brzydzi się pedałów?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

N lis 15, 2015 12:19
Cytuj:
To są farmazony i bezwstydne kłamstwo, fałszywe świadectwo przeciw bliźniemu.

Mogę przedstawić prawdziwe oblicze islamu. Szokujące oblicze. I obyczaje z tym związane. I nie mów proszę że to jest nieprawdą. W Arabii Saudyjskiej nadal są kultywowane publiczne egzekucje chociażby chrześcijan, gdzie są nawet zawieszani na krzyżach.

Cytuj:
Jeśli powiem prawdziwy chrześcijanin ma prawo porzucić żonę i dzieci, aby zamieszkać z drugą zona i spłodzić kolejne dzieci też będzie to prawda.

Czy Jezus powiedział takie słowa gdzieś w Ewangeliach?

Cytuj:

A gdzie reszta - głoście Ewangelie... głosić czyli nauczać, podczas kiedy Koran mówi - idzcie i zabijacie ich gdziekolwiek ich spotkacie. Prześladujcie ich, nie dajcie im spokoju i zabijajcie ich w imię Allaha.

Cytuj:
A pobożny chrześcijanin powinien sprzedać swój majątek, rozdać wiernym, bez końca przebaczać, nie stawiać oporu i zawsze nadstawiać drugi policzek?

Chrześcijanie próbują tak robić i powinni nie szukać odwetu, nie szukać zemsty ani przemocy i pomagać innym a także nieustannie przebaczać.

Cytuj:
Możesz przybliżyć kim jesteś, żeby orzekać o przygniatającej większości muzułmanów, że nie są prawdziwymi muzułmanami?

Kimś kto wie i ma świadomość tego czym jest islam naprawdę.

N lis 15, 2015 12:21
Alus napisał(a):
Cytuj:
Alus, ale nie chcesz zrozumieć pewej sprawy. Islam nigdy nie chciał pojednania ani dialogiu z Kościołem, papież próbował a także próbował przedstawić muzułmanów w nieco innym świetle, ale niestety - prawdziwy islam to jest właśnie ten w radyklanej odsłonie ekstremistów.

equuleuss - co Ty na powyższy post?

N lis 15, 2015 12:25
Alus napisał(a):
Alus napisał(a):
Cytuj:

equuleuss - co Ty na powyższy post?

To znaczy nie rozumiem dokładnie co masz na myśli. Jednakże, nie można zaprzeczyć temu co głosi Koran nawołując do przemocy. To że istnieją muzułmanie którzy nie chcą wyznawać radykalnej formy islamu, to nie czymi automatycznie tego iż islam w swojej prawdziwej formie nie jest radykalny. ISIS reprezentuje sobą ten prawdziwy duch islamu. Dlatego inni muzułmanie nie idący za tym, są postrzegani niemal jako odstepcy od Proroka i wiary i dlatego są zabijani na równi z niewiernymi.

N lis 15, 2015 12:39

equuleuss napisał(a):

Cytuj:
Możesz przybliżyć kim jesteś, żeby orzekać o przygniatającej większości muzułmanów, że nie są prawdziwymi muzułmanami?

Kimś kto wie i ma świadomość tego czym jest islam naprawdę.

Raczej kimś opętanym własnymi lękami.

N lis 15, 2015 12:42
Cytuj:
To znaczy nie rozumiem dokładnie co masz na myśli. Jednakże, nie można zaprzeczyć temu co głosi Koran nawołując do przemocy. To że istnieją muzułmanie którzy nie chcą wyznawać radykalnej formy islamu, to nie czymi automatycznie tego iż islam w swojej prawdziwej formie nie jest radykalny. ISIS reprezentuje sobą ten prawdziwy duch islamu. Dlatego inni muzułmanie nie idący za tym, są postrzegani niemal jako odstepcy od Proroka i wiary i dlatego są zabijani na równi z niewiernymi.

Nie udaj nierozumnego.
Rozwód u protestantów, w prawosławiu, w niczym nie zmienia przynależność do chrześcijaństwa.
Rozwód i kolejny związek niesakramentalny u katolików skutkuje odsunięciem od sakramentów.
Ta sama Biblia, a różna interpretacja.
Podobnie w przypadku Koranu.
Kilka razy przedstawiałam konkretne sury o przemocy - nie przeczytałeś, dlatego szermujesz non stop argumentem Koran nawołuje do przemocy....prawdziwy duch Koranu.
Opracowania z portalu deon ks T. Halika też zapewne nie przeczytałeś.
A według Ciebie państwa islamskie kłamią potępiając zamach w Paryżu?

N lis 15, 2015 13:00

Spróbujmy poprzez nasze życie pokazać muzułmanom Boga, takiego Boga w którym znajdą oparcie. Dostaliśmy Dobrą Nowinę, ale czy potrafimy przekonywująco ją głosić? W kontekście Europy i cywilizacji zachodniej pytanie jest niestety retoryczne...
Muzułmanie powinni na nas spojrzeć i chcieć brać przykład z tego co zobaczą, chyba niestety my sami daleko odeszliśmy od Chrystusa. Wypełniajmy przykazania, tak żeby było w nich widać wyznanie naszej wiary.

N lis 15, 2015 14:17
Cytuj:
Raczej kimś opętanym własnymi lękami.

To nie ma nic wspólnego z żadnym lękiem. Po prostu poznanie prawdy o islamie.

Cytuj:
Nie udaj nierozumnego.
Rozwód u protestantów, w prawosławiu, w niczym nie zmienia przynależność do chrześcijaństwa.
Rozwód i kolejny związek niesakramentalny u katolików skutkuje odsunięciem od sakramentów.
Ta sama Biblia, a różna interpretacja.
Podobnie w przypadku Koranu.

Nie udaję, naprawdę nie zrozumiałem w pierwszych chwilach co masz na myśli.

Ale to nie jest adekwatne, ponieważ Koran nie jest do interpretacji tak jak Biblia. I co więcej - uznajesz że Kościół Katolicki jest tym który niesie prawdę i tym który jest prawdziwym Kościołem, podczas kiedy Protestancki lub Ewangelicki Kościół jest odstępstem od tej prawdy. Oto właśnie to co chcę powiedziedzieć, otóż ISIS to jest taki KK (sorry za to porownanie ale rozumiesz do czego zmierzam) To jest taki KK wśród muzułmanów przestrzegający i strzegący tradycji i tego co przekazał Prorok i to co głosi islam w swojej prawdziwej naturze. Także oni są u żródła a nie odwrotnie. Radykalny islam taki jaki jest chociażby we wspomnianej już Arabii Saudyjskiej.

Koran ma jasny przekaz, bynajmniej nie epatujący miłosierdziem. Do tego trzeba także dodać Hadisy, fatwy.

N lis 15, 2015 14:25
chwat napisał(a):
Spróbujmy poprzez nasze życie pokazać muzułmanom Boga, takiego Boga w którym znajdą oparcie. Dostaliśmy Dobrą Nowinę, ale czy potrafimy przekonywująco ją głosić? W kontekście Europy i cywilizacji zachodniej pytanie jest niestety retoryczne...
Muzułmanie powinni na nas spojrzeć i chcieć brać przykład z tego co zobaczą, chyba niestety my sami daleko odeszliśmy od Chrystusa. Wypełniajmy przykazania, tak żeby było w nich widać wyznanie naszej wiary.

Zrozum proszę że to nie działa tak jak myślisz. Nie w przypadku muzułmanów.

N lis 15, 2015 14:26

Wytłumacz mi, że miłość Boga jest za słaba dla muzułmanów.

N lis 15, 2015 14:32
akruk napisał(a):
ErgoProxy napisał(a):
Jak to jest z tym wezwaniem do zaprowadzenia islamu na całym świecie, od bieguna do bieguna?

Co też jest wstrętne.

akruk napisał(a):
A pobożny chrześcijanin powinien sprzedać swój majątek, rozdać wiernym, bez końca przebaczać, nie stawiać oporu i zawsze nadstawiać drugi policzek? Wiesz, ja nie wierzę, że determinantą religii jest zawartość jej świętych ksiąg. Religie sobie ewoluują i reinterpretują.

Tak, tylko że w przypadku islamu ta ewolucja, jakby to... no, pokaż mi ją. Szczerze, chciałbym się dowiedzieć, jak dalece islam wyewoluował od swoich siódmowiecznych pierwocin, bo zdaje mi się, że tylko szyici perscy rokują w miarę dobrze.

akruk napisał(a):
Saddam Husajn potrafił.

Saddam NIE potrafił, sam dając Amerykanom pretekst do pierwszego najazdu; i gdyby stary Bush miał takich doradców jak młody, już wtedy nastąpiłby koniec tzw. reżimu.

akruk napisał(a):
USA to globalna potęga i nie wiadomo, co jakiejś grupie wpływowych Amerykanów strzeli do głowy. Większość państw świata nie byłaby się w stanie obronić przed atakiem amerykańskim. My także.

Dlatego nie bawimy się gniazdem szerszeni, ale obchodzimy je z daleka. Nie wiem o czym myślał Saddam kiedy najeżdżał Kuwejt, że skalkulował sobie, że mu to płazem ujdzie.

N lis 15, 2015 14:41

equuleuss napisał(a):
Ale to nie jest adekwatne, ponieważ Koran nie jest do interpretacji tak jak Biblia.

Nie kompromituj się.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Tafsir

N lis 15, 2015 15:02
Media w Polsce nagłaśniają tylko niektóre. Wg raportów Europolu na temat terroryzmu w UE, od lat ataki terrorystyczne o podłożu religijnym stanowią drobny procent wszystkich. Najnowszy raport stwierdza:
A total of 152 terrorist attacks occurred in five EU Member States. The majority took place in France (63), Spain (33) and the UK (35).
[...]
As in previous years, more than half of the total number of attacks (84) were claimed by, or attributed to, separatist terrorist groups: 58 in France, and 26 in Spain. [...] The number of bomb
attacks decreased considerably, from 91 in 2012 to 31 in 2013, but the number of attacks with firearms remained stable.
[...]
The number of attacks by anarchist or left-wing terrorist groups increased from 18 in 2012 to 24 in 2013
[...]
European Union (EU) Member States reported no terrorist attacks specifically classified as religiously inspired terrorism for the 2013 period.However, in at least two attacks, the role of religious radicalisation appears to be evident. [...]

[W roku 2013]
Ogółem wystąpiły 152 ataki terrorystyczne w pięciu państwach członkowskich UE. Większość miała miejsce we Francji (63), Hiszpanii oraz Wielkiej Brytanii (35).
[...]
Tak jak w latach poprzednich, do ponad połowy ogólnej liczby ataków (84) przyznały się, bądź zostały z nimi powiązane, terrorystyczne grupy separatystów: 58 we Francji oraz 26 w Hiszpanii. [...] Liczba ataków bombowych znacząco spadła, z 91 w roku 2012 do 31 w 2013, ale liczba ataków z użyciem broni palnej pozostaje bez zmian.
[...]
Liczba ataków anarchistycznych i lewicowych grup terrorystycznych wzrosła z 18 w roku 2012 do 24 w 2013.
[...]
Za rok 2013 kraje członkowskie Unii Europejskiej (EU) nie zgłosiły żadnych ataków terrorystycznych sklasyfikowanych jako terroryzm inspirowany religijnie. Niemniej jednak w co najmniej dwóch atakach rola radykalizacji religijnej okazuje się ewidentna. [...]
Dwa lata temu w Unii było ponad 150 ataków terrorystycznych, z czego większość nie miała powiązania z religią. O ilu słyszeliście z naszych mediów?

N lis 15, 2015 15:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 299 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 20  Następna strona