Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 18:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 622  Następna strona
 PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015 
Autor Wiadomość
Post Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Johnny99 napisał(a):
Oczywiście, Gowin nie miał wyboru, a posady ustalał wyłącznie prezes, wszyscy antypisowcy to wiedzą, zatem to prawda.

Szkoda, że antypis, zamiast skupiać się na krytyce merytorycznej, wciąż - jak od lat - prowadzi nonsensowne rozważania w temacie "czego naprawdę chce PiS, co naprawdę myśli Prezes" itp. Jakoś trudno mi sobie wyobrazić, żeby np. Macierewicz, godny zdaniem JK "najwyższych odznaczeń", mógł zostać pozbawiony wicepremierostwa, gdyby faktycznie zależało to wyłącznie od decyzji Prezesa. To samo tyczy się resortu dla "zdrajcy" Ziobry.

"merytoryczna" jest jedynie wtedy gdy tak uznają zwolennicy PiS.....czyli praktycznie NIGDY.

Śr lis 18, 2015 15:30

andej pisze:
Cytuj:
Gdy wsiadasz do taksówki, to kto kieruje taksówką? Podobnie z BS. JK podaje kierunek, przedstawia cel. BS wybiera drogę, dba o stan "taksówki", "tankuje ją" itd.
Taksówkarz odpowiada za bezpieczeństwo.
Rozsądny podział kompetencji i władzy.

Hi, hi, hi! Ależ przykład.
Porównanie kierowania rządem z kierowaniem taksówką? Doprawdy analogia wielce trafiona.

Ale nawet w takiej taksówce dycyduje o wszystkim ten, kto kieruje. To jemu wszyscy mają się podporządkować, a nie prezesowi firmy, która zatrudnia kierowcę.
W obecnej Polsce to nie premier tworzy rząd bo jest wysłana na "zasłużony przymusowy urlop", a prezez w tzw. "kwartecie' podaje Pani PBS w menu Big MAC'a bez możliwości odrzucenia.

Jedyna możliwa odpowiedz Pani PBS to - mam smaka na tego MAC'a.
Jak u Forda. Kolor samochodu? - Dowolny, aby był czarny;)

Cała tajemnica rządu powołanego przez nowych Włatców.
Ot, takie polskie jaja w majonezie z kaczych jaj.

Ostrzeżenie! Dla zwolenników MAC'a to wytłumaczenie może być trudne do pojęcia.

Śr lis 18, 2015 18:24

PIS w ramach reformy edukacji zapowiada powrót do pełnego nauczania historii i kanonu lektur. Uważam, że jest to ważne, bo pozwala zachować własną tożsamość. W szoku byłam, że obecnie program nauczania historii jest okrojony i kończy w wieku lat 17. Za moich czasów w wieku lat 19 uczono tego co najważniejsze, czyli historii współczesnej i młody człowiek to mógł zrozumieć. Choć z drugiej strony w moim pokoleniu nie widzę utożsamiania się z narodem polskim, natomiast w pozytywnym wzruszeniu byłam widząc na Marszu Niepodległości taką wspaniałą, polską młodzież z biało-czerwonymi flagami. A więc to młode pokolenie skądś zachowało swoją tożsamość narodową. Jest też zagrożenie, że młodzież działa na przekór, więc powrót do pełnego nauczania historii i literatury polskiej przyniesie odmienny skutek.

Cz lis 19, 2015 5:46
akacja napisał(a):
PIS w ramach reformy edukacji zapowiada powrót do pełnego nauczania historii i kanonu lektur. Uważam, że jest to ważne, bo pozwala zachować własną tożsamość. W szoku byłam, że obecnie program nauczania historii jest okrojony i kończy w wieku lat 17. Za moich czasów w wieku lat 19 uczono tego co najważniejsze, czyli historii współczesnej i młody człowiek to mógł zrozumieć. Choć z drugiej strony w moim pokoleniu nie widzę utożsamiania się z narodem polskim, natomiast w pozytywnym wzruszeniu byłam widząc na Marszu Niepodległości taką wspaniałą, polską młodzież z biało-czerwonymi flagami. A więc to młode pokolenie skądś zachowało swoją tożsamość narodową. Jest też zagrożenie, że młodzież działa na przekór, więc powrót do pełnego nauczania historii i literatury polskiej przyniesie odmienny skutek.

Skąd Ty czerpiesz te informacje?
szkoła podstawowa - tygodniowo 2 godziny historii,
gimnazjum - tygodniowo 2 godziny historii,
Szkoła średnia - 1 i 2 klasa po 2 godziny historii, w trzeciej 1.
A szkoły średniej nikt nie kończy w wieku 17 lat.
Naród to nie jedynie biało czerwone flagi.....gdyby obrać jedynie to kryterium narodu, to nie przynależałaby P. Szydło, JKM - brak flag na domu 11.11.2015r.

Cz lis 19, 2015 9:21

Mieli przychodzić o 6 rano - po Burego przyszli już o 2 :roll:

http://kulisy24.com/prawo-i-bezprawie/j ... iej-w-nocy

Coś chyba PSL się przejechał z tym wstrzymywaniem się od głosu w sprawie wotum zaufania :twisted:

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz lis 19, 2015 9:25
Johnny99 napisał(a):
Mieli przychodzić o 6 rano - po Burego przyszli już o 2 :roll:

http://kulisy24.com/prawo-i-bezprawie/j ... iej-w-nocy

Coś chyba PSL się przejechał z tym wstrzymywaniem się od głosu w sprawie wotum zaufania :twisted:

Bury to żadne novum.
Ciekawszy jest nocny wniosek p. Szydło dymisji szefów wszystkich służb, co pozytywnie zaopiniowała komisja d/s służb, zdominowana przez posłów PiS.
Miało być inaczej i jest - M. Kamiński do 13.10.2009 pozostawał szefem CBA, ponad 2 lata od objęcia władzy przez PO.
W nocy także przedstawiono swoją ustawę o TK.....z błędami ortograficznymi - a co tam, ważne, aby sędziowie byli nasi.
Damy radę....dają :badgrin:

Ostatnio edytowano Cz lis 19, 2015 9:38 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Cz lis 19, 2015 9:32
O ja nie mogę – błąd 404: podana strona nie istnieje. Johnny, dobrego linka dałeś?

Cz lis 19, 2015 9:35

ErgoProxy napisał(a):
O ja nie mogę – błąd 404: podana strona nie istnieje. Johnny, dobrego linka dałeś?

No nie wiem, ale info i tak jest na czołówce http://kulisy24.com/.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz lis 19, 2015 9:51

Alus napisał(a):
Ciekawszy jest nocny wniosek p. Szydło dymisji szefów wszystkich służb, co pozytywnie zaopiniowała komisja d/s służb, zdominowana przez posłów PiS.

Akurat chyba dla wszystkich było oczywiste, że przejęcie służb będzie jedną z pierwszych decyzji PiS po przejęciu władzy.

Cytuj:
W nocy także przedstawiono swoją ustawę o TK.....z błędami ortograficznymi - a co tam, ważne, aby sędziowie byli nasi.

To jest wyłącznie przywrócenie stanu zgodnego z prawem - tzn. zanim PO w panice go nie zmieniła po to, by wybór nowych sędziów mógł nastąpić jeszcze przed wyborami, a więc by mogła ich wybrać na kolejne 9 lat PO, a nie PiS.

Cz lis 19, 2015 10:01

LegislacjaWatch:

Ciekawą zmianę przepchnięto na 1. posiedzeniu Sejmu przy okazji zmiany ustawy o działach administracji rządowej oraz niektórych innych ustaw, uchwalonej w związku ze zmianami w układzie ministerstw - mianowicie z ustawy o wojewodzie i administracji rządowej w województwie usunięto wymóg, że wojewodą może zostać osoba, która "posiada 3-letni staż pracy w zakresie kierowania zespołami ludzkimi". Zamiast niego pojawił się warunek: "daje rękojmię należytego wykonywania obowiązków wojewody". Sens tej zmiany zapewne stanie się jasny już niedługo :roll:

Cz lis 19, 2015 12:50

Jeszcze odnośnie służb, bo dopiero teraz zajrzałem w przepisy - politycy PiS twierdzą, że szefowie sami podali się do dymisji. I raczej tak było, zgodnie bowiem z ustawami premier nie może sobie ich tak po prostu odwołać - muszą być spełnione przesłanki ustawowe, a mianowicie odwołać ich można jedynie w razie rezygnacji z zajmowanego stanowiska, zrzeczenia się obywatelstwa polskiego lub nabycia obywatelstwa innego państwa, skazania prawomocnym wyrokiem sądu za popełnione przestępstwo lub przestępstwo skarbowe, utraty predyspozycji niezbędnych do zajmowania stanowiska bądź niewykonywania obowiązków z powodu choroby trwającej nieprzerwanie ponad 3 miesiące. Spełnienie tych przesłanek podlega kontroli sądowej. Tak więc odwołanie ww. szefów "na szybko" może mieć miejsce w zasadzie wyłącznie wtedy, gdy sami złożyli rezygnację.

Podobnie zostały ukształtowane przesłanki odwołania szefa CBA. I to właśnie była przyczyna, dla której został on odwołany przez Tuska dopiero w 2009 r. Po pierwsze, wniosek o odwołanie musi zaopiniować prezydent - a wówczas był nim Lech Kaczyński. Po drugie, w sytuacji gdy szef CBA nie składa rezygnacji sam, premier odwołując go musi wskazać wynikającą z ustawy przyczynę odwołania. Odwołanie Kamińskiego miało miejsce pomimo niewydania przez prezydenta opinii w sprawie - co wywołało wątpliwości co do jej zgodności z prawem; sam Lech Kaczyński mówił jedynie, że ją wyda i będzie ona negatywna, właśnie dlatego, że we wniosku o odwołanie nie wskazano ustawowej przyczyny.

Oczywiście, wtedy nie było mowy o "formie zamachu stanu", bo przecież rządziła PO, a, jak wiadomo, w Polsce obowiązuje reguła, że jak rządzi PO, to rządzi, natomiast jak rządzi PiS, to psuje demokracje, podważa fundamenty państwa prawa i mniej więcej raz dziennie dokonuje "formy zamachu stanu".

Nawiasem mówiąc, Paweł Wojtunik cały czas pozostaje na stanowisku szefa CBA, choć ma "na głowie" prokuraturę i KNF. No ale on rezygnacji nie złożył..

Słowem: cała afera z "nocnym zamachem na służby" jest, przynajmniej z tego, co dotychczas wiadomo, kolejnym pustym balonem, nadętym przez PO i POwskie media.

Jeżeli którykolwiek z szefów odwoła się do sądu - oczywiście pogadamy inaczej.

Cz lis 19, 2015 15:35
Złożyli rezygnacje szef BOR, szef AW i SKW - po poznaniu nazwiska ministra MON, jeszcze przed zaprzysiężeniem rządu Szydło.

Cz lis 19, 2015 15:48

Alus napisał(a):
Złożyli rezygnacje szef BOR, szef AW i SKW - po poznaniu nazwiska ministra MON, jeszcze przed zaprzysiężeniem rządu Szydło.

Dziękuję za obiektywną i rzeczową informację. Takie fakty trzeba przypominać, bo ludzie zbyt szybko zapominają. A to utrudnia zrozumienie.

To już kolejna Twoja wypowiedź, która mi się podoba.

Pt lis 20, 2015 9:00
andej napisał(a):
Alus napisał(a):

Dziękuję za obiektywną i rzeczową informację. Takie fakty trzeba przypominać, bo ludzie zbyt szybko zapominają. A to utrudnia zrozumienie.

To już kolejna Twoja wypowiedź, która mi się podoba.

Ty mnie nie chwał, bo nie oczekuję aplauzu.
Sam pisz rzeczowo i obiektywnie, znajdziesz zrozumienie, a i osobiście poprawisz swoje samopoczucie.

PS. w kontekście Twojej wypowiedzi jak winien postępować patriota, zapomniałeś o zasadniczym - znać tekst hymnu narodowego.

Pt lis 20, 2015 9:48
Zajrzałam tu, aby się przekonać, czy Alus nadal jest tutaj aktywna i nadal broni PO i Nowoczesnej jak niepodległości.
Widzę, że wszystko jest bez zmian, moderacja również.
Powodzenia!!!; jeśli ochota i czas mi na to pozwoli., za tydzień, lub dwa, znowu zajrzę

Pt lis 20, 2015 10:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 622  Następna strona