Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 19:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3668 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 245  Następna strona
 Jaki jest Prezydent Duda? 
Autor Wiadomość

Post Re: Jaki jest Prezydent Duda?
Johnny99 napisał(a):
Czy ja mówię że trzeba? Sąd uznał, że nie trzeba, więc go skazał. Prezydent uznał, że trzeba, więc go ułaskawił.

Niestety, ta decyzja na kilometr śmierdzi kolesiostwem, a fakt że zrobił to jeszcze zanim sprawa Kamińskiego została prawomocnie rozstrzygnięta bynajmniej nie pomaga.

Cytuj:
Problem w tym, że jest to w dużej mierze kwestia ocenna. Wszak inny skład sądu wcześniej Kamińskiego uniewinnił.

Toteż ja o winie Kamińskiego wcale nie wyrokuje, akt sprawy nie czytałem. Natomiast co do zasady bardziej już ufam sądom, niż politykom drącym się o "rozgrywkach politycznych" i "upolitycznieniu sądów" za każdym razem, gdy zapada rozstrzygnięcie niekorzystne dla ich partyjnych kolegów. Nie miałbym żadnych pretensji do Kamińskiego, gdyby sąd II instancji po prostu go uniewinnił. Tak się jednak nie stało - najpierw dostaliśmy ministra z zakazem zajmowania publicznych stanowisk, co było już dość kuriozalne, nawet jeżeli był to zakaz nieprawomocny (mogli z nominacją poczekać na rozstrzygnięcie sprawy), a potem ułaskawienie tegoż ministra, które zresztą rykoszetem przyznaje słuszność wyrokowi I instancji.

Pt lis 20, 2015 19:49

Witold napisał(a):
Niestety, ta decyzja na kilometr śmierdzi kolesiostwem, a fakt że zrobił to jeszcze zanim sprawa Kamińskiego została prawomocnie rozstrzygnięta bynajmniej nie pomaga.

Dla równowagi zerknijmy na kolesiów poprzednika AD:

Komorowski darował winę
- 51 skazanym za kradzież z włamaniem
- 36 ukaranym za oszustwo i kradzież.
- 53 karanych kierowanie pod wpływem alkoholu
- 20 osób skazanych za fałszerstwa
- 15 winnych rozboju
- 11 znęcającym się nad rodziną
- 11 niepłacącym alimentów
- 5 zabójcom
Źródło: http://serwis.mamprawowiedziec.pl/analiza/2015/05/Jak-Komorowski-pomagal-skazanym.html

So lis 21, 2015 10:35
Do kompletu - śp L. Kaczyński ułaskawił gangstera wspólnika swojego zięcia.

So lis 21, 2015 10:54

Korupcja to nadużycie stanowiska publicznego w celu uzyskania prywatnych korzyści (za wikipedią https://pl.wikipedia.org/wiki/Korupcja)
Kamiński był szefem CBA (Centralnego Biura Antykorupcyjnego).
Wiadomo, że w polityce wykorzystuje się stołków do bycia u koryta.
Wynika z tego, że ci którzy przeciw temu walczą są skazywani przez skorumpowany układ, który trzęsie się przed odkryciem prawdy o ich działalności.

So lis 21, 2015 11:20
akacja napisał(a):
Korupcja to nadużycie stanowiska publicznego w celu uzyskania prywatnych korzyści (za wikipedią https://pl.wikipedia.org/wiki/Korupcja)
Wynika z tego, że ci którzy przeciw temu walczą są skazywani przez skorumpowany układ, który trzęsie się przed odkryciem prawdy o ich działalności.

Przy czym każda kolejna ekipa rządząca ma za uszami.
Nie istnieje żaden wyjątek.

So lis 21, 2015 12:01

Alus napisał(a):

Zadziwiające. Alus zauważyła, że PO też ma "coś za uszami". A do tej pory była idealna.

So lis 21, 2015 22:25
andej napisał(a):
Alus napisał(a):

Zadziwiające. Alus zauważyła, że PO też ma "coś za uszami". A do tej pory była idealna.

Zawsze to zauważałam.
Nie godziłam się jedynie z opinią, że rządy Po to jedynie zło, które należy zwalczać wszystkimi możliwymi sposobami, w tym poniżając, gardząc zwolennikami.
Nie godziłam się i nie godzę , bo w wolnym kraju każdy ma prawo posiadać poglądy bez traktowania w rodzaju - przepraszam Soul - lemingi, popaprańce, debile, nieinteligentni do poziomu których szkoda się schylać, wieprze, ślepcy....etc.

So lis 21, 2015 22:52

andej napisał(a):
Dla równowagi zerknijmy na kolesiów poprzednika AD:

Ilu z nich było członkami PO, których trzeba było ułaskawić, żeby mogli bez problemów zajmować wysokie urzędy państwowe?

akacja napisał(a):

Aha, skoro nazywało się "Antykorupcyjne" to na pewno jego działania były niezłomnie słuszne i sprawiedliwe, bo przecież z korupcją trzeba walczyć.

Podobnie jak Polska Zjednoczona Partia Robotnicza z pewnością miała na celu realizowanie polskich interesów :)

So lis 21, 2015 23:59

Witold napisał(a):
Ilu z nich było członkami PO, których trzeba było ułaskawić, żeby mogli bez problemów zajmować wysokie urzędy państwowe?

Dobre pytanie. Wystarczy zerknąć zo internetów, aby znaleźć wiele nazwisk osób robiących przewały, których na troszkę odsunięto od żłobu, a potem ponownie obdarowano różnymi stanowiskami i synekurami.

N lis 22, 2015 10:17
Johnny99 napisał(a):
No ba, wszak to oczywiste, że pisowcowi nie może chodzić o nic innego. W ogóle sam fakt, że pisowiec jest u władzy, oznacza, że jest ona patologiczna.

No tak, przecież to oczywista oczywistość, że prezydent kierował się wyższymi wartościami, a przynależność partyjna Kamińskiego nie miała żadnego znaczenia. Duda ułaskawiłby każdego wysokiego rangą urzędnika, nawet z PO czy z SLD, który korzystając ze swojego stanowiska organizował prowokacje wymierzone w polityczną konkurencję...wróć... nie dopełnił procedur bezwzględnie walcząc z korupcją.
Cytuj:
Niby jakich? Spośród wicepremierów tylko Glińskiego można by ewentualnie o to podejrzewać, choć w gruncie rzeczy też nie do końca.

Gliński? Nie. On się w ogóle nie liczy. Błaszczak, Lipiński, Kamiński, Macierewicz – to najbardziej zaufani ludzie Kaczyńskiego, którzy pilnują dla niego rządu, a Kuchciński z Brudzińskim parlamentu.
Cytuj:
Aha, czyli zachowuje się (na razie) dokładnie jak Komorowski. No ale Komorowski działał zgodnie z linią partii dobrej, natomiast Duda jest z PiS, więc.. każdy antypisowiec już sobie dośpiewa resztę.

Aha, skoro zachowuje się jak Komorowski, czyli jednak w praktyce nie jest (na razie) najbardziej samodzielnym politykiem w Polsce.

N lis 22, 2015 23:22

Za bezpośrednia ingerencję w wymiar sprawiedliwości AD powinien stanąć przed Trybunałem Stanu.
To jest clou problemu, a nie to, że inni prezydenci też bandziorów ułaskawiali.
Czy jakiś poprzedni prezydent ułaskawił kogoś, nie czekając na prawomocny wyrok ?

Pn lis 23, 2015 8:54
Cytuj:
Aha, skoro zachowuje się jak Komorowski, czyli jednak w praktyce nie jest (na razie) najbardziej samodzielnym politykiem w Polsce.

Nigdy nie będzie - to grzeczny chłopczyk z przyklejonym uśmiechem, który zawsze musi mieć mentora.
Kaczyński po fikołkach Marcinkiewicza, Ziobry, PJN, wybrał pewniaków, którzy nigdy mu nie będą fikać wyzwalając się na samodzielność.

Pn lis 23, 2015 8:55

Witold napisał(a):

Trudno dyskutować o tym, co komu śmierdzi.

Cytuj:
Natomiast co do zasady bardziej już ufam sądom, niż politykom drącym się o "rozgrywkach politycznych" i "upolitycznieniu sądów" za każdym razem, gdy zapada rozstrzygnięcie niekorzystne dla ich partyjnych kolegów.

Sądy też są władzą, a sędziowie też mają poglądy polityczne - zwłaszcza względem innej władzy, która im już nieraz zalazła za skórę.

mauger napisał(a):
No tak, przecież to oczywista oczywistość, że prezydent kierował się wyższymi wartościami, a przynależność partyjna Kamińskiego nie miała żadnego znaczenia. Duda ułaskawiłby każdego wysokiego rangą urzędnika, nawet z PO czy z SLD, który korzystając ze swojego stanowiska organizował prowokacje wymierzone w polityczną konkurencję...wróć... nie dopełnił procedur bezwzględnie walcząc z korupcją.

Być może, w odróżnieniu od was nie wiem tego na pewno.

Cytuj:
Gliński? Nie. On się w ogóle nie liczy. Błaszczak, Lipiński, Kamiński, Macierewicz – to najbardziej zaufani ludzie Kaczyńskiego, którzy pilnują dla niego rządu

Trudno, żeby Kaczyński w rządzie PiS nie miał nikogo zaufanego. Ale żaden z powyższych panów wicepremierostwa jednak nie dostał.

Cytuj:
Aha, skoro zachowuje się jak Komorowski

To ty powiedziałeś.

zepp napisał(a):
Za bezpośrednia ingerencję w wymiar sprawiedliwości AD powinien stanąć przed Trybunałem Stanu.

Każde ułaskawienie jest w jakimś sensie bezpośrednią ingerencją w wymiar sprawiedliwości. Powiedziałbym nawet, że ułaskawienie po prawomocnym wyroku w drugiej instancji jest dalej idącą ingerencją (bo następuje po ostatecznym rozstrzygnięciu sprawy przez "wymiar sprawiedliwości").

Zresztą, odpowiem tak, jak zawsze odpowiadałem - uważacie, że Duda powinien stanąć przed TS? No to dajecie! Obawiam się jednak, że skończy się jeszcze żałośniej, niż z Ziobrą..

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn lis 23, 2015 8:56
zepp napisał(a):
To jest clou problemu, a nie to, że inni prezydenci też bandziorów ułaskawiali.
Czy jakiś poprzedni prezydent ułaskawił kogoś, nie czekając na prawomocny wyrok ?

Ułaskawia się osoby uznane przez sądy za winne. Ułaskawienie nie jest uniewinnieniem. Akt łaski nie zmienia wyroku sądu i nie podważa wyroku skazanego , A. Duda 2011r.
"Zapomniał", albo sądzi, że w jego przypadku akt łaski ma zupełnie inny wymiar.

Pn lis 23, 2015 9:00

A co w tej wypowiedzi jest nie tak?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn lis 23, 2015 9:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3668 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 245  Następna strona