Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 13:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1534 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 103  Następna strona
 Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę? 
Autor Wiadomość

Post Re: Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę?
@spin Jak Cię czytam, to nie wiem: czy Ty na poważnie, czy robisz sobie żarty. Mówimy o specjalistycznej wiedzy i do tego trzeba mieć jakieś kompetencje, przynajmniej wnikliwe, ze zrozumieniem zapoznanie się z literaturą naukową, możliwie najnowszą.

Cz gru 03, 2015 12:24
Qwerty2011 napisał(a):
Cała rzecz w tym, że nie ma w teorii ewolucji faktów (przesłanek), których nie można byłoby zinterpretować kreacjonistycznie.

Tak długo jednak, jak nie mówimy o konkretach, nie posuwamy dyskusji naprzód.

Pewnie, że można dyskutować jak ewolucja stworzyła żuka bombardiera albo oko sokoła z zoomem i widzeniem w nadfiolecie ale sekta ewolucjonistów ma gotowe dogmaty.
Huragan przeleciał na łąką i skleił te dziwolągi. ;)

Cz gru 03, 2015 12:31

spin napisał(a):
Huragan przeleciał na łąką i skleił te dziwolągi.

No wiesz... nie tak to tłumaczy ewolucja.

Aczkolwiek zakłada przypadkowość filtrowaną przez środowisko (dobór).

Można też wyjaśnić to i inne zjawiska na sposób kreacjonistyczny.
Mamy wtedy rozumnego Stwórcę, ale może też nadzwyczajny, nadprzyrodzony przebieg zjawiska tworzenia.

Nie obserwujemy tego typu zjawisk dziś - dlatego tak trudno nam sobie je wyobrazić.

Jaką jednak mamy pewność, że tak jak dziś było zawsze?
Że prawa przyrody były takie same od pierwszego momentu?
Że Bóg nie zechciał dokonać nadzwyczajnej, nadprzyrodzonej interwencji?

Cz gru 03, 2015 13:30
proteom napisał(a):
@spin Jak Cię czytam, to nie wiem: czy Ty na poważnie, czy robisz sobie żarty. Mówimy o specjalistycznej wiedzy i do tego trzeba mieć jakieś kompetencje, przynajmniej wnikliwe, ze zrozumieniem zapoznanie się z literaturą naukową, możliwie najnowszą.

Papieże, którzy uznali ewolucjonizm mieli takie kompetencje, wiedzę, możliwie najnowszą wiedzę?
Zapoznali się z literaturą naukową a może mieli biologiczne wykształcenie?

Wystarczy przejrzeć "dowody" na ewolucję na poziomie szkoły średniej.
1. Anatomiczne i molekularne.
Podobieństwo kości kończyn albo podobieństwo molekularne świadczy o ewolucji, czy raczej o kreatorze, który coś mądrze kombinował i doskonalił?
Czysta magia podobieństw.

2. Rozmieszczenie geograficzne.
Co to w ogóle za dowód na ewolucjonizm? Prędzej uwierzę w światowy Potop i Noego.

3. Skamieniałości.
To jest dowód, że wyginęło ok. 250 000 gatunków a nie, że w drodze ewolucji powstawały nowe.

4. Ewolucja w krótkim czasie, czyli zmiany wśród bakterii.
To jest mikroewolucja. Bakterie nadal są bakteriami a nie wielokomórkowcem.

5. Niedoskonałości rozwiązań.
Człowiek może się zakrztusić i to ma być dowodem na ewolucjonizm?
Człowiek ma sporo wad, choruje, cierpi niepotrzebnie, ręka mu nie odrasta, ale i tak jest to świetny projekt i wykonanie.

6. Narządy szczątkowe np.kość ogonowa u człowieka.
Koć ogonowa jest potrzebna. Poza tym to też żaden dowód na ewolucjonizm ale dowód na jednego kreatora i podobne wzorce i sposób myślenia.

7. Atawizmy np. owłosienie u człowieka.
To ma być dowód, że pochodzimy od zwierząt? A może to zwykła wada genetyczna?

8. Pseudogeny, geny szczątkowe.
Kreator je zostawił. Albo nie posprzątał albo są potrzebne jak za przeproszeniem wyrostek robaczkowy. :razz:
Co to za dowód na bezrozumną ewolucję?

Cz gru 03, 2015 13:33
Qwerty2011 napisał(a):
spin napisał(a):
Huragan przeleciał na łąką i skleił te dziwolągi.

No wiesz... nie tak to tłumaczy ewolucja.

Użyłem pewnego skrótu myślowego. ;)

To jakby porównać WW do włożenia granatu w kupę cegieł. Jak granat wybuchnie, to zrobi się jeszcze większy bałagan. A ewolucjoniści myśleli, że dom zbudują w ten sposób. :razz:

Cz gru 03, 2015 13:38

spin napisał(a):

Wystarczy przejrzeć "dowody" na ewolucję na poziomie szkoły średniej.
1. Anatomiczne i molekularne.
Podobieństwo kości kończyn albo podobieństwo molekularne świadczy o ewolucji, czy raczej o kreatorze, który coś mądrze kombinował i doskonalił?
Czysta magia podobieństw.

Masz jakiś kontrargument, czy tylko puste hasełko?

spin napisał(a):
2. Rozmieszczenie geograficzne.
Co to w ogóle za dowód na ewolucjonizm?

Taki, którego widocznie nie jestes w stanie pojąć.

spin napisał(a):
3. Skamieniałości.
To jest dowód, że wyginęło ok. 250 000 gatunków a nie, że w drodze ewolucji powstawały nowe.

Rozumiem, że wyobrażasz sobie ekosystemy, w których wszystkie te gatunki występują obok siebie? :-D

spin napisał(a):
5. Niedoskonałości rozwiązań.
Człowiek może się zakrztusić i to ma być dowodem na ewolucjonizm?
Człowiek ma sporo wad, choruje, cierpi niepotrzebnie, ręka mu nie odrasta, ale i tak jest to świetny projekt i wykonanie.

Gdyby projekt był inteligentny, nie powinno być żadnych niedoróbek i zbędnych elementów.

spin napisał(a):
7. Atawizmy np. owłosienie u człowieka.
To ma być dowód, że pochodzimy od zwierząt? A może to zwykła wada genetyczna?

:-D :-D :-D

Mółbyś przy okazji wyjaśnić taką kwestię: skoro dopuszczasz możliwość, że w obrębie gatunku następują zmiany, to co wg. Ciebie stoi na przeszkodzie specjacji? Konkretnie. Argument, zamiast gołosłownego zapewniania, że to niemożliwe.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Cz gru 03, 2015 13:55
Moderator

Oczywiście są dowody na ewolucję. Choćby podstawowy, który podałem, czyli fakt, że organizmy cały czas ewoluują.
Podobnie drzewo, którego stały wzrost jest dowodem, że wyrosło od małego. Wyciąganie wniosku, że mogło cudem powstać od razu dojrzałe jest po prostu skrajnie głupie i niedorzeczne.
W naturze wszystko rozwija się stopniowo i powstaje samoistnie, bez udziału cudów.

sapper, w jaki sposób genetyka zaprzecza ewolucji? Uprzejmie pominę już pytanie, dlaczego biolodzy z całego świata o tym nie wiedzą.

Qwerty, wiadomo, że Jan Paweł II nie ogłaszał oficjalnie prawdziwości lub błędności teorii naukowych. Jednak jego wypowiedzi oznaczają, że uważał on ewolucję za realnie możliwą. Papież Benedykt XVI też pisał, że jest bardzo wiele dowodów na ewolucję: "there are so many scientific proofs in favour of evolution which appears to be a reality we can see and which enriches our knowledge of life and being as such". Natomiast sprzeczność TE i wiary nazwał "absurdem".
No ale fajnie mieć tu na forum do czynienia z lepszymi teologami. I większymi znawcami filozofii nauki, oczywiście.

Co do tego człowieka, który popełnił samobójstwo, to na szybko nie znajduję informacji, a dłużej nie chce mi się szukać, ale wiadomo, że wiara nie powinna opierać się na takich fundamentach, jak kreacjonizm, szczególnie, gdyby miał być fundamentem jedynym.

Cytaty, które podałeś i miały ukazywać możliwość utraty wiary przez TE dotyczą przede wszystkim śmierci i cierpienia, a nie ewolucji. Te martwe dinozaury pozostaną martwe bez względu na prawdziwość TE.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Cz gru 03, 2015 14:21
spin napisał(a):
Qwerty2011 napisał(a):
Cała rzecz w tym, że nie ma w teorii ewolucji faktów (przesłanek), których nie można byłoby zinterpretować kreacjonistycznie.

Tak długo jednak, jak nie mówimy o konkretach, nie posuwamy dyskusji naprzód.

Pewnie, że można dyskutować jak ewolucja stworzyła żuka bombardiera albo oko sokoła z zoomem i widzeniem w nadfiolecie ale sekta ewolucjonistów ma gotowe dogmaty.
Huragan przeleciał na łąką i skleił te dziwolągi. ;)

To dyskutuj zamiast wyrzekac: eee kto nie jest kreacjonista jest glupi i z nim nie rozmawiam. To rozmawiaj z lustrem a nie na forum publicznym.

To skad te dinozaury na Ziemi? Przeoczylam odpowiedz? Kosmici przywiezli czy aniolowie podrzucili?

Cz gru 03, 2015 14:50
Kael napisał(a):
To skad te dinozaury na Ziemi? Przeoczylam odpowiedz? Kosmici przywiezli czy aniolowie podrzucili?

Czepiłaś się tych dinozaurów jak za przeproszeniem Doda w telewizorze. :lol:
Ja nie wiem jak powstały dinozaury. Pewnie tak jak inne zwierzątka.
Wróble to też dinozaury. ;)
Twierdzę, że dinozaury nie mogły powstać z pumeksu i zupy jak ty zapewne uważasz. Bo to nielogiczne.
Rysio Dawkins podejrzewa, że kosmici podrzucili tj. zaprojektowali taką formę życia i umieścili na Ziemi. Inne formy też.
Nawet znalazł ich podpis w chemicznych detalach biologicznych molekuł. Ale ja mu nie wierzę. To nawiedzony antyteista i chrystianofob. :evil:

Nie wiem dlaczego dinozaury wyginęły a ty wiesz jak powstały.
Dobry z ciebie mózgowiec. :brawo:

Cz gru 03, 2015 15:54
No to skad sa wroble?
Dlaczego dinozaury wyginely sa rozne teorie naukowe. Glownie zwiazane ze zmianami klimatu na skutek najprawdopodobniej katastrofy kosmicznej, badz wybuchow superwulkanow. ale poniewaz to nie jest jedna swieta i sama prawda, to ciebie takie teorie nie interesuja.

Tak naprawde, to dziwi mnie, dlaczego uzywasz jezyka polskiego. ani on nie jedyny, ani nie najladniejszy, ani nie najbardziej rozpowszechniony...
W ogole kazda nauka jest niepelna i uczenie sie np matematyki jest (wedlug twojej filozofii) bez sensu, bo nigdy do konca jej nie obejmiemy i zawsze ktos cos tam matematycznego wymysli, czego poprzednicy nie wiedzieli. O fizyce nie wspominajac.
Tyle, ze bez fizyki, biologii czy chemii, siedzielibysmy jeszcze w jaskiniach a na pewno nie przed komputerami. Tu jakos nauka ci nie przeszkadza. Ale wnioski tejze nauki, ktore do twojej nieistniejacej (jak sam przyznajesz) koncepcji powstania swiata nie pasuja, odrzucasz na starcie.

Cz gru 03, 2015 16:04
spin napisał(a):
Twierdzę, że dinozaury nie mogły powstać z pumeksu i zupy jak ty zapewne uważasz. Bo to nielogiczne.

Nielogiczne, ale tak właśnie twierdzą kreacjoniści. Żywe stworzenia zostały ulepione z gliny czy innej materii nieożywionej ewentualnie wyczarowane bezpośrednio przez stwórcę. Czysta magia :D .

Cz gru 03, 2015 17:55

spin napisał(a):
Skąd mam wiedzieć? Mogę sobie przypuszczać, bajać za "naukowcami", że dzieło stworzenia trwa 14 mld lat a każdy "dzień", to okres jednego obrotu Wszechświata, czyli 2 mld lat.

W czym i względem czego, ten Wszechświat sie obraca?
spin napisał(a):
Moim zdaniem katolik nie może być ewolucjonistą.

Katolik może być ewolucjonistą, nie ma żadnych przeciwskazań.
spin napisał(a):

Ewolucja :-D
spin napisał(a):
Rysio Dawkins podejrzewa, że kosmici podrzucili tj. zaprojektowali taką formę życia i umieścili na Ziemi. Inne formy też.
Nawet znalazł ich podpis w chemicznych detalach biologicznych molekuł. Ale ja mu nie wierzę. To nawiedzony antyteista i chrystianofob. :evil:

Dawkins stworzył religie ateistyczną, na której zarabia spore pieniądze, takim gadaniem szuka wyznawców, żeby na tym wszystkim zarobić jeszcze więcej.
spin napisał(a):
Zastanawiam się dlaczego KK uznał darwinowski ewolucjonizm i teorię WW?
Nawet papież Franciszek wypowiedział się niedawno, że "teorie ewolucji i Wielkiego Wybuchu są zgodnie z prawdą, a Bóg nie jest czarodziejem z magiczną różdżką".
Co prawda nie powiedział tego ex cathedra ale jednak.

Jeśli chodzi o ewolucje to nie wiem, ale w teorie wielkiego wybuchu, można spokojnie wepchnąć Boga, i to kościołowi pasuje.

Cz gru 03, 2015 20:11

Soul33 napisał(a):
Qwerty, wiadomo, że Jan Paweł II nie ogłaszał oficjalnie prawdziwości lub błędności teorii naukowych. Jednak jego wypowiedzi oznaczają, że uważał on ewolucję za realnie możliwą.

Ja je inaczej interpretuję.

Soul33 napisał(a):
Papież Benedykt XVI też pisał, że jest bardzo wiele dowodów na ewolucję: "there are so many scientific proofs in favour of evolution which appears to be a reality we can see and which enriches our knowledge of life and being as such".

Ale nie określił o jaką ewolucję chodzi.
Jakaś ewolucja organizmów następuje z całą pewnością. Może to jednak nie mieć żadnego z związku z tzw. ewolucją darwinowską (choć taka już w zasadzie współcześnie nie istnieje - nazwijmy ją więc postdarwinowską).

Soul33 napisał(a):
Co do tego człowieka, który popełnił samobójstwo, to na szybko nie znajduję informacji, a dłużej nie chce mi się szukać, ale wiadomo, że wiara nie powinna opierać się na takich fundamentach, jak kreacjonizm, szczególnie, gdyby miał być fundamentem jedynym.

Oczywiście, że nie - wiadomo ważniejsze jest nauczanie Chrystusa.
Początki świata - genesis - są jednak fundamentem, kluczem do zrozumienia problemów, z jakimi ludzkości przyszło się zmierzyć. To, co stało się na początku stało się powodem przyjścia Chrystusa i całego dzieła zbawienia.
Soul33 napisał(a):
Cytaty, które podałeś i miały ukazywać możliwość utraty wiary przez TE dotyczą przede wszystkim śmierci i cierpienia, a nie ewolucji. Te martwe dinozaury pozostaną martwe bez względu na prawdziwość TE.

Ale przecież śmierć i cierpienie to dzieła ewolucji!

Bez śmierci nie ma ewolucji a cierpienie jest jego skutkiem ubocznym.

Bóg, który tworzy przez ewolucję, jest twórcą śmierci (a to nieprawda) i w dodatku popełnia liczne błędy (stąd choroby, cierpienie itp).
Co to za Bóg? Gdzie Jego doskonałość?
Czy to mało, aby utracić wiarę?

W tym przypadku autor ewidentnie łączy kwestie Boga i ewolucji.

Cz gru 03, 2015 20:35

Qwerty2011 napisał(a):
Askadtowiesz napisał(a):
Na przykładzie człowieka mozna powiedzieć, ze znaleziono pozostałości z rożnych okresów (datowane), rożniące sie budową, z czego ułożono chronologię rozwoju prowadzącą do wspólczesnej formy: homo sapiens.

Akurat znalezisk "przodków człowieka" nie podawałbym jako przykładu udanego dowodu na ewolucję. Bądźmy szczerzy - mamy niewiele... :?
Ale w gruncie rzeczy najbardziej chodzi o człowieka, to znaczy zapewne więcej ludzi pogodzi sie z ewolucja zwierzat niż człowieka.
Znalezisk australopiteków jest duzo, kolejnych gatunków mniej, przy czym też zalezy co nas satysfakcjonuje. Najlepszy byłby w miare kompletny szkielet i tego jest mało. Najtrwalsze są czaszki i tych jest duzo więcej.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Cz gru 03, 2015 20:59
Kael napisał(a):
No to skad sa wroble?
Dlaczego dinozaury wyginely sa rozne teorie naukowe. Glownie zwiazane ze zmianami klimatu na skutek najprawdopodobniej katastrofy kosmicznej, badz wybuchow superwulkanow. ale poniewaz to nie jest jedna swieta i sama prawda, to ciebie takie teorie nie interesuja.

Tak naprawde, to dziwi mnie, dlaczego uzywasz jezyka polskiego. ani on nie jedyny, ani nie najladniejszy, ani nie najbardziej rozpowszechniony...
W ogole kazda nauka jest niepelna i uczenie sie np matematyki jest (wedlug twojej filozofii) bez sensu, bo nigdy do konca jej nie obejmiemy i zawsze ktos cos tam matematycznego wymysli, czego poprzednicy nie wiedzieli. O fizyce nie wspominajac.
Tyle, ze bez fizyki, biologii czy chemii, siedzielibysmy jeszcze w jaskiniach a na pewno nie przed komputerami. Tu jakos nauka ci nie przeszkadza. Ale wnioski tejze nauki, ktore do twojej nieistniejacej (jak sam przyznajesz) koncepcji powstania swiata nie pasuja, odrzucasz na starcie.

Erystyka.
Wciskasz mi poglądy, których nie głosiłem. :D

Cz gru 03, 2015 21:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1534 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 103  Następna strona