Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 23:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 622  Następna strona
 PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015 
Autor Wiadomość

Post Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
SweetChild napisał(a):

Spójrz na datę tego artykułu: 15.02.2011

A z doniesień bieżących mamy sukcesy, ale w dziedzinie kreatywnej księgowości:

Sejm zmienił tzw. regułę wydatkową
Cytuj:
(...)
Projekt został przyjęty w ekspresowym tempie - w środę nowelę zaakceptowała komisja finansów, gdzie przeprowadzono pierwsze czytanie. Wieczorem tego samego dnia odbyła się debata nad sprawozdaniem komisji.

Wiceminister finansów Leszek Skiba mówił w środę, że zmiana umożliwi zwiększenie potencjalnego limitu wydatków w przyszłym roku o 5,7 mld zł.
(...)

Mea culpa. Cóż ślepemu po okularach.

Cz gru 10, 2015 13:33
Johnny99 napisał(a):
zepp napisał(a):
A jak nazwać działanie polegające na wyborze kolejnych sędziów TK przez Sejm w sytuacji gdy wiadomo, że za dwa dni TK będzie tę kwestię rozpatrywał?

To akurat proste: skoro sędziowie wybrani wcześniej tak naprawdę nie zostali wybrani, to wyboru należało dokonać niezwłocznie.

Tyle, ze wlasnie oni wybrani zostali. To PAD rozszerzyl swoje uprawnienia, nie przyjmujac ich slubowania, bo prezesowi i partii tak bylo na reke. Zadnej Konstytucji nie pilnowal, bo, jak mu TK wypomnial, w razie watpliwosci rozstrzygaja to powolani do tego fachowcy, a nie byle urzednik panstwowy, nawet z tytulem doktora prawa.

Mozna oczywiscie (dzis, jak widac, w Polsce wszystko mozna, bo sie albo post factum zalegalizuje, albo prezydent ulaskawi PRZED procesem), zmieniac prawo, ktore wrogowie polityczni ustanowili, noca z dzialaniem wstecz, ale poniewaz Polska nie jest samowystarczalna i kapital do inwestycji, czy tez nabijania kabzy rzadzacym nie spada z nieba, skutki moga byc tragiczne.
PiS zaczal od spalenia “smieci“, ale w ten sposob moze dojsc do niekontrolowalnych pozarow na innych frontach.

Cz gru 10, 2015 14:36

Kael napisał(a):
Tyle, ze wlasnie oni wybrani zostali.

No, skoro Kael tak mówi.

Cytuj:
To PAD rozszerzyl swoje uprawnienia, nie przyjmujac ich slubowania, bo prezesowi i partii tak bylo na reke.

Nigdzie nie przewidziano żadnych "uprawnień" prezydenta względem wyboru sędziów TK, nie ma więc czego "rozszerzać".

Było już kilkanaście głosów, żeby ci sędziowie po prostu spisali rotę przysięgi, podpisali się pod nią i wysłali na adres kancelarii prezydenta - jako że żaden przepis nie przewiduje wymogu, by ślubowanie musiało się odbyć ustnie i vis a vis. Ciekawe, czemu tego nadal nie zrobili? Właściwie, należałoby zapytać szerzej - dlaczego w ogóle nic nie zrobili?

Cytuj:
Zadnej Konstytucji nie pilnowal, bo, jak mu TK wypomnial, w razie watpliwosci rozstrzygaja to powolani do tego fachowcy, a nie byle urzednik panstwowy, nawet z tytulem doktora prawa.

TK nie mógł rozstrzygnąć "prawomocności" uchwał z października - to akurat nie ulega wątpliwości.

Cytuj:
poniewaz Polska nie jest samowystarczalna i kapital do inwestycji, czy tez nabijania kabzy rzadzacym nie spada z nieba, skutki moga byc tragiczne.

Jeśli chodzi o kapitał, to on najbardziej boi się jednego - niepewności i niestabilności. Przedsiębiorcy zawsze powtarzają, że lepsze już złe prawo, ale stabilne i w miarę jasne, niż prawo bez przerwy się zmieniające i dowolnie interpretowane. Zapewne stąd ten szaleńczy pośpiech PiS - jeszcze przed Świętami wszystko, co najważniejsze, ma być zaorane i zabronowane, po Nowym Roku będziemy już stabilizować sytuację (zresztą "anonimowy polityk PiS" w niezastąpionym, jeśli chodzi o pisowskie kulisy, Newsweeku mówił mniej więcej dokładnie to). Zobaczymy, czy ten plan wypali.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz gru 10, 2015 14:58
A tutej kolejny kwiatek pana, ktory powinien juz gasic swiatlo w swoim, jak sam twierdzi, zbytecznym resorcie
Cytuj:
Obywatel nie musi szanować wyroków wydawanych przez sądy, które przekraczają swoje kompetencje - dodał. (http://www.tvn24.pl)
http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju, ... 01285.html

A jakie sa kompetencje sadu, decyduje kazdy obywatel ... sam.
I sad i minister, pozal sie Boze, “sprawiedliwosci“, moga mu...

Demolka panstwa idzie pelna para.

Teraz spelni sie populistyczne obietnice, przyznajac sie wreszcie, ze zrujnuja one ludzi i gospodarke, a potem z usmieszkiem, badz rechotem (w zaleznosci od osoby), usiadzie sie na kupie faktycznych ruin z transparentem “Smolensk pomscilismy“.

Moze legalni sedziowie TK chcieli zachowac procedury? Moze mysleli, ze maja do czynienia z ludzmi odpowiedzialnymi i na normalnym poziomie kultury i dobrych obyczajow? Ludzie kulturalni zawsze przegrywali w zderzeniu z tymi, ktorzy uznaja prawo silniejszego.
Ciekawe co zrobi PAD, jesli te slubowania faktycznie wysla? Chyba odmowi przyjecia albo publicznie spali.

Cz gru 10, 2015 15:05

Kael napisał(a):
A tutej kolejny kwiatek pana, ktory powinien juz gasic swiatlo w swoim, jak sam twierdzi, zbytecznym resorcie

O, a gdzie tak Ziobro stwierdził?

Cytuj:

Cały szczęście, że siedzisz w Niemczech.. chociaż, prof. Hartman niedawno napisał, że Kaczyński zdemoluje również Unię Europejską :twisted: Cholera, niedługo nie będzie gdzie uciekać przed PiSem :shock: Może chociaż Australia jest bezpieczna, jak sądzisz? :?

Cytuj:
Teraz spelni sie populistyczne obietnice, przyznajac sie wreszcie, ze zrujnuja one ludzi i gospodarke, a potem z usmieszkiem, badz rechotem (w zaleznosci od osoby), usiadzie sie na kupie faktycznych ruin z transparentem “Smolensk pomscilismy“.

Zapisuj to rymami, będzie jeszcze bardziej poetycko.

Cytuj:
Moze legalni sedziowie TK chcieli zachowac procedury?

Ale nie ma tu żadnych procedur do zachowywania.

Cytuj:
Moze mysleli, ze maja do czynienia z ludzmi odpowiedzialnymi i na normalnym poziomie kultury i dobrych obyczajow?

I co, jak długo tak myśleli? A może nadal tak myślą? No to niech czekają dalej :roll:

Cytuj:
Ludzie kulturalni zawsze przegrywali w zderzeniu z tymi, ktorzy uznaja prawo silniejszego.

Eee tam, Duda mi nie wygląda na szczególnie napakowanego.. niski taki.

Cytuj:
Ciekawe co zrobi PAD, jesli te slubowania faktycznie wysla? Chyba odmowi przyjecia .

To niech sobie odmawia. Prawo nie przewiduje żadnego "odmówienia" przez prezydenta przyjęcia ślubowania, więc PADowa "odmowa" nie będzie miała mocy prawnej i można ją spokojnie zignorować.

Cytuj:
albo publicznie spali

.. na dziedzińcu Radia Maryja, o północy, a chór pod przewodnictwem Beaty Kempy i Krystyny Pawłowicz będzie śpiewał: "prawda, wiara, żarliiiiwoooość..".. dobrze mi idzie?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz gru 10, 2015 15:12
Cytuj:
Moze legalni sedziowie TK chcieli zachowac procedury? Moze mysleli, ze maja do czynienia z ludzmi odpowiedzialnymi i na normalnym poziomie kultury i dobrych obyczajow?

Jeśliby sędziowie tak myśleli, tym gorzej dla sędziów.......po 10 latach działanie PiS nie potrafili realnie ich oceniać....

Cz gru 10, 2015 15:14
Johnny99 napisał(a):
Kael napisał(a):

O, a gdzie tak Ziobro stwierdził?

Jesli sady sa zbyteczne, bo kazdy i tak wie lepiej, to pan Ziobro nie zauwazyl jeszcze, ze i ministra pseudo-sprawiedliwosci tez nikt nie potrzebuje.

Cytuj:
Cytuj:

Cały szczęście, że siedzisz w Niemczech.. chociaż, prof. Hartman niedawno napisał, że Kaczyński zdemoluje również Unię Europejską :twisted: Cholera, niedługo nie będzie gdzie uciekać przed PiSem :shock: Może chociaż Australia jest bezpieczna, jak sądzisz? :?

Moj “pech“ to polski paszport. Ale ja PiS przeczekam. Tak jak Dariusz: “na uchodztwie“ :p
Cytuj:
Cytuj:

Zapisuj to rymami, będzie jeszcze bardziej poetycko.

Wystarczy jak sobie link zrobisz i za jakis czas bedziesz mial jak znalazl, kto byl tym “prorokiem“, ktory przewidzial rzeczy, o ktorych nawet wyborcom PiSu sie nie snilo...

Cytuj:
Cytuj:
Moze legalni sedziowie TK chcieli zachowac procedury?

Ale nie ma tu żadnych procedur do zachowywania.

Mowisz, ze prezydenta mozna olac z tym slubowaniem? No to oni od momentu wyboru sa sedziami TK. Tez zaczynam sie dziwic, dlaczego nie zajeli sobie od razu gabinetow?

Cytuj:
Cytuj:
Ludzie kulturalni zawsze przegrywali w zderzeniu z tymi, ktorzy uznaja prawo silniejszego.

Eee tam, Duda mi nie wygląda na szczególnie napakowanego.. niski taki.

Ale wie, ze o niego tu w ogole nie chodzi. Liczy sie, kto za nim stoi.

Cz gru 10, 2015 15:23

andej napisał(a):
Mea culpa. Cóż ślepemu po okularach.

Tylko ten kto nic nie pisze się nie myli ;)

Johnny99 napisał(a):
Jeśli chodzi o kapitał, to on najbardziej boi się jednego - niepewności i niestabilności.

Dla zainteresowanych polecam co piszą o Polsce na Bloombergu (niestety nie podejmę się tłumaczenia :oops: )

Cz gru 10, 2015 15:32
Po dzisiejszym przegłosowaniu przekroczenia wyznaczonego limitu długu, dopiero giełda i złoty runie w dół :(

Cz gru 10, 2015 16:36

Kilkaście minut temu.
Informacja TVP INFO:
"Para prezydencka sporządziła świąteczną paczkę dla ubogich".

No jestem w siódmym niebie. Rozkosz.

Pierwsza telewizja, która już startuje z pocałunkami w intymnie miejsca wodza.

Cz gru 10, 2015 16:38
Niewiarek, o PBK tez informowali.
http://www.tvn24.pl/wideo/magazyny/szla ... t_id=12698

Cz gru 10, 2015 16:48

Kael napisał(a):
Jesli sady sa zbyteczne, bo kazdy i tak wie lepiej, to pan Ziobro nie zauwazyl jeszcze, ze i ministra pseudo-sprawiedliwosci tez nikt nie potrzebuje.

Sądy to nie są zebrania mędrców, którzy wiedzą lepiej. Sądy rozstrzygają spory, obejmując stronę, której przyznają zwycięstwo, ochroną aparatu państwa. Tylko tyle i aż tyle.

Cytuj:
Moj “pech“ to polski paszport. Ale ja PiS przeczekam. Tak jak Dariusz: “na uchodztwie“ :p

Spokojnie, ja jakoś przeczekałem 8 lat rządów PO, więc wiem, że się da :-D

Cytuj:
Wystarczy jak sobie link zrobisz i za jakis czas bedziesz mial jak znalazl, kto byl tym “prorokiem“, ktory przewidzial rzeczy, o ktorych nawet wyborcom PiSu sie nie snilo...

Z pewnością wspomnę o tobie, przechadzając się po gruzach Polski.

Cytuj:
Mowisz, ze prezydenta mozna olac z tym slubowaniem?

Ale kto mówi o olewaniu? Chyba nie zrozumiałaś. Przeczytaj jeszcze raz.

Cytuj:
Ale wie, ze o niego tu w ogole nie chodzi. Liczy sie, kto za nim stoi.

Ciekawe, czy ewentualny Trybunał Stanu uzna taką linię obrony ;-)

Cz gru 10, 2015 19:11

Johnny99 napisał:
Cytuj:
Z pewnością wspomnę o tobie, przechadzając się po gruzach Polski.

Nie do mnie była skierowana ta wypowiedz, ale jest intrygujące co miałeś na myśli.
Czy gruzy obecnej Polski w ruinie (wg dziesiejszego PiS), czy też masz apokaliptyczne wizje Polski za kilka lat?

Pt gru 11, 2015 1:37

Johnny99 napisał(a):

Było już kilkanaście głosów, żeby ci sędziowie po prostu spisali rotę przysięgi, podpisali się pod nią i wysłali na adres kancelarii prezydenta - jako że żaden przepis nie przewiduje wymogu, by ślubowanie musiało się odbyć ustnie i vis a vis. Ciekawe, czemu tego nadal nie zrobili? Właściwie, należałoby zapytać szerzej - dlaczego w ogóle nic nie zrobili?

Założę się, że urzędnicy kancelarii bez zmrużenia oka powiedzieli by , że żadnego listu z przysięgą nie otrzymali... bo pewnie " na poczcie " zaginęły.
Dla obecnego prezydenta jego osobiste przekonanie ( czytaj : wytyczne prezesa) jest wyrocznią, nie litera prawa czy orzeczenia TK.

Pt gru 11, 2015 7:08
http://tvn24bis.pl/z-kraju,74/morawieck ... 01950.html

A kto jest bogaty bedzie decydowal PiS.
Juz sa ich glosy, ze bogaci wstydu nie beda mieli, jesli wezma te 500 zl na dziecko. A co, jesli ten z 10 tysiacami ma 10 dzieci i niepracujaca zone? Ma specjalnie prosic o to co mu sie nalezy? Czy jesli zarabia np 6 tys i dostanie po 500 na dziecko tp straci kwote wolna od üodatku?

PiS kombinuje jak kon pod gorke, jakby tu zrealizowac obietnice a nie dac. Na koncu im wyjdzie ze tylko sluchaczom RM cos skapnie jak udowodnia datki na radio.

Pt gru 11, 2015 7:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 622  Następna strona