Przegląd prasy i Aktualności
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Przegląd prasy i Aktualności
Nie kazdy pijacy by jeszcze od razu marihuane zazywal. Ale jesli bylaby ona dostepna legalnie jak papierosy, to myslisz, ze mniej ludzi by ja zazywalo? No a potem za kierownice i do domu...
|
| N gru 27, 2015 18:56 |
|
|
|
 |
|
JedenPost
|
Nie wiem czy mniej, możliwe, że trochę więcej. Trudno też określić ilu by siadło za kierownicą. Natomiast w dalszym ciągu - za czym miałby być to argument? Czy wypadki po etanolu są rozpatrywane jako argument za jego delegalizacją?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| N gru 27, 2015 19:00 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Przeciez pisalam, ze moznaby zrobic jak z alkoholem: tylko dla doroslych, z akcyza itp. Problem polega na tym, ze ja nie znam w detalu wszystkich za i przeciw marihuany. Mi ona jest do niczego nie potrzebna, niektorym chorym, mozliwe ze ulatwilaby zycie. Alkoholu zreszta tez praktycznie nie uzywam, no i nie pale. Marihuana aktualnie jest chyba poza Holandia nielegalna. Nie wiem, jak to sluzy Holendrom. Moze trzeba by sie im przyjrzec? A legalizowanie czegos, co od lat jest nielegalne.... Nie wiem, czy jest to niezbedne?
Po co ci naprawde legalna marihuana?
|
| N gru 27, 2015 19:08 |
|
|
|
 |
|
JedenPost
|
Kael napisał(a): Marihuana aktualnie jest chyba poza Holandia nielegalna. Jest legalna w kilku krajach (oraz w kilku stanach w USA), w kilku innych zdepenalizowana (np. u sąsiadów w Czechach), bądź zdekryminalizowana: https://en.wikipedia.org/wiki/Legality_ ... by_countryW Portugalii zdekryminalizowane jest używanie wszystkich narkotyków. Kael napisał(a): A legalizowanie czegos, co od lat jest nielegalne.... Nie wiem, czy jest to niezbedne? Tak, jest to niezbędne, by nie niszczyć życia ludziom. Obecnie najgroźniejszą rzeczą, która może dotknąć u nas człowieka (w tym młodego) w związku z marihuaną są konsekwencje prawne, kóre maja go rzekomo chronić. A co do "od lat"... Posiadanie narkotyków na własny użytek jest w Polsce karalne od raptem kilkunastu lat. Kael napisał(a): Po co ci naprawde legalna marihuana? A po co komu legalny alkohol?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| N gru 27, 2015 20:05 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
No to wlasnie mlodym ludziom najbardziej szkodzi. Takze na mozg. Czy mlodzi ludzie maja wolny dostep do alkoholu? Nie. No i do marihuany tez nie powinni.
Naprawde bez marihuany mozna zyc. Teraz sie zrobil jakis ped, ze trzeba, koniecznie i bez tego to zycia nie ma...
|
| N gru 27, 2015 20:36 |
|
|
|
 |
|
JedenPost
|
Bez alkoholu tym bardziej można. Zatem - delegalizujemy? Kael napisał(a): Czy mlodzi ludzie maja wolny dostep do alkoholu? Nie. No i do marihuany tez nie powinni.
No tak, dokładnie o to chodzi w postulatach legalizacyjnych - żeby z marihuaną było jak z alkoholem. Zgadzasz się z tym?
|
| N gru 27, 2015 21:24 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Naprawdę wierzysz, że sam zakaz sprzedaży marihuany osobom poniżej np. 18 roku życia wystarczy do tego, aby dzieciaki jej nie używały?
|
| N gru 27, 2015 23:09 |
|
 |
|
JedenPost
|
A w wypadku alkoholu wystarcza?
|
| N gru 27, 2015 23:13 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
http://www.wprost.pl/ar/528285/Partii-K ... zi-rozlam/O Dudzie: Zaczął fatalnie swoje urzędowanie i jego pozycja ciągle sie pogarsza. Kompromituje się nie tylko jako prezydent, ale i jako prawnik.
|
| Pn gru 28, 2015 10:38 |
|
 |
|
niewiarek
|
W święta miałem okazję popróbować bimberku z dwóch różnych okolic Polski. I jeden wyśmienity w smaku i drugi. Wódka sklepowa niech się chowa.
Teraz raczej nikt bimbrem nie handluje. Jeśli robi, to na własny użytek, albo żeby zabłysnąć przed rodziną, że potrafi zrobić coś co fajnie rozpływa się w ustach. Nie sądzę, żeby gorzelnie produkujące wódkę były jakoś nadszarpnięte finansowo z tego powodu.
Maryśki nie próbowałem, ale jestem za legalizacją. Jak ktoś będzie chciał spróbować, to i tak spróbuje. Tyle, że dostanie z nielegalnego zródła. Zarobi na tym przemytnik. A kupujący, niewiadomo jakie świństwo dostał.
W celach leczniczych powinny być zalegalizowane wszystkie narkotyki mogące pomóc w walce z chorobą.
Tylko nie mówcie, że zwiększą się szanse na dostęp do narkotyków przez osoby trzecie, bo nieuczciwy lekarz, aptekarz, pielęgniarka, itp. Dostęp do noża ma praktycznie każdy. Większość ukroi kromkę chleba, ale zawsze znajdzie się ktoś, kto będzie chciał użyć go w innym celu.
|
| Pn gru 28, 2015 12:44 |
|
 |
|
Johnny99
|
niewiarek napisał(a): Teraz raczej nikt bimbrem nie handluje. Ależ handluje: https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Aliwowica 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Pn gru 28, 2015 13:07 |
|
 |
|
andej
|
niewiarek napisał(a): W celach leczniczych powinny być zalegalizowane wszystkie narkotyki mogące pomóc w walce z chorobą.
Słusznie. Właściwie, prawie słusznie. Dlaczego ograniczać się do narkotyków? Wszystkie środki MOGĄCE pomóc, powinny być zalegalizowane. A jest ich szereg: trucizny, wkładanie do pieca (patrz: Rozalka), zamawianie, kabała, okadzanie, zawijanie w mokre prześcieradło (patrz: Szwejk), upuszczanie krwi, zarażanie inną chorobą (patrz: leczenie kiły malarią) i tym podobne.
|
| Pn gru 28, 2015 13:18 |
|
 |
|
niewiarek
|
@andej: Kpienie jest najłatwiejsze. Nic nie wnosisz do dyskusji. Chcesz, to powołuj się na Rozalki, Szwejka. Godne analizy opracowania medyczne.
Gdybyś chciał szerzej otworzyć oczy, to dotarłoby do Ciebie, że zarażanie innymi chorobami zdrowych ludzi jest powszechnie praktykowane (vide szczepionki). Medycyna bardzo często podkreśla pomocne w zwalczaniu bólu i leczeniu działanie wielu narkotyków.
Wszystko jest trucizną jeśli zostanie przedawkowane. Umiejętne użycie ratuje życie.
Jak chcesz to wszystko sprowadzać do guseł, to Twój problem.
|
| Pn gru 28, 2015 13:30 |
|
 |
|
andej
|
niewiarek napisał(a): @andej: Kpienie jest najłatwiejsze. Wcale nie. Bo sedno nie tkwi w dopuszczeniu narkotyków, ale idzie o produkcję preparatów leczniczych. Także z nich. Wiele śmiertelnych trucizn jest wykorzystywanych do wytwarzania leków. Alkohol jest bazę wielu medykamentów. Więc nie dbam o dopuszczenie do obrotu, ale popieram medyczne wykorzystanie. A niezależnie od uwolnienia narkotyków, alkoholu i tytoniu, wprowadziłbym karanie za przebywanie pod wpływem w miejscu publicznym, a także w towarzystwie małoletnich. Takoż i zakaz spożywania w tychże sytuacjach i miejscach. Im środek bardziej uzależniający, tym bardziej drakońskie podejście.
|
| Pn gru 28, 2015 13:43 |
|
 |
|
niewiarek
|
Tyle, że dopuszczenie narkotyków jako materiału bazowego do produkcji leków napotyka w Polsce na duży opór. Niewiedza góruje. Jak taki poseł usłyszy określenie narkotyk to automatycznie za tym wędruje uporczywe "nie". I nie przemówią już żadne argumenty.
Śmierć wielu młodych ludzi zażywających dopalaczy niewiadomego pochodzenia też posłowie przełykają. Sumienie ma czyste jeden z drugim. Nie głosował za tym świństwem. A po co wyhylać się i próbować walczyć z problemem?
Jestem mierny, ale wierny. No i kasa też jakaś kapie. Za cztery lata taka okazja może już się nie przytrafić.
|
| Pn gru 28, 2015 14:27 |
|
|
|