PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Polska W Ruinie rozdział kolejny? Według raportu Global Financial Integrity, Polska jest w dwudziestce krajów najbardziej poszkodowanych przez zagraniczne korporacje. Znalazła się tam jako jedyny kraj z Unii Europejskiej, a szacowane z tego tytułu straty sięgają stu miliardów złotych rocznie. Minister finansów Paweł Szałamacha zapowiedział przeciwdziałanie szkodliwemu procederowi.Czytaj więcej: http://www.polskatimes.pl/artykul/92375 ... ,id,t.htmlRanking obejmuje lata 2004-2013. Trzeba dodać, że "jedyny kraj z Unii Europejskiej" dotyczy pierwszej 20-tki. W pierwszej setce są jeszcze Węgry (25), Rumunia (39), Chorwacja (40) i Bułgaria (47) - pozostałe kraje UE nie zostały w ogóle sklasyfikowane, jako zaliczone przez Międzynarodowy Fundusz Walutowy do "Advanced Economies" (w odróżnieniu od "Developing Europe", do którego zaliczono Polskę i ww. kraje UE). W rankingu prowadzą Chiny przed Rosją i Meksykiem. Spośród krajów europejskich, wyłączając Rosję, Polskę wyprzedza tylko Turcja (12 - jeżeli zaliczamy ją do "Europy") i Ukraina (14). 100 mld zł strat rocznie brzmi dość.. osobliwie, biorąc pod uwagę fakt, że gdyby je w całości wyeliminować, zamiast 50 mld deficytu mielibyśmy analogiczną nadwyżkę budżetową 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt gru 29, 2015 19:58 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
No cóż... to oczywista oczywistość, której nie widziały rządy PO/PSL przez ostatnie lata, nawet pomimo tego, że środowiska zarówno opozycyjne, jak i część środowisk gospodarczych, ostro protestowały i wskazywały na to, ile tak naprawdę UE poprzez swoje firmy zarabia na dotacjach unijnych dla Polski. Pora to zmienić. Ale zaraz podniosą się głosy oburzenia, że jak weźmiemy się za nieuczciwych zachodnich przedsiębiorców w Polsce to ci porzucą nasz rynek, co spowoduje upadek gospodarczy Polski.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Wt gru 29, 2015 20:09 |
|
 |
Johnny99
|
W wolnym czasie przyjrzę się metodologii tego rankingu, ale jeżeli jest on prawdziwy, to zamierzam z postępów w naprawie tej sytuacji rozliczać PiS bardzo intensywnie.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt gru 29, 2015 20:26 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): W wolnym czasie przyjrzę się metodologii tego rankingu, ale jeżeli jest on prawdziwy, to zamierzam z postępów w naprawie tej sytuacji rozliczać PiS bardzo intensywnie. Może najpierw rozlicz PO z nie robienia niczego w tej sprawie.
|
Wt gru 29, 2015 20:28 |
|
 |
Johnny99
|
Biorąc pod uwagę sondaże i obecne zachowanie PO, wydaje mi się, że jej ostateczne "rozliczenie" jest już bliskie 
|
Wt gru 29, 2015 20:31 |
|
|
|
 |
Soul33
Moderator
|
Johnny99 napisał(a): Biorąc pod uwagę sondaże i obecne zachowanie PO, wydaje mi się, że jej ostateczne "rozliczenie" jest już bliskie  Oj tam, oj tam. Po wyborach na szefa partii ruszą z kopyta. Zarówno Schetyna, jak i Siemoniak, to takie tuzy polityki, że w pół roku porwą pół Polski 
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Śr gru 30, 2015 0:38 |
|
 |
Johnny99
|
Soul33 napisał(a): Oj tam, oj tam. Po wyborach na szefa partii ruszą z kopyta. Zarówno Schetyna, jak i Siemoniak, to takie tuzy polityki, że w pół roku porwą pół Polski  Zawsze wierzyłem w Schetynę, ale ostatnio trochę mi ta wiara podupadła 
|
Śr gru 30, 2015 8:07 |
|
 |
pilaster
|
Johnny99 napisał(a): [i]Według raportu Global Financial Integrity, Polska jest w dwudziestce krajów najbardziej poszkodowanych przez zagraniczne korporacje. : W jaki sposób poszkodowanych? Cytuj: szacowane z tego tytułu straty sięgają stu miliardów złotych rocznie. Straty? Czyje straty? Czyżby owe "korporacje" dostawały jakieś nieuprawnione dotacje, niczym toruńska geotermia, albo podatnicy pokrywali im straty niczym SKOKom? Cytuj: Minister finansów Paweł Szałamacha zapowiedział przeciwdziałanie szkodliwemu procederowi. Ano właśnie. Tak samo temu "procederowi" "wyzyskiwania" przeciwdziałały przez lata Wenezuela i Argentyna, co doprowadziło do całkowitej zapaści tych krajów, nawet już nie gospodarczej a wręcz cywilizacyjnej i zdewastowaniu najbardziej elementarnej infrastruktury (np. sieci komórkowych) No ale rząd obronił kraj przed wyzyskiem przez korporacje, a to przecież warte jest każdej ceny. JEszcze lepiej chronieni przed korporacyjnym wyzyskiem są obywatele Korei płn. Oczywiście wyjaśnienia, dlaczego Polska ten "najbardziej wyzyskiwany" kraj równocześnie w tym samym czasie się najszybciej z nich wszystkich rozwijał, nie ma i nie będzie Cytuj: 100 mld zł strat rocznie Strata dla budżetu jest zyskiem dla podatnika. W ujęciu PIS "strat" nie będzie tylko wtedy, kiedy w budżecie znajdzie się 100% PKB jak za komuny. Cytuj: zamiast 50 mld deficytu mielibyśmy analogiczną nadwyżkę budżetową :roll Oczywiście tylko wtedy, kiedy ograbieni ze swojego zysku inwestorzy, nadal by w Polsce inwestowali z dotychczasową intensywnością - ot tak z czystej miłości do PIS  Co prawda w Wenezueli, Argentynie i innych podobnych miejscach, tak nie było, ale na pewno PIS będzie wyjątkiem. Cytuj: zamierzam z postępów w naprawie tej sytuacji rozliczać PiS bardzo intensywnie. Nie wątpię, że Johnnysię w kwestii masowego podnoszenia przez PIS wszelkich możłiwych podatków, nie rozczaruje. Już zresztą PIS wprowadził, po 70% PIT, kolejny podatek od oszczędzania.  W kolejce jest podatek od robienia zakupów
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Śr gru 30, 2015 10:04 |
|
 |
Johnny99
|
pilaster napisał(a): W jaki sposób poszkodowanych? Z tego co zrozumiałem, głównie w zakresie wpływów budżetowych. Cytuj: Oczywiście wyjaśnienia, dlaczego Polska ten "najbardziej wyzyskiwany" kraj równocześnie w tym samym czasie się najszybciej z nich wszystkich rozwijał, nie ma i nie będzie  Proste - ów "rozwój" był czystą fikcją. Tak naprawdę "rozwijały" się zagraniczne korporacje kosztem Polski (na przykład, kosztem zarobków obywateli), a nie Polska. Cytuj: Strata dla budżetu jest zyskiem dla podatnika. Bez wątpienia - w tym wypadku "podatnikiem" były zagraniczne korporacje, które, jak się okazało, zyskują kosztem Polski najwięcej w UE.
|
Śr gru 30, 2015 10:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): pilaster napisał(a): W jaki sposób poszkodowanych? Z tego co zrozumiałem, głównie w zakresie wpływów budżetowych. Cytuj: Oczywiście wyjaśnienia, dlaczego Polska ten "najbardziej wyzyskiwany" kraj równocześnie w tym samym czasie się najszybciej z nich wszystkich rozwijał, nie ma i nie będzie  Proste - ów "rozwój" był czystą fikcją. Tak naprawdę "rozwijały" się zagraniczne korporacje kosztem Polski (na przykład, kosztem zarobków obywateli), a nie Polska. Cytuj: Strata dla budżetu jest zyskiem dla podatnika. Bez wątpienia - w tym wypadku "podatnikiem" były zagraniczne korporacje, które, jak się okazało, zyskują kosztem Polski najwięcej w UE. Czyli nie dajmy zarobić korporacjom, a co tam, że bezrobocie wzrośnie do granic 25%, kolejne miliony wyemigrują, a wpływy do budżetu spadną o 15-20% ...ważne aby imperialistyczny krwiopijca nie zarobił.
|
Śr gru 30, 2015 10:22 |
|
 |
Qwerty2011
|
Myślę, że ciekawa akcja i godna polecenia - w sprawie obrony dobrego imienia Polski. Cytuję za telewizjarepublika.pl Jak tłumaczą autorzy akcji w serwisie niezależna.pl, chodzi o rozesłanie do zagranicznych mediów, polityków i think tanków listów,w których opisane są przewinienia i nadużycia rządu Platformy Obywatelskiej. "Niech opinia publiczna na Zachodzie nie będzie skazana na kłamliwy przekaz płynący od większości zagranicznych korespondentów i mediów mainstreamowych" – czytamy w serwisie niezalezna.pl. Celem akcji jest pokazanie szerszej perspektywy sytuacji w Polsce, w tym wytłumaczenie, że polska demokracja działa i nie jest zagrożona, czego przykładem są liczne protesty opozycji, które nie są przez nikogo tłumione. Autorzy inicjatywy chcą tez pokazać, z jak ostrymi i bezpodstawnymi atakami prasy i polityków zagranicznych musi mierzyć się obecnie rząd Beaty Szydło. Treść listu: Cytuj: Szanowni Państwo!
Wbrew alarmującym doniesieniom medialnym pragniemy Państwa uspokoić – demokracja w Polsce nie jest zagrożona. Dziś główne media od rana do wieczora krytykują rząd. Ludzie korzystają z prawa do publicznych protestów. To oczywiste w demokracji, ale to nie był standard w Polsce przez ostatnie osiem lat. To za rządów koalicji PO-PSL naruszane były standardy państwa demokratycznego. Oto kilka przykładów. – W ciągu rządów koalicji PO-PSL wielokrotnie dziennikarze niezależni byli nękani przez służby. Rewizje odbywały się w domach m.in. pracowników redakcji „Gazety Polskiej”. W maju 2011 r. funkcjonariusze Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego o szóstej rano weszli do domu internauty, który prowadził satyryczną stronę na temat Bronisława Komorowskiego.
– Dziennikarzy niezależnych wyrzucano z pracy za to, że domagali się uczciwego śledztwa smoleńskiego. Pracę w mediach publicznych utracili m.in. Tomasz Sakiewicz i Anita Gargas. Z redakcji dziennika „Rzeczpospolita” usunięty został Cezary Gmyz za opublikowanie informacji o tym, że na wraku samolotu Tu-154M, który rozbił się w Smoleńsku, znaleziono ślady trotylu. Informację podaną przez dziennikarza potwierdzili prokuratorzy prowadzący śledztwo.
– W czerwcu 2014 r. Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego wtargnęła do redakcji tygodnika „Wprost”, który ujawnił stenogramy z rozmów najważniejszych polityków w państwie. Agenci chcieli zarekwirować komputery i nośniki pamięci należące do dziennikarzy. Afera taśmowa, która wybuchła kilka dni wcześniej, dostarczyła dowodów m.in. na to, że media dobrze piszące o rządzie jako jedyne były dotowane przez spółki skarbu państwa. Ignorowano takie wskaźniki jak czytelnictwo.
– W ostatnich latach na domy mediowe naciskano, by nie umieszczały reklam w niezależnej prasie. To odcięło dużą część mediów, w tym „Gazetę Polskę”, od płatnych reklam.
– W grudniu 2014 r. aresztowano dwóch dziennikarzy (Tomasza Gzella z Polskiej Agencji Prasowej i Jana Pawlickiego z TV Republika), którzy relacjonowali protest w siedzibie Państwowej Komisji Wyborczej. Instytucja ta przez tydzień nie była w stanie podać wyników wyborów samorządowych, co wzburzyło Polaków którzy zdecydowali się na okupowanie jej siedziby. Dziennikarzy aresztowano, mimo że mieli przy sobie legitymacje prasowe. Wytoczono im również proces. Wybory samorządowe do dzisiaj budzą wątpliwości, o czym świadczy złożenie w sądach ok. 2 tys. protestów.
– Rząd w trakcie ostatnich ośmiu lat powszechnie inwigilował dziennikarzy i obywateli. Tylko w 2014 r. służby występowały o billingi 2,177 mln razy. Byliśmy pod tym względem w czołówce Europy. W Prokuraturze Okręgowej w Warszawie toczy się śledztwo w sprawie podsłuchiwania dziennikarzy niezależnych. Prawdopodobnie służby dokonały tego bez zgody sądu.
– W maju 2015 r., po przegranych przez Bronisława Komorowskiego wyborach prezydenckich, koalicja PO-PSL złamała konstytucję i postanowiła wybrać nowych członków Trybunału Konstytucyjnego. Politycy chcieli ograniczyć nowej władzy wybór sędziów i doprowadzić do całkowitego zawłaszczenia Trybunału. Dziś, po reformach PiS-u, sędziowie wybrani przez PO nadal stanowią większość. Zajmują w Trybunale Konstytucyjnym 9 miejsc na 15.
To tylko kilka jaskrawych przykładów. Podobnych naruszeń wolności obywatelskich można znaleźć zdecydowanie więcej. Rząd PO-PSL był również bohaterem wielu afer korupcyjnych. Pod jego bokiem rozkwitła piramida finansowa Amber Gold, która oszukała tysiące Polaków. Społeczeństwo powiedziało „dość” i w demokratycznych wyborach dwa miesiące temu odsunęło koalicję PO-PSL od władzy.
Demokracja w Polsce w końcu ma się dobrze, zwłaszcza na tle ostatnich ośmiu lat.
_________________ "Przechowujemy zaś ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga była owa przeogromna moc, a nie z nas" (2 Kor 4)
|
Śr gru 30, 2015 10:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Te "straty" to dywidendy, odsetki od obligacji, reinwestowane zyski http://www.obserwatorfinansowy.pl/temat ... ej-polska/
|
Śr gru 30, 2015 10:34 |
|
 |
Johnny99
|
Alus napisał(a): Czyli nie dajmy zarobić korporacjom, a co tam, że bezrobocie wzrośnie do granic 25% Bezrobocie w Chinach wynosi 4%, podobnie w Korei Północnej. I o czym by to miało świadczyć? Czyżby polscy przedsiębiorcy nie byli w stanie zatrudniać pracowników i potrzebne są do tego zagraniczne korporacje? Jaki wniosek co do stanu polskiej gospodarki z tego wypływa? Już nie mówiąc o tym, że liberalizm gospodarczy zakłada, że pracowników powinno być jak najmniej (Korwin-Mikke wiele razy powtarzał, że państwo powinno likwidować miejsca pracy, a nie je tworzyć).
|
Śr gru 30, 2015 10:36 |
|
 |
andej
|
Alus napisał(a): Czyli nie dajmy zarobić korporacjom, a co tam, że bezrobocie wzrośnie do granic 25%, kolejne miliony wyemigrują, a wpływy do budżetu spadną o 15-20% ...ważne aby imperialistyczny krwiopijca nie zarobił.
Genialne. Nowy wymiar logiki. Ograniczenie w jakimś stopniu transferu zysków do macierzystych krajów, czyli zostawienie tych pieniędzy w Polsce, może być szkodliwe? Ciekawe w jaki sposób? Dlaczego nie ma tego procederu w krajach najbogatszych? Tam mogą respektować prawo, a w Polsce nie? Tylko dlatego, że są bogatsi, to mają mieć prawo dojenia biedniejszych? A imperialistyczny krwiopijca zarobi, ale mniej oszuka.
|
Śr gru 30, 2015 10:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
T. Sakiewicz zakończył prowadzenie w TVP1 programu "Pod presją" w marcu 2010r - pospolite zatem kłamstwo o wydalenie za upominanie sie o śledztwo smoleńskie. Podobnie Anita Gargas została zwolniona w lutym 2010r - tez przed katastrofa smoleńska-ą, zatem nie były to represja za dopominanie się śledztwa. Podobne kłamstwo jakoby prokuratura potwierdziła istnienie trotylu na szczątkach samolotu Podobne kłamstwa mają być uwiarygadnianiem....czego:o 
|
Śr gru 30, 2015 10:44 |
|
|
|