Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 20:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 591 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 40  Następna strona
 Za i przeciw argumenty w kwestii istnienia Boga 
Autor Wiadomość

Post Re: Za i przeciw argumenty w kwestii istnienia Boga.
chwat napisał(a):
- w Biblii znajduje się wiele bezpośrednich wypowiedzi o miłosierdziu Boga, nawet w ST (Mdr 11,22-26),(Iz 49,15) chociaż oczywiście dużo łatwiej znaleźć w ST wypowiedzi o surowości Boga. Tak czy inaczej, "wykoncypowaniem w wyniku analizy" pojęcia miłosierdzia to bym tego nie nazwał, skoro można tego typu sformułowania znaleźć zapisane czarno na białym.

Można by wprawdzie nad tym dyskutowac, ale w naszym kontekscie nie ma większego znaczenia w jaki sposób wydobyto to z Biblii. Istotne ze taka Biblia musi istnieć, byc świeta ksiegą określonej religii. Z samej oglnej konepcji Boga (o któej mówiliśmy) nie da sie tego wywnioskować.

Cytuj:
Ciekawsze wydaje mi się to, co napisałeś tu: "Skoro (Bóg) istnieje, muszą być jakieś przejawy tego istnienia, przede wszystkim działanie. Zwróć uwagę, ze poszczególne religie podają cechy danego boga, neraz dosc dokładnie."
Chodzi mi o działanie, tu rozumiane jako akt stworzenia, które w tej sytuacji uzyskuje prawie z automatu (wysiłek, intencja) wartość pozytywną. W skrócie zwaną dobrem.

Na ogól stworzenie czegoć mozna uznać za pozytywne, niszczenie zaś za negatywne. Ale niekoniecznie jest to równoznaczne z dobrem. Na przykład stworzenie bomby atomowej choc jedst pozytywne w sensie osiągniecia naukowego, trudno uznać za cos dobrego.

Cytuj:
Teoretycznie istnienie tego dobra, dało by się podważyć nieznajomością powodzenia całości procesu. Wykluczyłbym jednak taki kierunek myślenia, bo w końcu nie jesteśmy aż tacy źli, to i Stwórca też nie powinien.
nie tylko tą nieznajomoscia, ale takze licznymi niedoskonałosciami istniejacego swiata. Pojecia dobro-zło nie są zresztą uniwewrsalne, są takimi z jakiegoś punktu widzenia, szczegolnie z punktu widzenia człowieka.
A jeśli mówilibyśmy o religii katolickiej, to trzeba zauwazyc, ze dosc często mówi sie w niej o pojęciu zła, nawet -moim zdaniem- wyolbrzymiajac jego znaczenie.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Pn sty 04, 2016 21:29

Chciałbym zwrócić uwagę, ze bieżacy fragment dyskusji rozpoczął sie od rozwazenia możliwosci istnienia jakiejs siły stwórczej bedącej bytem (która mozna nazwac Bogiem albo inaczej). To jest jeden punkt wyjscia.
Natomiast twierdzenie, ze Bóg istnieje dlatego iż mówi o nim taka czy inna religia, mozna odrzucic w przedbiegach, jako nie dające sie udowodnic. Oczywiscie kto chce wierzyć, wolno mu, ale to odrębna sprawa.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Pn sty 04, 2016 21:39

Askadtowiesz napisał(a):
Chciałbym zwrócić uwagę, ze bieżacy fragment dyskusji rozpoczął sie od rozwazenia możliwosci istnienia jakiejs siły stwórczej bedącej bytem (która mozna nazwac Bogiem albo inaczej). To jest jeden punkt wyjscia.
Natomiast twierdzenie, ze Bóg istnieje dlatego iż mówi o nim taka czy inna religia, mozna odrzucic w przedbiegach, jako nie dające sie udowodnic. Oczywiscie kto chce wierzyć, wolno mu, ale to odrębna sprawa.

Istnienie Boga z faktu istnienia religii, to nawet na przedbiegi się nie nadaje. :) Czegoś takiego to chyba nikt nie powiedział.

Ostatnie dość sensowne wnioski, to według mnie strona 11. Wkleję tu kawałek Twojej i mojej wypowiedzi:

Ciekawsze wydaje mi się to, co napisałeś tu: "Skoro (Bóg) istnieje, muszą być jakieś przejawy tego istnienia, przede wszystkim działanie. Zwróć uwagę, ze poszczególne religie podają cechy danego boga, neraz dosc dokładnie."
Chodzi mi o działanie, tu rozumiane jako akt stworzenia, które w tej sytuacji uzyskuje prawie z automatu (wysiłek, intencja) wartość pozytywną. W skrócie zwaną dobrem. Teoretycznie istnienie tego dobra, dało by się podważyć nieznajomością powodzenia całości procesu. Wykluczyłbym jednak taki kierunek myślenia, bo w końcu nie jesteśmy aż tacy źli, to i Stwórca też nie powinien.

Tak że zmierzając tą drogą (akt tworzenia-dobro-miłosierdzie-inne szczegóły) można by uznać szczegółowe cechy podawane przez różne religie (myślę głównie o jednej religii)

Wt sty 05, 2016 18:35

chwat napisał(a):
Istnienie Boga z faktu istnienia religii, to nawet na przedbiegi się nie nadaje. :) Czegoś takiego to chyba nikt nie powiedział.
Prawdopodobnie nie powiedział, ale w praktyce tak to wygląda. Gdy nowy obywatel przychodzi na swiat i zaczyna juz cos kumać, po prostu mówi mu się o Bogu tak jakby było to oczywiste. Taki mały człowiek po prostu zastaje religię juz istniejacą, która staje sie dla niego źródłem wiary. Samo zaś pytanie o istnienie Boga jest omijane, dopóki sie go da ominąć.

Cytuj:
Ostatnie dość sensowne wnioski, to według mnie strona 11. Wkleję tu kawałek Twojej i mojej wypowiedzi:..........
i dalej po prostu zacytowałeś to co juz było, zatem stoimy w miejscu.

G.C. Lichtenberg

Wt sty 05, 2016 20:40

Jeśli Jezus Chrystus istnieje to niech mi się objawi. Proste. I Bóg.

Śr sty 06, 2016 9:35

A wtedy staniesz się posłuszny Bogu, bo Bóg udowodni Ci swoje istnienie.

Tylko, że wtedy stałbyś się maszyną, żyjącą na podstawie bezpośredniego nakazu. Bez wolnej woli.

Bóg może stworzyć każdą maszynę, ale nie będzie w tym relacji. Brak wolnej woli maszyny nie generował by wartości.

Śr sty 06, 2016 12:24

chwat napisał(a):

Tylko, że wtedy stałbyś się maszyną, żyjącą na podstawie bezpośredniego nakazu. Bez wolnej woli.

A to czemu? Adam i Ewa byli maszynami? Abraham był maszyną? Mojżesz? Wreszcie - maszynami będą wszyscy zbawieni?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Śr sty 06, 2016 12:33

chwat napisał(a):

Bóg może stworzyć każdą maszynę, ale nie będzie w tym relacji. Brak wolnej woli maszyny nie generował by wartości.

Żeby nawet sam Jezus by mi sie objawił, to i tak bym żył tak jak żyje, w końcu trzeba korzystać z używek, puki jeszcze jest na to okazja :-D

Śr sty 06, 2016 12:46

Adam, Ewa, Abraham, Mojżesz, każdy przynosił dla Ciebie część przesłania. Możesz zatrzymać się na etapie widzenia w nich ludzi, dostrzegać ich na poziomie pojedynczych faktów z ich życia, albo dokonać syntezy i widzieć w tym plan Boga.

Można się kręcić jak bączek i wypytywać się, czy będą zbawieni, czy będą święci, czemu nie dostałem tyle co oni. A można ich zrozumieć jako kawałki opowieści, która mówi o istocie Boga.

Ostatnio edytowano Śr sty 06, 2016 13:07 przez chwat, łącznie edytowano 2 razy

Śr sty 06, 2016 12:57

Robek napisał(a):
chwat napisał(a):

Żeby nawet sam Jezus by mi sie objawił, to i tak bym żył tak jak żyje, w końcu trzeba korzystać z używek, puki jeszcze jest na to okazja :-D

No jasne. Nawet gdyby codziennie ukazywał się komuś Bóg, to i tak może powiedzieć, że ma halucynacje z przemęczenia, że obrazy to zorza, że głosy to echo, że to efekty specjalne, że jutro nauka się rozwinie i wszystko to wyjaśni i jeszcze milion innych rzeczy.

Albo ktoś woli używki czy rozrywki czy inwestuje w siebie. Albo wartość ma dla niego coś innego.

Śr sty 06, 2016 13:04
Robek napisał(a):
chwat napisał(a):

Oj, zdziwisz sie jak szybko zmienisz styl zycia gdy Jezus Ci sie objawi, a dotychczasowe zycie i uzywki beda jak kula u nogi, ktorej chcialbys sie pozbyc, ale nie bedziesz mogl.

Śr sty 06, 2016 13:53

Argumentem za istnieniem Boga jest wszechświat, wystarczy spojrzeć w niebo, zastanowić się nad jego wielkością i nic więcej nie potrzeba.

Śr sty 06, 2016 13:55

Niektórzy podają dokładnie to samo w charakterze argumentu za istnieniem kosmitów.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Śr sty 06, 2016 14:04

chwat napisał(a):
No jasne. Nawet gdyby codziennie ukazywał się komuś Bóg, to i tak może powiedzieć, że ma halucynacje z przemęczenia, że obrazy to zorza, że głosy to echo, że to efekty specjalne, że jutro nauka się rozwinie i wszystko to wyjaśni i jeszcze milion innych rzeczy.

Na takie coś reakcje mogą być bardzo różne.
sapper napisał(a):
Oj, zdziwisz sie jak szybko zmienisz styl zycia gdy Jezus Ci sie objawi, a dotychczasowe zycie i uzywki beda jak kula u nogi, ktorej chcialbys sie pozbyc, ale nie bedziesz mogl.

Pielęgnowanie własnych uzależnień, jest czymś wyjątkowo fajnym :-D
Rezygnowanie z tego byłoby czymś wyjątkowo głupim.
wojwek napisał(a):
Argumentem za istnieniem Boga jest wszechświat, wystarczy spojrzeć w niebo, zastanowić się nad jego wielkością i nic więcej nie potrzeba.

To że świat istnieje, nie oznacza że ktoś go stworzył.

Śr sty 06, 2016 14:08
JedenPost napisał(a):
chwat napisał(a):

A to czemu? Adam i Ewa byli maszynami? Abraham był maszyną? Mojżesz? Wreszcie - maszynami będą wszyscy zbawieni?

Slowo "maszynami" jest przenosnia, bo sam pozbedziesz sie swojej wolnej woli i bedziesz robil wszystko aby tylko naprawic swoje bledy jak automat-maszyna, ktorej tego jednego zadania do konca jej zycia nie da sie juz wylaczyc.
Bogu nie chodzi o to abysmy dzialali jak maszyny, tylko z wlasna wolna wola, sami dochodzili do doskonalosci i do Boga.

"Blogoslawieni, ktorzy nie widzieli, a uwierzyli", i dlatego ci ktorzy widzieli, maja o wiele ciezsza, trudniejsza droge do Boga.

Ostatnio edytowano Śr sty 06, 2016 14:22 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Śr sty 06, 2016 14:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 591 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 40  Następna strona