Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 26, 2025 12:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 282 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 19  Następna strona
 Tęsknota za życiem 
Autor Wiadomość

Post Re: Tęsknota za życiem
ludzi którzy są w stanie poznać drugiego po kilku zdaniach, brawo. Powtarzam, nie będę odpowiadał na złośliwe uwagi, nie konstruktywne (bardzo destruktywne) bo jestem kulturalnym człowiekiem.

Pn sty 11, 2016 14:15
zenon52 napisał(a):
ludzi którzy są w stanie poznać drugiego po kilku zdaniach, brawo. Powtarzam, nie będę odpowiadał na złośliwe uwagi, nie konstruktywne (bardzo destruktywne) bo jestem kulturalnym człowiekiem.

Nie musisz odpowiadac. podalem Ci przyklady jakie czesto sie spotyka i nie sa one ocena Ciebie, tylko podpowiedzia, abys sam troche pomyslal nad tym co robisz i gdzie poppelniasz blad, ze doszedles do takiej sytuacji w jakiej jestes.
Nikt Ci nie jest w staniie wejsc do twojej glowy i sprawdzic co jest powodem tego.
Mozna jedynie nakierowac, ale zrozumienie musi wyjsc od Ciebie.
Nie slyszales pewnie o pisarzu, Hermanie Hesse, napisal dosc ciekawe ksiazki. Np. "Wilk Stepowy", ktorej streszczenie znajdziesz, w linku.
http://www.psychologia-lodz.pl/assets/f ... tepowy.pdf
Nie wiem tylko w jakim faktycznie stanie jestes i czy ksiazka ta Ci nie zaszkodzi, zamiast pomoc.

Pn sty 11, 2016 14:30

obecnie jestem na slabym etapie motywacji aby to przeczytać. Po drugie często wyłącza mi się myslenie, mam luki myslowe, przestoje, zamyslenia, wchodzenie w inne tematy.

Pn sty 11, 2016 14:32

Mrs_Hadley napisał(a):
W jakim sensie częste odczuwanie smutku przez człowieka dobrze o nim świadczy?

Dobrze dlatego, że nie jest mu obojętny cały ten syf tego świata. Przynajmniej o taki smutek mi chodziło.

Mrs_Hadley napisał(a):
To zależy jak ktoś, kogo obdarzono takim talentem z niego korzysta, żaden dar nie jest kulą u nogi, jest czymś pięknym, czym możemy się dzielić z innymi, czyniąc ten świat lepszym. Bardzo ważne jest określenie celowości talentów, które wykorzystujemy, bowiem jeżeli budujemy na piasku, szybko poczujemy się wypaleni i utracimy sens naszych działań.

Ogromna wrażliwość zmusza do cierpienia, ale także przyczynia się do powstawania organizacji humanitarnych/charytatywnych, a także zawdzięczamy jej tysiące dzieł sztuki. Kij ma dwa końce.

Mrs_Hadley napisał(a):
W ich żyłach nie płynie inna krew, ich mózg nie jest innego sortu, nie są zbudowani z innych atomów, są takimi ludźmi jak ...tanie_wino, którzy tak jak on, są podatni na zranienia i boli ich krzywda ludzka, tylko wybrali inne metody kontrolowania sfery emocjonalnej. Za grubą skórą największego egoisty, jakiego znasz, może się kryć wrażliwość o którą go nawet nie podejrzewasz, to kwestia poznania człowieka. Ubiera pancerz silnego, bo to jego ochronna zbroja przed światem, który go przytłacza. Ludzie wstydzą się przyznać do swoich słabości, zakładają maski udając kogoś kim nie są, często nawet siebie nie znają i boją się dotrzeć do tej głębi, która w nich jest. Każdy pragnie zrozumienia, ale nie każdy pragnie zrozumieć kogokolwiek poza sobą samym.

Powiedz to jakiemuś gangsterowi, czy innemu podobnemu co to za komuny bez mrugnięcia gnebił opozycję, a dzisiaj jako katolik pierwszy w kolejce do Raju stoi. Możliwe, że ludzie którzy w Polsce tuż po wojnie katowali i mordowali swoich rodaków "wybrali inne metody kontrolowania sfery emocjonalnej" ale jednak wolałbym, żeby po prostu byli uczciwymi, życzliwymi, przyzwoitymi ludzmi.
To tylko kilka przykładów ale można by pisać i pisać.

Robek napisał(a):
A jaki ty masz pożytek z tej egzystencjalnej zadumy?
Na co to komu potrzebne?

Oj to żeś w tym miejscu zrównał z ziemią piękną dziedzinę jaką jest filozofia, a przynajmniej ogromną jej część.
Po prostu duża ilość szarych komórek nie pozwala na bezrefleksyjne życie. Są ludzie, ktorym nie wystarcza kotlet, piwo i seriale na Polsacie. Apropopo jest chyba nawet odcinek "kiepskich", w którym z humorem poruszono tematykę zbawiennego wpływu "witaminy G" na ludzkie życie. Zwięźle rzecz ujmując nieskłonna do refleksji konstrukcja człowieka ułatwia mu życie, chroni przed depresją, ale nie pozwala tworzyć takich kompozycji
https://www.youtube.com/watch?v=KylMqxLzNGo

Pn sty 11, 2016 15:00
No tak, wszyscy ktorzy nie rycza rzewnymi lzami widzac zebrzacego pod Tesco i nie kupia mu mieszkania to sa zli, nieczuli, wrecz zbrodniarze.
14-to latek ze zlamana noga, ktory nie ustapil miejsca staruszce jest chamem, czy tak?
Az rece opadaja jak niektorzy sa krotkowzroczni i nie widza nic poza bledami innych i wlasnym tylkiem.
Ciekawe dlaczego jak ja rozmyslam, nikt mi nie chce dac utrzymania, tylko musze przerwac rozmyslania i wziasc sie do pracy. :-)
Trzeba sie cieszyc tym co sie ma, a nie zalowac czego sie nie ma.
Jak bym zaczal rozmyslac jak to ludzie jezdza na wakacje, duzo podrozuja, maja duzo kasy, niewiele musza pracowac itp. itd. to nie pozostalo by mi nic innego jak usiasc i plakac.
To ze wtelewizji pokazuja bzdurne reklamy drogich hoteli i piekne widoki ktore mozna zobaczyc jak sie ma kase, wcale nie znaczy ze tak ludzie przecietni zyja w realu.
To tylko reklama aby idiotow naciagnac na kase, a tych biedniejszych zachecic do odkladania na to naciaganie kasy. :-)
Paru osobom sie poszczesci ze maja nadmiar kasy, to inni sie zabijaja zeby miec od nich wiecej. :-(
Pakuja sie w karty kredytowe, pozyczki itp. a pozniej po takich wakacjach pracuja kilka lat jak niewolnicy zeby splacic chociaz odsetki, ale pokazali innym ze ich stac. :-(
To nie jest zycie, to choroba gorsza od schizofrenii, czy alzheimera.

Pn sty 11, 2016 15:31
tanie_wino napisał(a):
Dobrze dlatego, że nie jest mu obojętny cały ten syf tego świata. Przynajmniej o taki smutek mi chodziło.

Czy przez brak obojętności rozumiesz aktywne działanie, czy kontemplację smutku?

tanie_wino napisał(a):
Ogromna wrażliwość zmusza do cierpienia,

Wrażliwość to zdolność do empatii, współodczuwania. Zatem człowiek o zdrowej wrażliwości dostrzeże piękno świata, dobro w drugim człowieku, będzie się cieszył razem z nim z jego sukcesów i osiągnięć, stanie w obronie słabszego, gdy ktoś go będzie próbował skrzywdzić, ale również zrozumie jego smutek i cierpienie. Paleta jest szeroka i czarny to tylko jeden z kolorów wrażliwości.
Wrażliwość wyzwala w człowieku to, co w nim dobre: motywuje ku działaniom na rzecz bliźniego, szerzenia dobra, unikania zła, do odpowiedzialności za życie własne i innych. Cierpienie jest jednym z elementów wrażliwości, ale nie stanowi głównej części składowej.

tanie_wino napisał(a):
ale także przyczynia się do powstawania organizacji humanitarnych/charytatywnych, a także zawdzięczamy jej tysiące dzieł sztuki. Kij ma dwa końce.

Dzięki wrażliwości mamy prawa człowieka, wartości ujęte w ramy prawne, które przenikają nasze życie duchowe, społeczne, zawodowe i prywatne. Dla jednych wrażliwość będzie siłą napędową do działania, dla innych magnesem przyciągającym depresję i wtedy ma podłoże chorobowe, przyczyna nie tkwi w tym wypadku w wrażliwości człowieka.

tanie_wino napisał(a):
Powiedz to jakiemuś gangsterowi, czy innemu podobnemu co to za komuny bez mrugnięcia gnebił opozycję, a dzisiaj jako katolik pierwszy w kolejce do Raju stoi.

Nie bardzo rozumiem. Masz za złe człowiekowi, że porzucił zło i stał się uczciwym człowiekiem?

tanie_wino napisał(a):
Możliwe, że ludzie którzy w Polsce tuż po wojnie katowali i mordowali swoich rodaków "wybrali inne metody kontrolowania sfery emocjonalnej" ale jednak wolałbym, żeby po prostu byli uczciwymi, życzliwymi, przyzwoitymi ludzmi.

Ideały ideałami. Żyjemy w świecie, w którym człowiek jest słaby i nieraz czyni zło. Nie ma ludzi idealnych, no może poza @tanim_winem o ile on sam uważa, że ma nieskazitelny życiorys, niemniej warto cieszyć się z każdej duszy, która przeszła na stronę dobra, pozostawiając za sobą przeszłość, jaka by ona nie była, bowiem jej nie zmienią, natomiast przyszłość jak najbardziej.

zenon52 napisał(a):
Nie będę tu opisywał swojego życia i tego co uczyniłem dla innych, bo wiem że zostanę przez większość skrytykowany. Wiem jedno aby z czegoś wyjśc muszę liczyć tylko na siebie.

I nikt tu od Ciebie nie wymaga zdania relacji z własnego życia, ani tego co uczyniłeś, a jedynie przedstawiono Ci różne zagadnienia, na które być może nie zwróciłeś wcześniej uwagi bądź uznałeś je za nieistotne. Jeżeli Twoje oczekiwania są inne, wyraź się precyzyjniej czego oczekujesz od forumowiczów.

Pn sty 11, 2016 18:50

tanie_wino napisał(a):
Oj to żeś w tym miejscu zrównał z ziemią piękną dziedzinę jaką jest filozofia, a przynajmniej ogromną jej część.
Po prostu duża ilość szarych komórek nie pozwala na bezrefleksyjne życie. Są ludzie, ktorym nie wystarcza kotlet, piwo i seriale na Polsacie.

W filozofii to już za wiele sie nie wymyśli, to wystarczy zainteresować sie tym tematem, tak z pół roku, ogarnąć wszystko, no i można wracać do kotletów i piwa.

sapper napisał(a):
Mialem wiele razy przypadki ludzi ktorym chcialem pomoc i pomagalem znajdujac prace, ubrania, zakwaterowanie, itp. a okazywalo sie ze oni zwyczajnie mnie wykorzystywali, a gdy ten fakt stawal sie ewidentny

Niby w jaki sposób cie wykorzystali?
zenon52 napisał(a):
tęsknie za życiem, bardzo

Mówiłeś że chciałbyś mieć żone, której nigdy nie miałeś.
Skąd pomysł że to jest coś fajnego, i dzięki temu cokolwiek ci sie w życiu polepszy?

Pn sty 11, 2016 20:08
Robek napisał(a):
sapper napisał(a):
Mialem wiele razy przypadki ludzi ktorym chcialem pomoc i pomagalem znajdujac prace, ubrania, zakwaterowanie, itp. a okazywalo sie ze oni zwyczajnie mnie wykorzystywali, a gdy ten fakt stawal sie ewidentny

Niby w jaki sposob cie wykozystali?

Jak zalatwisz komus np. mieszkanie i maja do niego 100m, a przychodza 1.5km do ciebie zebys im przewiozl 2 torby z ciuchani, bo im za daleko przeniesc je recznie to wybacz, ale jest to wyraznym wykorzystywaniem.
Dajesz komus prace, a on po tygodniu wezmie wyplate i nie przychodzi do pracy przez kilka dni nic nie mowiac, a pozniej przychodzi w polowie dnia i chcialby zaliczke, bo wydal cala wyplate na jakies duperele, gorzalke i nie ma na jedzenie i czynsz, a po nastepnym tygodniu znika na 6mies za pobicie wspolokatora. Wychodzi i wali prosto do ciebie, abys mu znow pomogl i znow nie przychodzi do pracy, co powoduje kolejne opoznienia, bo majac pracownika rzetelnego robota byla by szybciej skonczona i wszyscy byli by zadowoleni, a tak same straty. Czasami wolal bym od razu dac pare tys. i powiedziec wiecej mi sie nie pokazuj na oczy zebym nie mial wiekszych strat i inni nie musieli za niego nadrabiac zaleglosci.
Innym zalatwilem dobrze platna prace, zakwaterowania i z wlasnej wyplaty placilem posilki podczas pracy po godzinach, wynegocjowalem wysokie premie swiateczne, to wyzwali mnie od zlodziei za pomylke o pol godz. pracy, choc ostatni dzien przed swietami pracowali tylko pol dnia, nie konczac roboty ktora na luzie mogli skonczyc, a mieli zaplacone za caly dzien.
Innch 2 idiotow w oddzielnych przypadkach,po paru tygodniach pracy myslalo ze przejmie moje stanowisko ot tak sobie podkladajac mi "swine" , nie znajac kompletnie relacji miedzy mna a klientami, dla ktorych pracuje od ponad 20-tu lat i mam pewne zaleznosci prawne wedlug ktorych wynikalo by ze ci idioci chcieli wygrysc wlasciciela firmy z jego wlasnej firmy. :-)
I jakby tego bylo malo to przy zalozeniu ze udalo by im sie mnie wygrysc z mojej firmy to jeszcze klient musial by zaplacic mi za calosc mojej jeszcze nie wykonanej pracy 9mies. od reki. :-)
To sa tylko niektore przypadki.
I powiedz jak takim pomagac, bo nie tylko okradaja pomagajacego, psuja opinie, czesto stwarzaja ryzyko wypadkow itp. itd. ale takze odbieraja pomoc innym, bo sa tacy ktorym taka pomoc bardziej by sie przydala, ale przez takie ich postepowanie, inni nie dostana pomocy.

Pn sty 11, 2016 21:01

Mrs_Hadley napisał(a):
Czy przez brak obojętności rozumiesz aktywne działanie, czy kontemplację smutku?

Smutek nie wyklucza działania.

Mrs_Hadley napisał(a):
Wrażliwość to zdolność do empatii, współodczuwania. Zatem człowiek o zdrowej wrażliwości dostrzeże piękno świata, dobro w drugim człowieku, będzie się cieszył razem z nim z jego sukcesów i osiągnięć, stanie w obronie słabszego, gdy ktoś go będzie próbował skrzywdzić, ale również zrozumie jego smutek i cierpienie. Paleta jest szeroka i czarny to tylko jeden z kolorów wrażliwości.
Wrażliwość wyzwala w człowieku to, co w nim dobre: motywuje ku działaniom na rzecz bliźniego, szerzenia dobra, unikania zła, do odpowiedzialności za życie własne i innych. Cierpienie jest jednym z elementów wrażliwości, ale nie stanowi głównej części składowej.

Nie powiem, że nie, bo tak jak wspomniałem kij ma dwa końce.

Mrs_Hadley napisał(a):
Dzięki wrażliwości mamy prawa człowieka, wartości ujęte w ramy prawne, które przenikają nasze życie duchowe, społeczne, zawodowe i prywatne. Dla jednych wrażliwość będzie siłą napędową do działania, dla innych magnesem przyciągającym depresję i wtedy ma podłoże chorobowe, przyczyna nie tkwi w tym wypadku w wrażliwości człowieka.

Może jest kilka rodzajów wrażliwości, a człowiek nie decyduje którą został obdarowany.

Mrs_Hadley napisał(a):
Nie bardzo rozumiem. Masz za złe człowiekowi, że porzucił zło i stał się uczciwym człowiekiem?

Chodziło mi o typ człowieka, który nie staje się lepszy, a tylko dostosowuje się do nowych okoliczności. Czyli takiego, który w razie ponownego nastania reżimu znowu zmieniłby swoje oblicze, popierał nowe władze i zwalczał opozycję.

Mrs_Hadley napisał(a):
Ideały ideałami. Żyjemy w świecie, w którym człowiek jest słaby i nieraz czyni zło. Nie ma ludzi idealnych, no może poza @tanim_winem o ile on sam uważa, że ma nieskazitelny życiorys, niemniej warto cieszyć się z każdej duszy, która przeszła na stronę dobra, pozostawiając za sobą przeszłość, jaka by ona nie była, bowiem jej nie zmienią, natomiast przyszłość jak najbardziej.

Cieszyć się warto, ale ja nie o takiej duszy pisałem. I daruj sobie uwagi o moim życiorysie.

Robek napisał(a):
W filozofii to już za wiele sie nie wymyśli, to wystarczy zainteresować sie tym tematem, tak z pół roku, ogarnąć wszystko, no i można wracać do kotletów i piwa.

Tyle, że nie jest łatwo od tak stać się radosnym misiem, szczęśliwym i kochającym świat. Używki pomagają, ale tylko na chwilę. A poza tym świat się rozwija, a nauka weryfikuje stare i dostarcza nowych tematów do kontemplacji.

Pn sty 11, 2016 21:07

tanie_wino napisał(a):
Używki pomagają, ale tylko na chwilę.

Jak sie korzysta z używek bez przerwy to ta chwila sie nigdy nie kończy :-D
tanie_wino napisał(a):
A poza tym świat się rozwija, a nauka weryfikuje stare i dostarcza nowych tematów do kontemplacji.

Ale to nauka sie rozwija, a ja mówiłem o filozofii.
sapper napisał(a):
Robek napisał(a):
I powiedz jak takim pomagac, bo nie tylko okradaja pomagajacego, psuja opinie, czesto stwarzaja ryzyko wypadkow itp. itd. ale takze odbieraja pomoc innym, bo sa tacy ktorym taka pomoc bardziej by sie przydala, ale przez takie ich postepowanie, inni nie dostana pomocy.

Skoro lubisz tak pomagać, to może byś mi pomógł?
Serio mówie :-D używki dużo kosztują, nie daje rady na to wszystko zarobić.

Pn sty 11, 2016 21:49
Robek napisał(a):

Akurat w takich problemach to nie pomagam. :-)
Zreszta, jestem na chorobowym wiec nie pracuje. Jak to sie mowi? przestalem mlodniec. :-)

Ostatnio edytowano Pn sty 11, 2016 22:23 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pn sty 11, 2016 22:16

sapper napisał(a):
Robek napisał(a):

Coś kręcisz!

Pn sty 11, 2016 22:19
Robek napisał(a):
sapper napisał(a):
Robek napisał(a):

To moje problemy są gorsze?

Nie wiem, czy sa gorsze, ale nie rozdaje pieniedzy. :-)
O tego sa instytucje charytatywne i urzedy.

Pn sty 11, 2016 22:27

sapper napisał(a):
Nie wiem, sa gorsze, ale nie rozdaje pieniedzy. :-)

No to pomagasz, czy nie pomagasz?
Mówiłeś że pomagasz, teraz że nie masz pieniędzy, troche to dziwne.

Pn sty 11, 2016 22:30
Robek napisał(a):
sapper napisał(a):
Nie wiem, sa gorsze, ale nie rozdaje pieniedzy. :-)

No to pomagasz, czy nie pomagasz?
Mówiłeś że pomagasz, teraz że nie masz pieniędzy, troche to dziwne.

Rozdawanie pieniedzy w wiekszosci przypadkow nie jest pomoca, tylko szkodzeniem.
Ktos kto sobie nie radzi dostajac kase bez pracy, miowolnie staje sie pasozytem, a to nie poprawi jego sytuacji.

Pn sty 11, 2016 22:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 282 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 19  Następna strona