Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 4:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 192 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona
 Kim naprawdę był Jezus? 
Autor Wiadomość
Post Kim naprawdę był Jezus?
O podobieństwach wielu starożytnych bóstw, sporo rozmawialiśmy już na forum. Jednak nadal wielu ludzi nie ma o tym pojęcia, jak bardzo religia chrześcijańska jest podobna, jeśli nie taka sama, w odniesieniu do wielu innych religii.
Młiego seansu!

https://www.youtube.com/watch?v=N8u1IRHBrEw

Śr sty 13, 2016 22:54
Moderator

Post Re: Kim naprawdę był Jezus?
Ty, Whispernight, naprawdę tak bezkrytycznie oglądasz te wszystkie głupoty?
Naprawdę, niewiele tobie trzeba....

Cz sty 14, 2016 16:21
Zobacz profil WWW

Whispernight napisał(a):
O podobieństwach wielu starożytnych bóstw, sporo rozmawialiśmy już na forum. Jednak nadal wielu ludzi nie ma o tym pojęcia, jak bardzo religia chrześcijańska jest podobna, jeśli nie taka sama, w odniesieniu do wielu innych religii.
Młiego seansu!

Mam nadzieję, ze się nie obrazisz, jak ktoś wyłączył po 5-ciu minutach, bo wiało trochę nudą...

Cz sty 14, 2016 20:05

Whispernight napisał(a):
Młiego seansu!

Jakieś historyczne dowody na to że te starożytne bóstwa istniały?
Jakieś historyczne dowody na to że Jezus istniał?

Cz sty 14, 2016 21:37
Każda religia jest tylko próbą opisania Boga.
Ludzką, niedoskonała próbą.
Jest modelem Boga, jak model atomu Nielsa Bohra nie jest atomem, tylko próbą opisania go.
Dlatego jest tak wiele religii i są podobieństwa, cechy wspólne.
Dla przykładu w wielu religiach jest taki sam model rodziny boskiej: Ojciec, Matka, Dziecko, czyli u Rzymian to Jowisz, Junona, Minerwa itd.
W chrześcijaństwie Bóg Ojciec, Matka Boża, Syn...

Cz sty 14, 2016 21:50
medieval_man napisał(a):

Nie wszystkie... te katolickie już sobie daruję.
I nie bezkrytycznie, bo nie istnieje dla mnie na tym świecie nic, co nie podlegałoby krytyce.

A tak w ogóle, to coś Ty taki spięty medieval_man? Wyluzuj troszkę...
Ten dokument, to tylko take "luźne spojrzenie" z nieco innej perspektywy, nic więcej.
Potraktuj to w formie nowinki, ok? ;)

Robek napisał(a):
Jakieś historyczne dowody na to że te starożytne bóstwa istniały?
Jakieś historyczne dowody na to że Jezus istniał?

Oczywiście że nie! Szkoda tylko, że teiści o tym nie wiedzą...

spin napisał(a):
Każda religia jest tylko próbą opisania Boga. Ludzką, niedoskonała próbą.

Dokładnie. I właśnie na tym banalnym przykładzie, uwydatnia się wielka mądrość i kolosalna przewaga buddyzmu nad innymi religiami.

Cz sty 14, 2016 23:10

Whispernight napisał(a):
Oczywiście że nie! Szkoda tylko, że teiści o tym nie wiedzą...

Czyli jednak Mitologia.

Pt sty 15, 2016 0:33
Wielka mądrość? "Wielka mądrość" buddyzmu to uznanie całego świata za iluzję przeszkadzającą tylko w osiągnięciu właściwego celu i w konsekwencji zamknięcie się w pacyfistycznym mantrowaniu. Dlatego buddyści kolosalnie dostawali po kościach wszędzie, gdzie udawało im się dochrapać statusu religii państwowej, od Angkoru po Tybet. Współczesne Indochiny też raczej do bogatych, dobrze urządzonych zakątków świata nie należą.

Pt sty 15, 2016 1:08
Robek napisał(a):
Czyli jednak Mitologia.

Tak... mitologia 100%!

ErgoProxy napisał(a):
Wielka mądrość? "Wielka mądrość" buddyzmu to uznanie całego świata za iluzję przeszkadzającą tylko w osiągnięciu właściwego celu i w konsekwencji zamknięcie się w pacyfistycznym mantrowaniu. Dlatego buddyści kolosalnie dostawali po kościach wszędzie, gdzie udawało im się dochrapać statusu religii państwowej, od Angkoru po Tybet.

Masz rację ErgoProxy, tak jest w istocie.
Natomiast to "pacyfistyczne mantrowanie" jest tak bardzo zdrożne i obrzydliwe, i tak bardzo szkodliwe, że się nie dziwię tak wielkiego tępienia tej ideologii.
Przecież ma nic gorszego na tym świecie, jak człowiek oświecony przyjacielu ErgoProxy, prawda?

Pt sty 15, 2016 8:50
Dobrze, jeszcze raz, może trafi. Buddyzm orzeka o świecie, że jest iluzją i że odciąga on człowieka od właściwego celu, a zatem nie ma sensu na przykład zgłębiać go naukowo, robić odkryć, postępu i tak dalej. Tymczasem ościenne ludy nieoświecone o tym nie wiedzą, i postęp robią, i w końcu buddystów podbijają i robią w ich kraju co im się żywnie podoba. bo mogą. Idzie im to tym łatwiej, że mnisi zalecają właśnie pacyfistyczne mantrowanie, co się przekłada na psychiczne rozbrojenie społeczeństwa, w efekcie słabo przygotowanego do stawiania oporu najeźdźcom.

Dlatego buddyzm może stanowić składnik synkretycznej mieszanki (tak jest w Japonii), ale broń Boże, żeby stał się nurtem w państwie dominującym, bo kaplica.

Pt sty 15, 2016 9:55
Moderator

Whispernight napisał(a):
medieval_man napisał(a):

Nie wszystkie... te katolickie już sobie daruję.

A szkoda... powinieneś zacząć od czegoś sensownego. Wiesz, takie skalibrowanie sobie sprzętu... potem łatwiej wychwytuje się błędy...
Whispernight napisał(a):
I nie bezkrytycznie, bo nie istnieje dla mnie na tym świecie nic, co nie podlegałoby krytyce.

Rozumiem. Brak w twoim świecie absolutu (i nie mówię tu o piciu)
Whispernight napisał(a):
A tak w ogóle, to coś Ty taki spięty medieval_man? Wyluzuj troszkę...

Równowaga musi być.
Gdybyś był poważniejszy to i ja bym trochę pożartował, a tak cóż mi zostało?
Whispernight napisał(a):
Ten dokument, to tylko take "luźne spojrzenie" z nieco innej perspektywy, nic więcej.
Potraktuj to w formie nowinki, ok? ;)

Bardzo luźne. A skoro luźne to znaczy, że zupełnie niespójne z czymkolwiek. Można to potraktować jak wiele innych "luźnych" rzeczy. Pozbyć się.
Wiem, że w dzisiejszej mentalności jest moda na "luźne" traktowanie wszystkiego. Jednak w chrześcijańskiej duchowości nigdy, od czasów Chrystusa, nie zalecano postawy "be zen" a wręcz przeciwnie.
Dziwisz się, że i ja jestem w takim nurcie?

Pt sty 15, 2016 13:19
Zobacz profil WWW
Czy chrześcijaństwu to w czymś ujmuje, że w innych religiach istnieją podobne motywy? Taaak - w opinii raczkujących anty-teistów.

Co chwilę któryś wyskakuje jak ze zdechłą wroną z tymi wątpliwej jakości argumentami, a to że chrześcijaństwo nie może być religią "prawdziwą" bo są starsze (na zaprzyjaźnionym forum jakiś inny odkrywca uznał to widać za zdobycz intelektualną roku, bo aż temat założył zoroastryzm vs judaizm), a to, że właściwie nie taką wyjątkową, w związku z tymi podobieństwami.
Chciałoby się ukąsić, ino zębów ni ma.

Pt sty 15, 2016 13:49

ErgoProxy napisał(a):
Dobrze, jeszcze raz, może trafi. Buddyzm orzeka o świecie, że jest iluzją i że odciąga on człowieka od właściwego celu, a zatem nie ma sensu na przykład zgłębiać go naukowo, robić odkryć, postępu i tak dalej. Tymczasem ościenne ludy nieoświecone o tym nie wiedzą, i postęp robią, i w końcu buddystów podbijają i robią w ich kraju co im się żywnie podoba. bo mogą. Idzie im to tym łatwiej, że mnisi zalecają właśnie pacyfistyczne mantrowanie, co się przekłada na psychiczne rozbrojenie społeczeństwa, w efekcie słabo przygotowanego do stawiania oporu najeźdźcom.

Dlatego buddyzm może stanowić składnik synkretycznej mieszanki (tak jest w Japonii), ale broń Boże, żeby stał się nurtem w państwie dominującym, bo kaplica.

Czy buddysta ma wymagać czegoś od siebie?

Pt sty 15, 2016 13:51
Wspłczucia wszystkim udręczonym... to jest chyba wspólne wszystkim nurtom. Oprócz tego dyscypliny w tym, co praktykuje, acz boże dziecię gdzieś słusznie zwróciło uwagę, że oświecony nie praktykuje, bo już nie musi, tylko po prostu żyje sobie. No ale o oświeceniu nikt jakoś nie chce nic konkretnego opowiedzieć.

Pytanie więc, jak to współczucie przekłada się na konkret; obawiam się, że przekłada sie na jeszcze więcej mantrowania. W ogóle, dziwne, że ARHIZ do tej pory nie wywrócił mnie na lewą strone, że bajdurzę, a on się akurat na Oriencie zna. Zając, do raportu!

Pt sty 15, 2016 14:25
ErgoProxy napisał(a):
Tymczasem ościenne ludy nieoświecone o tym nie wiedzą, i postęp robią, i w końcu buddystów podbijają i robią w ich kraju co im się żywnie podoba. bo mogą.

Niestety nie mogę się z Tobą zgodzić ErgoProxy, bo pogląd który przedstawiłeś jest mocno wypaczony.
Za wyniszczenie buddyzmu jest odpowiedzialna agresywna polityka władców muzułmańskich, którzy (mniej, więcej) na początku II tysiąclecia najechali Indie.

Jak widzisz kolego, i Cesarstwo Bizantyńskie padło na kolana przed agresywnym islamem, więc nie opowiadaj głodnych kawałków, że buddyści dostali po d*pie, bo byli ciemni i tylko kozy pasali... Takie rewelacje, to proszę zachowaj dla siebie.

Jakoś od I w.n.e przez kolejny tysiąc lat, buddyzm rozkwitał i na kraje które otworzyły się na tę "religię", wywarł ogromny wpływ.
Wcale się nie dziwię, że nauczyciele i wyznawcy buddyzmu uciekali gdzie pieprz rośnie, przed muzułmanami. Dzięki temu przetrwali...

medieval_man napisał(a):
A szkoda... powinieneś zacząć od czegoś sensownego. Wiesz, takie skalibrowanie sobie sprzętu... potem łatwiej wychwytuje się błędy...

Mhm, masz rację. Kiedy zacząłem wychwytywać te błędy i kłamstwa, to z katolicyzmu nic nie zostało...

medieval_man napisał(a):
A skoro luźne to znaczy, że zupełnie niespójne z czymkolwiek.

Problem w tym, że sama religia katolicka jest niespójna sama z sobą... a Ty chcesz, aby była spójna z czymkolwiek innym?
No zastanów się troszkę.
W zasadzie problem z mitami polega na tym, że one są takie, jakie są, i jedyne co można zrobić, to zdać sobie sprawę, że mit, to tylko mit, nic więcej.
Jeśli jednak człowiek nie wyjdzie poza myślenie "magicznie-mityczne", to żadna rozmowa nie będzie miała sensu, i z pewnością nie będzie spójna z czymkolwiek.

So sty 16, 2016 1:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 192 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona