Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 23, 2025 10:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 591 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 40  Następna strona
 Za i przeciw argumenty w kwestii istnienia Boga 
Autor Wiadomość

Post Re: Za i przeciw argumenty w kwestii istnienia Boga.
sapper napisał(a):
Dla niektorych zjadanie sie nawzajem. :-)

Proszę nie podpowiadać! :-D

Ostatnio edytowano N sty 24, 2016 15:49 przez chwat, łącznie edytowano 2 razy

N sty 24, 2016 15:47
:-) :x

N sty 24, 2016 15:47

sapper napisał(a):
Wiesz dobrze ze nie moge nic na ten temat mowic.
Pierszy i najwazniejszy powod to to ze ludzie nie rozwijali by sie tak jak powinni i kazdy kombinowal by sadzac ze mozna na skroty. :-) Powstal by jedynie chaos.
Wierz mi ze zrobil bys wszystko aby to osiagnac, ale nie robil bys tego aby ksztaltowac siebie i poznac prawde, tylko dla osiagniecia nieba, czyli nie mial bys wlasciwych warunkow do osiagniecia tego Nieba.
Ta niepewnosc jest niejako czynnikiem spelnienia warunkow.
Piszac o tym pozbawial bym nie tylko ciebie tego spelnienia warunkow.

Czy ty przypadkiem, nie chcesz mnie niechcący oszukać? :D
Bo jeśli dla ciebie, istnieją tylko dwie najwspanialsze na świecie rzeczy, możliwość dziękowania i śpiewania.
To w takim razie, dla ciebie najwspanialszą wizją nieba jest możliwość, pieśni dziękczynnych, śpiewanych bez przerwy Bogu, za to że zostałeś zbawiony :-D
W tej sytuacji, wydaje ci sie że jeśli ty masz taki ideał nieba, to zapewne ideał nieba wszystkich innych ludzi, jest taki sam.
A to jakoś nie za bardzo. :D

N sty 24, 2016 15:52

Robek napisał(a):
"sapper"!! nie odpowiedziałeś na pytanie :biggrin: skoro mówisz że po śmierci czeka cie coś lepszego, to byś powiedział, co to takiego będzie?

Askadtowiesz napisał(a):
W takim razie ktoś powinien te mataforę wytłumaczyc tak jak sie tłumaczy tekst z jednego języka na drugi. Ale chętnych nie widać. Wiele juz razy na tym forum domagałem się szczegółow, ale nikt nie wyszedł poza sformułowania takie jak "metafora" lub "niedosłownie".

Bo to jest dość skomplikowana metafora :-D są tu poruszane kwestie powstania świata, życia doczesnego, czy też zbawienia, a nawet potępienia :twisted:

Gdyby wziać całę Biblię, to moze nawet nieskończenie skomplikowana;-)

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

N sty 24, 2016 15:55
Robek napisał(a):
sapper napisał(a):
Wiesz dobrze ze nie moge nic na ten temat mowic.
Pierszy i najwazniejszy powod to to ze ludzie nie rozwijali by sie tak jak powinni i kazdy kombinowal by sadzac ze mozna na skroty. :-) Powstal by jedynie chaos.
Wierz mi ze zrobil bys wszystko aby to osiagnac, ale nie robil bys tego aby ksztaltowac siebie i poznac prawde, tylko dla osiagniecia nieba, czyli nie mial bys wlasciwych warunkow do osiagniecia tego Nieba.
Ta niepewnosc jest niejako czynnikiem spelnienia warunkow.
Piszac o tym pozbawial bym nie tylko ciebie tego spelnienia warunkow.

Czy ty przypadkiem, nie chcesz mnie niechcący oszukać? :D
Bo jeśli dla ciebie, istnieją tylko dwie najwspanialsze na świecie rzeczy, możliwość dziękowania i śpiewania.
To w takim razie, dla ciebie najwspanialszą wizją nieba jest możliwość, pieśni dziękczynnych, śpiewanych bez przerwy Bogu, za to że zostałeś zbawiony :-D
W tej sytuacji, wydaje ci sie że jeśli ty masz taki ideał nieba, to zapewne ideał nieba wszystkich innych ludzi, jest taki sam.
A to jakoś nie za bardzo. :D

Nie, nie chce Cie oszukac.
To spiewanie to bedzie wewnatrz ciebie.
Bedzie to bardziej odczucie niz faktyczne spiewanie.
Takie ziemskie porownanie, choc nie oddaje pelni odczucia, bylo by np. gdyby na koncercie jakiejs gwiazdy rocka, w ktorej bylbys zakochany, i nagle ta piosenkarka zeszla by ze sceny i Cie ucalowala, bylbys wtedy "caly w skowronkach a umysl by spiewal". Czy widziales kiedys ludzi spiewajacych podczas np. pracy? Robia cos i sa przy tym szczesliwi.
To co otrzymasz i ujzysz w Niebie wprawi cie w tysiackrotnie wiekszy zachwyt.

N sty 24, 2016 16:15

sapper napisał(a):
Takie ziemskie porownanie, choc nie oddaje pelni odczucia, bylo by np. gdyby na koncercie jakiejs gwiazdy rocka, w ktorej bylbys zakochany, i nagle ta piosenkarka zeszla by ze sceny i Cie ucalowala, bylbys wtedy "caly w skowronkach a umysl by spiewal". Czy widziales kiedys ludzi spiewajacych podczas np. pracy? Robia cos i sa przy tym szczesliwi.

To trafiłem z tym śpiewaniem? :D :D
No naprawde aż sie nie moge doczekać!
Co prawda w szkole, to nauczycielka mnie wyzywała od gorszego rodzaju ludzi, bo nie umiałem śpiewać! :D :D :D

N sty 24, 2016 16:25
Robek napisał(a):
sapper napisał(a):

To trafiłem z tym śpiewaniem? :D :D
No naprawde aż sie nie moge doczekać!
Co prawda w szkole, to nauczycielka mnie wyzywała od gorszego rodzaju ludzi, bo nie umiałem śpiewać! :D :D :D

W niebie pokazesz jej ze jednak umiesz spiewac. :-)

N sty 24, 2016 17:01

sapper napisał(a):
W niebie pokazesz jej ze jednak umiesz spiewac. :-)

Jakbym gdzieś trafił po śmierci, i kazali by mi tam śpiewać :-D to już bym wiedział że jestem w piekle :twisted:

N sty 24, 2016 19:21

Askadtowiesz napisał(a):
Sądzę ze istnieje prostszy sposób obalenia boga Jahwe, o czym zreszta wielokrotnie tu pisałem. Dokument źródłowy, czyli Biblia nie definiuje go wprost, ale istnieje szereg opisów, szczególnie jego czynnosci, co pozwala na wyrobienie sobie wyobrażenia.
Kluczową sprawa jest oczywiscie stworzenie swiata i człowieka. Opis biblijny jest w świetle dzisiejszej wiedzy nieprawdziwy, stad wniosek, ze nie moze istnieć Bóg, który tego dokonał. Mozna oczywiscie twierdzic, ze dokonał tego w inny sposób, ale wtedy tracimy zasadniczą część opisu Boga, nie mówiac już o tym, że przestajemy wiedzieć jak ten Bóg tego dokonał.

Tak, zgadzam się i to o czym napisałeś, jest zawarte właśnie w cytowanym przez Ciebie fragmencie mojej wypowiedzi. Nadmieniłem tu jedynie, że jednak poprawniej jest analizować jakieś bóstwo (lub mit) na podstawie jego ewolucji, czyli kontrastując ze źródłami pozabiblijnymi, bo w końcu liczy się forma pierwotna, a nie wtórna (biblia).

Robek napisał(a):
To za mało. O jakiego konkretnie Boga ci chodzi? i jakie ma cechy?

Tutaj chyba nie zrozumiałeś. Mi nie chodzi o żadne, bo żadnej propozycji bóstw nie przyjmuję za prawdę z powodu braku jakiegokolwiek materiału dowodowego. W cytacie jednakże powoływałem się na przykładową hipotezę czyjegoś bóstwa - monoteistycznego - obojętnie jakiego, bo chodzi o kategorię teistyczną (monoteizm). Powoływałem się też na inne propozycje ontologiczne (np. symulacji). Tak więc to nie pytanie do mnie - chyba, ze mój komentarz byłby elaboratem na temat jakiegoś konkretnego bóstwa :) W razie dalszych nieporozumień - przeczytaj cały post raz jeszcze.

sapper napisał(a):
Strasznie duzo miejsca Ci zajela ta wypowiedz

Ponieważ chciałem, by była jak najbardziej obiektywna wobec stanu teraźniejszego, czyli zupełnie odwrotnie względem Twojej wypowiedzi.

sapper napisał(a):
a mi wystarczy jedno zdanie, ze Bog istnieje, niepotrzebne mi jakiekolwiek czyjes logiczne tego wyjasnienia, czy zaprzeczenia.

W takim razie zostaje Ci też uznać istnienie wróżek, ponieważ wróżki istnieją, ponieważ tak napisałem.
Tobie wystarczy uznać coś bez mocnych podstaw (ewentualnie łudząc się, że są to mocne podstawy), a mi to nie wystarcza, ponieważ mój standard dowodowy jest nieco wyższy.
Taka różnica między nami i przecież była znana zanim napisałeś ten post, więc w sumie nie wiem po co piszesz takie oczywiste rzeczy :)

N sty 24, 2016 21:31
nungalmes napisał(a):
sapper napisał(a):
a mi wystarczy jedno zdanie, ze Bog istnieje, niepotrzebne mi jakiekolwiek czyjes logiczne tego wyjasnienia, czy zaprzeczenia.

W takim razie zostaje Ci też uznać istnienie wróżek, ponieważ wróżki istnieją, ponieważ tak napisałem.
Tobie wystarczy uznać coś bez mocnych podstaw (ewentualnie łudząc się, że są to mocne podstawy), a mi to nie wystarcza, ponieważ mój standard dowodowy jest nieco wyższy.
Taka różnica między nami i przecież była znana zanim napisałeś ten post, więc w sumie nie wiem po co piszesz takie oczywiste rzeczy :)

Wrozek nie widzialem wiec juz chocby z tego powodu odpadaja. :-)
Jesli widziales wrozki to opowiedz o nich.
Jesli chodzi o Boga to mam mocne podstawy nawet namacalne. Poza tym dzieki tym podstawom dowiedzialem sie wielu rzeczy o ktorych innaczej nie mogl bym sie dowiedziec, bo niewielu je zna.
Jedna z tych rzeczy sa zdarzenia ktore zaistnialy ok. 2 mies. pozniej.
Problem jedyniie w udowodnieniu, bo musialo by sie to powtorzyc przy swiadkach, ktorzy pewnie tez musieli by miec swiadkow, a ich swiadkowie kolejnych swiadkow, itd.

Tak przy okazji, zastanawia mnie dzisiejsze sadownictwo, bo jesli do udowodnienia czegos potrzeba niezbitych i sprawdzalnych namacalnych dowodow, to sady dzialaja bezpodstawnie i bezprawnie, uznajac zeznania swiadkow za dowod i na takiej podstawie orzeczenia wyrokow. :-(

Pn sty 25, 2016 9:23

Wolałbyś żeby ignorowały sytuacje, kiedy np. ktoś w biały dzień na środku miasta da Ci w dziób i zabierze portfel, ale akurat nie zostawi wskazujących na sprawcę śladów namacalnych?

Sądy dokonują oceny dowodów, oraz kierują się domniemaniem niewinności, stąd szansa skazania w sytuacji słowo przeciw słowu jest znikoma, choć i tu może przeważyć ocena polegająca na przykład na tym, że jeśli osoba o nieposzlakowanej opinii powie "dał mi w dziób" a recydywista mający na koncie wyroki za przemoc "nie dałem", to sąd da wiarę raczej temu pierwszemu.

Żaden system sądowniczy nie jest idealny, ale taki, który nie brałby pod uwage zeznań świadków, byłby chyba najgorszy i stanowiłby jawną zachętę do popełniania przestępstw.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pn sty 25, 2016 9:36
JedenPost napisał(a):
Wolałbyś żeby ignorowały sytuacje, kiedy np. ktoś w biały dzień na środku miasta da Ci w dziób i zabierze portfel, ale akurat nie zostawi wskazujących na sprawcę śladów namacalnych?

Sądy dokonują oceny dowodów, oraz kierują się domniemaniem niewinności, stąd szansa skazania w sytuacji słowo przeciw słowu jest znikoma, choć i tu może przeważyć ocena polegająca na przykład na tym, że jeśli osoba o nieposzlakowanej opinii powie "dał mi w dziób" a recydywista mający na koncie wyroki za przemoc "nie dałem", to sąd da wiarę raczej temu pierwszemu.

Żaden system sądowniczy nie jest idealny, ale taki, który nie brałby pod uwage zeznań świadków, byłby chyba najgorszy i stanowiłby jawną zachętę do popełniania przestępstw.

To znaczy ze jesli ktos mial wyrok, czy kilka, to kazdy inny z czysta kartoteka moze mu "dac w dziob"i nic mu nikt w sadzie nie zrobi.

Pn sty 25, 2016 9:46

Nie, nie znaczy.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pn sty 25, 2016 9:57

sapper napisał(a):
Problem jedyniie w udowodnieniu

A to Ci nowość.

Pn sty 25, 2016 10:48
nungalmes napisał(a):
sapper napisał(a):
Problem jedyniie w udowodnieniu

A to Ci nowość.

A jak wedlug Ciebie mialby wygladac dowod?
Poswiadczenie na pismie 3-ech swiadkow, czy notarialnie potwierdzone dokumenty podpisane przez Boga?

Pn sty 25, 2016 11:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 591 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 40  Następna strona