Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę?
Autor |
Wiadomość |
chwat
|
 Re: Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę?
Askadtowiesz napisał(a): chwat napisał(a): Askadtowiesz napisał(a): Jeśli akceptujesz teorię ewolucji, to w żadnym wypadku. Jest dokładnie odwrotnie, wierzenia pojawiły się na pewnym etapie rozwoju człowieka. Tak wynika z badań. pojawia się jakiś homo sapiens divinus? Jak to w ewolucji, cecha kształtuje się stopniowo, aż dojrzeje na dobre. Nikt nie wyodrębniał takiego podgatunku, ale gdyby chcieć w ten sposób do tego podejść, to dojrzałość religijna następiła jakies ponad 10 tys. lat p,n,e, Chciałeś powiedzieć, że istnieje teoria wg której dojrzałość religijna następiła jakies ponad 10 tys. lat p,n,e, której to teorii osobiście co prawda nigdy nie słyszałem, ale całkiem możliwe, że istnieje i jest ona nawet słuszna, bo w końcu cały skok cywilizacyjny zaczął się wtedy, więc i religia być może też. Tylko że mówiąc o religii mówimy ciągle o jakimś nieporozumieniu, bo ja mówiłem o zdolności człowieka do odczuwania istoty wyższej i uwarunkowaniach i pochodzeniu tej cechy, a nie o religii (religiach), które są tego następstwem.
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Wt sty 26, 2016 22:04 |
|
|
|
 |
Robek
|
chwat napisał(a): No pewnie musiałby wiele poświęcić, ale z drugiej strony te kilkadziesiąt lat tutaj, to znowu nie tak dużo w porównaniu do wieczności po drugiej stronie. Poza tym, chyba lepsza kiepska nagroda na całą wieczność, niż dobra kara na całą wieczność, no nie? Pominołeś najważniejszą kwestie, bo jeśli "JednenPost" zakłada że niema nic po śmierci, to wtedy jedyne co osiągnie, to straci te kilkadziesiąt lat swojego życia. chwat napisał(a): Na przykład niejaki Jan Paweł II mawiał: ..kiedy byłem młody, tak jak wy, i czytałem Ewangelię, to dla mnie najsilniejszym argumentem za prawdziwością tego, co czytam, było to, że tam nie ma żadnej taniej obietnicy... Na świecie ucisk mieć będziecie. Mnie to bardzo przekonywało, ponieważ normalnie ludzie starają się pociągać innych obietnicami. Obietnicami, karierą, korzyściami: co ci z tego przyjdzie, będziesz miał z tego to a to, a tamto...
Z jednej strony, to co mówi w tej kwestii, Jan Paweł II, ma sporo sensu, natomiast można też spojrzeć na to z innej strony. No bo z tymi tanimi obietnicami, też nie jest zbyt różowo, przykładowo było by obiecane, że po śmierci każdy zbawiony bedzie miał na własność, domek na plaży, i będzie sie mógł opalać w nieskończoność. I taka obietnica mogłaby być, tyle że nie każdemu to by sie spodobało, a jak ktoś ma wrodzony wstręt do wody?  komuś sie utopiła żona na wakacjach nad jakimś tam morzem  to w tej sytuacji komuś ta wizja nieba mogła bys sie nie spodobać, no bo żona która sie utopiła, w wieczności została ożywiona, no ale złe wspomnienia po tym co sie kiedyś stało są nadal. W tej sytuacji lepiej nie dawać żadnych konkretnych obietnic, wystarczy obiecać że każdemu będzie sie fajnie żyło, a kwestia tego jak to bedzie konkretnie wyglądać, to każdy sam sobie wymyśli wedle własnego uznania. I wtedy wszyscy są zadowoleni, bo każdy sobie wymyśli takie niebo, jakie mu najbardziej pasuje 
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Wt sty 26, 2016 22:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Podstawowy blad to mierzenie zycia wiecznego w Niebie ziemska miara.
|
Śr sty 27, 2016 6:23 |
|
|
|
 |
Robek
|
sapper napisał(a): Podstawowy blad to mierzenie zycia wiecznego w Niebie ziemska miara. To tam sekundy, będą biegły w innym tempie?
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Śr sty 27, 2016 15:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Robek napisał(a): sapper napisał(a): Podstawowy blad to mierzenie zycia wiecznego w Niebie ziemska miara. To tam sekundy, będą biegły w innym tempie? Nie. 
|
Śr sty 27, 2016 16:51 |
|
|
|
 |
Robek
|
sapper napisał(a): Robek napisał(a): sapper napisał(a): Podstawowy blad to mierzenie zycia wiecznego w Niebie ziemska miara. To tam sekundy, będą biegły w innym tempie? Nie.  Co tam będzie innego, względem tego co jest tutaj?
|
Śr sty 27, 2016 17:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wszystko. 
|
Śr sty 27, 2016 19:36 |
|
 |
Robek
|
sapper napisał(a): Wszystko.  Jak dla mnie, w tej sytuacji, to niebo będzie czymś wyjątkowo beznadziejnym.
|
Śr sty 27, 2016 19:41 |
|
 |
Askadtowiesz
|
chwat napisał(a): Chciałeś powiedzieć, że istnieje teoria wg której dojrzałość religijna następiła jakies ponad 10 tys. lat p,n,e, której to teorii osobiście co prawda nigdy nie słyszałem, ale całkiem możliwe, że istnieje i jest ona nawet słuszna, bo w końcu cały skok cywilizacyjny zaczął się wtedy, więc i religia być może też. ja tez nie wiem czy taka teoria istnieje, ale chyba nie musi. Skoro od tego mniej więcej czasu zaczęły występować ślady zorganizowanego kultu bóstw, to chyba sprawa jest oczywista. Wcześniejszym etapem był kult duchów przodków. Cytuj: Tylko że mówiąc o religii mówimy ciągle o jakimś nieporozumieniu, bo ja mówiłem o zdolności człowieka do odczuwania istoty wyższej i uwarunkowaniach i pochodzeniu tej cechy, a nie o religii (religiach), które są tego następstwem. Na to samo wychodzi. Jeśli człowiek wierzył tylko w duchy przodków, nie można mówic o odczuwaniu istoty wyższej. Dopiero dalsze rozmyślania doprowadziły do pojęcia abstrakcyjnego, takiego jak siła wyższa. Nie była to zresztą abstrakcyjnosć tego poziomu co dzis. te siły wyższe miały postac dość konkretną, np. słońce lub ksieżyc czy moc wulkanu. Takie odczuwanie wiązało się juz z religią, gdyz takiej sile wyższej oddawano cześc, a przede wszystkim zanoszono do niej prośby. Wymagało to rytuałów i przepisów.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
Śr sty 27, 2016 21:50 |
|
 |
ARHIZ
|
sowaniejestmadra napisał(a): Bez sensu są takie dywagacje. Nauka stoi zawsze w opozycji do religii. A to dlatego, że religia chce wpływać na naukę. Nie nadużywaj kwalifikatorów maksymalnych. Wiara z powodzeniem może się nauką pokrywać - grunt to rozumieć i jedno i drugie. W przypadku naszego kolegi mamy akurat do czynienia niezrozumieniem nauki na skalę ponadprzeciętną 
_________________ ॐ नमः शिवाय
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage
|
Pt sty 29, 2016 23:06 |
|
 |
Askadtowiesz
|
ARHIZ napisał(a): Wiara z powodzeniem może się nauką pokrywać - grunt to rozumieć i jedno i drugie. Możesz podać jakieś przykłady? Bo nie za bardzo rozumiem tę tezę.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
So sty 30, 2016 20:21 |
|
 |
sowaniejestmadra
|
sapper napisał(a): Podstawowy blad to mierzenie zycia wiecznego w Niebie ziemska miara. Mamy jakąś inną miarę? Boską? No przecież jesteśmy ludźmi ...
|
N sty 31, 2016 22:31 |
|
 |
Holli
Dołączył(a): N gru 06, 2015 22:49 Posty: 142 Lokalizacja: Morawica, Świętokrzyskie
|
Wstyd ze KK takie rzeczy popiera i wygłasza jak ewolucjonizm
_________________ Ekumenista
|
Pn lut 01, 2016 4:29 |
|
 |
JedenPost
|
Ponieważ?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pn lut 01, 2016 9:24 |
|
 |
Holli
Dołączył(a): N gru 06, 2015 22:49 Posty: 142 Lokalizacja: Morawica, Świętokrzyskie
|
Bo to bzdury i wplywy z nauki finansowanej przez wyludzenia od rzadu czyli spoleczenstwa to taka bajka dla mas. Masz pieniadze coś propagujesz dla wiekszej ilosci pieniedzy. Spojrz na Siebie i nie dziw sie innym, czlowiek zbuntowal się przeciwko Stworcy zawsze sa jakies powody, zaczyna się od rzeczy drobnych.
Takich rzeczy jest tysiace, nikt się tym nie podnieca
_________________ Ekumenista
|
Pn lut 01, 2016 9:51 |
|
|
|