Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 13:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
 Jaki będzie los zwierząt i roślin w dniu sądu ostatecznego ? 
Autor Wiadomość

Post Re: Jaki będzie los zwierząt i roślin w dniu sądu ostateczne
Moja natura uznaje teologię, według której zwierzęta są "skazane" na wieczne unicestwienie, chociaż czują (np. ból, strach) za obrzydliwą! Po co skazywać niewinną, bezgrzeszną istotę, która czuje, na wieczne unicestwienie? To dla mojej mentalności ewidentnie zaprzecza miłości, dobroci i łaskawości.

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

Cz lut 18, 2016 12:45

Moim zdaniem zwierzęta będzie czekała wieczna przyjemność, rozkosz.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Cz lut 18, 2016 12:49

Właśnie taka eschatologia zwierząt jawi mi się jako jedyna logiczna.

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

Cz lut 18, 2016 13:42

Ale ona też nie tłumaczy, dlaczego zwierzęta cierpią.
Skoro zwierzęta po śmierci nie będą zdolne do prawdziwego SZCZĘŚCIA
Otóż jest jedna hipoteza eschatologiczna, która jest szalona: po utworzeniu nowej Ziemi i nowego Nieba, stworzenia awansują na drabinie stworzeń:
a więc my będziemy jako aniołowie
zwierzęta będą jak ludzie
rośliny będą jak zwierzęta

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Cz lut 18, 2016 13:47

Ludzie będą jak aniołowie w tym sensie, że ich wola zostanie utwierdzona w dobrem, tak, jak wola tych aniołów, które nie upadły. Nie będzie też zakładania rodzin, zawiązywania związków małżeńskich, prokreacji (i oczywiście pociągu płciowego) - tak, jak u aniołów. Ale to nie oznacza, że człowiek nie będzie mieć ciała. Cielesność stanowi część natury ludzkiej. Będzie ciało uświęcone, niezniszczalne, odmienne od obecnego.

W naturze zwierzęcia leży bezosobowość - ludzie i aniołowie to osoby, zwierzęta to nie osoby. Nie uważam, że zwierzęta awansują do kategorii ludzi, bo to oznaczałoby zmianę bytu nieosobowego w osobowy. Jeżeli zwierzęta odczuwają, to będą niczym w Raju przed upadkiem (a nawet i lepiej, bo nic ze stanu wygody i szczęścia nie będzie w stanie ich "wyciągnąć").

Rośliny - myślę, że one nie mają świadomości w ogóle. Nie są zdolne do odczuwania, są jakby rodzajem "biomaszyn". Co byłoby z bakteriami czy wirusami? Świadomość i odczuwanie więcej znaczy niż rozmnażanie się. Czy bakteria ma świadomość i potrafi odczuwać cokolwiek? Uważam, że nie.

W awans na drabinie stworzeń nie wierzę. Anioł pozostanie aniołem, człowiek pozostanie człowiekiem, zwierzę pozostanie zwierzęciem.

Cz lut 18, 2016 14:09

niewazny12 napisał(a):
prokreacji (i oczywiście pociągu płciowego) - tak, jak u aniołów.

Z pociągiem płciowym jest ten kłopot, że każdego podnieca co innego; co jednego pociąga to dla innego obrzydliwe. Rozwiązaniem jest wycięcie pociągu u wszystkich. Należało by też wyciąć u wszystkich pamięć, że kiedyś mieli taki pociąg, aby nie żałowali że nie mają.

Cz lut 18, 2016 14:46

W ogóle najlepiej wszystkcih zniknąć. Nikt nie będzie żałował.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pt lut 19, 2016 10:01
Andy poucza Pana Boga, jak świat winien zostać stworzony, żeby jemu było wygodnie.

Pt lut 19, 2016 10:24

Twierdzisz że nie będzie wycięty pociąg?

Pt lut 19, 2016 12:12
Twierdzę, że przykazanie zero, dane człowiekowi jeszcze w Raju, brzmi: bądźcie płodni i rozmnażajcie się, abyście zaludnili ziemię. Ktoś je chce wepchnąć Bogu do gardła, bo nie potrafi przełknąć, że pociąg seksualny też jest dobry? To ktoś ma problem, że wyżej od Bożych przykazań ceni pogańską, starogrecką ascezę, której trochę do chrześcijaństwa przeciekło.

Pt lut 19, 2016 12:50

Czemuś przypomniał mi się wyjątek z klasyka:

Święty nie je i nie pije, święty czyta Święte Księgi,
Święty nawet nóg nie myje
By nie znać rozkoszy.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pt lut 19, 2016 13:51

W gruncie rzeczy nie miałbym nic przeciwko temu żeby pożądanie było po tamtej stronie, zwłaszcza że doskwierają mi te lata na lekach, przynajmniej bym sobie odbił. Na przykład mam takie fajne niegroźne zboczenie, które bardzo mi się podoba i czasem chciało by się, aby Życie Wieczne polegało na realizacji tego zboczenia. Jednak jest pewien kłopot: to co jednemu się podoba, drugiemu niekoniecznie, (chyba że Niebo było by podzielone na pomieszczenie z gejami, pomieszczenie z lesbijkami, jak pisał pewien ksiądz ;-))
i na przykład niektórzy mają pociąg do kału, inni do dzieci, inni do staruszek a inni do facetów. Takie niebo, gdzie każdy by realizował swoje zboczenie a nie moje, nie podoba mi się.
Rozwiązaniem połowicznym było by wycięcie pożądania, ale to nie załatwia sprawy - obecnie leki to załatwiają, ale zostaje frustracja że to co by mogło kręcić, nie kręci.
Jedyne wyjście - usunąć pamięć, że kiedykolwiek nas kręcił seks, wtedy byśmy byli niewinni jak dzieci.

Pt lut 19, 2016 14:06
Ten temat ma taki sam sens jak lamentowanie o glodzie w Afryce i pomocy glodnym, podczas gdy wokol nas jest mnostwo ludzi potrzebujacych takiej samej pomocy.
To samo z edukacja itp.
Rzady "wspanialomyslnie" jedna reka daja fundusze na poprawe warunkow zycia w biednych krajach, (podczas gdy u nich sa miliony glodnych i bezdomnych), a druga reka powoduja wojny w tych krajach i zagrabiaja ich majatek pod pretekstem demokracji.

Pt lut 19, 2016 14:45

Andy72 napisał(a):

Czytasz Pismo Święte?
Pewnie tak, to pewnie wiesz,że po Zmartwychwstaniu, ci co pójdą do życia wiecznego będą mieli ciało przemienione, nie będzie już cierpienia, smutku, łez, będą jak ci aniołowie. A jak to możliwe? Nie wiem, Bóg zna odpowiedź. Skoro jest autorem tak pięknego wszechświata, który ciągle się rozszerza i nie jeden fizyk powie, że do końca wszechświata nie zbadamy, tak też jest i z Bogiem i Jego Mądrością, jest dla nas niedościgniona. Na tym pewnie warto poprzestać i nie zadawać sobie takich pytań, które nie mają sensu nawet.

So lut 20, 2016 21:19

dominikbartlomiej napisał(a):
Andy72 napisał(a):

Czytasz Pismo Święte?
Pewnie tak, to pewnie wiesz,że po Zmartwychwstaniu, ci co pójdą do życia wiecznego będą mieli ciało przemienione, nie będzie już cierpienia, smutku, łez, będą jak ci aniołowie.

A czy te ciała będą młode i piękne, czy zrożnicowane? Czy ludzie będą sie rozmnażać?

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

N lut 21, 2016 16:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona