Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 24, 2025 10:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162 ... 622  Następna strona
 PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015 
Autor Wiadomość
Post Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
gita napisał(a):
Zasadniczo się różnimy i mamy różne priorytety.

Na pewno, bo moim priorytetem jest Ewangelia, a nie PiS, moim "przywódcą" Jezus a nie Kaczyński i o. Rydzyk.
gita napisał(a):
Dla mnie najważniejsze jest to, że obecny rząd nie dopuści do dalszej degradacji społeczeństw/aborcja, związki partnerskie itp./

Przepraszam Cię, ale kto oprócz Palikota dążył do zalegalizowania powyższego?
A jeśli chodzi o aborcję, to mamy obecnie najlepszą z możliwych ustaw, gdyż całkowitego zakazu w zróżnicowanym poglądowo (inne religie i ateiści) nie da się przeprowadzić. Natomiast jeśli chodzi o chrześcijan, maja swoje sumienia i jeśli są właściwie ukształtowane, nie skorzystają z istniejących możliwości. Jeśli te sumienia są źle ukształtowane, żadna rygorystyczna ustawa nie pomoże, bo będzie kwitło podziemie aborcyjne, nawet jeśli karą za aborcję będzie śmierć.
I tego się obawiam, że temat aborcji będzie obok smoleńskiego, tematem zastępczym i to niedługo. Jak niedługo? Ano, w czasie kiedy zaczną się problemy z gospodarką.
gita napisał(a):
Z proponowanych przez rząd Beaty Szydło zmian mnie bezpośrednio dotyczyć będzie tylko podniesienie kwoty wolnej od podatku,

Hahahaha, i gdzie ja masz?
Sejm głosami PiS odrzucił w czwartek w pierwszym czytaniu projekt ustawy zakładający m.in. podwyższenie kwoty wolnej PIT do 8 tys. zł wraz z mechanizmem jej waloryzacji i rekompensatami dla samorządów.
http://www.money.pl/gospodarka/wiadomos ... 27332.html
– Nie mieliśmy szans, żeby ustawę o podniesieniu kwoty wolnej od podatku uchwalić przed końcem listopada 2015 roku, więc teraz mamy jeszcze czas – mówił w programie #dziejesienazywo Henryk Kowalczyk, przewodniczący Komitetu Stałego Rady Ministrów. I deklaruje: zwiększenie kwoty wolnej od podatku od 1 stycznia 2017 roku na pewno będzie.

Wciąż nie wiadomo jednak, czy rząd zdecyduje się na podniesienie kwoty wolnej od razu do 8 tys. zł, czy podnoszenie będzie następowało stopniowo. Wszystko zależy od stanu finansów państwa.

http://www.money.pl/gospodarka/wiadomos ... 21633.html
A prezydent obiecał już w tym roku.
gita napisał(a):
ale bardziej cieszy mnie to, że rodziny wielodzietne odczują poprawę po wprowadzeniu programu 500+

Już wielokrotnie mówiłam o tym, jak i przez kogo będą wykorzystane te pieniądze. Patologia górą. Lepszym rozwiązaniem było tę kwotę przekazać jako dodatek rodzinny do pensji. Zmusiłoby to patologie do podjęcia pracy, a nie bezmyślnego płodzenia dzieci, które będą nadal głodne, bose i gołe.
gita napisał(a):
Doskonale pamiętam czasy PRL, to były ciężkie czasy,bieda aż piszczy,

Ja też pamiętam i to z autopsji, więc nie wciskaj mi tu kitu, bo nie było rodzin utrzymujących się z zasiłków i płodzących dzieci, bo dostana od państwa na następne półlitrówki.
gita napisał(a):
Gdy się przeżyło biedę i człowiek nauczył się oszczędnie żyć, to nawet czasy rządów SLD, czy Platformy były lepsze niż PRL.

O właśnie. Czy uważasz, że dzisiejsze rodziny tez to potrafią? Te biedne, bez pracy, żyjące wyłącznie z zasiłków? Nie, one mają roszczenia. Im się wszystko należy. I nie mówię tego z sufitu, a z doświadczenia.
gita napisał(a):
Reasumując, dla mnie ten rząd jest dobry przede wszystkim z racji tego, że jestem wierzącą i praktykująca katoliczką.

Ja tez jestem wierzącą i praktykującą katoliczka i nie podoba mi się hipokryzja.
Gratulacje, jeśli wystarczy Ci, że widzisz Kaczyńskiego czy Szydło w kościele, to wystarczy, aby uważać ich za dobry rząd.

Pt lut 26, 2016 12:19
Helenko! Dziękuję za gratulacje!, a z Twoją demagogią nie zgadzam się. Jest Wielki Post, jesteś katoliczką i postaraj się choć o trochę obiektywizmu w ocenie obecnego rządu.

Pt lut 26, 2016 12:25
Cytuj:
A wszyscy, zwłaszcza przeciwnicy, uwierzyli w hasła wyborcze.

Konkluzja - żadna różnica od innych poprzednich ekip - bazę stanowi kłamstwo.....gdzie zatem ta "dobra zmiana"?

Pt lut 26, 2016 12:27
gita napisał(a):
Helenko! Dziękuję za gratulacje!, a z Twoją demagogią nie zgadzam się. Jest Wielki Post, jesteś katoliczką i postaraj się choć o trochę obiektywizmu w ocenie obecnego rządu.

Adekwatnie jak Ciebie było stać na obiektywizm wobec poprzedników.

Pt lut 26, 2016 12:28
Alus napisał(a):
....gdzie zatem ta "dobra zmiana"?

Jest : "dobra, zmiana".
Źle wydrukowali pierwszą partię plakatów i juz tak poszło ... ;)

Pt lut 26, 2016 12:30
gita napisał(a):
Dla mnie najważniejsze jest to, że obecny rząd nie dopuści do dalszej degradacji społeczeństw/aborcja, związki partnerskie itp./
"Ciemny lud wszystko kupi".

W 2006 roku większość sejmową stanowiła koalicja PiS-LPR-Samoobrona.
We wrześniu 2006 roku grupa 155 posłów złożyła projekt nowelizacji artykułu 38 Konstytucji przez dodanie do zdania "Rzeczpospolita Polska zapewnia każdemu człowiekowi prawną ochronę życia" słów: "od momentu poczęcia". W ten sposób aborcja byłaby nielegalna konstytucyjnie. W październiku odbyło się pierwsze czytanie, a wniosek o odrzucenie projektu został odrzucony przez Sejm większością 2/3 głosów. Na tej podstawie skierowano dalsze prace nad nim do powołanej w tym celu Komisji Nadzwyczajnej.

Przewodniczącą komisji była p.Wiśniewska (PiS), ogółem w jej skład wchodziło troje posłanek i posłów z klubu PiS, dwójka z PO, po jednym z LPR, Samoobrony, Ruchu Ludowo-Chrześcijańskiego (Sobecka, później przeszła do PiS) oraz z SLD. Nietrudno zauważyć, że większość miały ugrupowania, które, jak się wydaje, chętnie widziałyby taką zmianę w konstytucji. Tymczasem doszło pomiędzy konfliktu pomiędzy PiS-owskim marszałkiem Sejmu Markiem Jurkiem a Jarosławem Kaczyńskim (Marek Jurek: Biała Księga prac nad zamianą konstytucji) na temat celowości projektu i obsadzenia stanowisk w komisji przez osoby niezaangażowane w "ruch obrony życia".

Po burzliwych zmianach komisja zakończyła prace w marcu 2007, proponując zamiast zmiany art. 38... zmianę w art. 30 przez przeformułowanie zdania i dodanie podobnego dopisku: "Źródłem wolności i praw człowieka i obywatela jest przyrodzona i niezbywalna godność człowieka, przynależna mu od chwili poczęcia...". Nietrudno zauważyć, że art. 38 wprost dotyczy prawnej ochrony życia, podczas gdy art. 30 mówi o godności. Dlatego Liga Polskich Rodzin obstawała przy pierwotnej propozycji, którą zgłosiła jako wniosek mniejszości. Zaś Marek Jurek w proteście, w dniu głosowania sejmowego nad tą nową, całkiem inna poprawką, zrezygnował z funkcji marszałka Sejmu i opuścił PiS, razem z kilkoma innymi posłami tej partii.

Mnie możesz nie wierzyć. Poczytaj sobie Terlikowskiego, "Prawo do życia. Zdradzona nadzieja". W tej książce opisał, krok po kroku, manipulacje i rozgrywki Kaczyńskiego, które doprowadziły do tego, że konstytucyjna ochrona "życia od poczęcia" nie została doprowadzona do skutecznego końca, a Marek Jurek wystąpił z PiS:
Terlikowski, Prawo do życia. Zdradzona nadzieja napisał(a):
Jeśli szantażem, groźbą czy lekceważeniem (jak robił to Jarosław Kaczyński) próbuje się wymusić rezygnację z realizacji tego punktu, to odpowiedzią musi być sprzeciw. W tej konkretnej sytuacji sprzeciw oznacza rozłam. Wydarzenia ostatnich miesięcy podały bowiem w wątpliwość możliwość realizacji programu konserwatywnego w Prawie i Sprawiedliwości. Bracia Kaczyńscy, wprowadzając do komisji nadzwyczajnej swoich ludzi, od początku sabotowali jej prace, kolejne wypowiedzi premiera w kwestii obrony życia także nie pomogły tej sprawie, a nieprzygotowane i nieprzemyślane poprawki prezydenckie które na siłę forsowano w klubie PiS ostatecznie pokazały, że dobre samopoczucie brata i otaczających go prawników jest dla premiera ważniejsze niż wierność zasadom.

Pt lut 26, 2016 12:42
Akruk! zlituj się jest rok 2016!, czy nie zauważyłeś tego?
P.S. Terlikowski nie jest dla mnie autorytetem, chociaż dość często się z nim zgadzam, nie zawsze!

Pt lut 26, 2016 13:06
gita napisał(a):

Jestem obiektywna. A to, ze się nie zgadzasz z moją "demagogią", to Twój problem. W przeciwieństwie do Ciebie nie mam guru w Toruniu czy na Wiejskiej, ani w ogóle gdziekolwiek. Na razie jedynym dobrym krokiem jest opodatkowanie zagranicznych hipermarketów, ale nie do końca przemyślanym, bo umożliwiającym machlojki w świetle prawa.
Plus w telewizji: rzeczywiście teraz da się oglądać wiadomości bez niesmaku. Mówię o publicznej TV, bo innej nie oglądam od dawna. Plus za bezpłatne leki dla ludzi po 75 roku życia, tylko tu też powinna być granica dochodów, ale na szczęście nie jest to dopłata do wszystkich leków. Z drugiej jednak strony tej samej grupie zamierza się odebrać zwolnienie z opłat radiowo telewizyjnych umieszczając tę opłatę w rachunku za energie elektryczną.
Żaden rząd od 1989 roku nie ingerował w zarządzanie stadninami, które były, zwłaszcza w Janowie Podlaskim, światowej sławy. Przyszedł PiS i mamy nowego dyrektora, ekonomistę, który wie tyle o koniach co przeciętny mieszkaniec wsi.
http://www.dziennikwschodni.pl/biala/n, ... -koni.html
Jakkolwiek rozumiem czystki w mediach, to już tu absolutnie nie da się zrozumieć tej czystki.
Alus napisał(a):
Adekwatnie jak Ciebie było stać na obiektywizm wobec poprzedników.

Nie przyklaskiwałam żadnemu rządowi. PiSowi tez daję kredyt zaufania, ale na razie nie widzę, aby dążył do spłaty.

Pt lut 26, 2016 17:13
Cytuj:
Nie przyklaskiwałam żadnemu rządowi. PiSowi tez daję kredyt zaufania, ale na razie nie widzę, aby dążył do spłaty.

PiS różni od innych tylko lepsza propaganda narodowo-katolicka.
I jak oceniła prof Staniszkis lepiej trafia w mentalność Polaków, którą J. Głowacki definiuje - Polak wszystko zło wybaczy, poza sukcesem innych.

Ostatnio edytowano Pt lut 26, 2016 18:31 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pt lut 26, 2016 18:26
Alus napisał(a):

i na tym polu, mimo, że jestem katoliczka, nie znajda we mnie poparcia. Katolik kieruje się przede wszystkim miłością bliźniego, a bliźnim dla katolika jest każdy człowiek bez względu na pochodzenie, religię, rasę czy poglądy polityczne i na ONR nie ma tu miejsca.

Pt lut 26, 2016 18:30
Alus napisał(a):
Cytuj:

I jak oceniła prof Staniszkis lepiej trafia w mentalność Polaków, którą J. Głowacki definiuje - Polak wszystko zło wybaczy, poza sukcesem innych.

Gdyby Głowacki miał rację, to ja nie byłabym Polką, ja jestem Polką, a więc Głowacki nie ma racji.
Dziwię się, że Głowacki jest dla Cibie autorytetem, podobnie jak dziwi mnie, że czerpiesz przykłady z anty-katolickich mediów.
P.S. W tej chwili skończyła się debata z udziałem Premier Beaty Szydło, pokazano korzystne wyniki dla 100 dni obecnego rządu, co ty na to?

Pt lut 26, 2016 21:00
gita napisał(a):
S. W tej chwili skończyła się debata z udziałem Premier Beaty Szydło, pokazano korzystne wyniki dla 100 dni obecnego rządu, co ty na to?

A więc zobaczmy:
1. 500 zł na dziecko - zrealizowane
2. zniesienie obowiązku szkolnego dla sześciolatków - zrealizowane
3. obniżenie wieku emerytalnego - miało byc od nowego roku 2016 teraz mówi sie, że za rokniezrealizowane
4. podniesienie kwoty wolnej od podatku do 8 tys. zł - miało byc od 2016 r, teraz mówi sie o różnych wariantach i od przyszłego rokuniezrealizowane
5. bezpłatne leki dla seniorów od 75 roku zycia - miało być w okresie 100 dni rządu. niezrealizowane
6. podwyższenie stawki godzinowej do 12 zł - niezrealizowane
7. podatek CIT dla przedsiębiorstw do 15 % - niezrealizowane
8. Odpolitycznienie mediów publicznych - niezrealizowane (zastapiono swoimi politycznymi)
9. skończenie z kolesiostwem - niezrealizowane (powymieniano dyrektorów na swoich).

Pt lut 26, 2016 21:28
Kolejna "ulga". Tym razem dla kierowców:
http://www.money.pl/gospodarka/wiadomos ... rc01=6a4c8

Pt lut 26, 2016 23:16
Helenka napisał(a):
gita napisał(a):
S. W tej chwili skończyła się debata z udziałem Premier Beaty Szydło, pokazano korzystne wyniki dla 100 dni obecnego rządu, co ty na to?

A więc zobaczmy:
1. 500 zł na dziecko - zrealizowane
2. zniesienie obowiązku szkolnego dla sześciolatków - zrealizowane
3. obniżenie wieku emerytalnego - miało byc od nowego roku 2016 teraz mówi sie, że za rokniezrealizowane
4. podniesienie kwoty wolnej od podatku do 8 tys. zł - miało byc od 2016 r, teraz mówi sie o różnych wariantach i od przyszłego rokuniezrealizowane
5. bezpłatne leki dla seniorów od 75 roku zycia - miało być w okresie 100 dni rządu. niezrealizowane
6. podwyższenie stawki godzinowej do 12 zł - niezrealizowane
7. podatek CIT dla przedsiębiorstw do 15 % - niezrealizowane
8. Odpolitycznienie mediów publicznych - niezrealizowane (zastapiono swoimi politycznymi)
9. skończenie z kolesiostwem - niezrealizowane (powymieniano dyrektorów na swoich).

Te zrealizowane i niezrealizowane 88,2% biorących udział w sondzie oceniło dobrze, a 11,2%.źle. Wsondzie brało udział 13 200 osób.

Pt lut 26, 2016 23:23
W jakiej sondzie? Wśród kogo została przeprowadzona?

Pt lut 26, 2016 23:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162 ... 622  Następna strona